Çocuğunuzun bezi günde 1-2 saat boyunca kuru kalıyor, sabahları kuru uyanıyorsa, dışkı zamanı kestirebiliyorsanız, dışkı ve idrar durumlarına karşı dikkati varsa, bir köşeye gidip çömeliyor ise, bsait yönergeleri anlıyorsa, kuru ve ıslak, aşağı ve yukarı anlamlarını fark ediyorsa, kaka yapmanın çiş yapmanın terimlerini biliyorsa, bebek bezinden rahatsızsa, pantolon ve iç çamaşırı aşağı indirmeyi başarıyorsa çocuğunuzun artık tuvalet eğitiminin hazır olduğunu gösteriyor bu soruların cevapları…
Tuvalet eğitimi için en uygun yaş nedir?
Gelişimsel becerisine göre değişen tuvalet eğitimi ile ilgili olarak çocuğunuzun ve elbette sizin bu durumlara istekli olmanız beklenir ve istenir. Pek çok çocuk için 1.5 – 3 yaş aralığı çocuklar için tuvalet eğitimi uygun yaş aralıklarıdır. İdrar keselerinde ki 20 – 21. ay sonrasında ki sıkça boşalmalar ise kontrol edilmelidir. Tuvalet eğitimini uzatan durumlar bu gibi durumlar olabilir. Bu sebeple ise 0-2 yaş aralığı değil, 2 yaşından sonra tuvalet eğitimini birçok uzman önerir.
Ortalamalar gösteriyor ki; 29. ay sonrasında kız çocukları, 31. ay sonrası ise erkek çocukları için tuvalet eğitimi uygundur. Çocuklarda ortalama %98 oranında 3 yaş başlangıcıyla beraber tuvalet eğitimi tamamlanmış olması gözlemlenir.
Tuvalet Eğitimi Gecikirse Nolur?
Çocuklarda tuvalet eğitimi geciktiğinde, çocuğunuzun klinik kabızlık ya da idrar tutamama gibi problemleri de meydana gelebilir. Normal gelişim için 4 yaşının üstünde olan çocuklarınıza tuvalet eğitimi vermek için çok gecikmiş olacağınız kabul görülür.
Tuvalet eğitimi hakkında çocuğunuzun hazır olacağı vakitte sizin de hazır olduğunuz önemli bir detaydır. Siz de bu eğitime hazır mısınız? Çünkü çocuğunuz bu süreçte çok kez altına kaçırabilir, geceleri de tuvalete kaldırmanız gerekebilir. Bunları da önem planına alarak çocuğunuza önem vermeli ve göstermelisiniz.