Mutfağım programındaki yöresel tarifler

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Tas Kadayıf tarifi

Antakya'nın yöresel yemeği Tas Kadayıf'ı

Malzemeler:
2-3 çorba kaşığı un,
1 tatlı kaşığı karbonat,
400 gr ağız veya kaymak,
300 gr ceviz,
3 çorba kaşığı tahin,
2 tatlı kaşığı şeker

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker,
4 su bardağı su

Yapılışı:
Un ve su bir kapta pürüzsüz ve boza gibi bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Karbonat eklenen karışım mayalanması için biraz bekletilir. Tavaya 1-2 damla sıvıyağ koyulur ve 1 kepçe krep hamuru tavanın ortasına dökülür. Üst kısmı göz göz olunca pişmiş olduğu anlaşılır ve alınır. Tek tarafı kızartlılır. Tüm karışım bu şekilde pişirilir.Şerbeti hazırlamak için ayrı bir tencereye sıcak su ve şeker eklenir ve ara sıra karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Cevizler ufalanır. İçine tahin ve şeker eklenip karıştırılarak tatlının cevizli harcı elde edilir. Pişen krep hamurlarının ortasına bir kaşık ağız konulur. Ağız yerine kaymak da kullanılabilir. Ortadan ikiye katlanarak yarım ay şekli verilir ve ağzı parmaklarla bastırılarak kapatılır. Aynı şekilde bir sıra da cevizli tahinli harç kullanılarak taş kadayıfları hazırlanır ve ağızları kapatılır.Sıcak şerbet bir kepçe yardımı ile Taş Kadayıflarının üzerine gezdirilir. Tatlımız servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Zılk Sarması tarifi

Antakya'nın yöresel yemeği Zılk Sarması

Malzemeler:
2 demet zılk (pazı) yaprağı,
500 gr. koyun kıyması,
3 su bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
5-6 diş sarmısak,
Yarım çay bardağı nar ekşisi,
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı tereyağı,
2 tatlı kaşığı nane

Yapılışı:
Pazı yapraklarının sapları koparılır ve yumuşayana kadar sıcak suda bekletilir. Pirinç yıkanır ve ayrı bir kaba alınır. Soğan küp küp doğranır ve küçük küçük kıyılan sarmısaklarla birlikte pirince eklenir.Kıyma harç kabına alınır ve nar ekşisi, domates salçası, tereyağ, nane, karabiber ve tuz eklenip tüm malzeme özdeşleşene kadar yoğrulur.Sıcak suda bekletilip süzülen pazı yapraklarının boyuna olacak şekilde kıymalı harç yerleştirilir ve sarılır. Tencereye yerleştirilen pazı sarmalarının üzerine bir tabak kapatılır. Biraz tuz ve üzerini geçecek kadar su eklenerek orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirildikten sonra Zılk Sarması servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Muhacir Böreği tarifi
Tokat'ın yöresel yemeği Muhacir Böreği

Hamuru için:
Un,
1 yemek kaşığı toz maya,
1 bardak ılık su,
1 bardak soğuk su,
1 çay kaşığı şeker,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 çay bardağı zeytinyağı,
Tuz

İç harcı için:
250 gr. dana kıyma,
5 adet kuru soğan,
5 adet domates,
4 adet yeşil biber

Yapılışı:
1 bardak ılık su içine toz maya ve şeker eklenir Maya kabarınca plastik bir kaba boşaltılır ve üzerine soğuk su eklenir. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edene kadar un eklenir. Hamurun mayalandığı kap bir bezle sarılır ve bekletilir.

Kıyma yağsız tencereye alınır ve suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Bu arada soğanlar ve kabukları soyulmuş domatesler küp küp doğranır. Avrulan kıymaya tereyağı, zeytinyağı ve soğanlar eklenerek kavurmaya devam edilir.

Yeşil biberler ince ince kıyılır ve pişmekte olan börek harcına eklenir. Domateslerin bir kısmı harcın içine rendelenir. Kalan domatesler de küp küp doğranıp harca eklenir. Karabiber, pul biber ve tuz eklenerek karıştırılıp soğumaya bırakılır.

Hamur için küçük bir tavada zeytinyağı ve tereyağı eritilir. Mayalanan hamurdan 8 ayrı beze hazırlanır. Bezeler yapışamaması için zemine biraz un serpilir ve merdane yardımı ile tek tek pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamura eritilen yağ karışımı sürülür ve bir diğer hamur üzerine kapatılır. Beş hamur bitene kadar işlem tekrarlanır. Arasına yağ sürülen beş kat hamur merdane ile açılır. Tepsi büyüklüğünde açılan beş kat hamur yağlanan tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan iç harcın tümü kaşık kaşık alıp suyunu süzdürerek hamurun üzerine yayılır. (suyu en son aşamada kullanılır)

Kalan 3 hamurun da araları yağlanıp, merdane ile açılıyor. Tepsi büyüklüğünde açılan hamur harcın üzerine yerleştirilir. Harcın suyu, kapak görevi gören hamurun üzerine yayılır. Sosu ile buluşan börek fırına verilip üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Börek fırından çıkınca hamurdan kapağının yumuşaması için üzerine ıslatılmış poşet serilir ve bir bezle sarılır. Muhacir Böreği servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Leylek Giliği yemeği tarifi
Tokat'ın yöresel yemeği Leylek Giliği

3 yemek kaşığı beyaz pekmez,
3 yemek kaşığı sarı pekmez,
1 su bardağı ceviz içi,
1 paket margarin

Mayası için:
1 bardak sıcak su,
1 tatlı kaşığı toz maya,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
Yeteri kadar un

Yapılışı:
1 bardak sıcak suya toz maya ve toz şeker eklenip karıştırılıp biraz bekletilir. Maya kabarınca plastik bir kaba boşaltılır ve üzerine un eklenir. Krep hamuru kıvamına gelene kadar karıştırılır. Hamurun mayalandığı kap bir bezle sarılır ve bekletilir.Mayalanan krep hamuru tavaya dökülmeden önce, tavanın zemini margarinle yağlanır. 1 kepçe yardımı ile tavaya dökülür. Hamur göz göz alup kenarları tavadan ayrılınca diğer tarafı çevrilir. Bütün krep hamuru bu şekilde pişirilir.Beyaz ve sarı pekmez ayrı bie kaba alınır. Mikrodalga fırında 15 saniye, normal fırında eriyene kadar tutulur. Eriyen pekmeze ceviz içi eklenip karıştırılır ve pişirilen kreplerin üzerine sürülür. Krepler gevşek şekilde sarılarak rulo haline getirilir ve servis tabağına dizilir. Leylek Giliği servise hazırdır.


Mutfağım / Kanal D
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Kars'ın yöresel yemeği Şirince Tatlısı

Malzemeler:
1 çorba kasesi pirinç
1 adet nar
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kase sıvıyağ
Tarçın
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 bardak su
2,5 çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı:
Bir çorba kasesi pirinci, 2 saat önceden kaynar suda bekletin. Sonrasında pirinçleri iyice kurutup, mutfak robotu ile inceltin. 2 yemek kaşığı tereyağı eritip, sıvıyağı da ekledikten sonra pirinçleri yağda kavurun. Başka bir kapta 3 yemek kaşığı şeker, 3 su bardağı su ve 2,5 çay kaşığı zerdeçalı iyice karıştırın. Şeker su ve zerdeçal karışımını, yavaş yavaş pirinçlerin üzerine ilave edin. Ve kısık ateşte, koyulaşana kadar pişirin. 1 Adet nar ve tarçın ile süsleyerek servis edin.

DetayResimHandler.ashx


Kars'ın yöresel yemeği Şirin Pilavı
2 Kilo kuzu kuşbaşı
5 su bardağı yasemin pirinci
1 Su bardağı hurma
1 Su bardağı kuru üzüm
1 Su bardağı kayısı
150 gram ceviz
1 Adet Tandır Lavaşı
200 gram tereyağı
Sıvı yağ
Safran
Yapılışı:
2 Kilo kuzu etini, üzerini örtecek kadar soğuk su ekledikten sonra; düdüklü tencerede haşlamaya bırakın. Önceden tuzlu ve sıcak suda beklettiğiniz 5 su bardağı pirinci süzüp, kaynar su dolu bir tencerede makarna haşlar gibi haşlayın. Pirinçler yumuşamaya başlayınca üzerine tuz ilave edip, 3 su bardağı süt ekleyin. Pirinçler yumuşayınca tel süzgeç yardımı ile süzün. Geniş bir tencereye sıvı yağ ekleyip, delikler açtığınız tandır lavaşını tencerenin dibine serin. Lavaşın üzerine, süzdüğünüz pirinçleri dökün. Pirinçlerin üzerine minik minik birkaç parça tereyağı doğrayın.Başka bir kapta 200 gram tereyağını eritip, piyazlık doğradığınız 1 adet kuru soğanı üzerine ilave edip kavurun. Düdüklü tencerede haşladığınız etleri, soğanların üzerine ekleyip kavurmaya başlayın. Bir tutam safranı da etlerin üzerine ekleyip kavurmaya devam edin. Başka bir tavaya yağ ekleyip, kayısıları kısa süre kavurun ve tavadan alıp etlerin üzerine ekleyin. Aynı işlemi sırasıyla üzüme ve hurmaya da yapıp, ayrı ayrı kavurup, etlerin üzerine ilave edin. 150 gram cevizi de iri iri parçalayarak, etlerin üzerine ekleyin. Haşladığınız etlerin suyundan bir çay bardağı kadar et suyunu, etlerin üzerine döküp kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişmeye bırakın. Pilavı geniş bir kaba alıp, meyveler ve etlerle üzerini süsleyip servis yapın.

DetayResimHandler.ashx


Kars'ın yöresel yemeği Han Kebabı
2 Kilo Dana eti
4 Adet patates
½ Kilo biber
8 Adet küçük boy domates
Zerdeçal
Sıvı yağ
Sosu için:
2 Yemek kaşığı tereyağı
2 Adet orta boy domates
1 Adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber
Yapılışı:
2 Kilo dana etini iri iri doğrayıp, üzerini örtecek kadar soğuk su ilave edip düdüklü tencerede haşlayın. Başka bir kapta, 4’e böldüğünüz patateslerin üzerine tuz ve zerdeçal ekleyip güzelce karıştırın. Sıvı yağı kızdırıp, patatesleri bu yağda kızartın. Aynı yağda domatesleri ve sonrasında biberleri bütün bütün kızartın. Başka bir tavada tereyağını eritip, yemeklik doğradığınızı 1 adet kuru soğanı kavurun. Üzerinde 2 adet orta boy domatesi doğrayıp; 1 yemek kaşığı biber, 1 yemek kaşığı da domates salçasını ilave edip kavurun. Patatesleri harmanladığınız kapta kalan zerdeçalı suyla karıştırıp yemeğe ilave edin. Damak zevkinize göre tuz ve karabiber ilave edip, bütün malzemeleri kavurun. Geniş bir tencereye sıvı yağ ekleyip, düdüklü tencerede haşlanan etleri kısa süre çevirin. Üzerine patates, biber ve domatesleri dizip; tavada hazırladığınız sosu üzerine ekleyin. Düdüklüdeki et suyundan bir su bardağı suyu yemeğin üzerine döküp, kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra, malzemeleri cam bir tepsiye dizip servis yapın.


Mutfağım / Kanal D
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Trabzon'un yöresel tatlarından Trabzon Burmalısı'nın tarifi

Hamuru için:
• 1 Çay Bardağı Yoğurt
• 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
• 1 Adet Yumurta
• 1 Paket Kabartma Tozu
• 1 Çay Kaşığı Tuz
• Aldığı Kadar Un

İçi için:
• 500 gr Fındık
• 500 gr Ceviz

Üzeri için:
• 250 gr. Tereyağı
• ½ Çay Bardağı Zeytinyağı

Şerbeti için:
• 5 ½ Su Bardağı Toz Şeker
• 3 ½ Bardak Su
• Birkaç Damla Limon Suyu

Yapılışı:
Derince bir kaba 1 çaybardağı zeytinyağı ve su konur. Yumurta, yoğurt kabartma tozu ve tuz eklenerek güzelce karıştırılır.Kulak memesi kıvamına gelene kadar un eklenir ve yoğrulur. Hamur rulo şekline getirilir ve 23 eşit parçaya kesilir. Her parça avuç içinde yuvarlanarak nişasta serpilen bir tepsiye dizilir ve üzerine nemli bir bez kapatılarak 30 dakika dinlendirilir.Şerbeti için şeker ve su tencerede kaynatılır ve koyulaşınca limon suyu eklenerek soğumaya bırakılır.Dinlenen hamur bezeleri, nişasta serpilen bir zeminde ince ince açılır. Açılan her yufanın arasına yine nişasta serpilir ve üst üste konur.Fındık ve ceviz içleri doğrayıcıda çekilir. Açılan yufkanın heryerine gelecek şekilde serpilir ve ucu içe kıvrılarak oklavaya sarılır. Burgu şeklini vermek için oklavaya sarılı yufka iki ucundan oklavanın ortasına doğru itilir.Kalan 22 adet yufka için aynı işlem tekrarlanır ve burgu şekli verilen yufkalar fırın tepsisine dizilir.Tereyağı eritilir ve üzerine parlaklık vermesi için zeytinyağı da eklenir. Hazırlanan yağ sosu kaşık yardımı ile tepsideki Trabzon Burmalılarının üzerine gezdirilir. 175 derecedeki fırında 1 saat boyunca üzeri kızarana kadar pişirilir. Trabzon Burmalısı piştikten sonra biraz ılınması için beklenilir. Üzerine soğuk şerbeti dökülür.Trabzon Burmalısı servise hazırdır.
DetayResimHandler.ashx


Kars'ın yöresel tatlarından Tava Kete'nin tarifi
Malzemeler:
• Un (Aldığı kadar)
• 500 gr. Terayağ
• Yarım su bardağı süt
• 1 tatlı kaşığı maya
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:
Süt ocakta ılınıncaya kadara ısıtılır. İçine ılık su ilave edilir. Toz maya karışımı eklenerek topaklanmaması ve hamura istenilen kabarıklığı vermesi için iyice yedirilir. İçine aldığı kadar un eklenir. Teretağı köpükleri kayboluncaya kadar eritiilir. Ayrı bir kaba 5-6 kepçe un konur ve ortası havuz gibi açılır. İçine Eriyen tereyağı dökülür. Tereyağı eklenen un iyice yoğrulur, yoğrulurken de azar zar yağ eklenmeye devam edilir. Parça parça bir kete içi elde edilir.Dinlenen Kete hamurundan parçalar koparılır ve avuç içinde yuvarlanarak mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır ve açılır.6 tene yufka araları yağlanarak üst üste kapatılır ve 4 eşit parçaya kesilir. Geriye kalan 5 yufka da yağlanıp üst üste konur ve yine 4’e ayrılır.Üçgen şeklindeki yufkaların ortasına iç harcı olan hamurdan koyulur. Yuka ortasındaki hamuru kapatacak şekilde kenarlarından büzülür ve tekrar tek parça bir beze haline getirilir.İçi hamurlu beze elle inceltilir. Tüm yufkaları içi hamurlu bezeler haline getirildikten sonra kızgın yağda iki tarafı kızarana kadar pişirilir. Tava Kete Servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Kars'ın yöresel tatlarından Haşıl'ın tarifi
Malzemeler:
• 2 Çorba Kasesi Yarma
• 250 gr. Tereyağı

Yoğurt Sosu için:
• 250 gr. Yoğurt
• 5 diş Sarmısak

Yapılışı:
Yarma suda yumuşayncaya kadar pişirilir. Tahta kaşık yardımı ile karıştırılarak ezilir. Servis tabağına alındıktan sonra ortasına bir delik açılır ve tereyağı eklenir. Etrafına sarmısaklı yoğrt gezdirilir. Haşıl servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Antakya'nın yöresel tatlarından Muhatmi'nin tarifi

Malzemeler:
2 bardak bulgur,
350 gram dana kıyma,
3 adet kuru biber( biber salçası da olabilir),
1 küçük soğan,
10 yumurta,
Tereyağ

İçinin yapımı:
Bir tava içine 350 gram çiğ köftelik dövülmüş dana kıyma zeytinyağı ile kavrulur. Kıyılmış 1 orta boy soğanı koyup kısık ateşte kavrulur. Kavrulan karışımın üzerine iri çekilmiş 1 su bardağı ceviz, 3 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber ve tuz koyduktan sonra karıştırmaya devam edilir.

Yapılışı:
Geniş bir kap içine 2 bardak bulgur konulur. Üzerine 3 adet dövülmüş kuru kırmızı biber(biber salçası da olabilir) ilave edilir. Su ile ıslatılıp karıştırılır. Rendelenmiş 1 küçük boy soğan, 2 tatlı kaşığı kimyon ve tuz koyduktan sonra çiğköfte yoğurur gibi yoğrulur. Yoğrulan karışım işaret parmağıyla oyulur. İçine, yapılan harç doldurulup ağzı kapatılır. Köfteleri haşlamak için bir tencere su ile doldurulur. Köftelerin suyun içinde dağılmaması için içine bir kaşık tuz atılır. Ardından köfteler suya bırakılır. 10 dakika haşlanır. Bir tava içinde tereyağ eritilir. Haşlanan köfteler yağda kızartılır. Kızaran köfteler bir tava içine alınır. Yumurtalar içine dökülür. Ve pimeye bırakılır.

DetayResimHandler.ashx


Tokat'ın yöresel tatlarından Patlıcan Kebabı'nın tarifi
Malzemeler:
6 Adet Patlıcan
1,5 Kilo dana kuşbaşı
5 Adet patates
4 Adet domates
4 Adet sivri biber
4 Baş sarımsak
1 Yemek kaşığı tereyağı
1 Tatlı kaşığı salça
1 Kase et suyu

Kızartmak için:
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
1,5 kilo dana kuşbaşıyı düdüklü tencerede haşlayın. Etlerin suyunu süzüp suyu bir kenara ayırın.Etleri 1 yemek kaşığı tereyağında kavurun. 6 adet patlıcanı tuzlu suda beklettikten sonra, alacalı soyun ve halka halka doğrayın. 5 adet patatesi soyup, halka halka doğrayın. Patlıcanları ve patatesleri 1 çay bardağı sıvı yağda kızartın ve yağını süzmek için kağıt havlunun üzerine çıkartın. 4 baş sarımsağı kabukları ile birlikte bütün halde yağa atıp kısa süre çevirin. Fırın tepsisinin ortasına etleri dizip, etrafına patlıcan ve patatesleri yerleştirin. 4 adet sivri biberi de yağda kavurun. Sarımsakları ve biberleri de malzemelerin üzerine dizin. Kenara ayırdığınız et suyunun içine bir tatlı kaşığı domates salçasını ekleyip, karıştırın.Salçalı et suyunu malzemelerin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Mutfağım / Kanal D
 

SILA

Daimi Üye
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
3.668
Tepki
3.186
Puan
113
Yaş
47
Konum
almanya
harika yemekler paylaştığın için teşekkürler nk.
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


İzmir'in yöresel tatlarından Şambali Tatlısı'nın tarifi

Malzemeler:
500 gram irmik,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı toz şeker,
2 paket kabartma tozu,
2 paket vanilya,
250 gram tuzsuz badem

Şerbetinin yapılışı:
3 su bardağı suyun içine 3 su bardağı şekere ilave edilir. Şeker eriyene kadar karıştırılıp kaynatılır. Kaynayınca yarım limon suyu sıkılır. Şerbet soğumaya bırakılır.

Yapılışı:
Derin bir kap içinde 500 gram irmiğin üzerine 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı toz şeker karıştırılır. Ardından 2 paket kabartma tozu ve 2 paket vanilya ilave ettikten sonra 5 dakika durmaksızın çırpılır. Daha çıtır çıtır ve karamelize olması için yağlanmış bir tepsi içine 1 yemek kaşığı un serpilir. Ardından da 1 yemek kaşığı dut pekmezi gezdirilir. Hazırlanan hamur dökülür. 250 gram tuzsuz badem hamurun üzerine tek tek dizilir. Üzerinin kızarması için 1 yemek kaşığı pekmez gezdirilir. Hamur 30 dakika dinlenmeye bırakılır. Ardından 180 derecede 45 dakika pişirilir. Fırından çıkardıktan soğumaya bırakılır. Hazırlanan şerbet üzerine gezdirilir. Şambalimiz servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Antakya'nın yöresel tatlarından Peynirli İrmik Tatlısı

Malzemeler:
2 su bardağı irmik,
1 kg tuzsuz peynir,
4 su bardağı şeker,
6 su bardağı su,
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Bir tencere içinde 2 su bardağı irmik, 1 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur. İrmiklerin rengi sararıncaya kadar kavrulur. Şerbetiiçin 4 su bardağı şeker, 6 su bardağı suyun içinde kaynatılır. Şerbetin içine kavrulmuş irmikler dökülür ve karıştırılır. Suyu çekilince, içine dilimlenen peynirler dökülür. Ve karıştırılır. Macun kıvamına gelen peynirli irmik tatlımız sıcak olarak servise hazırdır.

Mutfağım / Kanal D
 

p@g

Daimi Üye
Katılım
5 Ağustos 2010
Mesajlar
1.357
Tepki
1.122
Puan
113
Konum
;)
Emeğine sağlık nk, şambaliyi denemek istiyorum.
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
Denediğinde resmini ekleyebilirsen mutlu oluruz :foto:


DetayResimHandler.ashx


Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Fıstıklı ve Bademli Etli Pilav'ın tarifi,

• 1 kg kuzu eti
• 4 su bardağı pirinç
• 5 yemek kaşığı tereyağı
• 150 gr badem
• 100 gr antep fıstığı
• 1 yemek kaşığı pul biber
• 5-6 adet kakule
• 3-4 adet tane karabiber
• 2-3 adet defne yaprağı
• 2-3 adet karanfil
• Bir tutam biberiye

Yapılışı:
Kuzu etleri düdüklü tencerede kapağı açık şekilde köpüğü çıkana kadar haşlanır. Haşlanan etin köpüğü alınır. Pirinçler, 2 çay kaşığı tuz eklenen sıcak suda ıslatılır. Bu arada kakule, tane karabiber, defne yaprağı, karanfil ve biberiye ince bir bezin içne konur ve bez bağlanarak baharat bohçası elde edilir. Hazırlanan baharat bohçası kaynayan etin içine atılır. Pul biber ve 2 çay kaşığı tuz eklenir ve düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.Etler pişince baharat bohçası tencereden çıkarılır. Etin suyundan 6 bardak alınır ve pilav tenceresine konur. 1 tatlı kaşığı tuz eklenir ve ıslatılıp süzülen pirinçler de tencereye ilave edilir. Bademler ve antep fıstıkları sıcak suda haşlanır ve süzülerek kabukları soyulur. 2 yemek kaşığı tereyağı eklenen tavada kavrulur. Pişmekte olan pilava eklemek için 3 yemek kaşığı tereyağı tavada eritilir ve suyunu çekmesine yakın pilavın üzerine dökülür ve demlenmeye bırakılır.Genişçe bir servis tepsisine pilav yayılır. Ortasına arzuya göre kıyılmış maydanoz eklenen kavulmuş antep fıstığı ve bademler konur. Kuzu etleri ile süslenir.Fıstıklı ve Bademli Etli Pilav servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Ayşe Hatun Böreği'nin tarifi

Malzemeler:
• 1 kg biftek
• 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
• ½ kuru soğan
• 3 adet defne yaprağı
• 2-3 adet tane karabiber
• 2 adet kakule
• 1 tutam biberiye

Hamuru için:
• 4 ½ su bardağı elenmiş un
• 1 adet yumurta
• 1 su bardağı zeytinyağı
• ½ çay bardağı elma sirkesi
• 1 tatlı kaşığı karbonat
• 1 tatlı kaşığı tuz
• ½ çay kaşığı şeker

Sosu için:
• 5 kepçe et suyu
• 1 ½ çorba kaşığı un
• 1 yemek kaşığı nane
• 1 yemek kaşığı pulbiber
• Tereyağı

Yapılışı:
Biftek etleri düdüklü tencereye alınır ve kapağı açık şekilde köpüğü çıkana kadar haşlanır.İnce bir bez içine defne yaprağı, biberiye, kakule ve karabiber konur ve ağzı bağlanarak baharat bohçası elde edilir. Kaynayan etin köpüğü alınır ve baharat bohçası, doğranmamış yarım soğan, 1 çay kaşığı tuz ve salça eklenir. Kapağı kapatılan düdüklü tencerede 20 dakika pişirilir.Hamuru için; yoğurma kabına alınan una; tuz, karbonat, bir fiske şeker eklenir ve hamurun ortası havuz gibi açılarak 1 adet yumurta kırılır. Hafif hafif tüm malzemeler karıştırılırken üzerine zeytinyağı ve üzüm sirkesi eklenir. Hamur biraz da su eklenerek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edene kadar güzelce yoğrulur.Hazırlanan börek hamuru beş eşit bezeye ayrılır. Her beze un serpilen zeminde ince ince açılır ve her yufka 4 eşit parçaya bölünerek, üçgen yufkalar elde edilir.Pişen etler suyundan süzülerek ayrı bir kaba alınır ve soğutulur. Soğuyan etler el ile küçük parçalara ayrılır. Ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı yağ eritilir. Her yufkaya yağ sürülüp ortasına didilmiş biftek konarak bohça şeklinde katlanır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Bir kaba un ve et suyu eklenerek koyulaşana kadar pişirilerek sos hazırlanır. Yine bir tavada tereyağında nane ve pulbiber kızdırılır. Pişen böreğin üzerine et suyundan hazırlanan sos dökülür, üzerine 1 kaşık yoğurt eklenir ve üzerine naneli ve pul biberli tereyağlı sos gezdirilir.Ayşe Hatun Böreği servise hazırdır.


DetayResimHandler.ashx


Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Şirin Tarhana'nın tarifi

Malzemeler:
• 1 su bardağı aşurelik buğday
• 2 su bardağı üzüm pekmezi
• 2 su bardağı su
• 1 su bardağı ceviz
• ½ su bardağı süt
• 3 yemek kaşığı buğday nişastası
• 1 yemek kaşığı toz şeker
• 1 çay kaşığı zencefil
• 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
Aşurelik buğday üzerini geçecek kadar su eklenerek yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir. Aşurelik buğday pişince ayrı bir tencereye buğday nişatası konur ve 1 bardak soğuk sueklenip karıştırılır. Üzüm pekmezi de eklendikten sonra muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Koyulaşan pekmezli muhallebinin içine suyunu çekip pişirilen buğday eklenir ve karıştırmaya devam edilir. İçine yarım su bardağı soğuk süt ve toz şeker eklenir.Ceviz içleri parçalanır ve yağsız tavada kavrulur. Servis kabına dökülen tatlının üzerine zencefil ve tarçın serpilir. Ceviziçi ve susam ile süslenir.Şirin Tarhana servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx

Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Atmalı Sulusu'nun tarifi

Malzemeler:
• 350 gr. kuşbaşı kuzu eti
• 1 ½ kg. süzme yoğurt
• 1 su bardağı haşlanmış nohut
• 1 kase doğranmış mantar
• 1 adet kuru soğan
• 3 yemek kaşığı un
• 2-3 adet tane karabiber
• 2 adet kakule
• 2 adet defne yaprağı
• 1 tutam biberiye

Köfte harcı için:
• 300 gr çiğ köftelik dana kıyma
• 3 ½ bardak köftelik bulgur
• 1 su bardağı kavrulmamış değirmen bulguru
• 1 orta boy kuru soğan
• 4 tatlı kaşığı kırmızı biber
• 2 tatlı kaşığı reyhan
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için:
• 2 yemek kaşığı nane
• Keçi yağı veya tereyağı

Yapılışı:
Kuşbaşı kuzu etleri köpüğü çıkana kadar düdüklü tencerenin kapağı açık şekilde kaynamaya bırakılır. Kaynayınca çıkan köpüğü alınır. Tül gibi ince bir bezin içine kakule, biberiye, tane karabiber ve defne yaprağı konulur ve bez bağlanarak baharat bohçası yapılır. Kaynayan etin içine atılır. Tencereye soyulmuş kuru soğan ve 1 çay kaşığı kırmızı biber de eklenir ve kapağı kapatılarak 15 dakika düdüklü tencerede pişirilir.Bu arada süzme yoğurt hazırlanır. 3 kg. yoğurdun içine 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. Üzerine ince bir bez gerilmiş kabın içine dökülür ve yoğurdun bezden kaba süzülmesi sağlanır. Süzüldükten sonra 1 ½ kg kadar yoğurt yemeğimizde kullanılmaya hazırdır.Geniş bir tepsiye köftelik bulgur koyulur. İçine kırmızıbiber, karabiber , tuz, küçük küçük doğranmış soğan ve çiğ köftelik dana kıyma eklenir ve biraz yoğrulur. Yoğrulan kıyma harcı kıyma makinesinden 2 defa çektirilir. Çekilen kıyma harcının içine ıslatılmış değirmen bulguru konulur ve çiğ köfte gibi iyice yoğrulur.Kıymadan nohut büyüklüğünde küçük köfte topları hazırlanır. Düdüklü tencerenin içinden baharat bohçası ve soğan çıkarılır ve köfte topları eklenir. Haşlanmış nohutlar da tencereye ilave edilir. Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı keçi yağı veya tereyağında, doğranmış mantarlar kavrulur. Kavrulan mantarlar da düdüklü tenceredeki malzemelere eklenir.Bu arada süzülmüş olan yoğurt bezin üzerinden sıyrılarak ayrı bir tencereye alınır ve üzerine 3 yemek kaşığı un ile 1 yumurta kırılır, yemeğin suyundan 2 kepçe eklenir ve blender veya çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılır. Ocakta kaynatılır.Kaynayan yoğurt yemeğe eklenir ve karıştırılır. Yemeğin üzerine eklemek için tereyağına nane eklenerek eritilir ve sos hazırlanır. Sosu da yemeğin üzerine dökülür.Atmalı Sulusu Servise hazırdır

Mutfağım / Kanal D
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Trabzon'un yöresel tatlarından Pazılı Burma'nın tarifi

Malzemeler:
3 Demet Pazı
5 Adet Kuru Soğan
1 Kase Pirinç
1 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
1 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz (arzuya göre)

Hamuru için:
1 ½ Çay Bardağı Su
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Adet Yumurta
1 Çay Kaşığı Tuz
Aldığı Kadar Un

Üzeri İçin:
Eritilmiş Tereyağı ve Sıvıyağ

Yapılışı:
Yıkanan pazılar ufak ufak doğranıyor ve tencerede haşlanmaya bırakılıyor. İçine yıkanan pirinçler ve tuz ekleniyor.
5 adet kuru soğan yıkanıp küp küp doğranıyor az sıvı yağda kavruluyor. Haşlanan pazı ve pirinçler süzülüyor ve kavrulan soğanlara ekleniyor. Üzerine karabiber, dolmalık fıstık ve kuş üzümü ekleniyor ve soğumaya bırakılıyor.
Hamuru için 1 bardak sıvı yağ, 1 yumurta, 1 çay kaşığı tuz geniş bir kapta birleştiriliyor. Aldığı kadar un ekleyerek
kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Dinlenen hamuru bezelere ayırıyoruz, nişasta ve un karışımıyla açıyoruz. Açılan yufkaların tan ortasına şerit halinde pazılı harçtan yerleştirip yuvarlayarak rulo haline getiriyoruz. Rulo haline gelen yufkamızı ortadan ikiye keserek fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Geri kalan diğer hamur bezelerini de açıp pazılı harçla doldurup fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine eritilen tereyağı ve sıvı yağ karışımından gezdirip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına veriyoruz. Yarım saat pişen pazılı burmamız servise hazır.

DetayResimHandler.ashx


Trabzon'un yöresel tatlarından Beyaz Lahana Diblesi'nin tarifi

Malzemeler:
Yarım Beyaz Lahana
Yarım Kase Pirinç
Yarım Kase su
4 Adet Kuru Soğan
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı tuz
2 Çay Kaşığı Nane

Yapılışı:
4 adet kuru soğan küp küp doğranır ve az sıvı yağ ile kavrulur. Üzerine yıkanan pirinçler eklenir. Ayrı bir tencereye
ufak ufak doğranmış beyaz lahanalar eklenir üzerine soğanlı, pirinçli harç konur ve kalan lahanalar da üzerine eklenir, su ve tuz eklenerek pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine önce nane sonra da eritilen tereyağı gezdirilir. Beyaz lahana diblesi servise hazır hale gelir.


DetayResimHandler.ashx


Trabzon'un yöresel tatlarından Hamsiköy Sütlacı'nın tarifi
Malzemeler:
2,5 kg Süt
1 Kase Pirinç
2 Su Bardağı Toz Şeker
1 Su Bardağı Fındık Kırığı
1 Yumurta
1 Fiske Tuz

Yapılışı:
Geniş bir tencerenin dibine biraz su koyup içine 1 kase pirinci ekleyip ocakta haşlamaya bırakıyoruz.
Kaynadıktan sonra 2,5 kg sütü yavaş yavaş pirinçlere ekliyoruz. Koyulaşmaya başladıktan sonra bir fiske tuz ve şekerini ilave ediyoruz. İyice kıvama geldikten sonra toprak kaplara eşit miktarda koyuyoruz. 1 yumurtanın sarını biraz sütlaçlardan ekleyerek inceltiyoruz ve toprak kaplardaki sütlaçların üzerine eşit miktarda dağıtıyoruz. Sütlaçları fırın tepsisine diziyoruz, tepsiye bir bardak su koyuyoruz ve fırına veriyoruz, üzeri kızarıncaya kadar bekliyoruz. Kızardıktan sonra fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. Üzerini fındıkla süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.


Mutfağım / Kanal D
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Nevşehir'in yöresel tatlarından Pita'nın tarifi
Hamuru İçin:
1,5 Kase un
Yaş maya
Sıvı yağ
Su

Pırasalı İç Harcı İçin:
6 adet pırasa
4 Yemek kaşığı çökelek
1 Yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ

Lahanalı İç Harcı İçin:
Yarım kilo lahana turşusu
1 Yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ

Hamurunun Yapılışı:
Yaş mayayı bir kaseye ufalayıp, ılık suda eritin. 1,5 Kase unu geniş bir kaba alıp, üzerine tuzu ve eriyen mayayı ilave edin. Üzerine yavaş yavaş ılık su ekleyerek yoğurun. Hamurun yapışmasını önlemek ve daha çabuk toparlamasını sağlamak için 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip, yoğurmaya devam edin. Hamur güzelce karışınca, üzerini bir bezle örtüp mayalanması için bir kenara bırakın.

Pırasalı İç Harcının Yapılışı:
6 Adet pırasayı temizleyip yıkayın. Pırasaları ince ince doğrayıp, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. 1 Yemek kaşığı domates salçasını ilave edip, kavurmaya devam edin. Salçanın daha iyi kavrulması için içine bir miktar su ekleyip karıştırın. Salça, yağa rengini verince 4 yemek kaşığı çökeleği ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine yarım çay bardağı su ekleyip karıştırın. 2 dakika piştikten sonra tuzunu ekleyip altını kapatın.

Lahana Turşulu İç Harcının Yapılışı:
Yarım kilo lahana turşusunu, tuzu gitmesi için iyice yıkayın. İnce ince doğranmış lahana turşusunu 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. 1 Yemek kaşığı domates salçasını da ekleyip kavurduktan sonra altını kapatın.

Hazırlanışı:
Hamuru 10 eşit parçaya bölün. Ayırdığınız bezeleri, merdane ile tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız 5 adet hamuru aralarına yağ sürerek üst üste dizdikten sonra, tek bir yufka olacak şekilde merdane ile açın. Yağladığınız fırın tepsisine açtığınız yufkayı yerleştirdikten sonra, lahana turşusu ile hazırladığınız iç malzeme ile doldurup yarım ay şeklinde kapatın.Ayırdığımız diğer 5 parça hamuru da merdane ile tabak büyüklüğünde açın. İlk hamura uygulanan bütün adımları tekrar etmeniz gerekli. Açtığınız 5 adet hamuru aralarına yağ sürerek üst üste dizdikten sonra, tek bir yufka olacak şekilde merdane ile açın. Fırın tepsisine serdiğiniz yufkanın içine; pırasa ve çökelek ile hazırladığınız iç malzemeyi doldurup, yarım ay şeklinde kapatın.

DetayResimHandler.ashx


Nevşehir'in yöresel tatlarından Gözleme Tatlısı'nın tarifi
1,5 Kase Un
Pekmez
Ceviz
Yaş maya
Sıvı yağ

Yapılışı:
Yaş mayayı bir kaseye ufalayıp, ılık suda eritin. 1,5 Kase unu geniş bir kaba alıp, üzerine tuzu ve eriyen mayayı ilave edin. Üzerine yavaş yavaş ılık su ekleyerek yoğurun. Hamurun yapışmasını önlemek ve daha çabuk toparlamasını sağlamak için 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip, yoğurmaya devam edin. Hamur güzelce karışınca, üzerini bir bezle örtüp mayalanması için bir kenara bırakın.
Hamuru 10 eşit parçaya bölün. Ayırdığınız bezeleri, merdane ile tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız 5 adet hamuru aralarına yağ sürerek üst üste dizdikten sonra, tek bir yufka olacak şekilde merdane ile açın. Yağladığınız fırın tepsisinin dibine açtığınız yufkayı yerleştirdikten sonra, içine bolca dövülmüş ceviz serpin. Diğer 5 adet hamurdan aynı şekilde yeni bir yufka açıp, diğer yufkanın üzerine kapatın. Üzerini yağlayıp üçgen şeklinde dilimledikten sonra, 200 dereceye ısıtılmış fırına verin. Piştikten sonra üzerine ılık pekmez döküp, servis yapın.

DetayResimHandler.ashx


Tokat'ın yöresel tatlarından İncir Dolması'nın tarifi
1 kg kuru incir
2 su bardağı ceviz
2 çay kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı şeker
4 adet yumurta
Tereyağı

Yapılışı:
1 kg incir yıkanıp, üzerini geçecek kadar su eklenip ocakta haşlanıyor. Haşlanan incirler süzülüyor. 2 su bardağı dövülmüş cevize 2 çay kaşığı tarçın ve 3 yemek kaşığı şeker eklenip karıştırılıyor. Başka bir kaba 4 yumurta kırılıp, biraz tuz eklenip, çırpılıyor. Haşlanan incirlerin içine cevizli harçtan doldurulup, yumurtaya bulanıyor ve eritilen tereyağında kızartılıyor. Bütün incirler kızardıktan sonra bir tencereye alınıyor üzerine 3 yemek kaşığı şeker ve kaynar su ekleniyor 5 dk daha kaynattıktan sonra kaymak ve fıstıkla süsleyerek servis ediliyor.

DetayResimHandler.ashx


Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Çökelekli ve Peynirli Ay Böreği'nin tarifi
Hamur:
4 kase un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tuz

Harcı için:
500 gr çökelek
400 gr beyaz peynir
3 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
½ demet maydanoz
2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber

Kızartmak için:
Zeytinyağı ve ayçiçek yağı

Yapılışı:
Böreğin hamurunu hazırlamak için geniş bir yoğurma kabına un, yoğurt, zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı tuz konur ve iyice yoğrulmaya başlanır. Biraz da su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Hamurun üzerine ıslak bir bez örtülür ve iç harcı hazırlanana kadar dinlendirilir.İç harcı için, soğanlar ve biberler küçük küçük doğranır ve kavurmak için tavaya alınır. Tavaya 2 su bardağı zeytinyağı eklenir ve malzemeler pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğan ve biberler pembeleşince içine çökelek konur ve 1 tatlı kaşığı da pulbiber eklenip biraz daha karıştırılır.Maydanozlar ince ince kıyılır, tavadaki malzemelere eklenerek karıştırılır ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Harç iyice soğuyunca içine beyaz peynir rendelenir ve karıştırılır.Dinlenen hamur, mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her beze unlanan zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, ortasına harcı konup kapatılır ve yarım ay şeklinde kesilir. Tüm bezeler aynı şekilde hazırlanır.Ay Börekleri iki yüzü de pişene kadar bol kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınır.Çökelekli ve Peynirli Ay Böreği servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Nevşehir'in yöresel tatlarından Ürgüp Köfte'nin tarifi
½ Kilo kıyma
4 Adet patates
1 Adet kuru soğan
2 Adet yumurta
1 Tutam maydanoz
1 Paket kabartma tozu
Karabiber
Tuz

Kızartmak için:
Galeta unu
Ayçiçeği yağı

Yapılışı:
Geniş bir kaba yarım kilo kıymayı ekleyin. Üzerine 4 adet patatesi ve 1 adet kuru soğanı rendeleyin. Baharatları ve bir paket kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Üzerine 2 adet yumurtayı kırıp ince ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice yoğurun. Ürgüp köftenin özelliği çok iyi yoğrulmasından geçiyor. Malzemeleri macun gibi olana dek iyice yoğurun. Köftelere uzun ince şekil verip galeta ununa buladıktan sonra ayçiçeği yağında güzelce kızartın.Köfteler kızardıktan sonra süzgeç ile alıp, altına kağıt havlu serdiğiniz servis tabağına alın.

Mutfağım / Kanal D

 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
ben şu çökelekli peynirli börekten yapmayı düşünüyorum..
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Uşak'ın yöresel tatlarından Tarhana Köftesi'nin tarifi

Malzemeler:
3 Adet acı kırmızı biber
1 Adet tatlı kırmızı biber
1 Adet domates
2 Adet kuru soğan
3 Yemek kaşığı süzme yoğurt
2 Yemek kaşığı tereyağı
1 Paket yaş maya(Ya da 1 kase ekşi maya)
Maydanoz
Taze nane
Alabildiği kadar un
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Tereyağı

Yapılışı:
Soğanlar, domates ve biberler ayıklandıktan sonra küçük parçalara bölünüp mutfak robotunda çekilir, üzerine maydanoz ve nane de eklenerek tekrar çekilir. Ayrı bir kaba 2 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı süzme yoğurt eklenir ve üzerine kıyılan sebzeler ilave edilir. 1 paket yaş maya ya da 1 kase ekşi maya da malzemelere eklenerek karıştırılmaya başlanır. 2 tatlı kaşığı tuz ve aldığınca un ekleyerek katı bir hamur haline gelene kadar yoğurulur. Kapalı bir kapta hergün yoğurarak 3 hafta kadar bekletilir, hamurun kabarması durunca hazır hale geldi demektir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde şekil verilir ve bol sıvı yağ da kızartılır. Kızartılan tarhana köftelerinin üzerine biraz tereyağı eklenerek fırına verilir. Tereyağı eriyip üzeri biraz kızarınca fırından çıkartılır, domates ve biberle süslenerek servis edilir.

Ekşi Maya
2 su bardağı un, su ve 1 tatlı kaşığı tuz cıvık bir hamur haline gelene kadar yoğurulur. Kapalı bir kapta
ekşiyinceye kadar yaklaşık 3 - 4 gün bekletilir. Ekşi maya kullanıma hazır.

DetayResimHandler.ashx


Adıyaman'ın yöresel tatlarından Hedik'in tarifi


Malzemeler:
2 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
2 adet kuru soğan
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı zahter

Yapılışı:
1 Gece önceden ıslatılmış nohut derin bir tencereye alınıp üzerine 2 su bardağı buğday eklenerek haşlamaya bırakılır. 2 Adet kuru soğan yemeklik doğranır ve yarım su bardağı zeytinyağı ile bir tavada kavrulur. Üzerine 1/2 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası eklenir. Salça kavrulunca üzerine 1 yemek kaşığı zahter eklenir. Hazırlanan salçalı sos, haşlanmakta olan nohut ve buğdayın üzerine ilave edilir ve servis yapılır.


DetayResimHandler.ashx


Adıyaman'ın yöresel tatlarından Tene Helvası'nın tarifi

Malzemeler:
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı pekmez
2/3 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
250 gr ceviz

Yapılışı:
1 Su bardağı nişasta, 1 su bardağı toz şeker, yarım bardak üzüm pekmezi ve 1,5 bardak su derin bir kaba alınır ve güzelce karıştırılır. Teflon bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2/3 su bardağı zeytinyağı alınır ve ocağın altı açılır. Güzelce çırpılmış malzemeler, yağlı tavaya alınır ve kaynayana kadar harlı ateşte pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kısılır ve malzemeler tane tane olana kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir. Cevizle süslenip servis edilir.


DetayResimHandler.ashx


Zonguldak'ın yöresel tatlarından Kabaklı Bulgur Yemeği'nin tarifi

Malzemeler:
4 Adet kabak
1 Su bardağı pilavlık bulgur
2 Adet domates
1 Adet kırmızı biber
1 Adet kuru soğan
Zeytinyağı
Pul biber

Üzeri İçin:
1 Bardak yoğurt 3 Diş sarımsak Pul biber Yapılışı:1 Adet kuru soğan yemeklik doğranır ve derin bir tencerede zeytinyağı ile kavrulur. 2 adet domates rendelenir ve rengi değişen soğanların üzerine ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Yarım halka şeklinde doğranan kabaklar ve minik minik doğranan kırmızı biberler de tencereye ilave edilir ve sotelenir. Bu sırada diğer tarafta 1 su bardağı bulgur güzelce yıkanır ve tencereye eklenip, bütün malzemeler karıştırılır. Kabakların üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir. Damak zevkine göre tuz ve pul biber ilave edilir ve pişmeye bırakılır.Üzeri için 3 diş sarımsak dövülür ve bir bardak yoğurt ile güzelce çırpılır. Kabaklı bulgur pilavı pişince bir servis kabına alınır ve sarımsaklı yoğurt üzerine dökülür.Pul biber ile süslenip servis yapılır.

DetayResimHandler.ashx


Konya'nın yöresel tatlarından Sütlü Katmer'in tarifi

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 Adet yumurta
1 Paket margarin
3 Yemek kaşığı tereyağı
Alabildiği kadar un
Pudra şekeri
Dövülmüş Antep fıstığı
Mısırözü yağı

Şerbeti İçin:
2 Su bardağı toz şeker
2 Bardak su
1 Yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Derin bir kaba 2 yumurta kırılıp, 2 bardak süt eklenir. Harca aldığı kadar un ekleyip iyice yoğrulur. Hazırlanan hamur dinlenmeye bırakılır. Şerbet için 2 su bardağı su ve 2 su bardağı şeker, 1-2 damla limon suyu eklenir. Ayrı bir tavada 1 paket margarin ve 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Dinlenen hamur, 6 bezeye ayrılır. Bezeler ince yufkalar halince açılır ve her yufka açıldıktan sonra yağlanır, son yufkaya gelene kadar aynı işlem uygulanır. (Son yufka yağlanmaz) Kaynayan şerbet bir kenara alınır. Üstüste dizilen yufkalar rulo şeklinde sarılır ve bir tavaya sıvıyağ eklenir. Rulo halindeki hamur 2 parmak genişliğinde kesilip, her parça oklavayla incelene kadar tekrar açılır. Açılan parçalar, kızan yağda kızartılır.Soğuyan katmerlere soğuk şerbet döküldükten sonra isteğe göre fıstık ya da pudra şekeri dökülerek servis edilir.



Mutfağım / Kanal D
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Sivas'ın yöresel tatlarından Patatesli Hıngel'in tarifi
1 kg patates
1 Adet yumurta
1 Bardak su
Aldığı kadar un
Pul biber
Sosu İçin 250 gr tereyağı
Domates soslu biber turşusu

Yapılışı:
1 kg patatesin kabukları soyulduktan sonra güzelce yıkanır ve üzerini geçecek kadar su ile haşlamaya bırakılır. Daha sonra patatesler ocaktan alınır ve çatal ile ezilip içine pul biber ilave edilir.Diğer tarafta derin bir kaba 1 bardak su ve 2 çay kaşığı tuz ekledikten sonra üzerine 1 adet yumurta kırılır ve alabildiği kadar un eklenerek, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Mantı yufkası kalınlığında açılan hamurdan çaydanlık kapağı ile parçalar kesilir. Patatesli iç harcı ile doldurulan hamurlar kapatılarak tuzlu suda haşlanır. Suyu süzülen hamurların üzerine eritilmiş 250 gram tereyağı gezdirilir. Domates soslu biber turşusu ile servis edilir.


DetayResimHandler.ashx


Sivas'ın yöresel tatlarından Mercimekli İçli Köfte'nin tarifi
3,5 Bardak haşlanmış yeşil mercimek
2 Adet patates
1 Adet kuru soğan
2 yemek kaşığı kavurma
3 Yemek kaşığı tereyağı
Pul biber

Dışı İçin:
250 gr dana kıyması
2 Su bardağı ince bulgur
1 Su bardağı irmik
1 Kepçe un
2 Adet yumurta

Yapılışı:
2 Adet patatesin kabukları soyulur ve küçük parçalara ayrılıp haşlanır. Daha sonra ayrı bir kapta 3 yemek kaşığı tereyağında, 1 adet yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Üzerine 2 yemek kaşığı kavurma ilave edilir. Haşlanan patateslerin suyu süzülür ve ezilir. Daha sonra bu patatesler kavurma ve soğanın üzerine ilave edilir. Daha önceden haşlanmış olan mercimekler de bir çatal ile ezilip, malzemelerin üzerine ilave edilir. Son olarak pul biber eklenip, ocaktan alınır. İç harcı soğurken, dış harcı için gerekli bütün malzemeler bir yoğurma tepsisinde karıştırılır. Bulgur iyice yumuşayana kadar azar azar su eklenir ve yoğrulur. Dış harcından cevizden biraz daha büyük yuvarlaklar elde edilir. Yuvarlanan köftenin ortası açılır ve iç harcı ile doldurulduktan sonra, yuvarlayarak kapatılır. Diğer tarafta derin bir tencerede su kaynatılır. Üzerine tuz atıldıktan sonra köfteler bu suda haşlanarak pişirilir. Pişen köfteler bir servis tabağına alınır ve üzerine kızgın tereyağı gezdirilir.

DetayResimHandler.ashx


Sivas'ın yöresel tatlarından Gazete Baklavası'nın tarifi
2 Adet yumurta sarısı
1 Çay bardağı yoğurt
1 Çay bardağı eritilmiş tereyağı
2 Paket kabartma tozu
1/2 Adet limon
Aldığı kadar un
Nişasta
Ceviz

Üzeri İçin:
2 Su bardağı sıvıyağ
250 gr tereyağı
Antep fıstığı

Şerbeti İçin:
3 Su bardağı toz şeker
3 bardak su
1/2 Limon

Yapılışı:
2 Adet yumurta sarısı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı ve 2 paket kabartma tozu derin bir kapta karıştırılır. Üzerine yarım limon suyu sıkılır. Alabildiği kadar un eklenerek, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamurdan bezeler elde edilir ve üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir. Un ve nişasta karıştırılıp hamur açılacak tezgaha serpilir. Bütün bezeler açılır ve açılan yufkalar oklavaya sarılır. Daha sonra kenarlarından tutularak ortaya çekilir ve yufka büzülür.Buruşan yufkalar tek tek temiz bir kağıdın üzerine açılarak serilir fakat oluşan pililerin kaybolmamasına dikkat edilir. Açılan ilk yufkanın üzerine ikinci yufka serilir ve üzerine ceviz serpildikten sonra kağıt yardımı ile kol böreği sarar gibi rulo şekli verilir. 4 parmak kalınlığında dilimlenip, fırın tepsisine dizilir. 250 dereceye ayarlanan fırında pişmeye bırakılır. 2 Su bardağı sıvıyağ ve 250 gr tereyağı eritilip, fırından çıkan baklavanın üzerine sıcakken gezdirilir. Diğer tarafta ayrı bir tencerede; 3 su bardağı toz şeker, 3 bardak su ve birkaç damla limon suyu karıştırılır ve sıkılan limon, kabuğu ile birlikte tencereye atılır. Kısık ateşte ağır ağır kaynatılıp, koyu kıvamlı bir şerbet elde edilir. Ilıdıktan sonra, ılık olan tatlının üzerine gezdirilir. Son olarak üzeri antep fıstığı ile süslenip servis yapılır.


DetayResimHandler.ashx


Adıyaman'ın yöresel tatlarından Pisik Yumacı'nın tarifi
2 adet kuru yufka
1 adet domates
1 küçük boy kuru soğan
250 gr Adıyaman peyniri veya beyaz peynir
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber

Yapılışı:
Peynir genişçe bir tepsiye rendelenir, pulbiber eklenir. Yufkalar su serpilerek ıslatılır. Islatılan yufkalar parçalanarak tepsinin içine kırılır. Domatesin kabukları soyulur ve küçük küçük doğranıp tepsiye ilave edilir. Soğan doğranır ve tepsiye alınır. Tüm malzemeler köfte gibi iyice yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra eritilmiş tereyağı da harca eklenir ve tüm malzemeler iyice bütünleşene kadar yoğrulmaya devam edilir.Yufkalı harçtan iri parçalar koparılır ve avuç içinde biraz sıkılarak şekil verilip servis tabağına dizilir. Pisik Yumacı servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Adıyaman'ın yöresel tatlarından Sarımsaklı Tavuklu Bulgur Pilavı'nın tarifi
1 bütün tavuk
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvıyağ
4 diş sarımsak
½ kase yoğurt
1 tatlı kaşığı domates salçası

Yapılışı:
Tavuk yağda arkalı önlü rengi dönene kadar biraz kızartılır. Büyükçe bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır.Bulgur yıkanıp süzülür. Ayrı bir tencereye 3 yemek kaşığı tereyağı ve sıvıyağ eklenir. Bulgur ilave edilir ve yarım tatlı kaşığı kadar tuz konarak biraz kavrulur. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır.Haşlanmış tavuğu fırına vermeden önce üzerine sürmek için; yarım kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı domates salçası ve biraz sıvıyağ konup iyice karıştırılır. Hazırlanan sos, tavuğun heryerine sürülür ve 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 10 – 15 dakika kızarana kadar pişirilir.4 diş sarımsak soyulup küçük küçük doğranır ve biraz tavuk suyu ile karıştırıldıktan sonra pilav tam suyunu çekmeden tencereye ilave edilir. Pilav piştikten sonra biraz demlendirilir. Demlenen pilav tencereden genişçe bir servis tabağına dökülür. Fırında nar gibi kızaran tavuk ortasına yerleştirilir. Sarımsaklı Tavuklu Bulgur Pilavı servise hazırdır.


DetayResimHandler.ashx


Adıyaman'ın yöresel tatlarından Kış Tavası'nın tarifi
300 gr kavurma
1 kase kurutulmuş domates
1 kase kurutulmuş patlıcan
1 kase kurutulmuş yeşil biber
1 büyük boy kuru soğan
7 diş sarmısak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:
Kurutulmuş patlıcan ve biberler ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlanırken, domatesler sıcak suda bekletilir. Soğan küçük küçük doğranıp genişçe bir tencereye alınır ve üzerine 2 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. İyice yumuşayan patlıcan ve biberlerin suyu süzülür ve sudan geçirilir. Kavrulmaya devam eden soğana 1 yemek kaşığı salça eklenir. Biraz daha sotelenen soğanların üzerine patlıcanlar ve biberler ilave edilir ve karıştırılır. Domateslerin de suyu süzülür ve yıkanmadan malzemelere eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra etler eklenir ve 3 su bardağı sıcak su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Küçük küçük doğranmış sarmısaklar da eklenerek yaklaşık 5 dakika daha pişmeye bırakılır.Kış Tavası servise hazırdır.

Kanald / Mutfağım
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Sevilen tatlardan Revani'nin tarifi

Malzemeler:
14 adet yumurta
½ su bardağı buğday unu
½ su bardağı pirinç unu
Şerbet için;
4 ½ bardak su
4 su bardağı toz şeker


Yapılışı:
14 adet yumurtanın beyazı derince bir kaba alınır. Sarıları da ayrı bir yerde sonradan malzemelere eklenmek üzere bekletilir.
Şerbeti için;
4 buçuk bardak su ve 4 su bardağı toz şeker tencereye ilave edilir ve kaynatılır.
Bir çırpıcı yardımı ile yumurta beyazları kar gibi olana kadar çırpılır. 14 adet yumurta sarısı da köpük gibi olan beyazların üzerine yavaş yavaş eklenir ve çırpma işlemine devam edilir.
1 su bardağı buğday ve pirinç unu karışımı malzemelere eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Kalıbın zemini yağlanır hazırlanan revani hamuru dökülür. Üzeri kızarana kadar pişirilir.
Servis kabına ters çevrildikten sonra revani ılıkken yine ılık olan şerbeti dökülür.
Revani servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Zonguldak'ın yöresel tatlarından Abaza Mantısı'nın tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
150 gr yoğurt kaymağı veya süzme yoğurt
1 küçük kase yağlı beyaz peynir
1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
1 yumurta
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Derince bir karıştırma kabına 1 adet yumurta beyazı ile birlikte ilave edilir ve üzerine 2 çay kaşığı da tuz eklenir. Aldığı kadar un eklenerek iyice yoğrulur. Hamur düz bir zemine alınır ve yapışmaması için ara sıra da un serpilerek biraz daha yoğrulup bütünleştirilir.

Kulak memesi kıvamına gelen mantı hamuru 2 eşit bezeye ayrılır. Bezeler de avuç içinde yuvarlandıktan sonra tepsinin içine alınır ve üzerine kurumaması için bez örtülür.

Ayrı bir kapta yoğurt kaymağı ve beyaz peynir karıştırılır. İçine nane, pulbiber, kekik eklenir. Dinlenen hamur bezelerinden ilki oklava ile un serpilen zeminde açılır. Demlik kapağı gibi yuvarlak bir aparatla parçalara ayrılır. Her parçanın ortasına iç harç yerleştirilir ve yarım ay şeklinde kapatılıp, uçları çatal yardımı ile birleştirilir.
İkinci beze de aynı şekilde açıldıktan sonra dairelere ayrılır ve harcı konduktan sonra kapatılır. Büyükçe bir tencereye bolca sıcak su konur. Kaynayan suya 2 yemek kaşığı tuz ilave edilir. Hazırlanan mantılar tek tek suya atılır. Mantılar yeteri kadar pişince suyu süzdürülerek servis tabağına alınır.

Abaza Mantısı servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx


Bursa'ın yöresel tatlarından Kereviz Köfte'nin tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
2 büyük boy kereviz
2 adet patates
2 adet kuru soğan
5 adet yumurta
3 yemek kaşı un
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Baş kısmı kesilen kerevizin kabukları soyulur. Patatesler de soyulduktan sonra kerevizlerle birlikte yıkanıp rendenin kalın dişli tarafı ile bir güzel rendelenir. 5 adet yumurta ayrı bir kaba kırılır ve içine karabiber ilave edilip çırpılır. Soğanlar da kereviz ve patatesle aynı yere rendelenir. Tüm malzemeler elle iyice birbirine yedirilir. Çırpılmış yumurta ve un da rendelenen malzemelere eklenip biraz da tuz konur ve yoğrulur.Tavaya bolca sıvıyağ kızdırılır ve köfte harcından kaşık kaşık konup 2 tarafı iyice kızartılır. Arzuya göre yanında sarmısaklı yoğurtla servis edilir.Kereviz Köfte servise hazırdır.

DetayResimHandler.ashx




Bursa'nın yöresel tatlarından Süt Helvası'nın tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
2 lt süt
500 gr tereyağı
3 ½ su bardağı su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket vanilya

Üzeri için:
Antep fıstığı ve çam fıstığıYapılışı: Büyükçe bir tencereye tereyağı konup eritilir. Ayrı bir tencereye 2 litre soğuk süt ilave edilir ve içine toz şeker eklenir. Eriyen yağa 2 su bardağu un eklenir ve devamlı karıştırılarak süt kaynayana kokusu çıkana kadar kavrulur.Sütün içine 1 paket de vanilya eklenir. Fırının ızgara kısmı açılır. Süt kaynayınca kavrulan una yavaş yavaş ilave edilir ve helva çırpıcı ile devamlı karıştırılır. Isıya dayanıklı fırın tepsisine boşaltılıp üzeri çam fıstığı ile süslenip fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Süt Helvası servise hazırdır.

Kanald / Mutfağım



 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Sivas'ın yöresel tatlarından Sarığı Burma'nın tarifi

1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Adet yumurta
1 Paket kabartma tozu
1/2 limon
Aldığı kadar un
Ceviz
Nişasta

Üzeri İçin:
250 gr tereyağı
1 Çay bardağı sıvıyağ

Şerbeti İçin:
4 Su bardağı toz şeker
2,5 Bardak su
Limon

Yapılışı:
Derin bir kaba 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ ve çay kaşığının ucu ile tuz eklenir. Malzemelerin üzerine göz kararı un ilave edip; 1 adet yumurta, 1 paket kabartma tozu ve yarım limon suyu eklenir. Daha sonra kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave edilerek yoğrulur. Hamur kendini toparlayınca, 9 eşit parçaya bölünür ve üzeri örtülerek bir kenarda dinlenmeye bırakılır.Bu sırada derin bir tencereye 4 su bardağı toz şeker eklenip, üzerine 2,5 bardak kaynar su ilave edilir. Şerbet kısık ateşte kaynayınca üzerine birkaç damla limon sıkılır ve ocaktan alınır. Hamuru açarken kullanmak için, küçük bir kasede nişasta ve un karıştırılır. Küçük hamur bezeleri teker teker açılıp, incecik yufkalar elde edilir ve daha sonra bu yufkalar bir bezin üzerine serilerek kısa süre dinlendirilir. Üzerine ceviz serpilen yufkalardan tek tek rulolar elde edilir. Bu rulolar, tabanı yağlanan fırın tepsisine gül böreğinde olduğu gibi sarmal şekilde yerleştirilir. 250 gr tereyağı ve 1 çay bardağı sıvıyağ derin bir tavada kızdırılıp, yufkaların üzerine gezdirilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Fırından çıkartıp, ılıması beklenir. Soğumuş şerbet, ılık tatlının üzerine gezdirilir. Şerbeti çekince servis yapılır.

DetayResimHandler.ashx


Sivas'ın yöresel tatlarından Patatesli İçli Köfte'nin tarifi

İç Harcı İçin:
1 Kilo haşlanmış patates
7 Dilim pastırma
150 gr kavurma
2 Adet kuru soğan
1/2 Demet maydanoz
2 Yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Karabiber

Dışı İçin:
250 gr yağsız dana kıyma
4 su bardağı köftelik bulgur
1/2 Su bardağı irmik
1 fincan un
1 adet yumurta

Üzeri İçin:
Tereyağı

Yapılışı:
2 Adet kuru soğan yemeklik doğranır ve 2 yemek kaşığı tereyağı eklenen geniş bir tencerede kavrulur. Pastırmalar minik minik doğranıp, soğanların üzerine ilave edilir. Daha sonra 150 gram kavurma tencereye eklenir. Haşlanmış 1 kilo patates çatalla ezilir ve tencereye ilave edilir. Üzerine pul biber, karabiber tuz ve yarım demet ince kıyılmış maydanoz ilave edilir ve ocağın altı kapatılıp soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta derin bir kaba, 250 gram kıyma, 4 su bardağı köftelik bulgur, yarım bardak irmik, 1 fincan un, 1 adet yumurta ve tuz eklenip ara sıra su ilave edilerek 15 dakika yoğrulur. Dış harcından cevizden biraz daha büyük yuvarlaklar elde edilir. Yuvarlanan köftenin ortası açılır ve iç harcı ile doldurulduktan sonra, yuvarlayarak kapatılır. Diğer tarafta derin bir tencerede su kaynatılır. Üzerine tuz atıldıktan sonra köfteler bu suda haşlanarak pişirilir. Köfteler suyun yüzeyine çıktıktan sonra süzülerek ocaktan alınır. Pişen köfteler bir servis dizilir ve üzerine kızgın tereyağı gezdirilir.


DetayResimHandler.ashx


Sivas'ın yöresel tatlarından Şalgam Çorbası'nın tarifi

250 gr dana kuşbaşı
5 Adet şalgam
3 Yemek kaşığı pilavlık bulgur
2 Adet kuru soğan
2 Yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
Şalgamların kabukları soyulur ve çok ince şekilde doğranır. Derin bir kaba alınan doğranmış şalgamların üzerine kaynar su gezdirilir ve yarım saat bekletilir. Derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvıyağ eklenir. 250 gr dana kuşbaşı eti tencereye ilae edilir ve güzelce kavrulur. Daha sonra üzerine yemeklik doğranan iki adet kuru soğan eklenir ve kısa süre kavrulur. Malzemelerin üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası ve 3 yemek kaşığı pilavlık bulgur ilave edilir. Salçalar kavrulduktan sonra tencereye su ilave edilir. Su kaynayınca, sıcak suda bekletilen şalgamlar süzülüp tencereye ilave edilir.


Kanald / Mutfağım
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Yöresel tatlardan Islak Kurabiye'nin tarifi

Malzemeler:
2 Kahve fincanı toz şeker
2 Adet yumurta
1 Paket margarin
1 Çay bardağı fındık yağı
7 yemek kaşığı kakao
1 Paket vanilya
1 Paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Şerbeti İçin:
1 Su bardağı Süt
1 Su bardağı toz şeker

Üzeri İçin:
Hindistan cevizi
Dövülmüş antep fıstığı

Yapılışı:
2 Kahve fincanı toz şeker, 2 adet yumurta, 1 paket margarin, 1 çay bardağı fındık yağı, 7 yemek kaşığı kakao, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu derin bir kapta karıştırılır. Ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar un ilave edilerek yoğrulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamura yuvarlak şekiller verilir ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden 170 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika kadar pişirilir. Ayrı bir kapta; 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı toz şeker, şekerler tamamen eriyinceye kadar çırpılarak karıştırılır. Kurabiyeler sıcakken, şekerli soğuk süte batırılır ve 4-5 saniye bekletilip servis kabına alınır. Üzeri hindistan cevizi ve antep fıstığı ile süslenir ve servis yapılır.

DetayResimHandler.ashx


Sivas'ın yöresel tatlarından Patatesli İçli Köfte'nin tarifi

Malzemeler:
500 gr yağsız dana kıyma
2 kase un
1 kase ince bulgur
4 adet patates
4 yumurta
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
½ demet maydanoz

Yapılışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Tereyağında biraz kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilir ve suyunu çekene kadar sotelenir. Üzerine pulbiber, kimyon ve arzuya göre tuz ilave edilip ocağın altı kapatılır. Maydanozlar ince ince kıyılır ve pişen malzemelere eklenir. Kıymalı harç soğumaya bırakılır.Haşlanan pateteslerin kabukları soyulur. Patatesler soğuksa bulgur biraz sıcak su ile ıslatılır. Patatesler sıcaksa bulguru ıslatmaya gerek yoktur. Patetesler bulgurun üzerine rendelenir. 1 çay kaşığı karabiber eklenip üzerine 4 yumurta kırılır ve biraz yoğrulur. Köfte hamurunun üzerine yaklaşık 2 kase un ilave edilir ve tüm malzemeler özleşip hamur toparlanana kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanıp çanak gibi açılır(Köfte hamuru ele yapışmaması için sıvıyağ ile yağlanarak şekil verilir) İçine soğutulan kıymalı harç yerleştirilir ve uçları birleştirilip yeniden yuvarlanır. Yumurtaya bulanıp kızgın yağda iki tarafı güzelce kızartılır. (Yağda kızartmayı tercih etmeyenler fırında da pişirebilir)

DetayResimHandler.ashx


Kahvaltı sofralarına renk katacak bir tat,Kabaklı Dereotlu Omlet'in tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
100 gr beyaz peynir
1 adet kabak
1 demet taze soğan
5 yumurta
2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu

Yapılışı:
Peynirler iyice ezilir. Taze soğanların yeşil kısımları doğranır, kabağın kabuğu soyulur. Kabak rendelenir ve suyu sıkılır.Genişçe bir tavaya biraz sıvıyağ ilave edilir, kabak ve taze soğanlar sotelenir. Yumurtalar iyice çırpılıp içine beyaz peynir ve dereotu ilave edilip karıştırılır. Sotelenen malzemelerin üzerine dökülüp iki tarafı kızarana kadar pişirilir.

DetayResimHandler.ashx


Yöresel tatlardan Zeytinyağlı Enginar Sarma'nın tarifi

Malzemeler:
2 Adet baklava yufkası
1/2 Su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
15 Adet haşlanmış çağla
3 Yemek kaşığı kaşar loru
1 Adet yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı dövülmüş ceviz
2 Yemek kaşığı tereyağı
Haşhaş tohumu

Yapılışı:
Böreğin iç harcını hazırlamak için genişçe bir kabın içine haşlanmış mercimekler, haşlanıp doğranmış çağlalar, kaşar loru ve dövülmüş ceviz ilave edilir ve iyice karıştırılır. 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. 2 Adet baklava yufkasının aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Yufka boyunca şerit şeklinde iç harcı doldurulur. Çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır. Kenar boşlukları kesilip, rulo 3 parçaya bölünür. Tüm yufkalara bu işlem yapıldıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür ve haşhaş tohumu serpilir. Önceden 170 dereceye ayarlanmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir.




DetayResimHandler.ashx


Hafif sofraların vazgeçilmezlerinden Tahinli Tavuk Salatası'nın tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
2 adet tavuk göğüs eti
1 adet tavuk but
4 Adet taze soğan
4 Yemek kaşığı tahin
1 Çay kaşığı toz şeker
2 Yemek kaşığı susam
1 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tavuk suyu
Limon suyu
Marul
Taze nane
Çeri domates

Yapılışı:
2 adet tavuk göğüs eti ve 1 adet tavuk budu tuzlu suda haşlanır ve soğuyunca küp küp doğranıp bir kenara alınır. 2 Yemek kaşığı susam, zeytinyağında renkleri hafif dönene kadar kavrulur. 4 Adet taze soğan ince ince doğranıp derin bir kaba alınır. Üzerine kavrulmuş susam, 4 yemek kaşığı tahin, 1 çay kaşığı toz şeker, 7-8 yemek kaşığı tavuk suyu, limon suyu, tuz ve karabiber ilave edilip karıştırılır. Servis kabının tabanına marullar dizilir ve hazırlanan salata marulların üzerine yerleştirilir. Üzerine yağsız tavada kavrulmuş dolmalık fıstıklar ilave edilir. Çeri domates ve taze nane ile süslenerek servis yapılır.

DetayResimHandler.ashx


Yöresel tatlardan Zeytinyağlı Enginar Sarma'nın tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
Asma yaprağı
6 Adet enginar
1 Adet havuç
1 Adet kuru soğan
1/2 Limon suyu
6 Adet halka limon

İç Harcı İçin:
1/2 Su bardağı pirinç
2 Adet kuru soğan
6 Dal dereotu
2 Dal taze nane
1 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 Yemek kaşığı kuş üzümü
6 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Adet küp şeker
1 Çay kaşığı yenibahar

Yapılışı:
2 Adet kuru soğan yemeklik doğranır ve 6 yemek kaşığı zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavrulur. Üzerine 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık eklenir ve fıstıklar renk değiştirene kadar kavurmaya devam edilir. Yarım su bardağı pirinç ve 1 yemek kaşığı kuş üzümü tencereye ilave edilir. Tencereye 1 adet küp şeker ekledikten sonra ince kıyılmış dereotu ve taze nane ilave edilir. Son olarak 1 çay kaşığı yenibahar eklendikten sonra tencereye 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. Pirinçler suyunu çekince, iç harcı ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Sıcak suda haşlanmış 4 - 5 adet asma yaprağı, kare olacak şekilde düz bir zemine yerleştirilir. Asma yapraklarının ortasına enginar yerleştirilir ve içlerine 2 yemek kaşığı soğuyan iç harcından doldurulur. Enginar, asma yaprağı ile her tarafı örtülecek şekilde sarılır. Tüm enginarlar bitene kadar aynı işleme devam edilir.Başka bir tencereye bir adet yemeklik doğranmış kuru soğan, 1 adet halka doğranmış havuç, yarım limon suyu ve zeytinyağı eklenir. Üzerine yaprağa sarılı enginarlar yerleştirilir. Suyu eklendikten sonra kısık ateşte ortalama 40 dakika pişirilir. Piştikten sonra enginarların üzeri bir dilim halka limon ve 1 dilim halka havuç ile süslenir; ılık ya da soğuk olarak servis yapılır.

DetayResimHandler.ashx


Kahvaltı sofralarına renk katacak bir tat, Hindistan Cevizli Kıymalı Börek'in tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
500 gr yağsız dana kıyma
2 adet yufka
2 adet yumurta
200 – 250 gr kaymak
4 çorba kaşığı hindistan cevizi
2 yemek kaşığı domates konservesi veya doğranmış domates
4-5 adet yeşil biber
1 büyük boy soğan
½ çay bardağı sıvıyağ
Galeta unu
Karabiber
Pulbiber

Yapılışı:
Soğan küçük küçük doğranır. Biraz sıvıyağ eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Soğanların üzerine kıyma eklenir ve rengi dönene kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. Biberler küçük küçük doğranıp 2 yemek kaşığı domates konservesi veya doğranmış domatesle birlikte kıymaya eklenir. Börek harcına tuz, karabiber ve pulbiber ilave edilir.Kaymağın içine biraz süt eklenerek kıvamı açılır ve içine yarım çay bardağı sıvıyağ eklenip karıştırılır. İçine 4 çorba kaşığı hindistan cevizi ilave edilir.İlk yufka düz bir zemine serilir ve üzerine kaymaklı hindistan cevizi sürülüp üzerine ikinci yufka kapatılır. 4 eşit parçaya ayrılır ve her parça 8 eşit üçgen şeklinde kesilir. Yufkaların geniş kısmına kıymalı börek içi yerleştirilip sarılır. Börekler önce çırpılmış yumurtaya batırılır sonra da galeta ununa bulanarak tepsiye dizilir. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.

DetayResimHandler.ashx


Kahvaltı sofralarına renk katacak bir tat, Sucuklu Peynirli Fırın Patates'in tarifi

[SIZE=+0]Malzemeler:
500 gr eski kaşar
3 büyük boy patates
Sucuk
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Maydanoz

Yapılışı:
Patateslerin kabukları soyulur ve orta kalınlıkta dilimlenip yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine zeytinyağı sürülüp tuz serpilir. 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.Pişen patatesler fırından alınır. Kaşar peyniri dilimlenip patateslerin üzerine yerleştirilir. Patatesler yeniden fırına verilir ve peynirler eriyene kadar pişirilir.Sucuklar patates dilimlerinin sayısı kadar dilimlenir. Peynirler erimeye başlayınca fırından alınan patateslerin üzerine 1’er dilim yerleştirilip sucuklar da pişene kadar fırına verilir.Piştikten sonra maydanozla süslenip kürdan takılır.






Mutfağım / Kanal D
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
DetayResimHandler.ashx


Kırklareli'nin yöresel tatlarından Paşa Lokumu'nun tarifi,


Malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 kase ceviz içi
500 gr kaymak
200 gr tereyağı

Yapılışı:
Tereyağı tencerede eritilir. Eriyen tereyağına un eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Kavrulan un devamlı karıştırılarak 5 su bardağı süt eklenir. Un iyice eriyince içine şeker ilave edilir. Göz göz olana kadar pişirilir.Büyük bir tepsinin tabanı hindistan cevizi ile kaplanır. Pişen muhallebi tepsiye eşit şekilde dökülüp 1 gece buzdolabında bekletilir.Tepsiye döküen muhallebinin üzeri kaymakla kaplanır ve dilim dilim kesilir. Her dilimin içine ceviz içi yerleştirilip rulo şeklinde sarılır ve her yeri hindistan cevizine bulanarak servis yabağına dizilir, üzeri toz antep fıstığı ile süslenir.

DetayResimHandler.ashx


Kırklareli'nin yöresel tatlarından Plaska'nın tarifi

Malzemeler:
1 demet pırasa
100 gr beyaz peynir
4 yumurta
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı buğday unu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
Pırasaların beyaz kısmı ince ince doğranır. Yağ eklenen tavada diriliğini kaybedene kadar sotelenir. Sotelenen pırasalar bir kenarda soğumaya bırakılır.Derince bir kaba 4 yumurta kırılır ve iyice çırpılır. Üzerine yoğurt ve sıvıyağ konup karıştırmaya devam edilir. 2 su bardağı mısır unu, 1 su bardağı da buğday unu ve 1 paket kabartma tozu ilave edilir ve tüm malzemeler özleşene kadar karıştırılır. İçine sotelenmiş pırasalar ve parçalanmış beyaz peynir konulur. Fırın tepsisinin tabanı yağlanır ve pırasalı hamur içine dökülür. Yaklaşık 25 dakika üzeri kızarana kadar fırında pişirilir.

DetayResimHandler.ashx


Konya'nın yöresel tatlarından Sac Arası'nın tarifi

500 gr kaymak
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı nişaşta ve 1 yemek kaşığı un karışımı
2 fiske tuz
Aldığı kadar un
Bal
Pudra şekeri
Toz Antep fıstığı

Yapılışı:
Kaymak tencereye alınır ve eritilir. Yağ kıvamına gelince tortusunun gitmesi için tel süzgeçten süzülür.Hamuru için; derince bir kaba yumurta, sıvıyağ, süt, 1 çorba kaşığı sirke, yoğurt ve 2 fiske tuz eklenip iyice karıştırılır. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un eklenip yoğrulur.Hamur küçük bezelere ayrılır ve unlanmış bir tepsiye dizilip üzeri bezle örtülür ki açılırken diğer bezeler kurumasın. Nişasta ve un karışımı zemine serpilir ve her beze öncelikle kolaylık olsun diye küçük küçük açılır.Sonra sırasıyla her beze incecik açılır. Her yufkanın arasına erimiş kaymak sürülür ve gevşek rulolar haline getirilir ve gül gibi sarılıp tepsiye dizilir. Kalan yağ ile biraz daha yağlanır ve 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.Pişen tatlılar servis tabağına alınır ve bir kısmına bal bir kısmına pudra şekeri koyulur ve üzerlerine antep fıstığı serpilir.


Mutfağım / Kanal D
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst