Mutfağım programındaki yöresel tarifler

OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Sağolun güzel tarifler var gerçekten :nk:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Ekşimek Kızartması

Malzemeler:
1 kg ekşimek (çökelek)
1 yumurta
1 paket karbonat
Aldığı kadar un
2 ½ su bardağı yoğurt
3 diş sarmısak
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
½ çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
Ekşimeğin üzerine 1 yumurta kırılır ve 1 paket karbonat eklenir. 1 buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Un eklenerek toparlanana kadar yoğrulur. Ekşimekten kopartılan parçalar avuç içinde yuvarlanıp üzerine hafifçe bastırılır. Kızgın yağda iki tarafı kızarana kadar pişirilir.Sarmısaklarlar ezilip yoğurtla karıştırılır. Biber yağda kızdırılır. Köftelerin üzerine sarmısaklı yoğurt döküldükten sonra biber sosu gezdirilir.


DetayResimHandler.ashx

Çatal tarifi

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket margarin
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Çörekotu
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Derince bir kaba 1 paket margarin, sıvıyağ, yoğurt, 1 tatlı kaşığından az tuz ve 3 yemek kaşığı toz şeker ile 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 paket kabartma tozu eklenir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un eklenerek yoğrulur.Hamurdan parçalar kopartılır ve rulo yapılır. İki rulo uçlarından birleştirilir ve tepsiye alnır. Tüm hamura bu şekilde şekil verilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpilerek önceden 190 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.

DetayResimHandler.ashx

Kabaklı Hıtap

Hamuru için:
3 Su bardağı kepekli un
Su
Tuz

İç Harcı için:
2 Kilo balkabağı kabuğu
1/2 Kilo kıyma
2 Adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı biber salçası
1/2 su bardağı zeytinyağı
Karabiber
Pul biber

Yapılışı:
3 Su bardağı kepekli un, su ve tuz ile yoğrularak bir hamur elde edilir ve dinlendirilir. 2 Kilo balkabağı kabuğu çok küçük şekilde doğranır, tuzu atılır ve üzerini geçecek kadar su ile bir tencerede haşlanır. Başka bir tavada yemeklik doğranmış 2 adet kuru soğan, yarım bardak zeytinyağı ile kavrulur ve üzerine yarım kilo kıyma eklenir. 1 Yemek kaşığı biber salası, karabiber ve pul biber eklenir ve kavrulur. Haşlanan kabak kabukları süzülür ve kıymalı harca eklenir. Bütün malzemeler güzelce kavrulunca ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Dinlenmeye bırakılan hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır ve unlanmış bir kaba alınır. Bezeler tabak büyüklüğünde açılır, içine kabaklı ve kıymalı iç harcından eklenip yarım ay şeklinide kapatılır. Yağsız teflon tavada kızartılır ve servis yapılır.




Kanald / Mutfağım
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Zeytinyağlı Ildız Kökü tarifi

1,5 kg yer elması
3 Adet havuç
2 Adet kuru soğan
2 Yemek kaşığı pirinç
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
2 Adet küp şeker
Maydanoz
Karabiber
Pul biber

Üzeri İçin:
Süzme yoğurt
Sarımsak

Yapılışı:
Yemeklik doğranan 2 adet soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı ile kavrulur. Halka halka doğranan 3 adet havuç tencereye eklenir ve rengi değişinceye kadar kavrulur. Üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve kavrulur. Soyulup, küp küp doğranmış 1,5 kg yer elması tencereye eklenir. 2 Yemek kaşığı pirinç, yıkanır ve tencereye ilave edilir. Tuz, pul biber, karabiber ve 2 adet küp şeker ilave edilir. Tencereye 3 bardak sıcak su eklenir ve kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı süzme yoğurt gezdirilir ve maydanoz ile süslenip servis yapılır.

DetayResimHandler.ashx


Dolmalı Köfte tarifi

Dışı için:
1 Kase köftelik bulgur
1 Kase yarma bulgur

İç harcı için:
1/2 Kilo kavurma
3 Adet kuru soğan
1 Kase susam
1 Kase ceviz içi
1 Demet maydanoz
1/2 Su bardağı zeytinyağı
Kırmızı toz biber
Karabiber

Kızartmak için:
1,5 Su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
3 Adet kuru soğan yemeklik doğranır ve yarım su bardağı zeytinyağında kavrulur. Soğanların üzerine yarım kilo kavurma eklenir. Diğer tarafta 1 kase susam, teflon tavada kavrulur ve daha sonra havanda dövülür. Susamlar dövüldükten sonra kavurmaların üzerine ilave edilir. 1 kase ceviz içi dövülür ve iç harcına eklenir. 1 Demet maydanoz ince ince kıyılır ve iç harcına eklenir. Karabiber ve kırmızı biber eklenip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.Bir gece önceden ıslatılan, 1 kase köftelik bulgur ve 1 kase yarma bulgur güzelce yoğrulur. Elde edilen hamurdan cevizden büyük toplar kopartılır ve içli köftede olduğu gibi ortası oyulur. Hazırlanan iç harcından bolca doldurularak, hamur kapatılır ve yuvarlanır. Bir tencerede su kaynatılır ve üzerine bir tatlı kaşığı tuz atılır. Su iyice kaynayınca, hazırlanan köfteler suya bırakılır ve suyun yüzeyine çıkana kadar haşlanır. Köfteler su yüzeyine çıkınca bir kevgir ile alınır ve servis edilir. İstenirse daha sonra kızartılarak da servis edilebilir.

Mutfağım / Kanald
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul

DetayResimHandler.ashx

Sacda Belloğ'un tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
250 gr kuşbaşı kuzu et
1 kase ince bulgur
1 ½ tatlı kaşığı kişniş
3 kuru soğan
Tuz

Yapılışı:
1 kase ince bulgur ıslatılır. 250 gram kuzu kuşbaşı et, kıyma makinesi veya rondoda merhem kıvamına gelecek şekilde kıyılır, sinirleri alınır. 3 soğan ince ince kıyılır. 1,5 tatlı kaşığı kişniş ve tuzu eklenir. Malzemeler iyice yoğrulur ve kenarlardan basık, ortası şişkin köfteler hazırlanır. Köfteler saca alınır, üst tarafları beyazladıktan da arkası da çevrilerek kızartılır.

Kıymalı Yağlama'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru:
1 kg un
½ paket maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 ½ su bardağı su

İçi:
500 gr dana kıyma
3 soğan
2 domates
2 sivri biber
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
½ demet maydanoz
1 ½ tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
Pul biber
Toz biber

Üzerine:
Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
Yarım paket maya, sıcak su ile yumuşatılır. 1 kilo un, 1 tatlı kaşığı tuz2,5 su bardağı su ve yumuşayan maya genişçe bir kapta kulak memesinden biraz daha sert bir kıvam alıncaya kadar yoğrulur. Hamurun üzerine nemli bir bez kapatılıp beklemeye alınır. 3 soğan ince ince kıyılıp genişçe bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağında öldürülür. Kabukları soyulan 2 domates ve 2 sivribiber küçük küçük doğranır. Malzemeler karıştırmaya devam edilerek sırasıyla yarım kilo dana kıyması, 2 yemek kaşığı salça, 1,5 tatlı kaşığı tuz, pul biber, toz biber, domates ve biberler de tavaya eklenir. Tavadaki malzemeler birkaç kez çevrildikten sonra üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirmeye devam edilir. Altını kapatmadan önce yarım demet de maydanoz kıyılarak eklenir.Hazırlanan hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler alınarak merdaneyle açılır ve sacda pişirilir. Kayseri’de ‘şebit’ adını verilen bu hamurlar sıra sıra dizilerek aralarına kıymalı içten sürülür. Sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

DetayResimHandler.ashx


Kiliçe'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
½ paket maya
2 yumurta
1 ½ su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı margarin Baharat karışımı (zencefil, mahlep, tarçın, karbonat, hindistan cevizi, karabiber, karbonat)
Alabildiğince un

Yapılışı:
Yarım paket maya, birkaç kaşık süt ve toz şekerle karıştırılır. Üzerine sırasıyla 1,5 su bardağı ayçiçek yağı,1 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı margarin, 2 yemek kaşığı baharat karışımı ve 2 yumurtanın akı eklenerek elde karıştırılır ve alabildiğince un eklenip yoğrulur. Orta ısıdaki fırında mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra fırından çıkarılır, yassı bir şekil vererek bıçakla çörek dilimleri kesilir. Yağlanan fırın tepsisine yerleştirilip üzerine 2 yumurtanın sarısı sürülür. Kiliçe çörekleri fırına verilir ve 150 derecede pişirilir.

Kiliçe servise hazır hale gelir.

Tahinli Katmer'in tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru:
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

İçi:
1 çay bardağı tahin
6 kaşık tereyağı
½ çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
1’er su bardağı su ve süt, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiğince un, kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Üzerine nemli bir bez kapatılarak 30-40 dk. Beklemeye alınır. 6 kaşık tereyağı ve yarım çay bardağı zeytinyağı tavada eritildikten sonra üzerine 1 çay bardağı tahin ilave edilir. Katmer hamuru merdaneyle ince bir yufka haline getirilip üzerine tahinli iç sürülür. Yufka ortasından delinerek kenarlarda toplanır. Kenarlarda toplanan hamur yaklaşık 20 santimlik parçalara bölünür, kendi çevresinde gül şeklinde bükülerek 4-5 parçaya ayrılır ve yaklaşık 15 dakika buzlukta bekletilmeye alınır. Buzluktan çıkarılan hamurlar tekrar merdaneyle açılır ve sacda yağsız olarak arkalı önlü pişirilir. Kaşar peyniri, pastırmalı çemen ve marmelatla servis edilir.

Zarbana Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 Adet yumurta
2 Yemek kaşığı yoğurt
1 Yemek kaşığı sirke
1/2 Çay bardağı zeytinyağı
1 Paket kabartma tozu
1 Bardak su
Aldığı kadar un
Ceviz

Şerbeti İçin:
3 Su bardağı toz şeker
2 Bardak su
2 Adet kaya tuzu
1/2 Limon

Yapılışı:
Üç bardak şeker, iki bardak su, yarım limon ve kaya tuzu kaynatılır. Karışım şerbet halini aldıktan sonra soğumaya bırakılır. Yumurta, zeytinyağı, yoğurt ve elma sirkesi derin bir kaba alınır. Bir bardak su, kabartma tozu ve tuz ilave edilir. Un yavaş yavaş eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Elde edilen hamur, dinlendirilmeden rulo haline getirilir. Yumruk büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır. Yuvarlanan parçalar oklavayla açılır ve üstüne ince çekilmiş ceviz serpilir. Açılan yufkanın karşılıklı iki kenarı üst üste kapatılır ve yufka 5 cm aralıklarla büzülür. Yufka, büzülen noktalardan kesilir ve yağda kızartılır. Kızaran yufka servis tabağına alınır. Yufkanın soğuması beklenir ve şerbet dökülür. Tatlının şerbeti çekmesi için yarım saat dinlenmeye bırakılır. Üzeri kırılmış fındıkla süslenir.

Zarbana tatlısı servise hazır.

Not: Tatlının yumuşak olmasını istiyorsanız; tatlı sıcakken soğuk şerbet ya da tatlı soğukken sıcak şerbet dökmelisiniz.

Kanald / Mutfağım
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Kayseri'nin yöresel tatlarından Nevzine'nin tarifi


Malzemeler:
1 kg un
1 yumurta
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı tahin
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket margarin
2 yemek kaşığı sirke
2 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2 bardak su
1 çay bardağı pekmez

Yapılışı:
Şerbeti için; 3 su bardağı şeker ve 2 bardak su kaynatılır. Ocaktan alınıp ılınmaya bırakılır. Ilınan şerbete 1 çay bardağı pekmez eklenir.
Hamuru için; margarin eritilir ve yoğurma kabına dökülür. Üzerine 1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı sirkeyi ve 2 çay kaşığı karbonatı eklenir, azar azar un ilave ederek hamur yoğrulmaya başlanır, tahin de eklenir. Hamur toparlanmaya başlayınca dövülmüş cevizler de eklenir. Hamur fırın tepsisine alınır ve el ile bastırılarak düzleştirilir. Çatalın sırt kısmını hafifçe bastırıp hiç kaldırmadan tatlımızın üzerini dalgalı bir şekilde çizilir ve kare porsiyonlar halinde dilimlenir. 180 derecede ısıtılmış fırında pişmeye bırakılır. Tatlı piştikten sonra ılınmaya bırakılır. Ilınan tatlının üzerine soğuk şerbeti dökülür.



DetayResimHandler.ashx


Mardin'in yöresel tatlarından Muska Tatlısı'nın tarifi,

Malzemeler:
1 paket baklavalık yufka
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Toz Antep fıstığı

Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
2 bardak su
2 damla limon suyu

Yapılışı:
Muhallebisini haızlamak için 2 su bardağı sütü tencereye alınır ve üzerine 3 yemek kaşığı buğday nişastası ile 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edilip katı kıvamlı bir muhallebi pişirilir.Şerbeti için de 2 su bradağı toz şeker ve 2 bardak su tencereye alınır ve kaynatılır. Şerbet koyulaşunca 2 damla limon suyu eklenip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.Üst üste 3 kat baklavalık yufka koyulur ve 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Kesilen şeritler eritilmiş tereyağı ile yağlanıp, ucuna 1 tatlı kaşığı muhallebi yerleştirilir ve muska şeklinde sarılır. Kalan yufkalar da üçer üçer konarak kesilip, muhallebi ile sarılır. Sarılan yufkalar yağlı kağıt serilen tepsiye yerleştirilir ve kalan tereyağı ile yağlanıp önceden 150 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.Pişen tatlının üzerine soğuk şerbeti dökülür ve toz Antep fıstığı ile süslenir.

DetayResimHandler.ashx



Aydın'ın yöresel tatlarından Yuvarlama'nın tarifi


Malzemeler:
200 gr dana kıyma
2 büyük boy kuru soğan
2 yumurta
2 çay kaşığı karabiber
5 yemek kaşığı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı tereyağı
½ demet maydanoz
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Derin bir kabın içine 2 yumurta kırılır ve üzerine rendelenmiş 2 soğan ilave edilir. 200 gr dana kıyma da eklenir ve çay kaşığı karabiber ve azar azar un ilave edilerek ele yapışmayan bir kıvam elde edilene kadar iyice yoğrulur. Köfte unlu zeminde oklava ile açılır ve 1’er parmak genişliğinde şeritlere ayrıldıktan sonra küçük küçük kesilir. Kesilen her parça el içindeyuvarlanarak oval köfte topları yapılır.Yuvarlamaları kızartmak için tencereye 2 su bardağı zeytinyağı ve 1 su bardağı sıvıyağ eklenip kızdırılır. Kızan yağın içinde yuvarlamalar kızartılır. Fazla yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine alınır.Yemeğin pişeceği tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı koyulur. Eriyen tereyağına 1’er yemek kaşığı domates salçası, biber salçası ve kırmızı tozbiber eklenip biraz sıcak su dökülerek kavrulur. Malzemelerin üzerine bolca sıcak suilave edilip kaynatılır. Kaynayan suya kızartılan yuvarlamalar eklenir ve yaklaşık 5 dakika pişirilir. Önceden haşlanmış nohutlar da eklenerek yaklaşık 10 dakika daha pişirilir. Pişen yemeğin üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.




Kanald / Mutfağım
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Armut Tatlısı

Malzemeler:
2 kg. armut
6 büyük kaşık toz şeker
½ bardak armut suyu

Üstü için:
Kaymak
Fıstık içi
Taze nane

Yapılışı:
Orta boy armutlar bir sebze oyacağıyla dibinden oyulur. Armutların içi alınırken sapları bırakılır. Pişirmek için tencereye sıcak su koyulur armutlar şekerle pişirilir. Armudun pişme suyundan bir bardağı ayrılır. Armutlar diplerinden cevizle doldurularak tepsiye oturtulur ve üzerlerine şeker serpilir. Ayırılan armut suyu da tepsiye dökülür ve fırına verilir.

Kanald/Mutfağım


 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx

Deli Börek

Malzemeler:
300 gr. dana kıyma
5 adet patates
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
½ demet maydanoz
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı

Hamuru için;
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un

Açmak için;
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un

Yapılışı:
1 çay bardağı su yoğurma kabına alınır. 1 yumurta kırılır, 1’er çay bardağı süt, sıvıyağ ve bir tutam tuz eklenir. Azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır ve temiz bir bezin arasında dinlenmeye bırakılır.

5 adet patates haşlanır ve rendelenir. Kuru soğan yemeklik doğranıp tencereye alınır. Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ dökülüp 300 gr. kıyma eklenip kavrulur. Rengi dönünce rendelenen patatesler eklenir. Birer tutam pul biber ve karabiberle lezzetlendirilir. Yarım demet kıyılmış maydanozla harmanlanır ve soğumaya bırakılır.

Ayrı bir kaba 1’er su bardağı nişasta ve un konulup harmanlanır. Dinlenen hamur bezeleri un ve nişasta karışımıyla birlikte ısıya dayanıklı bir cam tepsi genişliğinde açılır. Dolu dolu 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Açılan her hamur tereyağıyla yağlanıp kıymalı patatesli içle sarılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzerlerine kalan tereyağı sürülür. Börek 3-4 parmak kalınlığında dilimlenip fırına verilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir.

Kanald/Mutfağım



 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Bursa'nın yöresel tatlarından Mısır Böreği tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için;
4½ su bardağı mısır unu
2 bardak ılık su

Harcı için;
200 gr. tereyağı
10 yemek kaşığı yoğurt
1 bağ pırasa
1 tatlı kaşığı salça
1 adet yumurta

Üzeri için;
5 yemek kaşığı yoğurt
Su
Tuz

Yapılışı:
Pırasaların yeşil yaprakları kesilir ve sapları doğranır. Ardından tereyağıyla birlikte kavurmak için ocağa koyulur. Salça, karabiber ve tuz eklenerek kavurmaya devam edilir.

Mısır ununa bir tutam tuzu serpilir. 2½ su bardağı mısır unu azar azar ılık su verilerek yoğrulur. Mısır unu, hamur kıvamına gelince tepsi yağlanır ve hamur tepsiye bastırarak yayılır. Kavrulan pırasalar tepsinin her yanına eşit olarak dağıtılır. Tepsinin üzeri pırasayla tamamen kaplanır. Tereyağı eritilir ve yoğurtla karıştırılarak pırasaların üzerine sürülür.

Yoğurma kasesine iki bardak daha mısır unu dökülür. Tuzu eklendikten sonra azar azar suyla un karıştırılır. Islatılan mısır unu tepsinin üzerine dağıtılır.

Mısır böreğinin ikinci katı için yeniden yoğurtlu tereyağı yapılır. Az miktar suyla açılan yoğurtlu tereyağına yumurtası da kırılarak çırpılır. Tepsiye sürülerek mısır böreği fırına verilir.

Böreğin üzeri için ayran yapılır. Fırından çıktıktan bir süre sonra ayranı dökülür. Ayranını çeken mısır böreği kareli dilimlenerek servis edilir.

DetayResimHandler.ashx


Bursa'nın yöresel tatlarından Tel Kadayıflı Kestaneli Tatlı Pasta tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
200 gr. tel kadayıf
200 gr. tereyağı
300 gr. haşlanmış kestane (300 gr. kestane şekeri)
4 adet acıbadem kurabiyesi
1 su bardağı
Badem unu
1 su bardağı
Ceviz içi

Üzeri için;
1 kase haşlanmış ayıklanmış badem
1 avuç iç badem
2 yemek kaşığı şeker

Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
1½ bardak su
Limon suyu

Yapılışı:
Bademler tavaya alınarak kavrulur. Tavada sertleşen bademler robotla çekilir.
İki yemek kaşığı şekerle bademler yoğrulur. Arada el ıslatılarak şekerle badem iyice özleştirilir

Hamur haline gelen badem tozu ve şeker yuvarlanarak yumuşaması için steç filmle sarılır. 150 gr. tereyağı tavada eritilir. Kadayıflar elle koparılır ve bıçakla kıyılarak bir kenara koyulur.

Eritilen tereyağı incecik kadayıfların üzerine gezdirilir. Tereyağı kadayıflara iyice yedirilir. Bir pasta kalıbına tereyağıyla yumuşayan kadayıflar döşenir. Kadayıfın üzeri ince çekilmiş badem unuyla kapatılır ve kaşıkla bastırarak sıkılaştırılır.

Pastanıın 3. katına kırılan acıbadem kurabiyesi, kestane şekeri ve ceviz yayılır. Katların birbirini tutması için eritilen tereyağı gezdirilir. Pastanın ara katına da kadayıf yayılır. Muhteşem aromasıyla badem unu yeniden kaplanır ve elle katlar sıkılaştırılır. İki acıbadem kurabiyesi daha parçalanarak ilave edilir, ardından cevizleri eklenir. Pastanın üzeri tereyağlı kadayıfla kapatılır. Kızarana kadar fırına verilir.

Şerbeti için iki su bardağı toz şeker bir buçuk bardak suyla birlikte kaynatılır.
Şerbete bikaç damla limon sıkılır.

Kadayıf kızarınca şerbeti verilerek kalıp açılır ve dikkatlice çıkarılır. Badem ve şekerle yoğurularak elde edilen hamur pasta boyunda açılır. İçine kestane şekeri eklenerek bir bohça yapılır. Pastanın üzerine bu bohça koyulur ve bademle süslenerek servis edilir.

DetayResimHandler.ashx


Bursa'nın yöresel tatlarından Baklava Yufkasında Pide tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
300 gr. taze kaşar
9 adet baklava yufkası
Sıvı yağlı su karışımı

Harcı için;
200 gr. kıyma
3 adet yumurta
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 adet soğan
½ çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Baklava yufkalarının aralarına sıvı yağ ve su karışımı sürülür. Bir kaba taze kaşar rendelenir ve yufkalar kat kat yağlanır. 3 kat yufka yağlandıktan sonra üzerine kaşarları yayılır. Yufka karşılıklı kenarlarından katlanarak kapatılır. Uçlarından kürdanla birleştirilen yufka pide şekline getirilir. Tepsiye yağlı kağıt serilir. Pideler fırına verilir.

Pidenin harcı için soğanlar kıyma, biber ve domatesle kavrulur. Tuzun ardından bir miktar da karabiber eklenir. Baklava yufkasında pidenin harcı derin bir kaseye dökülür.

Fırından alınan pideler tam göbeklerinden kesilir ve çatal yardımıyla aralanır. Pidelerin içine harcı yayılır ve kaşarı serpilir. Son olarak üzerine yumurta kırılarak yeniden fırına verilir ve sıcak sıcak servis edilir.


Kanald/Mutfağım

 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Bursa'nın yöresel tatlarından Pideli Köfte tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
500 gr. dana kıyma
200 gr. kuzu kıyma
6 adet biber
2 adet pide
1 adet domates
1 adet soğan
Karabiber
Yoğurt

Sosu için;
150 gr. tereyağı
3 yemek kaşığı salça
Karabiber

Yapılışı:
Dana ve kuzu kıyma tuz - karabiberle yoğrulur. Köfteler kuru köfte boyutunda şekillendirilir. Yapışmaması için ızgaranın üzeri yağlanır. Izgara iyice kızınca köfteler birer birer üzerine dizilir. Köftenin altına yatırılacak tırnak pideler fırına verilir.

Bir büyük kaşık tereyağı yanmaz tavada kızdırılır. Salça tereyağında kavrulmadan önce sulandırılır. Izgaraya biber ve domates eklenir. Fırından alınan tırnak pideler oluklarından kesilerek yayvan bir tabağa dizilir. Pidelerin üzerine salçalı sosu gezdirilir. Domates ve biberler dizilir ve ızgarada kızaran köfteleri eklenir. Üzerine kızgın tereyağı dökülen pideli köftenin kenarına yoğurt ilave edilirek servis edilir.


DetayResimHandler.ashx

Şanlıurfa'nın yöresel tatlarından Frenk Tavası tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
500 gr. kuzu kıyma
2 kg. domates
2 adet acı kırmızı biber
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı:
2 adet acı kırmızı biberin çekirdekleri çıkartılır ve küçük küçük kıyılır. 1 adet kuru soğan yemeklik doğranır. Soğan ve biberler kıymanın üzerine eklenir. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1’er silme tatlı kaşığı pulbiber, karabiber ve 1 çay kaşığı tuz eklenip kıyma yoğrulur.

Domateslere; sap kısmı aşağıda kalacak şekilde 3- 4 kesik atılır. Domateslerin araları kıymalı harçla doldurulur. 1 çay bardağı zeytinyağı ve su gezdirilip pişirilir.

Frenk Tavası servise hazırdır.


DetayResimHandler.ashx


Şanlıurfa'nın yöresel tatlarından Masluka tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
500 gr. çekilmiş buğday
1 kase ince bulgur
1 yemek kaşığı isot
İçi için;
250 gr. kuzu kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı isot
1 tutam karabiber
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Çekilmiş buğday ve ince bulgur geniş bir tepsiye alınır. Üzerine 3-4 yemek kaşığı oda sıcaklığında su dökülüp ıslatılır ve şişene kadar bekletilir.

Derin bir kabın içine 250 gr. kuzu kıyma konulur ve üzerine 1 adet küçük küçük doğranmış kuru soğan ile 1 yemek kaşığı domates salçası eklenir. 1 çay kaşığı isot, 1 tutam karabiber ve arzuya göre tuz serpilir. Kıyma güzelce yoğrulur.

Islatılan buğday ve bulgurun üzerine 1 yemek kaşığı isot,1 çay kaşığı tuz ve karabiber eklenip azar azar suyla birlikte özleşene kadar çiğköfte gibi yoğrulur. Hazırlanan harçtan yumurta büyüklüğünde bezeler alınıe ve işaret parmağıyla delinip avuç içinde döndürülerek külah gibi açılır. İçi kıymalı harçla doldurup ağzı kapatılır (İçli Köfte gibi hazırlanır)

Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı dökülür. Dolu dolu 1 yemek kaşığı domates salçası kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine tencerenin yarısına gelecek kadar sıcak su dökülüp kaynatılır. 1 tutam tuz serpilip hazırlanan içli köfteler tencereye atılıır. Köfteler suyun yüzeyine çıkana kadar haşlanır. Kevgirle derin bir servis kabına alınır ve üzerine yemeğin suyundan dökülür.



Kanald/Mutfağım
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Konya'nın yöresel tatlarından Batırık tarifi, Mutfağım programında...


Malzemeler:
1 kg köftelik bulgur
2 su bardağı domates kurusu
1 demet taze soğan
1 demet marul
½ demet maydanoz
1 tutam taze fesleğen
2 adet limon
500 gr ceviz içi
3 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:
2 su bardağı çekilmiş domates kurusu tencereye alınır ve üzerini çıkacak kadar suyla birlikte kaynatılır. 1 demet taze soğan, 1 tutam taze fesleğen, yarım demet maydanoz ince ince doğranır. 1 taşım kaynayıp koyulaşan domates kurusu 1 kilo köftelik bulgurun üzerine dökülür. Biraz daha sıcak su eklenip karıştırılır. 500 gr ceviz robotta çekilip bulgura eklenir. 3 çay kaşığı pulbiber serpilir. Taze soğani fesleğen ve maydanoz da ilave edilip köfte gibi yoğrulur. 2 adet limonun suyu eklenir. Avuç içinde sıkılarak marul yaprakları serilmiş servis tabağına alınır.

Batırık servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx



Konya'nın yöresel tatlarından Kuruyemişli Kurabiye tarifi, Mutfağım programında...


Malzemeler:
500 gr tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

İçi için;
2 adet elma
3 adet kuru incir
3 adet kuru kayısı
1 tutam kuru üzüm
1 su bardağı şeker
2 çay kaşığı tarçın

Üzeri için;
1 kase fındık kırığı
1 yumurta akı
Pekmez

Yapılışı:
Yarım kilo tereyağı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 yumurta sarısı, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karbonat, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya azar azar unla birlikte kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur.

İçi için; Kabukları soyulan 2 adet elma rendelenir. İncirler, kayısılar küçük küçük doğranır. Rendelenmiş elmalar kuru yemişlerle birlikte ayrı br tencereye alınır. Üzerine 1 su bardağı şeker eklenir ve pişirilir. Suyunu çekince 2 çay kaiığı tarçın serpilir ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Kurabiye hamurundan bezeler koğartılır ve avuç içinde açılarak iç yerleştirilir. kapatılıp avuç içinde yuvarlatılır. Önce yumurta akına sonra da fındığa bulanarak tepsiye dizilir. Ortalama 180 derecedeki fırında pişirilir. Pişen kurabiyelerin üzerine pekmez gezdirilir.

Kuruyemişli Kurabiye servise hazırdır.
DetayResimHandler.ashx


Konya'nın yöresel tatlarından Patatesli Börek tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için;
5 adet patates
2 adet yumurta
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
İçi için;
500 gr kıyma
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1 tutam karabiber

Kızartmak için;
Sıvı yağ

Yapılışı:
5 adet haşlanmış patates, kabukları soyulup püre haline getirilir. 2 adet yumurta, 1 tutam tuz ve aldığı kadar unla birlikte ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğrulur. İçi için, 500 gr. kıya kendi yağında suyunu çekene kadar kavrulur. 1 tutam maydanoz ince ince kıyılır. Suyunu çeken kıymaya 1 tutam tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı pul biber eklenir. Maydanozlar ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınıp ılınıncaya kadar bekletilir. Patatesli hamurdan iri bezeler kopartılır, avuç içinde yuvarlanıp açılır ve iç harç yerleştirilip yarım ay şeklinde kapatılır. Ayrı bir tencerede bol sıvıyağ kızdırılır. Hazırlanan börekler altın rengi alıncaya kadar arkalı önlü kızartılır.



DetayResimHandler.ashx


Konya'nın yöresel tatlarından Üç Renkli Pasta tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
2 kg balkabağı
1 ½ su bardağı şeker
Muhallebi için;
1 litre süt
2 ½ yemek kaşığı nişasta
2 ½ yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya

Keki için;
4 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
5 yemek kaşığı toz antep fıstığı

Keki ıslatmak için;
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kahve
1 ½ bardak su

Yapılışı:
Kabukları soyulan balkabakları düdüklüye alınır, üzerine 1 buçuk su bardağı şeker dökülüp haşlanır. Haşlanınca blender’den geçirilip püre haline getirilir.

1 litre süt, 2 buçuk yemek kaşığı nişasta, 2 buçuk yemek kaşığı un ve 5 yemek kaşığı şekerle birlikte çırpılıp ayrı b,r tencereye alınır. 1 paket vanilya ve 1 yemek kaşığı tereyağı eklenip koyulaşana kadar pişirilir. Koyulaşınca blender’den geçirilir.

Keki için; 4 adet yumurta 1 su bardağı şekerle birlikte köpürene kadar çırpılır. Un, kabartma tozu, vanilya ve antep fıstığı eklenerek tekrar çırpılır ve yağlanmış derin bir fırın tepsisine dökülüp önceden ortalama180 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.

Keki ıslatmak için; 1 buçuk bardak suyun içine 2 yemek kaşığı şeker (Türk kahvesi ve ya granul) ve 1 tatlı kaşığı kahve konulur ve kaynatılır. Süzgeç yardımıyla süzülür.

Kek fırından çıkınca kahveli sosla ıslatılır. Üzerine eşit şekilde püre balkabağı yayılır. Balkabağının ardından muhallebi dökülür ve eşit şekilde yayılır. Toz antep fıstığı ve tarçınla süslenip buzdolabında soğutulur.

Üç Renkli Pasta servise hazırdır.



Mutfağım/Kanald
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Kuru yemişli kurabiyeyi yaptım eklicem birazdan :D
 

Ahraz

Daimi Üye
Katılım
7 Temmuz 2012
Mesajlar
2.595
Tepki
2.294
Puan
113
Konum
...
Nkm bişiy merak ettim,kuruyemişli kurabiyenin içe konulan malzemelerini ocakta pişirrirken su katmayacak mıyız:durbun:Bi de en son pekmez dökülmezse üzerine nasıl olur,pekmez çok tatlı yapar ya:benmi:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Rica ederim ne demek :hhhhhh:

Kuruyemişli Kurabiyemin linki :D

Nkm bişiy merak ettim,kuruyemişli kurabiyenin içe konulan malzemelerini ocakta pişirrirken su katmayacak mıyız:durbun:Bi de en son pekmez dökülmezse üzerine nasıl olur,pekmez çok tatlı yapar ya:benmi:
Pardon ya mesajını yeni gördüm suphiye :eek:ys:

İçi pişirirken su katmıyorsun canım elma ve şeker sulandırıyor zaten...

Ben sadece bir tanesine pekmez döktüm ama çokta gerek yok yani :coffee: hamuruna şeker konmuyor ya o yüzden doğal olarak tatlandırmak için koymuşlardır...

Ama çok güzel bir kurabiyeydi favorilerim arasına girdi :eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst