Tas Kadayıf tarifi
Antakya'nın yöresel yemeği Tas Kadayıf'ı
Malzemeler:
2-3 çorba kaşığı un,
1 tatlı kaşığı karbonat,
400 gr ağız veya kaymak,
300 gr ceviz,
3 çorba kaşığı tahin,
2 tatlı kaşığı şeker
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker,
4 su bardağı su
Yapılışı:
Un ve su bir kapta pürüzsüz ve boza gibi bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Karbonat eklenen karışım mayalanması için biraz bekletilir. Tavaya 1-2 damla sıvıyağ koyulur ve 1 kepçe krep hamuru tavanın ortasına dökülür. Üst kısmı göz göz olunca pişmiş olduğu anlaşılır ve alınır. Tek tarafı kızartlılır. Tüm karışım bu şekilde pişirilir.Şerbeti hazırlamak için ayrı bir tencereye sıcak su ve şeker eklenir ve ara sıra karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Cevizler ufalanır. İçine tahin ve şeker eklenip karıştırılarak tatlının cevizli harcı elde edilir. Pişen krep hamurlarının ortasına bir kaşık ağız konulur. Ağız yerine kaymak da kullanılabilir. Ortadan ikiye katlanarak yarım ay şekli verilir ve ağzı parmaklarla bastırılarak kapatılır. Aynı şekilde bir sıra da cevizli tahinli harç kullanılarak taş kadayıfları hazırlanır ve ağızları kapatılır.Sıcak şerbet bir kepçe yardımı ile Taş Kadayıflarının üzerine gezdirilir. Tatlımız servise hazırdır.
Zılk Sarması tarifi
Antakya'nın yöresel yemeği Zılk Sarması
Malzemeler:
2 demet zılk (pazı) yaprağı,
500 gr. koyun kıyması,
3 su bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
5-6 diş sarmısak,
Yarım çay bardağı nar ekşisi,
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı tereyağı,
2 tatlı kaşığı nane
Yapılışı:
Pazı yapraklarının sapları koparılır ve yumuşayana kadar sıcak suda bekletilir. Pirinç yıkanır ve ayrı bir kaba alınır. Soğan küp küp doğranır ve küçük küçük kıyılan sarmısaklarla birlikte pirince eklenir.Kıyma harç kabına alınır ve nar ekşisi, domates salçası, tereyağ, nane, karabiber ve tuz eklenip tüm malzeme özdeşleşene kadar yoğrulur.Sıcak suda bekletilip süzülen pazı yapraklarının boyuna olacak şekilde kıymalı harç yerleştirilir ve sarılır. Tencereye yerleştirilen pazı sarmalarının üzerine bir tabak kapatılır. Biraz tuz ve üzerini geçecek kadar su eklenerek orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirildikten sonra Zılk Sarması servise hazırdır.
Muhacir Böreği tarifi
Tokat'ın yöresel yemeği Muhacir Böreği
Hamuru için:
Un,
1 yemek kaşığı toz maya,
1 bardak ılık su,
1 bardak soğuk su,
1 çay kaşığı şeker,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 çay bardağı zeytinyağı,
Tuz
İç harcı için:
250 gr. dana kıyma,
5 adet kuru soğan,
5 adet domates,
4 adet yeşil biber
Yapılışı:
1 bardak ılık su içine toz maya ve şeker eklenir Maya kabarınca plastik bir kaba boşaltılır ve üzerine soğuk su eklenir. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edene kadar un eklenir. Hamurun mayalandığı kap bir bezle sarılır ve bekletilir.
Kıyma yağsız tencereye alınır ve suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Bu arada soğanlar ve kabukları soyulmuş domatesler küp küp doğranır. Avrulan kıymaya tereyağı, zeytinyağı ve soğanlar eklenerek kavurmaya devam edilir.
Yeşil biberler ince ince kıyılır ve pişmekte olan börek harcına eklenir. Domateslerin bir kısmı harcın içine rendelenir. Kalan domatesler de küp küp doğranıp harca eklenir. Karabiber, pul biber ve tuz eklenerek karıştırılıp soğumaya bırakılır.
Hamur için küçük bir tavada zeytinyağı ve tereyağı eritilir. Mayalanan hamurdan 8 ayrı beze hazırlanır. Bezeler yapışamaması için zemine biraz un serpilir ve merdane yardımı ile tek tek pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamura eritilen yağ karışımı sürülür ve bir diğer hamur üzerine kapatılır. Beş hamur bitene kadar işlem tekrarlanır. Arasına yağ sürülen beş kat hamur merdane ile açılır. Tepsi büyüklüğünde açılan beş kat hamur yağlanan tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan iç harcın tümü kaşık kaşık alıp suyunu süzdürerek hamurun üzerine yayılır. (suyu en son aşamada kullanılır)
Kalan 3 hamurun da araları yağlanıp, merdane ile açılıyor. Tepsi büyüklüğünde açılan hamur harcın üzerine yerleştirilir. Harcın suyu, kapak görevi gören hamurun üzerine yayılır. Sosu ile buluşan börek fırına verilip üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Börek fırından çıkınca hamurdan kapağının yumuşaması için üzerine ıslatılmış poşet serilir ve bir bezle sarılır. Muhacir Böreği servise hazırdır.
Leylek Giliği yemeği tarifi
Tokat'ın yöresel yemeği Leylek Giliği
3 yemek kaşığı beyaz pekmez,
3 yemek kaşığı sarı pekmez,
1 su bardağı ceviz içi,
1 paket margarin
Mayası için:
1 bardak sıcak su,
1 tatlı kaşığı toz maya,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
Yeteri kadar un
Yapılışı:
1 bardak sıcak suya toz maya ve toz şeker eklenip karıştırılıp biraz bekletilir. Maya kabarınca plastik bir kaba boşaltılır ve üzerine un eklenir. Krep hamuru kıvamına gelene kadar karıştırılır. Hamurun mayalandığı kap bir bezle sarılır ve bekletilir.Mayalanan krep hamuru tavaya dökülmeden önce, tavanın zemini margarinle yağlanır. 1 kepçe yardımı ile tavaya dökülür. Hamur göz göz alup kenarları tavadan ayrılınca diğer tarafı çevrilir. Bütün krep hamuru bu şekilde pişirilir.Beyaz ve sarı pekmez ayrı bie kaba alınır. Mikrodalga fırında 15 saniye, normal fırında eriyene kadar tutulur. Eriyen pekmeze ceviz içi eklenip karıştırılır ve pişirilen kreplerin üzerine sürülür. Krepler gevşek şekilde sarılarak rulo haline getirilir ve servis tabağına dizilir. Leylek Giliği servise hazırdır.
Mutfağım / Kanal D