Maden Ocağı Değil Matem Ocağı KALBİMİZ SOMA !

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Maden ocağının kara kutusuna el koyuldu

Türkiye'yi yasa boğan Soma faciasının ardından gözler 300'e yakın işçinin yaşamını kaybettiği "ölüm ocağı"na çevrildi.
Soma'daki ölüm ocağının "kara kutusu" olarak nitelendirilen raporlama defterlerine el konuldu,maden ocağına soruşturma bitene kadar mühür vurulacak.

Şirket ihmalinin ortaya çıkması durumundamaden ocağının tamamen kapatılması söz konusu olacak.

KARAKUTUYA İNCELEME

Sosyal Güvenlik Kurumu İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel ve beraberindeki 20'ye yakın kişiden oluşan ekibin, savcılık eşliğinde inceleme yaptığı belirtiliyor. Bilirkişi ve müfettişler, iş güvenliği uzmanlarının günlük olarak tuttuğu rapor defterlerinde yaşanan faciayı haber veren notlar olup olmadığına bakıyor. Bakanlık onaylı defterde,maden ocağında o gün ne gibi değişimlerin meydana geldiğinin notları yer alıyor.

KUSUR BELİRLENİYOR

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012-2013'te yaptığı incelemelerde, "Elektronik panolarda kilit sistemi olmadığı, acil toplanma yeri belirlenmediği, ateşçilerin antiseptik elbiselerinin eksik olduğu, bant taşıyıcılarında ikaz sistemi olmadığı" şeklinde 4 hayati eksiklik belirlendi. Yine 4 ay sonra yapılan incelemede mevzuat açısından noksanlık bulunmadığı tespiti yapıldı. İş müfettişleri ve savcılık son hazırlanan raporun doğruluğunu, gerçekten bu eksiklerin giderilip giderilmediğini inceliyor. İş müfettişleri tespitlerine ilişkin ön rapor hazırlayacak. Kusuru varsa şirketin sahibi de sorumlu olacak. İş Müfettişleri Derneği açıklamasında, teftişte belirlenen uygun durumun çalışma süresince devamının işverenin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekildi.

"UYGUNLUK" MASADA

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012 ve 2013'te 2'şer kez, son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihlerinde yaptığı denetimler yeniden gözden geçiriliyor. O dönem yapılan "mevzuata aykırı durum olmadığı" tespitinde de bir kusur olup olmadığına bakılacak.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Bu arada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada; yangından 5 dakika önce yapılan ölçümlerin, bütün verilerin normal şartlarda olduğunu gösterdiği ileri sürüldü.

'NEDEN KÖMÜR TUTUŞMASI'

Maden Mühendisleri Odası ikinci başkanı Can Doğan, facianın temel nedeninin kömür tutuşması olduğu tespitini yaptıklarını söyledi. Doğan, şöyle konuştu: "Dün saat 13.00 itibariyle içerde yangın sürüyordu. Sönmesiyle birlikte içerde kalanlar çıkarılacak. Facianın nedeni kömür tutuşması nedeniyle çıkan bir yanma, karbonmonoksit zehirlenmesi. Sorunun kaynağı farklı. Kâr amacının birinci öncelik olması, hızlı üretim gibi nedenler de var" diye konuştu.

(Sabah)

 

Teyzos

Sitenin Hikaye Yazarı
Moderatör
Katılım
30 Mayıs 2013
Mesajlar
3.232
Tepki
5.771
Puan
113
Konum
Netcen ziyarete mi gelcen :)
türkiye de 30 tane toma var ve bildiğim kadarıyla tanesi 10 milyon lira tomaya yapılan yatırım soma ve diğer madenlere yapılsa saati 5 liradan hayatını sürdürmek icin o işi yapan işçinin de ailesinin de hayatı sönmezdi yazıklar olsun kaç tane hayat.kaç tane ev,kaç tane yetim kim verecek hesabını içim acıyor düşündükçe ve yapılan açıklamalar uygulanan tavırlar çok yıkıcı yıpratıcı aldıkları ahlarla nasıl yaşayacaklar nasıl vicdanları rahat uyuyabilecekler :mad:
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
türkiye de 30 tane toma var ve bildiğim kadarıyla tanesi 10 milyon lira tomaya yapılan yatırım soma ve diğer madenlere yapılsa saati 5 liradan hayatını sürdürmek icin o işi yapan işçinin de ailesinin de hayatı sönmezdi yazıklar olsun kaç tane hayat.kaç tane ev,kaç tane yetim kim verecek hesabını içim acıyor düşündükçe ve yapılan açıklamalar uygulanan tavırlar çok yıkıcı yıpratıcı aldıkları ahlarla nasıl yaşayacaklar nasıl vicdanları rahat uyuyabilecekler :mad:

Vicdan olsaydı ablacım bu ihmaller yapılmazdı başta..Olmayan vicdanın neresi sızlayacak
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Ve maden sahibi ilk kez konuştu


Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, faciadan sonra ilk kez açıklama yaptı.


pano_10157864665375d1b82a9db.jpg




Soma'da 284 kişinin yaşamını yitirdiği madenin yetkilileri konuşuyor. yetkilisi, kazada ihmallerinin bulunmadığını söyledi. Ayrıca, "Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu" dendi.

Soma'da 284 madencinin hayatını kaybettiği işletmesinin sahibi Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer yetkileri basın toplantısı düzenledi.

İlk sözü, şirket yetkilileriyle birlikte basının karşısına çıkan alırken, daha sonra konuşan Genel Müdür Ramazan Doğru, kendi görüşlerinin yangının trafodan kaynaklanmadığı yönünde olduğunu söyledi.

Doğru, "Kazayla ilgili en doğru bilgiyi bilirkişiler verecek. Ancak bizim görüşümüz yangının çıkış yeri trafonun çok uzağında" dedi.

Ramazan Doğru, "Kömür içinde tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Ocağa gelen hava girişinin olduğu bu yerdeki kızışma, ani şekilde korlarlaşmaya neden oldu. Ve havanın hızıyla yangın şidetlendi. Yangının trafoyla alakası yok..." dedi.




Şirket sahibi Alp Gürkan'ın açıklamaları:

"49 senedir sektörün içinde olan, küçük bir işletmeden büyük bir işletmeye geçen biriyim.

Madencilik hayatım boyunca en önem verdiğim şey, elde ettiğim gelirlerin tümünü işletmenin geiştirilmesine, çalışanların hayat standartlarının artırılmasına, ve benzer olayların askeri düzeye indirilmesi için harcadım. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum...

Habere inanamadım


Türkiye'nin en ileri düzeydeki teknolojisine sahip olan bir madenden bahsediyoruz. Çalıştığım arkadaşlarımın bilgi ve becerisini görerek geçen senenin sonundan itibaren kısmen emeklilik kararı aldım. Arkadaşlarım yatırımları ehil şekilde götürüyorlardı. İşletmeden gelen habere inanamadım. Olması imkansızdı, nasıl olduğunu da anlamadım. 49 senelik hayatı olan biri olarak, trafonun patlamasının imkansılığını düşünüyorudum...


Hafızam bulanıklık içerisinde


Sağlığımı da bir tarafa bırakarak, kurtarma çalışmaları için buraya geldim. Canım yanıyor, içim yanıyor. Sizler nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama beni tanıyanlar bilir...

Basın toplantısının 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum. Sağlığım ona elverecekti ancak kamuoyundan gelen taleple üzerine daha fazla geciktiremeyeciğimi anladım. 3 günden bu yana, yaşım ve yorgunluğum nedeniyle hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Şu an hafızam bulanıklık içinde ve kazalarında büyük tecrübeye sahip akadaşlarım sorularınıza yanıt verecek..."



Görüş mesafesi düştü

Soma'daki işletmesinin yöneticisi Akın Çelik de, ve kazayla ilgili bilgi veriyor. Çelik'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Trafoyla ilgisi yok, yangın trafodan uzakta başladı. Kazada ihmalimiz olduğunu düşünmüyoruz."

"Ocağın her tarafına hava gönderiyoruz. Ölçme cihazlarımız ve sensörler var. Madende her noktada ölçme yapabiliyoruz. Sensörlerden gelen değerlere göre hareket ediyoruz."

"Kazanın nedenini biz de araştırıyoruz. Ancak önceliğimiz insanları madenden çıkarmaktı."

"Olay 3-5 dakika arasında gerçekleşti. 5 dakika madencilikte tartışılabilir. Yoğun duman, görüş mesafesini düşürdü. Görüş mesafesi 1 metreye düştü.

"787 işçimiz yerin altındaydı."
"284 vatandaşımız vefat etti, 18 işçi içeride."

"15 yaşında olduğun söylenen işçi 19 yaşındadır."

"18 yaşın altında ve taşeron işçimiz yoktur."

Yeniden sözü alan Soma'daki işletmesinin sahibi Alp Gürkan'ın konuşmasından satır başları:

"Bulunduğumuz bölgede 4 ayrı işletme mevcut. burada tespit edilen fiyatler ihale usulüyle tespit edilmiştir. biz işletmelerimizin hepsini mekanizasyonlar yapmaya çalışıyoruz. Biz işletmelerimizi mekanize hale getirdik."

"Bakın bu işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Kar marjları yüzde 4-5'i geçmez."



Vardiya değişimi altta olmadı


Şirket yöneticisine, "Vardiya değişimi neden altta ocağında oluyor?" sorusu yöneltildi.

Yönetici, "Vardiya 15.00'ten vefat eden hiçbir arkadaşımız yok. Vardiya değişimini yerin altında yapsaydık, ölü sayımız çok fazla olurdu..." dedi.


Yaşam odası kapatıldı


Yetkililer, ocağında yaşam odası olup olmadığıyla ilgili soruya, "Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu" şeklinde yanıt verdiler.

Yaşam odasıyla ilgili şunlar kaydedildi:

Eski yaşam odamız 500 kişiyi alıyordu ve biz bunu işletmeyi alınca kurduk. İnsanlarımızın yoğun çalıştığı yere en yakın yerde seçtik. Ocaktaki çalışmalar farklı yerlere doğru kayınca çalışma alanı değişti ve genişledi. Ve yeni yaşam odası ihtiyacı doğdu. Yenisi hazırlanıyordu. Burası 18-24 saat arasında işçilere cevap verebilecek bir oda... Eski yaşam odasını, yakınındaki üretim bittiği için iptal ettik..."




Acunn.com
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
İşte madendeki işçi sayısı


Taner Yıldız'dan son dakika açıklaması


haber_9976882235375b8c24ca29.jpg




Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 19 ailenin içeride yakını olduğu başvurusu yaptığını söyledi.

Yıldız, kayıpların en fazla 302 olmasını beklediklerini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, "Ölü sayısının toplamda 301 ya da 302 olacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçeride maksimum 18 kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir. Özellikle ailelerimizin beyanlarına dayanarak söylüyorum. Bazı işçilerin vardiyadan çıktıktan sonra kurtarma çalışmaları için içeri girdiğini öğrendik.

Dolayısıyla bu kazasında biz kaybı 300 ya da 302 olarak nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz.

Şimdiye kadar bu sayıyı vermememizin nedeni teyit etme ihtiyacıydı."
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Bakan Yıldız'dan yeni açıklama


Bakan Taner Yıldız; 'Tehlikeli olmayan ve arama faaliyetlerinin devam etmediği bölümlere savcılık ve bilirkişi girdi. Bunun içerisinde 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır' dedi.


taner-yildiz_129655101753763cadf2e4b.jpg




Bakan Taner Yıldız; 'Tehlikeli olmayan ve arama faaliyetlerinin devam etmediği bölümlere savcılık ve bilirkişi girdi. Bunun içerisinde 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da facianın meydana geldiği maden ile ilgili basın toplantısı yaptı. Açıklamasında 485 işçinin madenden kurtarıldığını, 284 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Yıldız, 17-18 işçiyi de kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Yıldız ayrıca, savcılığın ve bilirkişi heyetinin de madende tehlikenin olmadığı ve kurtarma çalışmalarının devam etmediği bölümlere girdiğini kaydetti.

Bakan Taner Yıldız, basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı; "485 işçi kardeşimiz bir şekliyle sağ olarak çıktıklar. 284 işçi kardeşimiz de hayatlarını kaybetti. 282 işçimiz ailelerine teslim edildi. En son bir DNA raporu daha geldi. 1 işçimiz daha ailesine teslim ediliyor. Şu ana kadar 284 işçimizden 1 işçimiz ailesine teslim edilmemiş olarak bu saati tamamlıyoruz. İçeride daha yüzlerce işçi bulunduğu haberini kati bir dille de yalanlıyorum. Kaza öncesinde özel sektörün verdiği puantajda, 787 işçiyle bu kaza öncesinde böyle bir rakamla başlamıştık. Buradan 485 işçimiz kurtuldular ve kurtarıldılar. 284 işçimiz hayatını kaybetti. Geriye 18 işçimiz kalıyor. 18 ya da 17 olabilir dememin gerekçesini açıklayacağım. 3 işçimiz ağır olmamakla birlikte şu anda hastanede bulunmaktadır. AFAD'ın web sitesinde hayatını kaybeden işçilerimizin isim ve doğdukları yerler yayımlanıyor.

Tehlikeli olmayan ve arama faaliyetlerinin devam etmediği bölümlere savcılığın ve bilirkişinin girdiğini belirten Taner Yıldız; 'Bunun içerisinde 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır. Ocağın her tarafında bulunmamak kaydıyla böyle bir işlem..."


Bakan Faruk Çelik Soma'da


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'da yaşanan maden faciasının ardından ilk kez bölgede basın mensuplarının karşısına çıktı.

Çelik'in Soma'ya gitmemesi eleştirilmiş, Bakan Çelik ise eleştiriler üzerine hastalığı gerekçesiyle Soma'ya gidemediğini söylemişti.
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Soma'dan kötü haber!


Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sekiz işçiye daha ulaşıldı.


soma-son_198508015553766698838ea.jpg




Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sekiz işçiye daha ulaşıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 8 madenciye daha ulaşıldığını açıkladı. Sama'da daha önce madenden çıkarılan işçilerle birlikte hayatını kaybeden işçi sayısı 292'ye çıktı.
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Soma'da polis müdahalesi!


Soma'da maden faciasını protesto etmek için toplanan gruba polis müdahale etti.


soma-polis-mudahalesi_99964142753762b7de673a.jpg




Soma'da maden faciasını etmek için toplanan gruba polis müdahale etti.

Manisa'nın ilçesinde yaşanan maden faciasını etmek için toplanan gruba polis müdahale etti.

Polis, ilçe merkezinde toplanan kalabalık grubun eylemine izin verilmeyeceği yönünde anons yaptı. Tazyikli su ve biber gazı kullanan polisle göstericiler arasında çıkan arbedede 1'i gazeteci 4 kişi yaralandı.
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Alman uzmanlar: Facia önlenebilirdi


Türkiye'deki madenlerde görev yapan Alman uzmanlar, erken uyarı sisteminin olması halinde Soma'daki facianın önlenebileceğini belirtti.


soma-h_557108783537629082854c.jpg




Türkiye'deki madenlerde görev yapan Alman uzmanlar, erken uyarı sisteminin olması halinde Soma'daki facianın önlenebileceğini belirtti.

Avrupa'da en fazla kömür üreten ülke olan Almanya'daki madencilik uzmanlarına göre, erken uyarı sistemi bulunsaydı Soma’daki facia hiç yaşanmayabilirdi.

Zonguldak'taki madenlerde de görev yapmış olan Alman maden ocakları güvenliği uzmanı Günther Apel, teknik açıdan güvenli tesislerde bulunan erken uyarı sistemlerinin Soma'daki madende olmadığına dikkat çekti.

Apel, güvenlik açısından iyi donatılmış maden ocaklarında bu tür kazaları uygun sensörler aracılığıyla tespit etmenin ve önüne geçmenin mümkün olduğunu söyledi.




Alman uzman, Türkiye'de genel olarak kullanılan kömür çıkartma tekniğinin eskimiş ve basit olduğuna da vurgu yaptı.

Madenlerde acil durum planının önceden hazırlanmasının da çok önemli olduğunun altı çizildi.

Türkiye'de madenlerde iş güvenliğinin artırılması yönünde çalışmalar yapan bir diğer Alman uzman Matthias Sentzel Soma'daki madende yangından korunma önlemlerinin yetersiz olduğu görüşünde. Alman uzman, madenlerde böylesine ağır kazalar meydana geldiğinde, “’bunu düşünmemiştik' demeniz mümkün değil” dedi.

Sentzel, "Soma'da çok iyi bir acil eylem planı olsaydı, sanırım kazanın sonucu bu kadar ağır olmazdı" dedi. (Ntvmsnbc.com)
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Soma'da madende yine yangın çıktı!

spacer.gif
soma-maske-ic.jpg



Enerji Bakanı Taner Yıldız, madende kalan 3 işçinin cansız bedenini çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü ancak farklı bir noktada yangın çıktığını söyledi.
spacer.gif



spacer.gif
17 Mayıs 2014 Cumartesi - 10:13
spacer.gif
spacer.gif




Enerji Bakanı Taner Yıldız, madende kalan 3 işçinin cansız bedenini çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü ancak farklı bir noktada yangın çıktığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden ocağında 3 işçinin daha bulunduğunu hatırlatarak, "****n gazından dolayı farklı bir yerde lokal olarak bir yangın başladı. Önceki yangınla ilgili olmayan bir yangın başladı. Farklı bir noktada başladı. Müdahale edilmekte" dedi. "Ailelerine teslim edilen 286 işçi, 13 işçimiz de ailesine teslim edilmek üzere işlemleri yapılıyor" diyen Taner Yıldız, maden ocağından çıkarılan cenazelerin 299'a ulaştığını açıkladı.

Bakan Taner Yıldız, saat 10.00'da basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, "Ailelerine teslim edilen 286 işçi, 13 işçimiz de ailesine teslim edilmek üzere işlemleri yapılıyor. Zannediyorum 3-4 saat içerisinde büyük bir bölümü bugün ailelerin teslim edilecek. Yeraltında en fazla 3 işçimizin olabileceğini değerlendirdik. Tabi arama faaliyetleri devam edecek" dedi.

Enerji Bakanı şunları söyledi:

"Bir yerde lokal olarak farklı bir yangın başladı. Önceki yangınla ilgili olmayan bir yangın başladı. Farklı bir noktada başladı. Müdahale edilmekte. Önceki noktadan 250-300 metre ileride çıkan ve üzerinde hızlıca bir işlem yapmamız gereken yangın. Bütün maden ocakları üretime dönüktür. Üretim durduğu anda bir takım komplikasyon çıkabiliyor. Yangın yarım saat, 45 dakika önce çıktı."

"Ocak şu anda hem denetlenmeye, hem de kontrole muhtaç. Hem teknik, hem de idari çalışmaları bir arada yürütebilecek karar vermemiz gerekiyor. Önemli kararlar vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi bir an önce çıkarmamaz lazım. Aynı zamanda denetleme de başlamalı. Bu denetlemede de kimseyi risk altına sokmamak gerek. Arkadaşlarla bugün yine bir toplantı yapıp, değerlendirmelerde bulunacağız. Olanı doğru bir şekilde paylaşmamız gerek. Tüm gelişmeleri birebir aktaracağız. Dün gece verimli bir çalışma yaptı arkadaşlar. Sabaha kadar aralıksız çalıştılar. 15 işçimizi çıkarmış oldular. Bu sıra dışı hepimizi derinden yaralyan önemli bir kazadır. Bu kazayı bir kurumumuza mal etmek doğru değil, ne yapılması gerekiyorsa bunda sonra yapılacaktır."



Haberedikkat.com
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Kurtulan madenci: Cesetlerin üzerinden sürünerek çıktık


spacer.gif
kurtulan-madenci-ic.jpg




Soma'daki faciada madenden dışarıya ilk çıkabilen kişi olduğunu belirten 27 yaşındaki Arif Dudu, yoğun duman nedeniyle bayılıp yere düşen ve yaşamını yitiren iş arkadaşlarının üzerinden sürünerek 8.5 saatte dışarı çıkabildiğini söyledi.
spacer.gif








Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada madenden dışarıya ilk çıkabilen kişi olduğunu belirten 27 yaşındaki Arif Dudu, yoğun duman nedeniyle bayılıp yere düşen ve yaşamını yitiren iş arkadaşlarının üzerinden sürünerek 8.5 saatte dışarı çıkabildiğini söyledi.

Kaldırıldığı özel hastaneden bugün taburcu edilen Arif Dudu'yu, evinde annesi Naciye Dudu (50) ve babası Ali Dudu (53) gözyaşları içerisinde karşıladı.

Dudu, facianın başladığı dakikalarda yaşadığı korku dolu 8.5 saati, DHA'ya anlattı.

Vardiyalarının bitmesine az bir zaman kala son hazırlıkların yapıldığı sırada trafonun patladığını ve dumanın kendilerine doğru geldiğini hissettiğini söyleyen Arif Dudu şöyle konuştu:

"Yakın bir alanda bildiğimiz ve kaçamak dediğimiz yer vardı. Hemen yönelip 30-40 işçi buraya girdik. Oradaki oksijen azalıp bazı arkadaşlarımız bayılmaya başlayınca oradan ayrıldım. Baygınlıktan yere düşüp ölen arkadaşlarım sebebiyle yürümek mümkün değildi. Arkadaşlarımın cesetleri üzerinden sürünerek daha önceden bildiğim 500 metre ilerideki oksijen tüplerinin bulunduğu alana yöneldim.

Bazı arkadaşlarım can çekişiyordu. Bir, iki kişiyi taşımayı denedim, başaramadım. Ardından 12 kilogram ağırlığındaki sanayi tipi oksjien tüpünün bulunduğu yere ulaşmayı başardığım. Burada üç işçinin tüpü açıp oksijen aldığını gördüm.

Beni de yanlarında aldılar. Oksijen tüpü ile hava alıp yaşam mücadalesi verirken, bir iki metre ilerimizde baygınlık geçiren bir arkadaşımızı gördük. Onları da yanımıza alarak hava almasını sağladık. Gördüğümüz bazı yarı baygın arkadaşlarımıza da hava vererek sürünmeye devam ettik. Oksijen tüpünü idareli kullanmaya çalışıyorduk."

8.5 SAATLİK MÜCADELE
Facianın başladığı andan itibaren yaklaşık 8.5 saat içeride kaldığını ve sürünerek dışarı çıkmayı başardıklarını söyleyen Dudu, "Enerji kaybetmemek ve çok oksijen harcamamak için dört kişi yavaş hareket ediyorduk. Daha sonra makinelerin çalışmasını sağlayan havalandırma borularını gördük. Onlardan delik açarak hava aldık. Sonra da temiz hava gelmeye başladı. Ardından kurtarma ekipleri bana ulaştı. Beni sırtlarında yarı baygın vaziyette dışarı çıkarttılar, hastaneye götürüldüm. Benim olduğum gruptan sadece 4 kişi birlikte çıktık. Geride kalan arkadaşlarımın ne olduğunu bilmiyorum. Başka bir iş bulursam madene dönmem. Ama iş yok. Geri dönmek zorundayım. Yaşadığım o anları hayatım boyunca unutamam" diye konuştu.

KURTARMA EKİPLERİ DE FENALAŞMIŞ
Kardeşi Arif Dudu ile madende 5 yıldır birlikte çalıştığını ve olay anında dışarıda olduğunu söyleyen Baki Dudu, "Kardeşimin içeride olduğunu bildiğim için kurtarma ekipleri ile ben de girdim. Bazı ekiplerden fenalaşanlar oldu. Bazı işçilerin kurtarılmasına yardım ettim. Saatler geçip kardeşimi göremeyince çılgına dönecek gibi oldum. Yaklaşık 9 saat sonra bir kişinin sırtında kardeşimi görünce dünyalar benim oldu" dedi.

Anne Naciye Dudu, "Madende çalışan iki oğlumu Allah bize bağışladı. Çocuklarımın kurtulduğuna sevinemiyorum. Çünkü onca insan orada kaldı. Onca yetim çocuk var. Ben nasıl sevineyim" diye konuştu.

Haberedikkat.com

 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Bakan'ın ricasıyla gelip 80 işçiyi kurtardı


Soma'daki çalışmalar esnasında işçileriyle birlikte yardıma koşan Gökalp Büyükyıldız, doğru hava sirkülasyonunu sağlayarak 80 işçiyi kurtardı.


basliksiz-1_10473888985376fe0342444.jpg




Soma'daki çalışmalar esnasında işçileriyle birlikte yardıma koşan Gökalp Büyükyıldız, doğru hava sirkülasyonunu sağlayarak 80 işçiyi kurtardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da yaşanan facianın ardından kurmaylarıyla yaptığı kriz toplantısının ardından Gökalp Büyükyıldız'ı kazanın yaşandığı kömür ocağına koordinatör olarak atadı.


Önerilen tek isimdi


Türkiye Kömür İşletmeleri ve Maden Teknik Arama Kurumu yetkililerinin de önerdiği tek isim olan Büyükyıldız, facianın yaşandığı madenin yakınında bulunan İmbat Madencilik'te Genel Koordinatör görevini üstleniyor.


Doğru sirkülasyon sağladı


Gökalp Büyükyıldız, olayın ilk saatlerinden itibaren Bakan Yıldız'ın ricasıyla kendi madenindeki tüm mühendis ve işçileriyle facianın yaşandığı ocağa gelerek çalışmalara başladı.Madendeki yangının etkisiyle içerideki havalandırmayı tersine döndürerek doğru hava sirkülasyonunu sağladı ve 80 işçiyi canlı olarak kurtardı.

Acunn.com
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Mezarlardaki testilerin sırrı çözüldü


Kahreden detay...


haber_157043011053770c74ee049.jpg




Soma'da yaşamını yitiren madencilerin mezarlarının üzerine konulan testilerin sırrı "Madenci susar, kana kana su içmek ister" diye açıklanıyor.

Soma Madenleri Eynez Ocağı’nda meydana gelen ve sonuçları nedeniyle ‘katliam’ olarak nitelendirilen kazanın acı tablolarına sahne oluyor şehir mezarlığı. Mezarlığa 40 defnedilmiş durumda, 38 mezar ise yeni definler için hazır.






Toprak testilerin sırrı


Radikal'in haberine göre; Belediyesi tarafından dün çiçeklendirilen mezarların üstünde birer toprak testi bulunuyor. Anadolu mezar geleneğinin bir parçası olan toprak testiler, için farklı anlamlar taşıyor. Bir belediye görevlisi “Madenci susar, kan kana su içmek ister” sözleriyle anlatıyor toprak testinin bu kömür coğrafyasındaki anlamını. Kimi mezarların üzerinde Türkiye ’nin dört bir yanından gelerek, yakınlarını kaybedenlerin acılarına ortak olmak isteyen bazı futbol taraftarlarının bıraktığı takım atkıları var.


Soma mezarlığının üniversitelileri


Yer yer ağıtların yükseldiği mezarlığın kendine has ulvi havasını değiştirenler ise çevre üniversitelerden gelen gençler. Neredeyse tümü hayatlarında ilk defa ölüme bu kadar yakın bu gençlerin kimi su dağıtıyor, kimi lokum, kumanya; kolonya döküyor mezar başlarında kaybettikleri için ağıt yakanlara. Bazıları mezarlığın temizliğini üstlenmiş. Günlerdir Soma’da Kızılay gönüllüsü olarak çalışan bu gençlerin büyük bir bölümü 9 Eylül ve Ege Üniversitesi öğrencileri. “Soma’ya gidiyoruz biz” diye haber verdikleri ailelerinin tek dilekleri, “Kendinize dikkat edin, yeter” olmuş.


Travmaya karşı çalışma başlıyor


Soma’da çalışmalara katılan sivil toplum kuruluşlarından biri Türk Psikologlar Derneği. Dernek Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, hayatlarını kaybeden madencilerin başta çocukları olmak üzere yakınlarını bekleyen olası tehlikelere dikkat çekiyor. Malkoç, “Herhangi bir kayıp durumunda kişi travma yaşar. O travmaya doğru müdahaleler, doğru uzmanlar eliyle yapılmazsa kişide posttravmatik stres bozukluğu meydana gelir” diyor.

Malkoç, Türk Psikologlar Derneği’nin de aralarında bulunduğu bir meslek örgütleri grubunun 21 Mayıs itibariyle saha çalışmasına başlayacağını, 4’er kişiden oluşan 20 ekibin aileleri ziyaret ederek psikolojik ilk yardım bilgisi vereceklerini, uzun vadede de bölgedeki çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Acunn.com
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Soma'da ölen işçi sayısı yine arttı!


Enerji Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında 14 işçinin daha tespit edildiğini, 6 işçinin dışarı çıkarıldığını belirtti


somas_214611718253768c03cde6d.jpg




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 01.00 sıralarında yaptığı açıklamada, Soma'da facianın meydana geldiği ocağında yapılan çalışmalar sonucunda 14 işçinin daha tespit edildiğini, 6 işçinin ise dışarı çıkarıldığını açıkladı. Tespit edilenlerle beraber 298 işçiye ulaşıldığını belirten Yıldız, en az 2 veya 3 işçiye daha ulaşmaya çalışıldığını vurguladı.



Enerji Bakanı Yıldız, saat 21.50 sıralarında yaptığı açıklamada 8 işçinin daha cesedine ulaşıldığını bildirmişti. Ölü sayısı 292'ye yükselmişti. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarından önemli satır başları şöyle;


14 işçimizi daha tespit ettiler. 6 işçimizi dışarı çıkardılar. 14 tespitimiz yaklaşık 2 saatlik bir sürede sevki tamamlanmış olacaktır. Tüm kontroller yapılacak ve en az 2 veya 3 işçimize ulaşmaya çalışıyoruz. Tespit edilenlerle beraber 298 işçimize ulaşmış olduk. Ancak içeride daha olduklarına inandığımız ve en az 2 veya belki 3 işçimize daha ulaşmayı hedefliyoruz. Ailelerin bize başvuruda bulunduları sayı bunu gösteriyor.

Son olarak çıkarılan işçilerin ölüm nedeni karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle mi yanarak mı öldüler?


Bulunduğumuz bölge yangının çıktığı yere yanıklar olabilir, ben de net olarak bilmiyorum. Otopsiden sonra belli olacaktır. 2 ayrı blokta birinci blokta tamamen bitirilmiş oldu. Diğer ikinci blokta da aramalar devam ediyor. 2 veya 3 tespitten sonra gerçek rakamlarımıza ulaşmış olacağız. Bütün bu işlemler bittikten sonra ocağının tamamı tekrar aranacak.

ÖLEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ AFAD'IN İNTERNET SİTESİNDE


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, akşam saatlerinde Soma'daki faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, "787 işçi kardeşimizle başlayan bu kazada, 485 işçi kardeşimiz sağ olarak çıktılar. 284 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti, 1 işçimiz ailelerine teslim edilmedi. İçeride 17 ya da 18 işçi kaldı" dedi. Bakan Yıldız, ocakta yüzlece işçi bulunduğu iddialarını yalanladı. AFAD'ın internet sitesinde faciasında hayatını kaybeden tüm madencilerin isminin yayınlandığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Soma'daki faciasına ilişkin, "Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı ama İş Teftiş Kurulu başkanımız başkanlığında, son denetimlerde görev almayan heyetimiz gelip burada görev alacak" ifadelerini kullandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, "İlk yardım odası mevzuatta var ama yaşam odası yok" dedi.

Bakan Yıldız, "Yangının önemli ölçüde söndürüldüğünü ve karbonmonoksit oranının belli bir orana düştüğünü, arama kurtarma ekibinin daha rahat çalıştığını söyleyebilirim" diye konuştu. Bakan Yıldız, hastanede tedavi süren 3 işçi olduğunu söyledi.

Yıldız, "Madendeki işçi kardeşlerimize bugün ulaşacağımız kanaatindeyim. Tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlere, arama ve kurtarma faaliyetlerinin bulunmadığı yerlere savcılık ve bilirkişi girmiştir. 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır" dedi.

Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Bir çok ziyaretçimiz geliyor. Bir talep var. Kesin isimleri vermek için bugünü bekledik. AFAD'ın internet sitesinde vefat edenlerin isimleri yer alıyor.Şu an ocağımıza risk teşkil etmeyen bölümlerine savcılığımız ve bilir kişi girmiştir.Kontrollü olmak kaydıyla böyle bir işlem yapılıyor.Kurtarma ekibi altında gelenlerin, bir şişe su verecektim deyip gelenlerle ilgiliBugün farklı yazılar da yazıldı. Suskunluğumuzun yanlış anlaşılmaması gerekmektedir.Biz burada tek bir şeye odaklandık. Ümitlerimiz çok azaldı. İşçi kardeşlerimize ulaşmaya çalışıyoruz."

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in açıklamalarından satır başları:

Maden ocakları denetleniyor. Bu ve benzeri konular idari ve adli soruşturmalar başladığı için geçmişe dönük bir şey söylemek istemiyorum. Ocak, şuanda çalışmanın yapıldığı alan, müsait hale gelir gelmez son denetimlerde görev almayan teftiş heyetimiz incelemelerde bulunacak. İş Teftiş Kurulu Başkanını görevlendirmiş bulunuyoruz.


"EZBER BOZAN BİR KAZAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"


Ezber bozan bir kazayla karşı karşıyayız. Çok hassas olacağız.Bir diğer konu, önümüzdeki süreçte bu iş kazasını aydınlatacak olan yol levhalarımız önem arz ediyor. Birisi işletmenin risk değerlendirme raporu, acil durum planlaması raporları, otopsi raporları, çalışanlar ve sendika temsilcilerinin görüşleri önem arz edecek karanlık noktanın kalmaması açısından. Bir de iş yeri rapor defterleri var. Savcılık bunların hepsine inanıyorum ki el koymuş durumdadır. Ailelere teslim edilen kardeşlerimizle ilgili bir kayıtdışılık söz konusu değil. Burası örgütlü bir işyeri, taşeron yok. Bir eksiklik varsa sonuna kadar gidilecek.


"SGK BAŞKANI VE EKİBİ İLGİLİ AİLELERE KISA SÜRECEK ULAŞACAK"


Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. SGK Başkanı ve ekibi burada çok kısa sürede ailelere ulaşacaklar. Manisa'da kriz merkezi kuruldu. Kısa bir süre içinde ilgili ailelere ulaşılacak. Gerekli bir düzenleme varsa ben hemen Meclis'e ileteceğim.


"KURTARMA ODASI MEVZUATTA VAR AMA YAŞAM ODASI YOK"


Yaşam odaları neden yok? Yaşam odalarının olmaması bir ihmal midir?

Bizim mevzuatımızda ilk yardım kurtarma odaları var ve bunlar denetleniyor. Meydana gelebilecek olan çalışma esnasındaki tüm kazalara karşı bu ilk yardım ve kurtarma odaları önemli işlevler görüyor. Sizin ifade ettiğiniz yaşam odası ise, bizim mevzuatımızda yer almadığını sizler de ifade ettiniz. Biz İLO'nun 155, 161, 187 sayılı iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmelerini onaylamış bir ülkeyiz. 176 sayılı sözleşmeyle ilgili şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belli bir süreye ihtiyaç var. İlgili kurumlardan bilgi aldıktan görüşler aldıktan sonra yüce Meclis'e onu da sevk edeceğiz. Ama şunu da ifade edelim, yani 176 nolu sözleşmeyi imzalayan henüz 28 ülke var. Yani dünya ülkeleri imzalamış da Türkiye imzalamamış diye bir anlayış da doğru değil.

Diğer bu kurtarma odalarıyla ilgili tabiiki bizim... Taner Bey'in daha çok şey söyleyeceği inancındayım. Teknoloji ve bizim madenlerimizin şu andaki durumuyla da orantılı şekilde değerlendirilebilir.


"BURADAN ÇIKAR ÇIKMAZ HERKESİN SÖYLEYECEKLERİ VE HEPİMİZİN YAPACAKLARI VAR"


Bundan sonra yaşam odaları zorunlu olacak mı?

Dediğimiz gibi bugün bizi kaplayan atmosfer, 300'e yakın vatandaşımızın durumu.Dolayısıyla buradan çıkar çıkmaz herkesin söyleyecekleri var. Ve hepimizin yapacakları var. Bu ve benzeri konular 3'lü danışma merkezlerinde tartışılmadı değil. Ben bir basın toplantımda söyledim; 5 yılda büyük mücadeleler sonunda ancak taraflarla uzlaşarak getirebiliyorsunuz. Diyalog mekanizması önemli tabiiki. Ama bugün de herkese ibret olmuştur inanıyorum. Bu acı tablo karşısında yapılan o değerlendirmelerin ne kadar anlamsız olduğu da bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Acunn.com
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Soma'nın patronuna 21 yıl hapis istemi!


SOMA Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın aralarında bulunduğu 17 şüpheli hakkında 21 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.


alp_381596095376e5227b8ac.jpg




İddianamede Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın İstanbul Başsavcılığı\'na ihbarda bulunduğu ve bunun üzerine soruşturma başlatıldığı yer aldı.


17 şüpheli var...


Savcılık hazırladığı iddianamede şüpheliler Korkmaz Yiğit, Mehmet Erdoğan, Firdevs Erentuğ, Yedifil Geyrimenkul Ltd. Şti. yetkilileri Günal İnşaat yetkilileri, Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Fuat Araz, Üçgen Gayrimenkul Ltd. Şt. Garanti Koza Aş. Ethel Valid, ****l Yapı Konut Ltd. Şti. Kemal Gülman, Lemi Gülman, Metin Aşık, Kahraman Yiğit ve Gürbüz Yiğit'in suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, hileli iflas, birden fazla nitelikli dolandırıcılık, tehdit suçlarından dolayı şikayet edildiğini, söz konusu şikayette şüphelilerin bu eylemlerini örgütün korkutucu gücü ile yaparak hileli satışlar ile vergi kaçırdıklarını, Banker Kastelli adıyla tanınan Abidin Cevher Özden'in intiharına sebebiyet verdiklerinin ifade edildiği belirtildi.

İddianamede Korkmaz Yiğit'in eylemleri yalnız değil, suç işlemek amacı ile kurduğu örgütle birlikte yaptığı iddia edilirken, Yiğit'in İstanbul'da bulunan arazileri, Avcılar, Bodrum Merkez, Türkbükü Hebilköy, Yalıkavak ve Tilkicik köyündeki gayrimenkullerini şüphelilere 'değerinden düşük fiyata' satış yapmış gibi gösterdiği ifade edildi. Alıcıların tamamının gayrimenkulü Yiğit'ten aldıkları ve Yiğit'in müflis olduğunu bildiklerinden 3. şahısların iyi niyet ilkesinden yararlanamayacaklarını belirtildi.

Açılan davanın ilk duruşması 17 Haziran'da yapılacak. (Vatan)
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Öldüğü gün baba oldu


Soma’daki faciada hayatını kaybeden elektrik teknikeri Ergün Sidal’ın hikayesi yürek burktu.


haber_11515165005377028aba455.jpg




Madendeki patlamayı öğrenen eşi üzüntüden yaptı. Toprağa verildiği gün çocuğu doğan Sidal’in eşi henüz öldüğünü bilmiyor.

Soma’daki faciada hayatını kaybeden 28 yaşındaki elektrik teknikeri Ergün Sidal'ın hikayesi yürek yaktı. Toprağa verildiği gün bir oğlu dünyaya geldi. Eşi öldüğünü bilmiyor.


Erken doğum


Facia sırasında Engin Sidal da madendeydi. Hamile eşi Tomurcuk Sidal yangını duyunca eşinden haber almaya çalıştı. Ancak hiçbir bilgiye ulaşamadı. Yaşadığı üzüntüye dayanamadı. Doğum sancılarıyla hastaneye kaldırılan genç kadın, eşinin defnedildiği saatlerde bir erkek çocuk
dünyaya getirdi.

Kayınpeder Durmuş Sidal, gelinini yalnız bırakmamak için tek oğlunun cenazesine bile katılamadı. Yeni dünyaya gelen torununu kucağına alıp seven dede Sidal'ın mutluluğu, boğazına düğümlendi.

Umutla eşini bekleyen genç kadına, kimse acı haberi vermeye cesaret edemedi. Oğlunun defnedildiği gün torunu dünyaya gelen Dudu Sidal'ın ağıtları ise yürek burktu. Oğlunun 1.5 yıllık evli olduğunu söyleyen Dudu Sidal şöyle konuştu: "Üzüntüden dolayı çocuk erken doğdu. Gelinimin, eşinin öldüğünden haberi yok. 'Kayıp, gelecek' dedik. Babası gelemedi cenazeye gelinin başındaydı. Oğlum evimizin direğiydi şimdi direksiz kaldı evim."


Oğlunun ismini vasiyet etti


Du*du Si*dal oğ*lu*nun son is*te*ği*ni ya*pa*cak*la*rı*nı söy*ler*ken iç bur*kan bir bil*gi ve*ri*yor: "Biz, ye*ni do*ğan to*ru*nu*ma, ve*fat eden oğ*lu*mu*zun adı*nı koy*mak is*te*dik. Fa*kat oğ*lu*mun va*si*ye*ti var. ‘Oğ*lum olur*sa adı*na ba*ba*mın adı*nı ko*ya*ca*ğım' de*miş*ti. O yüz*den de*de*si*nin adı*nı ko*yup oğ*lu*mun son is*te*ği*ni ye*ri*ne ge*ti*re*ce*ğiz."
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst