Hanımlara haberler

Hamilelikte Kilo Almak

 Nasıl ki herkesin vücut şekli aynı değil ve vücudunun aynı yerlerinden kilo almıyorlar, hamilelikleri de aynı şekilde ilerlemez.

Hamilelik sırasında, kimi zaman, vücudunuzun kontrolden çıktığını düşünüp panikleseniz de bilmeniz gereken şudur; hamilelikte kilo almak son derece normaldir.
Kilolarınızı hangi bölgenizden, nasıl aldığınız bedeninize bağlı bir durumdur ve hamileliğin kaçınılamaz etkisidir.
Kilo almak doğal bir süreç olsa da siz, kilo alımınızın sağlıklı boyutu geçmediğinden emin olun ve bunun için aşağıdakileri uygulayın.

Sağlıklı beslenin

 İki kişilik beslenmek lafı tamamen bir batıl inançtır. Toplam olarak tabii ki de iki kişilik yemiyorsunuz ama sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz ki vücudunuz, bebeğinizin sağlıklı gelişebilmesi için, ihtiyacı olan besinleri alabilsin.
Vücudunuzu dinleyin, iştahınız doğal olarak ihtiyacınız olan enerjiye göre dengelenecektir ve eğer hamile kalmadan önce sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip değildiyseniz, bu alışkanlığı kazanmanın şimdi tam sırası.
Taze meyve ve sebze alımınızı, süt ve süt ürünleri tüketiminizi, iyi pişmiş et, balık, tam tahıllı ürünleri ve gevrekleri alımınızı arttırın. Fazla tuzlu, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.
Kilo almayı dert etmeyin ve beslenebildiğiniz kadar sağlıklı beslenin.

Kalori alımı

Genel olarak bir kadının günlük kalori tüketimi 2000 kaloridir ve bu, bebek bekleyen anneler için de geçerli bir sayıdır. Fakat hamileliğinizin 3. trimestresinde günlük ekstra 200 kalori daha almanız tavsiye edilmektedir. Bu da bir küçük porsiyon yemeğe ya da 2 sağlıklı atıştırmalığa eşit bir orandır.

Tavsiye edilen kilo alımı

Hamilelikte kilo alımı katı bir listeye göre değil, doktorunuzun belirlediği orana göre ayarlanmalıdır. Ama aşağı yukarı aşağıdaki oranlarda olacaktır
1. Trimestre
Kilo alımı azdır, 1-2 kg. arasında değişir. Bazı kadınlar hamileliğin ilk üç ayında sabah bulantıları ve kusmalarından dolayı kilo bile verebilirler.

2. Trimestre
Bu dönemde kilo alımında hızlanma olur ve pek çok kadın haftada 250 ile 500gr. arasında kilo alır.

3. Trimestre
Hala haftada 250-500 gr. alırsınız ama bu aylarda bebeğinizin boyunda büyük bir artış olur. Bu üç haftalık dönemde bebek %350 oranında büyüme gösterir ve doğum için sağlıklı olan kilosuna ulaşır.

Kilonun dağılımı
Hamileliğiniz sırasında aldığınız kilonun 1/3’ü yağdır. Bu da bebeğinizi emzirebilmeniz için ihtiyaç duyulan enerji depolarını sağlar. Siz, bebeğinizi emzirirken vücudunuz bu depoları kullanır ve yeni doğan bebeğinize zengin bir besin kaynağı sunar.

Kilonuzun diğer 1/3’lük kısmı bebeğinizi, amniyotik sıvıyı ve plasentayı içermektedir. Yani, doğumdan sonra hızla vereceğiniz kilo buradan olacaktır.
Kalan diğer kilo ise kan hacminizdeki artıştan, vücudunuzdaki sıvıdan, artan göğüs ağırlığınızdan ve uterusun genişlemesinden kaynaklanmaktadır.

İştahınızı kontrol altına almak

Canınız çikolata mı çekiyor? Kendinize arada bir bu keyif için izin verin ama alınan fazla kilonun doğumdan sonra zor bir şekilde verileceğini de aklınızdan çıkartmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

bebek banyo rehberi

Yenidoğan Bebek Banyo Rehberi: Banyo Nasıl Yaptırılır, İhtiyaçlar

Bebek banyosu için her anne, en başta endişelenir. Ancak hiç endişelenecek bir durum olmadığını birkaç …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir