Hanımlara haberler

Psikopat (antisosyal) kişilik bozukluğu nedir?

Toplumla çatışma durumlarına yol açabilecek oranda bozuk insan ilişkileri ile belirlenen kişilik özelliklerini ve davranış örüntülerini tanımlar. Bu kişiliktekiler toplumsal töreleri çiğneyen başkalarının hakkına saygı göstermeyen bencil ve sorumsuz kişilerdir. Anti sosyal kişilik yapısının temel özelliği dengesiz, düzensiz, saldırgan, uyumsuz yaşama biçimidir. Bu tip insanlar aile, okul, iş gibi çevrelerde çatışma,sürtüşme, kavga gürültü oluşturmadan yaşayamazlar. Içinde bulundukları toplumun ortak ilke ve kurallarına uymaz, onlara saldırı ve şiddetle karşı çıkarlar. Amaca ulaşmak için kaba kuvveti, korkutmayı, yıldırmayı tek yol olarak kabul ederler. Bu tip insanlar alkol ve madde bağımlılığına, başta cinsel suçlar olmak üzere bütün suçları işlemey yatkın olup, topluma zarar veren bütün eylemlerin içinde yer alırlar. Anti sosyal kişilik bozukluğu gösteren insanların çocukluk ve gençlik çağında evden kaçma, hırsızlık, yankesicilik, yalan, alkol bağımlığı gibi saldırgan davranışlar ve şiddet içeren eylemlerine sıklıkla rastlanır.

Sık sık yalan söyler, kavga eder dolandırır ve hatta öldürebilirler. Bu yaptıklarından dolayı suçluluk ve pişmanlık duymazlar. Neden bulma mekanizmasını kullanırlar. Insanlarla sürekli ve tutarlı ilişkiler kuramazlar, kurdukları ilişkiler başkalarını sömürme amacına yöneliktir. Genellikle zeki, sempatik ve ilk karşılaşmada insanlar üzerinde olumlu bir izlenim uyandırırlar. Son derece rahat ve anında doyum sağlamak isteyen kişilerdir. Psikopatlar çabuk kızarlar sorumsuzdurlar, otorite tanımazlar, yanlışlardan ders almazlar. Çaba göstermeden en iyi şeye sahip olmak isterler. Uygunsuz işler çeviren işadamları, dolandırıcılar, uyuşturucu ilaç sürücüleri ve fahişeler arasında psikopat kişilere sıklıkla rastlanır. Çoğu kere gazetelere haber konusu olan düzmece doktorlar, subaylar, kaymakamlar vb kişiler de bu gruba girerler.

Anti sosyal kişilik bozukluğunun meydana gelmesinde kalıtım ve sosyal ortam rol oynar. Anne yada babada anti sosyal kişilik bozukluğu varsa çocuklarda da kişilik bozukluğu riskinin normal nüfusa oranla 5-10 kat artığı görülmüştür. Genel olarak aşırı dayak atan, dengesiz, düzensiz, ilgisiz davranan, alkol yada madde bağımlısı olan, suç işleyen anne babaların ve parçalanmış ailelerin çocuklarında anti sosyal kişilik bozukluğu riskinin arttığı bildirilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

detoks nasil yapilir

Detoks Yapma Yolları Nelerdir? Kimler Detoks Yapabilir?

Birçok insanın merak ettiği detoks ile ilgili olarak vücutta sağlıklı şekilde toksinlerden kurtulmak istediğinizde detoks …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir