Külahta Yaş Pasta - Emine'nin Mutfağı: Uşak
Krema;
Malzemeler:
1/4 paket margarin
2,5 çorba kaşığı un 
1/2 çorba kaşığı nişasta 
1/2 lt süt 
1/2 subardağı şeker
1 paket krem şanti
1 tatlı kaşığı sakız
1 tatlı kaşığı sahlep 
Yapılışı:
Un ,nişasta ve margarini kavur sütü ilave et ,şekeri ekle hepsini pişir. Soğuyunca 1paket krem şantiyi toz halinde ekle çırp
Kek:
Malzemeler:
3 yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri 
1 çay bardağı un 
kömbe baharatı(tarçın,damla sakızı,zencefil vb)
kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
3 yumurtanın sarısını ayır akını  bir fiske tuz ile çırp.Sarısını pudra şekeri ile çırp ,cevizi ekle  kabartma tozu,baharat ve unu ilave et ,çırp akını yavaş yacaş ekle  çatalla çırp.Kase külahlara koy 170 de pişir.Çıkar 1 çorba kaşığı sütle  ıslat, franboğazlı ganaj ile renk saçak yap.Vişne tanesiyle süsle.
Şeftali Kurabiye - Emine'nin Mutfağı: Uşak
Malzemeler:
125 gr margarin
2 çorba kaşığı yogurt
½ su bardağı şeker
2 yumurta
1/2 kabartma tozu
aldığı kadar un
40 ortadan ikiye ayrılmış ceviz kabuğu
Şerbeti için;
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı şeker
1 damla gıda boyası
Kreması;
1 paket çiğ krema
1 su bardağı süt
2 kaşık şeker
1 kaşık un
10 adet hurma
(1 çay bardağı süt ile pişir)
1 paket bitter çikolata
ceviz ( 2 tatlı kaşığı toz jelatin arzuya göre)
Yapılışı:
Hamuru  için tüm malzemeleri yoğurup yuvarlak keselim yarım ceviz kabuklarının  üzerine koyalım 180 derece fırında pişirelim pişince nazikçe çıkartalım  gıda boyası ile haırladığımız şerbeti kenara alalım… kremasını  hazırlayalım un şeker ve süt ile muhallebi pişirelim hurmaları ıslatıp  kabuklarını soyalım… çekirdekleri çıkartalım 1 çay bardağı süt ile  pişirelim…
daha sonra soğuyan muhallebiye erimiş bitter çiğ krema  hurma ve dövülmüş ceviz ilave edelim… (cevizi once blenderdan geçirelim)  bu kremayı 2 çukur hamura koyalım… bitterle yapıştıralım daha sonra  gıda boyası ve toz şekere bulayıp nane yapraklarıyla servis yapalım…
Kırçanlı Dolma - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 orta boy soğan
1 avuç mısır unu , bir tatlı kaşığı nane
Yapılışı:
önce  sıvı yağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur pirinçler ilave  edilerek kavurmaya devam edilir 1/2su bardağı su ile pişmeye bırakılır  daha sonra mısır unu ve nane ilave edilir. asma yaprağı le sarılır .  tencerenin dibine kırçan döşenir üzerine dolmalar konur bir sıra kırçan  bir sıra dolma olmak üzere tencere doldurulur üzerini örtecek kadar suda  kısık ateşte pişirilir piştikten sonra üzerine tereyağı yakılır ,sıcak  sevis edilir
Ekose Pasta - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
Bir adet kakaolu bir adet de sade pasta hazırlayacağız 
kakaolu pasta :
4 adet yumurta
1su bardağı toz şeker 
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya 
1 çorba kaşığı kakao
sade pasta
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
üzerine:çikolata sos 
Yapılışı:
Kakaolu  pasta ve sade pasta kendi malzemeleriyle hazırlanır yuvarlak kek  kabında 160 derece fırında 30 dakika pişirilir. daha sonra keklerin her  biri üç değişik boyda halka şeklinde kesilir, kesilen parçaların   yerleri değiştirilir, üzerine çikolata sos dökülür böylece iki kat  yapılır en üstüne tekrar çikolata sos dökülür kesildiği zaman ekoseli  göründüğü için ekose pasta adını almıştır 
Samosa - Aybüke'nin Mutfağı: Elazığ
Malzemeler:
Hamuru için; 
500 gr un
1 yemek kaşığı kekik
½ su bardağı su    
tuz
iç malzemeler için;
1 çay bardağı ayçiçekyağı
1 çay kaşığı tane kimyon
1 çay kaşığı tane kişniş
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
3 patates 
½ su bardağı bezelye
1 sivri biber
3 dal maydanoz
tuz
kızartmak için;
ayçiçek yağı
kekik
Yapılışı: 
hamuru  için ½ kg un, kekik tohumu, su ve tuzu iyice karıştırın. Bir tavada  ayçiçeği yağını ısıtın. Tane kimyon ve kişnişi ekleyip karıştırın. Kalan  baharatların hepsini ve tuzu ilave edin. 2 dakika daha karıştırın.  Patatesi haşlayıp kabuklarını soyarak çatalla püre haline getirin.  Patates püresini, haşlanmış bezelyeleri, doğranmış sivribiber ve ince  kıyılmış maydanozu baharatlı karışıma ekleyip iyice karıştırın ve  ocaktan alın. Hamuru merdane ile büyük bir kare şekilinde açın ve 5 cm  eninde uzun şeritler halinde kesin. Şeritlerin uç taraflarına birer  yemek kaşığı harçtan paylaştırıp, üçgen şekilde kapatın. Kızgın ayçiçeği  yağında kızartıp, üzerine kekik serperek servis yapın.
Nevzine - Yıldız'ın Mutfağı: Kayseri
Malzemeler:
1 paket (250 gr) margarin 
1.5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi 
3 çorba kaşığı tahin 
3 çorba kaşığı yoğurt 
5 su bardağı (625 gr) un 
1 paket kabartma tozu 
2 su bardağı tozşeker 
3 su bardağı su 
Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
Margarini  eritip hamur kabına alın. Ceviz, tahin ve yoğurdu ilave edip  karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip sert kıvamlı bir hamur elde  edinceye kadar yoğurun. Yuvarlak bir kalıbı yağlayıp hamuru elinizle  bastırarak yayın. Baklava dilimi şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 200  dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Tozşekerle suyu  kaynatıp şerbeti hazırlayın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Tatlıyı  fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini  çekinceye kadar bekletin. Dilimleyip soğuk olarak servis yapın.
Peynirli Rulo Börek - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
1su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1çay kaşığı tuz
4 bardak un
50 gr oda sıcaklığında margarin
İÇ MALZEMESİ:
50 gr beyaz peynir
kırılmış ceviz içi
yumurtanın beyazı
ÜZERİNE:yumurtanın sarısı
Yapılışı:
maya,su,süt,yağ,toz  şeker ve tuz karıştırılır,un ilave edilir. ele yapışmayan hamur elde  edilir,6 parçaya bölünür.her parça 15 cm çapında açılır,üzerlerine yağ  sürülerek üst üste konur.bir gece buzlukta bekletilir. Hazırlamadan iki  saat önce buzluktan çıkarılır yarım santim kalınlığında açılır.önce 4  sonra tekrar 4 ve en son her parça 3'e bölünür her parçanın içine iç  malzemesi konur ve rulo haline getirilir üzerine yumurta sarısı sürülür  180 derece fırında 30 dk pişirilir.
Şeftali Kurabiyesi - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
1 adet yumurta
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı un
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu
1çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı süt
gıda boyası
Yapılışı:
Yumurta,toz  şeker,yoğurt,yağ ve un karıştırılarak ele yapışmaya yumuşak bir hamur  elde edilir. ceviz büyüklüğünde yuvarlak toplar yapılır, 180 derece  fırında 30 dk. pişirilir.Fırından aldıktan sonra kurabiyelerin alt  tarafında küçük oyuklar açılır. bu kırıntılar bir çorba kaşığı kakao bir  çorba kaşığı toz şeker ve bir çay bardağı süt ile pişirilir.bu kreme  ile kurabiyeler birbirine yapıştırılır.yapıştırılan kurabiyeler önce  sarı,sonra kırmızı,daha sonra yeşil renkte gıda boyasına batırılır ve  toz şekere bulanarak hazır hale gelir
Startv / Soframız