Soframız programındaki yöresel tarifler

OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Bende profiterol hamuru gibi yapılanı biliyorum annem bazen irmikli falan yapar güzel olur...

Bu arada teşekkürler yapanlarında ellerine sağlık diyeyim :)
--------------------

Nohut Böreği - Safiye'nin Mutfağı: Sinop


ImageView.ashx



Malzemeler: 2 adet kuru yufka, 1 kilo haşlanmış nohut, 11 yemek kaşığı un, 3 çay kaşığı tuz, 1 büyük bardak su, 2,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı ayçiçek yağı, zeytinyağı

Yapılışı: Önceden bir miktar tuzla haşlanmış ve kabukları soyulmuş olan 1 kilo nohut iyice ezilir. Un kıvamına gelen nohudun üzerine 2,5 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı ayçiçek yağı eklenerek iyice karıştırılır. Derin bir kapta 11 yemek kaşığı un, 3 çay kaşığı tuz ve 1 büyük bardak su iyice yoğrulur. Hamurun yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Her bir parça bir miktar unla incecik açılır. Yuvarlak fırın tepsinin tabanı zeytinyağıyla yağlanır. Açılan ilk yufka tepsiye yerleştirilir. Yufkalar tepsi büyüklüğünde olmalıdır. İlk yufkanın üzerine biraz zeytinyağı döküldükten sonra püre kıvamındaki nohutlu harçla kapatılır. Harcın üzerine bu kez kuru yufka yerleştirilir. Kuru yufkanın yumuşak olması için ayrı bir kapta karıştırılmış olan ayçiçek yağı ve su karışımı serpilir. Kuru yufkanın üzeri tekrar nohutlu harçla kaplanır. Harcın üzerine tekrar kuru yufka serilir. Üzerine yine ayçiçek yağı ve su karışımı serpildikten sonra nohutlu harç yerleştirilir. Dördüncü ve son kata ise elde açılmış olan yufka serilir. Yufkanın, tepsinin kenarından taşan kısımları kesilir. Güzel kızarması için yufkanın üzeri zeytinyağıyla yağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Böreğimiz servise hazırdır.

Taze Fasulye Çorbası - Safiye'nin Mutfağı: Sinop


ImageView.ashx



Malzemeler: 250 gr. taze fasulye, 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 3,5 yemek kaşığı un, 2,5 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet büyük boy domates, 1 adet yumurta, 1 su bardağı kemik suyu

Yapılışı: Fasulyelerin uç kısımları kopartıldıktan sonra küçük küçük doğranır. Orta büyüklükte bir tencerede 5 bardak suyla haşlanır. Su kaynamaya başladıktan sonra 1 su bardağı kemik suyu eklenir ve taze fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Derin bir kapta 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 adet yumurta ve 3,5 yemek kaşığı un iyice çırpılır. (Süzme yoğurt yerine normal yoğurt da kullanılabilir.) Harcın kıvamı yoğun olduğu için bir bardak su eklenir. Taze fasulyeler iyice yumuşadıktan sonra ayran kıvamındaki yoğurtlu sos üzerine eklenir. (Yoğurdun ve yumurtanın kesilmemesi için çorbaya katarken sürekli karıştırılmalıdır.) Çorbanın kıvamına yetecek kadar sıcak su eklendikten sonra pişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada 2,5 yemek kaşığı tereyağıyla rendelenmiş olan bir adet büyük boy domates kavrulur. Çorbanın pişmesine yakın domates sosu ilave edilir. Ortalama 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra çorbamız servise hazırdır. Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir.

Osmanlı Ispanaklı Böreği - Melek'in Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



Malzemeler: 2 bağ ıspanak, 6 adet yufka, 6 adet yumurta, 250 gr. margarin, 1 su bardağı süt, 1 bardak su, karabiber, pul biber, çörek otu

Yapılışı: Yufkaların daha yumuşak olması için; 250 gr. margarin eritilir. 1 su bardağı süt ve 1 bardak suyla karıştırılır. Ispanakların sadece yaprak kısımları elde bölünerek orta büyüklükte parçalara ayrılır. (Bu şekilde vitamini kaybolmayacaktır.) Kare şeklindeki büyük fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirilir. Üzerine bir tane yufka serilir. İkinci yufkanın yarısı hazırlanan karışıma batırıldıktan sonra ilk yufkanın üzerine yerleştirilir. İki kat yufka aynı şekilde yağlı karışıma batırılarak üst üste tepsiye dizilir. Üç kat yufka tepsiye serildikten sonra ıspanak yaprakları çiğ olarak üzerine yerleştirilir. Ispanakların üzerine kesme payı bırakarak 6 tane yumurta kırılır. Yumurtaların bütün olarak kalması gerekmektedir. Yumurtaların her birinin üzerine karabiber serpilir. Tuz ve pul biber de tüm malzemelerin üzerine gelecek şekilde serpildikten sonra diğer yufkalarla üzeri kapatılır. Yufkalar yine yağlı karışıma batırılmalıdır. Son yufka da yerleştirildikten sonra tepsinin kenarından sarkan yufkayla üzeri kapatılır. Artan yağlı karışım üzerine sürüldükten sonra çörek otu serpilir. (Bu şekilde buzdolabında 1 saat kadar bekletmek böreğin daha güzel kızarmasını sağlayacaktır.) Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede yaklaşık yarım saat üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yumurtaların ortada kalmasına dikkat edilerek kare şeklinde kesilir. Böreğimiz servise hazırdır.

Startv / Soframız
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
güzel adanamdan yöresel yemek yapabileb bir kişi bile çıkmadı bu programda. içli köftenin hası adanada yenir ama bi tanesi bile gerçek içli köfte yapmadı, hatay yemekleri yapıp yepıp adana yemeği olarak gösterdiler çok kızıdm gerçekten keşke bana gelselerde ben onlara bir güzel adana yemeklerinden yapsam. mileytütü doğru yaptılar bi bu doğruydu zaten. adanalılar hiçbir zaman dolmanın içine maydanoz dereotu koymazlar. biz patlıcan dolmasını nohutlu yaparız. yaprak sarmasını etli olursa eğer domates koyarız zeytinyağlı olursa koymayız. duruma göre değişir. içli köftenin içine ceviz fıstık maydonoz koymayız. kıyma ve soğan ve iç yağ kuyruk yağı olur. ne bilim hangi birini anlatim soframızda gerçek adanalı çıkmadı yani
 

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
osmanli ispanakli pideyi kacirdigim icin üzülmüstüm
tarifi burda bulmak ne güzel
denemek istiyorum cok ilgimi cekti cünkü:nk:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Mercimekli Bükme - Dilek'in Mutfağı: Afyon


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1,5 su bardağı yeşil mercimek, 1 adet kuru soğan, ½ çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı kuyruk yağı
Hamuru için: 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, un, su

YAPILIŞI
1,5 su bardağı yeşil mercimeğin ortasına bir adet bütün kuru soğan yerleştirilerek haşlanır. Haşlanan mercimeklerin içindeki soğan alınır ve mercimekler soğuması için bir tabağa aktarılır. Hamur 2 ölçü un, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker ve su ile yoğrulur. Elde edilen yumuşak kıvamdaki hamur ikiye bölünür. Hamurlar üzeri örtülerek buzdolabında dinlendirilirken, daha önceden eritilip dondurulan 1 su bardağı kuyruk yağı eritilir. Eritilen yağ biraz soğutulur ki hamuru eritmesin. İlk hamur büyütülerek açılır. Açılan hamura yağ gezdirilir ve kare şeklinde katlanır. İlk hamur buzdolabında dinlendirilirken ikinci beze de aynı şekilde açılır. Yağı sürülür ve dinlendirilen katlı hamur tam ortasına yerleştirildikten sonra yine ilk hamur gibi katlanır. 15dk buzdolabında dinlendirildikten sonra kesilerek 4’e bölünür. 4’e bölünen hamurdan küçük hamurlar elde edilir ve tabak büyüklüğünde açıldıktan sonra ortasına haşlanmış mercimek yerleştirilerek rulo şeklinde katlanır. En yüksek ısıda pişirilen Mercimek Bükme servis için hazırdır.

Göce Tarhanası - Dilek'in Mutfağı: Afyon


ImageView.ashx



MALZEMELER: 7-8 yemek kaşığı göce tarhanası, tavuk suyu
Sos için: pul biber, tereyağı,

YAPILIŞI:
7-8 yemek kaşığı göce tarhanası bir gece önceden suda bekletilir. Suda bekletilen Göce Tarhanası tencereye aktarılır ve üzerine tavuk suyu eklenerek kaynayana kadar karıştırılır. Servis edilirken kızdırılan tereyağına pul biber ilave edilir ve çorbanın üzerine gezdirilir.

Erişte Baklavası - Dilek'in Mutfağı: Afyon


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1 kase kabuklu badem, 300gr kaymak, 8 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı sıvı yağ
Hamuru için: 3 adet yumurta, 1 bardak süt, 1 bardak sıvı yağ, ½ limonun suyu, un
Şerbeti için: 5 su bardağı şeker, 3 bardak su, ½ limonun suyu

YAPILIŞI
5 su bardağı şekere 3 bardak su, ½ limonun suyu ilave edilir. Şerbet kendi halinde bırakılarak pişirilir. Hamur için 3 adet yumurta, 1 bardak süt, 1 bardak sıvı yağ, ½ limonun suyu ve un yoğrulur. Yoğrulan hamurdan kalın bir rulo yapılır ve 12 parçaya bölünür. Her parça unlanarak elde yuvarlanır. 12 adet beze kısa bir süre dinlendirilir. Dinlendirilen bezelerden ilki açıldıktan sonra rulo şeklinde kıvrılır, ortadan ikiye kesilir ve minik minik kesilerek erişteler elde edilir. 1 kase kabuklu badem sıcak suda bekletilir ve kabukları alındıktan sonra ortadan ikiye ayrılır. 6 yemek kaşığı oda sıcaklığındaki tereyağı çırpılarak eritilir, tepsinin her tarafına iyice yayılır. Bademler dış kısmı üste kalacak şekilde tepsiye dizilir. Önce tepside büyük bir artı ardından da boşluklara çiçekler yapılır. İlk açılan beze rulo şeklinde katlanır ve küçük küçük kesilerek erişteler elde edilir. Eriştelerle bademlerin üstü kaplanır. Eriştelerin üzerine 4 kat yufka yerleştirilir. Yufkaların her katına sıvı yağ gezdirilir. 4. Katın üzerine parça parça kaymak yerleştirildikten sonra eriştelerle kaplanır. Eriştelerin üzerine yine 4 kat yufka yerleştirilir ve her katı sıvı yağlanır. En üst kata kızdırılan 2 yemek kaşığı tereyağı ve tereyağına eklenen 1 su bardağı sıvı yağ gezdirilir. 30 dk fırında pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra ters çevrilen baklavaya soğuyan şerbet dökülür. Erişte Baklavası servise hazırdır.

Fıstık Köfte - Arzu'nun Mutfağı : Adana


ImageView.ashx


MALZEMELER: 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 su bardağı un, ½ bardak irmik, 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz, 400gr yoğurt, 3-4 diş sarımsak, 2-3 yaprak maydanoz
Sosu için:1 tatlı kaşığı nane,1 tatlı kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı tereyağı, çok az zeytinyağı

YAPILIŞI
1 su bardağı köftelik bulgur, 1 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz ıslatılarak yoğrulur. Yoğrulan harca 1 yumurta kırıldıktan sonra 1 su bardağı un ve 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Ele yapışmayacak kıvama gelen hamurundan küçük bir parça alınır, parmak kalındığında rulo haline getirilir ve minik minik koparılarak orta parmak şekil verilir. Böylece adını aldığı yer fıstığı şeklinde minik köfteler oluşturulur. Fıstık köfteler haşlanır ve soğuması için beklenirken 400gr sulandırılmış yoğurda dövülen 3-4 diş sarımsak ilave edilir. Soğuyan fıstık köftelere sarımsaklı yoğurt gezdirilir. Servis sırasında 1 yemek kaşığı tereyağı ve çok az zeytinyağı kızdırılır. 1 tatlı kaşığı nane,1 tatlı kaşığı pul biber ilave edilen sos fıstıklı köftenin üzerine gezdirilir.

Etli Pırasa - Arzu'nun Mutfağı : Adana


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg dana kuşbaşı, 1kg pırasa, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 3 adet havuç, 1 adet kuru soğan,1 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2-3 yaprak maydanoz

YAPILIŞI
½ kg dana kuşbaşı haşlanır. 1kg pırasa, 3 adet havuç küçük küçük doğranır. Haşlanan etlerin suyu süzülür ve başka bir tencereye aktarılır, 3 yemek kaşığı sıvı yağda kavrulur. Kavrulan etlere doğranan 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edilir. Kavrulan etli pırasaya az miktarda sıcak su ilave edildikten sonra 1 çay kaşığı tuz ve karabiber eklenir. Son olarak haşlanmış 1 su bardağı nohut ilave edilir ve 5dk kadar pişirilir. Servis sırasında üzeri maydanozla süslenir.

Soğuk Çorba - Arzu'nun Mutfağı : Adana


ImageView.ashx



MALZEMELER: 2 su bardağı buğday(önceden ıslatılmış), 1 demet ıspanak, tuz, 400gr süzme yoğurt, 3-4 diş sarımsak, 2-3 yaprak maydanoz
Sosu İçin: 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı tereyağı, zeytinyağı

YAPILIŞI
Bir gece önceden ıslatılmış 2 bardak buğday çok az tuzla haşlanır. 1 demet ıspanak kökleri alındıktan sonra fazla ufaltılmadan doğranır. Doğranan ıspanaklar haşlanmış buğdaylara eklenerek kısık ateşte 5 dk pişirilir. 400gr yoğurt sulandırılır ve ezilen 3-4 diş sarımsakla karıştırılır. Buğdaylarla ıspanak soğumadan yoğurt ilave edilmez. Soğuyan harca yoğurt ilave edildikten sonra servis sırasında yağda kızdırılan nane ve pul biber sos olarak ilave edilir.

Soframız /Startv
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Hiç bilmiyorum Halit Ergeç'in eski karısı dimi (adını bilmiyorum) o daha iyiydi sanki..
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
ben şu fıstık köftesini haftasonu yapmak istiyorum nasip olursa..
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Bulamaç Tatlısı - Işık'ın Mutfağı: Elazığ


ImageView.ashx


Malzemeler:
1 litre üzüm suyu, 3 yemek kaşığı un, bir kase ceviz

Yapılışı: Üzüm suyu yapmak için; 3 kilo beyaz üzüm (biraz kırmızı üzüm de karıştırılabilir) süzgeçte ezilerek suyu çıkartılır. Suyun içinde tortu ya da çekirdek kalmaması için süzülür. 3 kilo üzümden ortalama 1 litre üzüm suyu çıkmaktadır. Bulamaç için; 1 litre üzüm suyu orta büyüklükte bir tencereye alınır. Üzerine 3 yemek kaşığı un eklenir. (Unun topaklanmaması için tencerenin üzerine yerleştirilen süzgece konulur. Yeteri kadar suyla çırpılarak üzüm suyuna karışması sağlanır.) Unun yapışmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir. İyice kaynadıktan sonra boza kıvamına gelen karışım servis kasesine alınır. Ancak katılaşıp muhallebi kıvamına gelmesi için biraz bekletmek gerekmektedir. Soğuduktan sonra üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir. Bulamaç, cevizli sucuğun dış kısmındaki harçtır. O nedenle hazırlanan bu karışımla cevizli sucuk da yapılabilir. Cevizli sucuk yapmak için; iğne yardımıyla 20-25 tane ceviz ipe dizilir. Cevizlerin düşmemesi için alt kısmına kürdan yerleştirilir ya da kalın bir düğüm atılır. Cevizlerin asılarak düzgün kuruması için ipin ucu, tahta bir sopaya bağlanır. Bulamaç yani un ve üzüm suyu karışımı tencerede iyice kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. İpe dizilmiş olan cevizler bu karışıma batırılır. Üzerindeki tabakanın kalın olması için birkaç kez aynı işlemi yapmak gerekmektedir. Cevizlerin üzerindeki tabaka donduktan sonra tekrar bulamaca batırılır. İpe dizilmiş cevizli sucuk yüksek bir yere asılarak kurutulur.

Salamura Tatlısı - Işık'ın Mutfağı: Elazığ


ImageView.ashx



Malzemeler:
7 adet büyük boy patlıcan, 2 kilo domates, 250 gr. Arnavut biberi ya da yeşil biber, 1 demet maydanoz, 1 baş sarımsak, kaya tuzu

Yapılışı: Patlıcanların sap kısımları kopartılır. Kabukları soyulmadan tuzlu suda haşlanır. (Patlıcanların haşlandığı kahverengi olmasından anlaşılır.) Haşlanan patlıcanlar taze görünümünü koruması için soğuk suya bırakılarak şoklanır. (Patlıcanlar henüz haşlama suyunun içindeyken kevgirle ezilerek acı suyunun çıkması sağlanır.) 2 kilo domates kabuklarıyla birlikte küçük küçük doğranır. 250 gr. Arnavut biberi ya da yeşil biber (acı sevmeyenler için) ve bir baş sarımsak da aynı şekilde küçük küçük doğranır. Patlıcanlar soğuk sudan çıkartılır. Orta kalınlıkta yuvarlak şekilde doğranır. (Salamura salatasını uzun süre saklamak için patlıcanlar daha kalın doğranmalıdır.) Tüm malzemeler derin bir kaba alınır. Üzerine incecik doğranan maydanoz yaprakları ilave edilir. (Eğer salamura salatası uzun süre saklanacaksa maydanozun sap kısımları kavanozun en üstüne yerleştirilir.) Patlıcan ve domateslerin yumuşamaması için kaya tuzu kullanılır. (Ancak günlük tüketim için normal sofralık tuz da kullanılabilir.) 2 çay kaşığı kadar kaya tuzu eklendikten sonra tüm malzemeler karıştırılır. Üzerine zeytinyağı, limon suyu veya sirke eklenerek servis edilir. Eğer uzun süre saklanacaksa tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra kavanoza yerleştirilir. Maydanoz saplarıyla üzeri kapatılır. Zeytinyağı eklendikten sonra kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

Narlı Kaburga Dolması - Işık'ın Mutfağı: Elazığ


ImageView.ashx



Malzemeler:
3 kilo kuzu kaburga, 250 gr. yağsız kuşbaşı kuzu eti, 2 adet büyük boy nar, 3 adet büyük boy kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı biber salçası, karabiber, zeytinyağı

Yapılışı: 250 gr. yağsız kuşbaşı kuzu eti kendi yağı ve suyuyla kavrulur. Et suyunu çektikten sonra piyazlık şekilde doğranan 3 adet büyük boy kuru soğan üzerine eklenir. Soğanların, kuzu kaburganın lezzetini alması için fazla pişmemesi gerekmektedir. Bu nedenle hiç karıştırılmadan tencerenin kapağı kapatılarak, yumuşaması sağlanır. Küçük bir kasede 1 yemek kaşığı biber salçası, bir tutam karabiber, ve yarım çay bardağı kadar zeytinyağı karıştırılır. Hazırlanan karışım kuzu kaburganın hem üstteki yağlı zar kısmına hem de zarın altındaki etli kısma sürülür. Ancak en alttaki kısım kemik olduğu ve sosu içine çekmeyeceği için sürülmez. Artan sos, kavrulmakta olan iç harca eklenir. Soğan yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Karabiber, tuz, nar taneleri ve incecik doğranmış maydanoz ilave edilir. Hazırlanan harç kuzu kaburganın zarı ile eti arasında açılmış olan boşluğa yerleştirilir. Harcın iyi pişmesi için fazla sıkıştırılmadan yerleştirilmelidir. İç harcın kendi buharı ile pişmesi ve su ile temas etmemesi için etin açıkta kalan ağız kısmı, yorgan ipi ve iğnesiyle dikilir. Eğer zar kısmında ya da kenarlarında açık ya da ince olan bir kısım varsa mutlaka dikişle kapatılmalıdır. Yemeğimiz üç aşamada pişirilecektir. İlk olarak kuzu kaburganın sığabileceği büyüklükte tencereye bir çay bardağı kadar zeytinyağı konulur. Kaburganın zarlı kısmı altta olacak şekilde tencereye yerleştirilir. Tencereye yapışmaması için orta ateşte, sürekli kendi etrafında döndürülerek kızartılır. Zarlı kısmı kızardıktan sonra ters çevrilerek kemikli kısmının da kızarması sağlanır. Her iki tarafı da kızardıktan sonra yağı süzülür. Etin yarısına gelinceye kadar sıcak su eklendikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ortalama 1,5 saat piştikten sonra suyu süzülür. Daha lezzetli olması için fırında önce 150 derece daha sonra da 200 derece toplam 20 dakika pişirilir. Yemeğimizin hazırlanma ve pişmesi süresi yaklaşık 3 saat olup 6-8 kişilik servis edilebilir.

Startv /Soframız
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Perçem Tatlısı - Nursel'in Mutfağı: Ankara


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1 kase öğütülmüş ceviz, bol ayçiçeği yağı
Hamuru için: 4 adet yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 2 su bardağı un, ½ çay kaşığı tuz
Şerbeti için: 3 su bardağı şeker, 3 bardak su, 1-2 damla limon suyu

YAPILIŞI
4 adet yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 2 su bardağı un ½ çay kaşığı tuz eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur kesilerek 6 adet beze oluşturulur. Açılan her bezeye öğütülmüş ceviz serpiştirilir. İşaret parmağıyla büzülen hamur yonca şeklini alır. Hamurdan yapraklar kapatılarak ortada birleştirilir. Perçem Tatlısı bol ayçiçek yağıyla kızartılır. Şerbeti için 3 su bardağı şekere 3 bardak su ilave edilir. Şerbet kaynamaya başladığında birkaç damla limon ilave edilir. Soğuyan şerbet, servis sırasında tatlının üzerine gezdirilir.

Bici Aşı - Nursel'in Mutfağı: Ankara


ImageView.ashx



MALZEMELER: 250gr asma yaprağı, ½ su bardağı pirinç, 1 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı toz şeker, 300gr yoğurt, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, ayçiçek yağı, zeytinyağı

YAPILIŞI:
Asma yaprakları sapları alındıktan sonra küçük küçük doğranır. Bir adet kuru soğan minik minik doğrandıktan sonra ayçiçek yağı, zeytinyağında kavrulur. Soğanlar pembeleşince 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. Salçayla kavrulmaya devam eden soğanlara doğranan asma yaprakları eklenir. ½ bardak pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kavrulmakta olan malzemelere eklenir. Sıcak su ilave edilen yemeğe bir çay kaşığı da toz şeker eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilmesi yeterlidir. Servis sırasında eklenecek olan sarımsaklı yoğurt için 2 diş sarımsak tuzla dövülür ve yoğurda ilave edilir. Sarımsaklı yoğurda 1 çay kaşığı karabiber ilave edilir ve yoğurt iyice karıştırılır.

İçli Patates Köftesi - Nursel'in Mutfağı: Ankara


ImageView.ashx



MALZEMELER: 6 adet küçük boy patates, ½ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 2 dilim rendelenmiş bayat ekmek, 1 adet yumurta, 2 çay kaşığı tuz, bol ayçiçeği yağı
İç harç için: 250gr dana kıyma, 1 adet kuru soğan, 1 adet domates, 1 adet yeşil biber, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, ayçiçek yağı
Bulamak için: 3 adet yumurta, rendelenmiş bayat ekmek

YAPILIŞI:
6 adet küçük boy patates soyulup, haşlanır ve püre haline gelmesi için ezilir. 1 adet kuru soğan, 1 adet yeşil biber doğranır. 1 adet domates doğranmadan önce elde sıkılır, suyu giderilir ve ardından küçük küçük doğranır. Soğanlar ayçiçek yağında kavrulurken biberler eklenir. Kavrulan harca doğranan domatesler de eklendikten sonra 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ilave edilir. ½ su bardağı rendelenmiş kaşar püre halindeki patateslere ilave edilir. Kaşarın ardından 1 yumurta kırılır ve hamur yoğrulmaya başlanır. Yoğrulan hamura robottan geçirilen bayat ekmekler ilave edilir. Kulak memesi kıvamına gelen hamurdan küçük parçalar alınır ve içi parmakla oyulur. Oyulan hamur kıymalı harçla doldurulduktan sonra kapatılarak elde yuvarlanır ve oval şekil verilir. İçli patates köftesini bulamak için bir tabağa rendelenmiş bayat ekmek konur, başka bir tabağa da 3 yumurta kırılır. Önce yumurtaya ardından bayat ekmeğe bulanan İçli patates köftesi bol yağda kızartılır.

Ay Böreği - Nursel'in Mutfağı: Ankara


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg dana kıyma, 2 adet orta boy kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber, ½ çay kaşığı kimyon, katı yağ, sıvı yağı
Hamuru için: 1 bardak süt, 1 su bardağı ılık su, 1 adet maya, 1 çay kaşığı toz şeker, un, tuz

YAPILIŞI:
Böreğin içi için 2 adet kuru soğan bir tatlı kaşığı katı yağ ile kavrulur. Soğanlar tamamen kavrulmadan ½ kg dana kıyma ilave edilerek beraber kavrulur. Harca önce 1 çay kaşığı karabiber ardından da ½ çay kaşığı kimyon ilave edilir ve kavrulur. Hamuru için bir adet mayanın üzerine 1 çay kaşığı toz şeker ilave edilir. Böylece hamurun daha fazla kabarması sağlanır. 1 su bardağı ılık su, bir bardak sütün ve 3 çay kaşığı tuzun ardından göz kararı un elenerek ilave edilir. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulan hamur dinlendirilir. Dinlenen hamur 6 büyük bezey ayrılır. Unlanan bezeler büyültülerek açılır. Açılan hamurun üzeri, eritilen 3 yemek kaşığı katı yağ ve katı yağa eklenen çok az sıvı yağı ile yağlanır. Yağlanan yufka rulo şeklinde kıvrılır. Her yufkaya aynı işlem uygulandıktan sonra ilk kıvrılan yufkadan başlayarak şekil verme aşamasına geçilir. Rulo hakindeki yufka 4 parmak genişliğinde kesilerek parçalara ayrılır. Ayrılan parçalar elde döndürülerek kıvrılır ve katlanır. Katlanan yufkanın içine kavrulan kıymalı harç yerleştirilir ve börek yarım ay şeklinde kapatılır. Artan yağa bir adet yumurta çırpılır, fırına girmeden önce böreklerin üzerine sürülür. Ay börekleri 200 derecede pişirilir.

Startv /Soframız
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Aşure - Remziye'nin Mutfağı: Manisa


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg buğday (bir gece önceden suda bekletilmiş), 8 adet karanfil, 1 adet portakal kabuğu, 1 su bardağı kuru üzüm, 8 adet incir, 8 adet kayısı, 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye, 1,5 kg şeker, 1 su bardağı süt
Süslemek için: 1 kase çekilmiş ceviz, 1 kase nar, 1 kase badem, tarçın

YAPILIŞI:
½ kg buğday (bir gece önceden suda bekletilmiş) haşlanır. 8 adet karanfil cezvede kaynatılır. 1 adet portakalın kabuğu soyulur. Kabuklar minik minik doğranır ve ayrı bir cezvede kaynatılır. 1 su bardağı kuru üzüm sıcak suda bekletilir. 8 adet incir ve 8 adet kayısı, yıkanır, minik minik doğranır. Üzerlerine sıcak su ilave edilerek bekletilir. Buğdaya 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye ve 1,5 kg şeker ilave edilir. Şekerin ardından kaynayan karanfillerin suyu aşureye aktarılır. Kaynayan portakal kabukları karanfil suyunun ardından aşureye eklenir. Suda bekletilen malzemeler süzülür ve aşureyle buluşturulur. Bir süre daha aşure pişirilir. Ocaktan alınmadan önce 1 bardak süt yavaş yavaş aşureye ilave edilir. Ceviz, badem ve tarçınla süslenerek servis edilir.

Taze Fasulye Kavurması - Remziye'nin Mutfağı: Manisa


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg taze fasulye, 8 adet kırmızı biber, 2adet kuru soğan, 1 su bardağı domates rendesi, 6-7 adet buz, 2 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı yoğurt, 3 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 diş sarımsak

YAPILIŞI:
½ kg taze fasulye jülyen şeklinde kesildikten sonra yıkanır ve kaynayan tuzlu suda haşlanır. 8 adet kırmızı biber 200 derece fırında közlenir. Közlendikten sonra bir süre soğuması için beklenir. 2 adet kuru soğan minik minik doğranır, bir çay bardağı zeytinyağında kavrulur. Haşlanan taze fasulyeler buzlu suda bir süre bekletildikten sonra süzülerek kavrulmakta olan soğanlara ilave edilir. 1 su bardağı domates rendesi de ilave edildikten sonra taze fasulyeler soğanlarla kısık ateşte kavrulur. Közlenen kırmızı biberler kabukları soyulup, çekirdekleri alındıktan sonra küçük küçük doğranır ve fasulyelere ilave edilir. 1 çay kaşığı tuz eklenen Taze Fasulye Kavurması suyunu çekene kadar kavrulur, servis tabağına alınır. Servis sırasında ilave edilecek olan sarımsaklı yoğurt için bir kaba 1 diş sarımsak rendelenir. Dolu dolu 3 yemek kaşığı süzme yoğurt ve 3 yemek kaşığı normal yoğurt rendelenen sarımsağın üzerine ilave edilir. 1 çay kaşığı tuz eklendikten sonra yoğurt boza kıvamına gelene kadar karıştırılır.

Kuru Börülce Salatası - Remziye'nin Mutfağı: Manisa


ImageView.ashx



MALZEMELER: 2 su bardağı haşlanmış kuru börülce, 1 demet maydanoz, 1 bağ yeşil soğan, ½ demet dereotu, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 limonun suyu, 1 kase zeytinyağı

YAPILIŞI:
2 su bardağı haşlanmış kuru börülceye küçük küçük doğranmış 1 demet maydanoz, 1 bağ yeşil soğan, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek karıştırılır. Servis tabağına aktarılan salatanın üzerine ince ince kıyılmış ½ demet dereotu serpilir, Kuru Börülce Salatası servise hazırdır.

Yuvalak - Remziye'nin Mutfağı: Manisa


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½kg tavuk incik, 1,5 su bardağı haşlanmış nohut, 3 tatlı kaşığı kuru nane, 2 çay kaşığı kaya tuzu, 2,5 su bardağı un, tereyağı
Sos için: 150 gr tereyağı, nane

YAPILIŞI:
2,5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı kuru nane ve 1,5 bardak su ile sert bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur kesilerek ikiye ayrılır. İlk beze unlanarak çok fazla inceltilmeden açılır. Açılan hamur şeritler halinde kesildikten sonra iki avuç arasında yuvarlanır. Yuvarlanan uzun hamur minik minik kesilir ve unlanan tepsiye bırakılır. Başka bir tencerede su kaynatılır ve 2 çay kaşığı kaya tuzu ilave edilir. Yuvalaklar elendikten sonra kaynayan tuzlu suda 15dk haşlanır. ½kg tavuk incik yıkanır ve kavrulur. Kavrulmakta olan inciklere 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edilir. Tereyağının ardından bir gece önceden hazırlanmış 1 kase tavuk suyu, 1 kase su ve 1,5 su bardağı haşlanmış nohut ilave edilir. Haşlanan Yuvalaklar kevgirle süzülerek tavuk inciklere ilave edilir ve 15 dk daha pişirilir. Kızdırılan tereyağı ve nane ile servis edilir.

Startv /Soframız
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Kırım Baklavası - Nuriye'nin Mutfağı: Erzurum


ImageView.ashx



Malzemeler: Hamuru için; 5 su bardağı un, 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1,5 bardak su, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 paket kabartma tozu, bir kase dövülmüş ceviz, nişasta, yarım limonun suyu
Şerbeti için; 1 su bardağı toz şeker, 2 bardak su, limon suyu

Yapılışı: Küçük bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, 2 bardak suyla kaynatılarak şerbeti hazırlanır. Şerbetin pişmesine yakın birkaç damla limon suyu ilave edilir. Tatlımız için şerbetin soğuk baklavanın sıcak olması gerekmektedir. Baklavanın hamuru için; derin bir kabın içinde 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1,5 bardak su, 1 adet yumurta ve 1 çay kaşığı tuz iyice çırpılır. Sıvı karışımın üzerine 5 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozu eklendikten sonra iyice yoğrulur. (Kabartma tozu unutulursa yarım bardak suyla karıştırılarak sonradan da hamura ilave edilebilir.) Baklavamızın hamurunun yumuşak kıvamda olması gerekmektedir. İyice yoğrulan hamur küçük bezelere ayrılır. (Hazırlanan hamurdan yaklaşık 20 tane küçük beze çıkmaktadır. Ancak beze sayısı tepsinin büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır.) Hazırlanan bezeler çok az un serpilen tepsiye yerleştirilir, kurumaması için üzeri nemli bir bezle örtülür. (Kıvamı zaten yumuşak olduğundan açmak için beklemeye gerek yoktur.) Her bir bezenin üzerine un ve nişasta karışımı serpilerek önce merdaneyle açılır. Daha sonra oklavayla orta büyüklükte incecik yufka şeklinde açılır. Açılan yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serpilir. Tekrar oklavaya sarılır. (İyi pişmesi ve şeklinin bozulmaması için gevşek sarılmalıdır.) Her iki ucundan itilerek kıvrılması sağlanır. Oklava çıkartıldıktan sonra bütün olarak tepsiye yerleştirilir. Tepsinin alacağı kadar diğer baklavalar da aynı şekilde hazırlanır. Pişerken kabaracağı için baklavaları çok sık yerleştirmemek gerekmektedir. Baklavanın üzerine koymak için; 100 gr. tereyağıyla, 1 su bardağı ayçiçek yağı ısıtılır. Hazırlanan yağ her bir baklavanın üzerine kaşıkla dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkartılarak 5 dakika kadar bekletilir. Baklava henüz sıcakken üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbeti çekene kadar beklenir. Tatlımız servise hazırdır.

Soğan Mıhlaması - Nuriye'nin Mutfağı: Erzurum


ImageView.ashx



Malzemeler: 1 bağ taze soğan, 6 adet yumurta, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı karabiber, 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Yapılışı: Yemeğimiz için taze soğanın sadece yeşil kısımları kullanır. Yıkanan taze soğanların yeşil kısımları ayrılarak küçük küçük doğranır. Üzerine yarım tatlı kaşığı tuz serpilir. Ezilmemesi için elle havalandırılarak karıştırılır. Derin bir kapta 6 tane yumurta çırpılır. Üzerine 2 yemek kaşığı un eklenir. Unun topaklanmaması için iyice çırpıldıktan sonra 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ve yine 1 çay kaşığı kabartma tozu ilave edilir. İyice çırpıldıktan sonra küçük küçük doğranan taze soğanlarla karıştırılır. Geniş bir yanmaz tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı konulur. Hazırlanan karışım yağın üzerine ince bir tabaka oluşturacak şekilde yerleştirilir. Kapak kapatılarak pişirilir. Altı kızardıktan sonra ters yüz edilerek diğer tarafının da pişmesi sağlanır. Her iki tarafı da iyice kızardıktan sonra yemeğimiz servise hazırdır.

Çortutu Pancarı - Nuriye'nin Mutfağı: Erzurum


ImageView.ashx



Malzemeler: 1 kilo çortutu yani şalgam turşusu, 1 kilo kemikli kuzu eti, 1 çay bardağı pilavlık bulgur, 1 adet büyük boy kuru soğan, 2 yemek kaşığı domates salçası, 4 yemek kaşığı tereyağı, 2 çay kaşığı kuru reyhan, 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı: Kemikli kuzu eti üzerini geçecek kadar suyla düdüklü tencerede 40 dakika haşlanır. Orta büyüklükte bir tencerede 4 yemek kaşığı tereyağıyla piyazlık şekilde incecik doğranan 1 adet büyük boy kuru soğan kavrulur. Soğanlar pembeleşirken 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir. Salça da kavrulduktan sonra suyu süzülen haşlanmış kuzu eti ilave edilir. Et sosla birlikte sotelendikten sonra haşlanan suyu üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak suyun kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra 1 kilo çortutu yani şalgam turşusu ve 1 çay bardağı pilavlık bulgur ilave edilir. Bulgurun tencerenin dibine yapışmaması için karıştırılmamalıdır. Tüm malzemelerin üzerine 2 çay kaşığı kuru reyhan, 1 çay kaşığı pul biber ve 2 çay kaşığı tuz serpildikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çektikten sonra yemeğimiz servise hazırdır.

Pırasalı Mısır Ekmeği - Necla'nın Mutfağı: Sinop


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½kg pırasa, 4 su bardağı mısır unu, çeyrek demet maydanoz, 2 su bardağı kaynar su, tuz, karabiber, zeytinyağı

YAPILIŞI:
½kg pırasanın sapları kesilir, ilk kabuğu alındıktan sonra iyice yıkanır. Yıkanan pırasalar ince halkalar halinde doğranır, tuzla ovulur. Maydanozlar ince ince kıyılır, pırasalara eklenir. 4 su bardağı mısır unu bir kaba aktarılır. 1 tatlı kaşığı tuzun ardından 2 su bardağı kaynar su ilave edilerek yoğrulur. Yoğrulan harca pırasa ve maydanozlar ilave edilir. Biraz karabiber serpilen harç ele yapışmayan kıvama gelene kadar yoğrulur. Fırın kabı yağlandıktan sonra harç aktarılır ve kaba iyice yayılır. Üzerine bastırılarak kaba yerleştirildikten sonra yemeğin üzeri zeytinyağı ile yağlanır. Fırına girmeden önce dilimlere ayrılır. Pırasalı Mısır Ekmeği 200 derecede pişirilir.

Soframız / Star tv
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Şam Tatlısı - Şefika'nın Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg irmik, 1 bardak yoğurt, 1,5 bardak süt, 1 su bardağı şeker,4 yemek kaşığı tahin, 3 yemek kaşığı pekmez, 1 su bardağı ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı kakao, ½ fincan çekilmiş fıstık
Şerbet için: 4 su bardağı şekeri 4 bardak su, birkaç damla limon suyu

YAPILIŞI:
½ kg irmik, 1 bardak yoğurt, 1,5 bardak süt, 1 su bardağı şeker iyice çırpılır. 2 yemek kaşığı tahin cam kaba elle iyice yayılır. Tahinle kaplanan cam kaba harcın yarısı dökülür ve hiç karıştırılmaz. Harcın üzeri 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı kakao ve çok fazla ufaltılmadan elle kırılarak 1 su bardağı ceviz ile donatılır. Harcın bekleyen diğer yarısı kaşıkla parça parça tatlıya yerleştirilir. Aralarda boşluk bırakmak önemlidir. Harç elle nazik bir şekilde yayılarak tatlı kapatılır. (Harç eğer elinize yapışıyorsa, elinizi ıslatarak işleme devam etmelisiniz.) 3 yemek kaşığı pekmez ve 2 yemek kaşığı tahin tatlının üzerine gezdirilir. El ıslatılarak tahin pekmez tatlının üzerine nazikçe yayılır ve önceden 175 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Şerbet için 4 su bardağı şekere 4 bardak su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edilir. Pişen tatlı dilimlere ayrılır ve üzerine soğutulan şerbet dökülür. Her dilim çekilmiş fıstıkla süslenir.

Darüzziyafe Köftesi - Şefika'nın Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



MALZEMELER: 300gr dana kıyma, 200gr kuzu kıyma, 150gr tavuk kıyma, 2 adet kuru soğan, 5 adet mantar, 1 çay bardağı Şam fıstığı, 1 adet yumurta, ½ demet maydanoz, 1 dolu çay kaşığı yenibahar, 1 dolu çay kaşığı karabiber, 1 dolu çay kaşığı kekik, 1 dolu çay kaşığı pul biber, 1 dolu çay kaşığı fesleğen, 4 dilim ekmek kırıntısı, 1,5 tatlı kaşığı tuz, 1atlı kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:
300gr dana kıyma, 200gr kuzu kıyma, 150gr tavuk kıyma kaba aktarılır. Yıkanıp üst kabukları alınan mantarlar ve soyulan soğanlar birlikte robottan geçirilirp, kıymaların üzerine aktarılır. 1 adet yumurta harca kırıldıktan sonra 1 dolu çay kaşığı yenibahar, 1 dolu çay kaşığı karabiber, 1 dolu çay kaşığı kekik, 1 dolu çay kaşığı pul biber, 1 dolu çay kaşığı fesleğen, 4 dilim ekmek kırıntısı ya da ½ su bardağı galeta unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave edildikten sonra harç iyice yoğrulur. Malzemeler iyice harmanlandıktan sonra 1 çay bardağı şam fıstığı ilave edilir ve hiç parçalanmayacak kıvama gelene kadar yoğrulur. Yarım katlanarak yufka masaya yayılır. Parça parça koparılan köfte hamuru önce yufkaya yan yana dizilir, ardından birleştirerek yanları yufkayla kapatılıp rulo şekline sarılır. Sarılan köfte ortadan ikiye kesilir rahat dilimlenebilmesi için ve dilerseniz buzdolabında 2 saat ya da buzlukta 15-20dk dinlendirilir. Dinlenen köfte kalın dilimler halinde kesilir. Isıtılan tava 1 tatlı kaşığı tereyağı ile yağlanır. (yapışmadığı sürece bir daha yağlanmasına gerek yoktur) Köfteler arkalı önlü kızartılır, Darrüziyafe Köftesi servise hazırdır.

Şeker Börek - Berna'nın Mutfağı: Manisa


ImageView.ashx



MALZEMELER: 750gr kuyruk yağı, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı pudra şekeri, ½ çay kaşığı karbonat, 1 adet elma, un, karanfil

YAPILIŞI
Elma bölünmeden kabak oyucuyla ortası alınır. Kıyma olarak çekilmiş 750gr kuyruk yağı yanına elma yerleştirilerek eritilir. (elma kuyruk yağının ağır kokusunu ve tadını almaktadır) 1 su bardağı kuyruk yağı çırpılarak krema haline getirildikten sonra oda sıcaklığındaki tereyağı ile tekrar çırpılır. Krema kıvamındaki harç 1 su bardağı pudra şekeri ile çırpılır. Un eklenerek yoğrulan harca ½ çay kaşığı karbonat ilave edilir ve yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulur. (Kıvam un helvasının kıvamı gibidir.) yoğrulan hamurdan parçalar kopartılır ve rulo haline getirilir. Ruola halindeki hamur verev şeklinde kesilerek minik hamurlar elde edilir. Minik hamurların üzerine 2’şer karanfil yerleştirildikten sonra yağlı kağıt serilen tepsisiyle fırında pişirilir. Üzerine pudra şekeri gezdirilerek servis edilir.

Soframız / Startv
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst