Her Güne 1 Püf Nokta.

OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
YATAK VE KANEPELERİN TEMİZLİĞİ


Yıkanabilir yorgan ve yastıkları narin programda deterjan talimatlarına uyarak yıkayabilirsiniz. Bu tarz eşyaların kuruması zor olduğundan radyatörlere yakın bir yerde kurutabilir ya da kurutma makinası kullanabilirsiniz.

Yatağın diğer yönünü çevirin ve elektrik süpürgesi ile tozları toparlayın.

Kanepenizin çıkarılır bir kılıfı varsa yastıklarıyla birlikte yıkayabilirsiniz.

Kanepenin kırlentlerin yıkadıktan sonra yerlerine rahatlıkla oturmasını istiyorsanız hafif nemli iken yerleştirin. Tam kurumasını beklediğiniz taktirde çok kabaracak ve yerlerine oturmayacaklardır.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Giysideki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Giysideki Pas Lekesi
Pas lekelerinin çıkarılmasında ilk adım paslanan malzemenin özelliklerini tespit etmektir. Eğer ipek, yün, deri, keten veya süet gibi narin kumaşlar veya astarlı giysiler sözkonusuysa, bunları profesyonel bir temizlemeciye götürmeniz gerekir. Ayrıca yalnız kuru temizleme yapılabilen kumaşlar suyla temas ettirilmemelidir.

Giysideki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
Pas lekesi çıkarmak için genellikle asit kullanılır.
Asit, kumaşa tatbik edildiğinde pas suda çözünür hale gelerek lekenin çıkması kolaylaştırılır.
Limon suyundaki sitrik asit de pas için doğal ve iyi bir leke çıkarıcı görevi görür. Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin.
Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir.
Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Uyarı
Limondaki asit koyu renkli giysilerin renklerini soldurabileceğinden dolayı bu ürünler için veya pas lekesi çıkarma müdahelelerinden sonra leke, kumaştan çıkmazsa Dry Center Kuru Temizleme Servisi'nden destek alabilirsiniz
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Koltuk Nasıl Temizlenir?

15_201110717589.jpg



-Bendende bi öneri ılık yarım kova su yarım şişe amonyak (lekeleri güzel çıkartıyor) bir avucu doldurmayacak kadar arap sabunu ve eski bir tül parçası harika bir temizlik saglıyor…

-Bende elimin dayanacağı sıcaklıkta su ve arap sabunuyla silip arkadan vernelli soğuk suyla siliyorum ve fazla suyuda makineyle çekiyorum pırıl pırıl oluyo.



-Okadar uğraşmayın alın kirçözü yarım kova ılık suya yarısını boşaltın havlu yada onun gibi sert bişeyle hafif nemli nemli silin.kendinizi fazla yormanıza da gerek yok.Kirçözün sırrı kurudukça parlaklık ve temizlik veriyor.Sabunla silinen şeyler çok daha çabuk kir alıyor yani sıksık silmeniz gerekir.marketlerde kirçöz en fazla 3 ytl. denemeye değer.

-Evet arkadaşlar koltuk ve çekyatlarımı sildim kirçözle gerçekten güzel çıkıartıyor ben kirçözü tüllerimde kullanırdım eskiden deneyin güzel çıkartıyomuş

-Ama arkadaşlar kir çöz evet güzel temizliyo bende denedim ancak ,içindeki kimyasal maddeler ne yazıkki döşemelerin rengini de alıyo ve zamanla yıpranmaya neden oluyo bilginize.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Toz Nasıl Alınır ?
statik-toz-alici.jpg


Neredeyse tüm kadınların ev temizliğindeki en büyük sorunu toz almaktır. Uzun bir sürenin yalnızca toz almaya ayrılmasının haricinde bu işin oldukça fazla efor sarf edilmesini gerektirmesi, kadınların toz almayı pek sevmemesine neden olur. Ancak toz almak için modern teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanmak ve zahmetsizce temizlik yapmak mümkün. Bunun için özel solüsyonlarla birlikte kullanılan elektrikli fırçaları kullanabileceğiniz gibi, statik yüklenen toz alıcı aparatlarla da evinizdeki tozlardan kurtulabilirsiniz.

Eski yöntem olarak tabir edilen ıslak bezle toz alma, her ne kadar silme işleminden sonra bir defa da kuru bezle yüzey temizlense de etkili bir temizlik sağlamaz. Bezle tozların temizlenmesinden çok mevcut partiküllerin yerini değiştirmek mümkün olurken, çoğu zaman bezin üzerinde yapışan toz taneleri tam olarak temizlenmediğinden temiz yüzeylerin de tozlanmasına neden olur. Islakken beze yapışarak temiz yüzeylere de geçen toz partikülleri, kısa süre içerisinde kuruyarak yeniden havada uçuşmaya başlar.

Toz almak için bu tür eski yöntemlerin kullanılmasına gerek bırakmayan yeni nesil temizlik ürünleri, tozların gerçek anlamda ortamdan alınmasını sağlıyor. Statik yüklenen ebonit alaşımlı toz fırçaları, tozlu yüzeye temas dahi etmeden toz zerreciklerini çekebiliyor. Böylece evinizdeki eşyaların üzerini kaplayan toz bu fırçaların üzerine yapışarak, etrafa yayılmadan temizlenebiliyor. Daha sonra statik yüklü fırçayı lavaboda ılık su ile yıkayarak, toz zerrelerinin lavabodan akıp gitmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu tür statik toz alıcılarla evdeki tozların temizlenmesi için büyük bir efor sarf etmek gerekmediği gibi, temizlik işlemi de oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanabiliyor.

Toz almak için kullanılabilecek bir diğer aparatsa, üzerine solüsyon sıkılarak kullanılan elektrikli fırçalar. Bu fırçalar tıpkı pille çalışan diş fırçaları gibi sabit bir tutma bölümüne ve uç kısımda yer alan bir dönen fırçaya sahip. Şarj edilerek kullanıma hazır hale getirilen fırçanın uç kısmına özel solüsyon sıkıldıktan sonra cihaz çalıştırılıyor ve dönmeye başlayan fırça ile yüzeydeki tozlar alınıyor. Özel solüsyon hem toz zerreciklerinin fırça yüzeyinde kalmasını sağlıyor hem de eşyaların üzerini kaplayarak tozlanmanın büyük oranda gecikmesini sağlıyor. Bu cihaz ile temizlenen yüzeyler daha geç tozlandığı için toz alma ihtiyacı da daha geç oluşuyor.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Giysideki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
.

Aşağıdaki yağ lekesi nasıl çıkar tavsiyelerini uygularken özellikle yemek yağı lekesi (zeytinyağı, tereyağ, sıvı yağlar) için yağ çözücülü bulaşık sabunu veya deterjanı kullanabilirsiniz. Bulaşık deterjanlarının limon gibi özlü olanlarını daha fazla asit içerdikleri için tercih etmeyin.

Koku ve boya içermeyen bulaşık deterjanları açık renkli giysilerde yağ lekesi çıkarmak için idealdir. Koyu renkli ürünler için bulaşık deterjanı kullanmak kumaşın renklerini soldurabileceğinden dolayı risklidir.
Açık Renkli Giysiden Yağ Lekesi Çıkarma
Açık renkli ve yıkanabilir ürünleri yukarıda özellikleri açıklanan ve kaliteli bir bulaşık deterjanıyla fazla bastırmadan ovun.
Sonra giysiyi, yaklaşık 15 dakika kadar o şekilde bırakın.
Daha sonra, kumaşı etiket talimatında belirtildiği gibi yıkayın.
Giysiyi kurutucuya atmak yerine, havayla kendi kendine kurumaya bırakın.
Eğer lekenin bir kısmı kalırsa işlemi tekrarlayın.

Bu işlem; bebek yağı lekesi, makyaj malzemelerinden geçen krem kaynaklı yağ lekesi, saç yağı lekesi, makine yağı lekesi gibi lekeler için
de gerçekleştirilebilir.

Motor Gres Yağı ve Motor Yağı Lekesi Çıkarma
Motor gres ve motor yağı lekesi gibi zor bir yağ lekesi söz konusuysa, leke çıkarma işlemine; fazla yağın, bir kör veya küt ağızlı bıçak kullanılarak kumaştan dikkatlice kazınmasıyla başlanmalıdır.
Eğer motor yağı lekesi için vazelin uygularsanız yıkanabilir kumaşlarda iyi sonuç alınabilmektedir. Vazelin uygulanması, lekenin nemlenmesine yardımcı olabilmektedir.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Aspiratör Temizliği

•Yağ çözücü sıkıyorum,bir kaç dakika bekliyorum ve yuvarlak teller vasıtasıyla çizmeden ovalıyarak temizliğini yapıyorum,
•Bitkisel bir deterjanla günlük olarak silerim,böylelikle hiç yağ birikmiyor,
•Flitre kısmına cilitbang sıkıyorum,fırçalıyorum sonrada bulaşık makinemde yıkıyorum oh miss gibi oluyor,
•Fliteresini söküp bir kaba koyuyorum üzerine lavabo açıcı döküyorum ve kaynar su düküyorum tertemiz oluyor,
•Fırın temizleme jeli kullanıyorum,yağ çözücü ve çamaşır suyu tellerin rengini değiştiriyormuş,servis elemanları montaj esnasında söylemişti,
•Tencere içine su koyuyorum kapağı açık olarak 1-2 saat kaynatıyorum,sonra da flitresini söküp bulaşık makinemde yıkıyorum tertemiz oluyor.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Halı Nasıl Temizlenir?

“Ne şekilde olursa olsun gündelik kullanım esnasında halılarda çeşitli lekelerin oluşması doğaldır. Önemli olan hangi lekenin nasıl temizleneceği konusunda yeterli bilgiye sahip olmaktır. ‹şte 12 zorlu lekeye karşı 12 farklı temizleme yöntemi...”

Halınız ilk günkü görünümünü zaman içinde kaybeder. Bu gündelik kullanımdan kaynaklanan geçici bir kirlenme veya doğru yöntemlerin uygulanmamasından kaynaklanan kalıcı bir hasardan ötürü olabilir.

Ne şekilde olursa olsun gündelik kullanım içerisinde halılarda çeşitli lekelerin oluşması doğaldır. Önemli olan hangi lekeyi nasıl temizleyeceğiniz konusunda yeterli bilgiye sahip olmanızdır. ‹şte 12 zorlu lekenin temizlenmesine yönelik 12 farklı temizleme yöntemi…

Halı temizliğinde birtakım leke yok etme önerilerinde bulunmadan önce şunu belirtmek gerekir; halınızın ömrünü uzatmak istiyorsanız halı kesinlikle düzenli olarak vakumlanmalıdır. Düzenli vakumlama halınızın yüzeyindeki kir taneciklerinin zaman içinde derinlere nüfuz ederek kalıcı ve derin lekeler oluşturmasını önleyerek zamanında yok edilmesini sağlayacaktır. Böylelikle ciddi paralar harcayarak satın aldığınız değerli halılarınız ilk günkü görünümlerini korumayı sürdürecektir. Vakumlama işleminde önemli bir diğer konu ise halı yüzeyini zedelemeden yalnızca kirlerin alınmasını sağlayacak uygun aparatın kullanılması olacaktır. Bunun yanında bazen fırça aparatıyla ulaşılamayacak kirler her ne kadar görünürde bir kir bırakmamış gibi görünse de halının derinlerine nüfuz ederek kalıcı kir ve leke oluşumuna neden olur. Bu açıdan daha derinlere temas edebilecek aparatları kullanın. Halının püskülleri varsa, buna dikkat ederek ona göre bir vakumlama yapın. Her ne şekilde olursa olsun vakumlama işlemini dikkatli yapmayı unutmayın. Halınız kalın dokuluysa ve vakumlamadan kaynaklanan izleri bir diğer deyişle gölgelenmeyi yok etmek istiyorsanız, o zaman tek bir yönde vakumlama işlemini gerçekleştirmeniz doğru olacaktır. Daha sonra halı yüzeyini elinizle düzleştirmeyi unutmayın. Böylelikle halı yüzeyinde herhangi bir gölgelenme olmayacaktır.

Halınızı yüzeyinde beliren sandalye, masa, sehpa ve koltuk ayaklarından kaynaklanan iz ve çukurlaşmaları da mobilyalarınızı yerlerini zaman zaman değiştirerek yok edebilirsiniz. Böylelikle halının yıpranma oranını azaltır her parçanın daha eşit şekilde eskimesini sağlamış olursunuz. Ayrıca halının kirlenme oranı fazla olan alanlarını da mümkün olduğunca sık temizlemenizde fayda vardır.

Kir ve lekeye karşı koruma;
ilk yardım:

Hiç kimse değerli boş zamanlarını halı temizliğiyle geçirmek istemez. Halıdaki leke ve kirleri temizlemek için geçirilen zaman kaybını önlemek kadar yıpranma ve kirlenmeye karşı önemli bir yöntem de dışarıda giyilen ayakkabıların mümkün olduğunca ev içerisinde giyilmemesini sağlamaktır. Eve girişte ayakkabıların çıkarılması veya kapı önü paspaslarının kullanılması bu anlamda önlem olarak alınabilir. Kapı girişlerinde kullanılacak paspaslar hem kirlenmeyi azaltacak hem de hijyen sağlayacaktır. Unutulmaması gereken bir diğer nokta da girişlerde kullanılan bu paspasların mümkün olduğunca yıkanabilir özellikte olmaları gerektiğidir.

Güzelim halınızın üzerine herhangi bir sıvının dökülmesi durumunda öncelikle yapmanız gereken şey, dökülen sıvı fazlalığını birkaç kat havlu peçete yardımıyla almak olacaktır.

‹lk yardım niteliğindeki bu işlemin ardından bir miktar seyreltilmiş sıvı el deterjanı ve temiz bir bez yardımıyla lekenin üzerini leke yok olana dek tamponlayın.

Peki, hangi lekeye ne tür bir temizleme yöntemi uygulanmalıdır? ‹şte bir dizi leke ve uygun temizleme metodları…

12 FARKLI LEKE TEMİZLİĞİ

Domates ve sos lekelerinin temizlenmesi:
Spagetti sosu veya domates çorbası gibi domates bazlı halı lekelerini temizlerken %3 hidrojen peroksit veya oksijen içeren sıvı ferment deterjan kullanabilirsiniz. Halıdaki lekeleri yok etmeye çalışırken, her zaman halının çok fazla gözle görülmeyen bir kısmında bu uygulamayı yapmayı akıldan çıkarmayın. Temizleyiciyi uyguladıktan sonra, birkaç dakika lekenin üzerinde bırakın, ardından temiz suyla durulayın. Her zaman bir kurutma kağıdı ile kurutarak lekeleri halıdan alın, ama asla sürtmeyin. Böylelikle halı elyafı zarar görmemiş olur. Lekeye yönelik uygulamalarda daima dışardan içeri doğru hareket edin. Böylelikle lekenin daha fazla alana dağılmasını önlemiş olursunuz.

Sakız lekesinin temizlenmesi:
Sakız halı yüzeyinde yapışkan bir kir bırakır. Sakızdan kaynaklanan bu tip lekeler konusunda endişe etmeyin. Çünkü temizlenmesi ve halı yüzeyinden yok edilmesi aslında oldukça kolaydır. Bu tip yapışkan kirler ya belli firmaların sprey temizleyicileri veya herhangi bir yağlı temizleyicilerle kolaylıkla yok edilir. Önemli olan halının yüzeyine yapışmış ve kurumuş bu sakız taneciklerinin yumuşamasını sağlamaktır. Ardından sodalı su yardımıyla temiz bir bezi lekenin üzerine bastırmak ve birkaç dakika bekletmek yeterli olacaktır. Bu işlemin ardından leke yok edildiğinde hiç kimse bu yüzeyde önceden sakız lekesi bulunduğuna inanmayacaktır.



Yağ lekesinin temizlenmesi:
Yağ lekeleri de ayrı bir derttir. Halıdaki yağ lekelerini temizlemek için şu yöntemi uygulamayı deneyin; yağlı leke ya da lekelerin üzerine bir gece öncesinden soda veya mısır nişastası uygulayın. Vakumlamanın ardından, yağın emilimi sağlanır. Eğer bu uygulamanın ardından hala leke ve kalıntı yok edilmediyse, leke yok olana kadar lekenin üzerine bir bez yardımıyla sirke uygulayın. Yağ lekelerini çözmek üzere özel olarak formüle edilmiş bir sıvı bulaşık deterjanı halıdaki yağ lekelerini yok edecektir. Bunun için de yarısı deterjan yarısı su dolu bir solüsyonu lekenin üzerine direkt spreyleme yöntemiyle uygulayabilirsiniz. Ardından havlu peçete veya temiz bir bez yardımıyla leke kaybolana dek silebilirsiniz. Daha sonra durulamak için nemli bir sünger yardımıyla lekenin üzerini silin.

Şurup ve benzeri yapışkan lekelerin temizlenmesi:
Herhangi bir pasta, kek şurubu veya reçelin halıya dökülmesi tam bir kabustur. Bu yapışkan döküntü daha da derinlere halı elyafının içine nüfuz ederse daha da büyük felaket olur. Bu tarz şekerli ve yapışkan sıvı lekelerin temizliğinde, bir çay kaşığı bulaşık deterjanını bir çay kaşığı ılık suyla karıştırarak bir solüsyon elde edin. Bu sıvıyı lekenin üzerine spreyleyerek uygulayacabileceğiniz bir şişeye koyun. Sıvıyı lekenin üzerine döktükten sonra kağıt havlu veya temiz bir bez yardımıyla lekenin üstünü silin. Bu uygulamanın da ardından lekenin üzerini yapışkan ve sabunlu kalıntıyı halıdan yok etmek amacıyla temiz suyla silin.

Şarap lekesinin temizlenmesi:
Şarabın tanen içermesi nedeniyle şarap lekelerinin yok edilmesi bazen çok zordur. Halıdaki kırmızı ve beyaz şarap lekelerini yok etmek için bazı basit solüsyonlar vardır. Örneğin, eğer halıya kırmızı şarap döküldüyse, lekenin üzerine derhal bir bardak beyaz şarap dökün. Beyaz şarap kırmızı şarabı etkisiz kılacak, böylelikle leke kaybolacaktır. Beyaz şaraptan kaynaklanan lekeleri ise bir miktar sirkeyle bastırmanız yeterli olacaktır. Her iki lekeyi yok etme metotları da beş dakikadan az bir zamanı alır.

Üzüm suyu lekesinin temizlenmesi:
Şarapta olduğu gibi üzüm suyundaki tanenler lekenin halıdan çıkarılmasını zorlaştırır. Koyu bir mor lekenin verdiği görünüm oldukça ürkütücü bir o kadar da zordur. Ancak sodalı su bu konuda imdadınıza yetişir. Bir miktar sodayı halının üzerine dökün ve kağıt havlu yardımıyla tamponlama işlemi yapın. Aynı şekilde halıdaki bu lekenin yok edilmesi için bir miktar sirke ve yumuşak bir el deterjanı karışımı da işinizi görür. Bu karışımı lekenin üzerine hafifçe bastırarak ve bir süre bu işlemi tekrar ederek halıdaki lekenin yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer hala lekeden iz varsa bu defa nemli temiz bir bezi kalıntının üzerine tamponlayarak uygulayın.

Yağlı boya lekesinin temizlenmesi:
Halıda yağlı boyadan kaynaklanan lekelerin yok edilmesine ilişkin herhangi bir kimyasal malzeme kullanmadan önce halının ilk etapta görünmeyen bir kısmında deneme yapmanız faydalıdır. Halının bu gizli kısmı dolap veya mobilyalarınızın altında kalan bir kısmı olabilir. Böyle bir uygulama halıya olduğundan daha fazla vermenizi önleyecektir. Halıdaki bu tip lekeleri yok etmek için ilk etapta inceltilmiş ve az miktarda boya sökücü tiner kullanın. Ardından nazikçe leke kaybolana dek tamponlamayı sürdürün. Eğer bu işlem işe yaramıyor veya tiner bulunmuyorsa o zaman kuru temizleme çözücüleri kullanmayı deneyin. Eğer boya derinlere nüfuz etmediyse fark edilmeyecektir, yüzeyin hafifçe çırpılması boyanın yok edilmesinde yeterlidir. Eğer tüm bunların hiçbiri işe yaramıyorsa, o zaman profesyonel halı temizliği yapan şirketlerle irtibata geçmeniz gerekecektir.

Yağlı lekelerin temizlenmesi:
Yağ içeren lekelerin halıdan çıkarıl-ması için yapmanız gereken ilk şey öncelikle yağın bir şekilde halıdan emilimini sağlamanız olacaktır. Kabartma tozu veya mısır nişastası bu noktada iyi sonuç verir. Öncelikle pudrayı lekenin üzerine bol miktarda serpin ve bir gece lekenin üzerinde bırakın. Ardından pudrayı vakumlayın. Vakumlanan alandaki renklerde bir solma söz konusu ise lekenin üzerini yumuşak bir el deterjanı veya yağlara karşı etkili bir sıvı çamaşır deterjanı ile silmeye çalışın. Leke yok olduğunda bu defa da temiz nemli bir bez veya sünger yardımıyla lekenin üzerini silmeyi deneyin.

Oje lekesinin temizlenmesi:
Ojeden kaynaklanan lekelerin yok edilmesinde yalnızca aseton kullanmanız işe yarar. Bir miktar pamuk veya temiz bir bez üzerine bir miktar aseton dökün ve leke kaybolana kadar lekenin üzerine uygulayın. Tüm kalıntıları yok etmek adına lekenin üzerine bu kez temiz su uygulayın. Halı lekelerini temizlerken özelikle ojeden kaynaklanan lekelerin temizliğinde unutmayın ki uygulamanın tamponlama şeklinde yapılması son derece önemlidir. Sakın sürtmeye kalmayın, bu işlem ojenin dağılarak lekenin daha da geniş bir alana yayılmasına neden olur.

Çikolata lekesinin temizlenmesi:
Halıda çikolata veya kahve lekesi meydana geldiyse, lekeli kısma sirke uygulaması yapmanız yeterli olacaktır. Tamponlama işlemini leke yok olana kadar tekrarladıktan sonra nemli bir sünger veya bez yardımıyla lekenin üzerini durulayın. Eğer sirkenin kokusu sizi rahatsız ediyorsa, halınızı temizlemek için yumuşak bir sıvı el deterjanını da leke temizliğinde kullanabilirsiniz. Temiz bir bez üzerine sıvı bir el deterjanını dökün ve hafifçe bastırarak lekenin yok olmasını bekleyin.

Uhu lekesinin temizlenmesi:
Evinde çeşitli tamiratlar yapmayı sevenlerdenseniz, ufak kaza ve aksilikleri hiç beklemediğiniz bir anda ortaya çıkabileceğine de tanık olmuşsunuzdur. Eğer böyle bir tamirat yaparken en sevdiğiniz halının üzerine yapışkan veya uhu döküldüğünde ne yaparsınız? Öncelikle bu gibi durumlarda asla paniğe kapılmayın. Aslında halı üzerinde oluşan uhu lekelerini temizlemek göründüğünden çok daha kolaydır ve sanıldığının aksine çok az zamanınızı alacaktır. Öncelikle bu tip lekelerde uhunun dökülmesinin hemen ardından müdahale yapılması önem taşır. Uhu ne kadar ıslak ve yeni oluştuysa, halı üzerinden çıkarılması da o denli kolay olur. Öncelikle lekenin üzerini ılık bir süngerlerle bastırın. Bu şekilde daha fazla uhu kalıntısı çıkarılamayıncaya kadar bu işlemi sürdürün. Ardından ılık sirkeye bastırılmış bir bezi lekenin üzerine yerleştirin ve lekenin üzerinde yaklaşık yarım saat bekletin. Bu işlemden sonra uhu bezle silindiğinde kolaylıkla yok olacaktır. Ancak eğer uhu çoktan kurumuşsa, o zaman bir bıçak veya spatula yardımıyla halının lekeli kısmını hafifçe kazıyın. Bu işlemi daha fazla sertleşmiş herhangi bir uhu kalıntısı çıkarılamayıncaya kadar sürdürün, o andan sonra sirkeye batırılmış havluyu lekenin üzerine uygulayın. Eğer tüm bu metotların hiçbiri de lekenin yok edilmesini sağlamazsa, bu kez kuru temizleme çözücülerinden birini kullanın. Ancak bu uygulamadan önce hem kullanılacak maddenin hem de halınızın ürün ve kullanım kılavuzunu iyice gözden geçirdikten sonra uygulamaya başlayın. Söz konusu malzeme halınızda kullanıma uygun ise o zaman leke yok olana kadar lekenin üzerine uygulayın.

Kahve lekesinin temizlenmesi:
Halının üzerindeki kahve lekelerinin yok edilmesi aslında zor değildir. Bu lekelerin yok edilmesinde lekeye mümkün olduğunca çabuk müdahale edilmesi önemlidir. Halının üzerinde lekeleri etkili bir şekilde yok edin. Önemli olan lekenin olabildiğince çabuk müdahale edilerek yok edilmesidir. Eğer bu şekilde davranmazsanız, kalıcı zararların oluşumunu önleyemezsiniz. Soda veya sirke ile leke yok olana kadar silin. Eğer gereğinden fazla bekler ve lekenin yerleşmesine neden olursanız lekenin çıkarılması zorlaşır. Bu aşamada lekeyi yok etmek için kuru temizleme solüsyonu kullanmanız gerekir. Leke yok olana kadar tamponlamayı sürdürün.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Parmak izleri

- Duvarin boyasına zarar vermeden bu sevimsiz parmak izlerinden kurtulabilirsiniz.
- İzleri kesilmiş patates parçasıyla ovuşturun.
-Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz.
Çamaşırlar
Yeni çamaşırlar: Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunlari sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
oje_lekesi_nasil_cikar_3.jpg


Koltuk döşemesi ve kumaş üzerindeki ojenin çıkartılması için önemli olan yine olaya mümkün olduğunca çabuk müdahale edebilmektir. Bu tür yüzeylerdeki oje lekelerinin çıkarılması işlemi için kullanacağımız aseton olsun veya yukarıda bahsettiğimiz diğer leke sökücüler; hidrojen peroksit olsun, uygulama öncesi koltuğun görünmeyen bir tarafında örneğin alt kısmında bir test uygulamasının yapılması gerekliliğidir.

Oje lekesinin halı ve koltuktan çıkarılması işleminden sonra herhangi bir kalıntı kalmaması için, su ile ıslatacağımız bir sünger veya bez parçası ile uygulama yapılan bölgenin iyi bir şekilde durulanması önemlidir.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Fırınınızı kolayca nasıl temizlersiniz?

Kadınların çoğu temizlik yaparken cam silmenin, ocak ve fırın temizliğinin zorluğundan şikayet etmişlerdir.




Özellikle de fırında yaptığınız yemekten akan yağlar, sular fırınınız kötü kokmasına ve oldukça kirlenmesine yol açar. Artık bu yağlardan yorulmadan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, artık Fırınınızı daha az çabayla kolayca temizleyebileceksiniz.
Amonyak:

Elektrikli fırını çok fazla çaba harcamadan temizlemenin yollarından biri şöyle; Öncelikle fırını açın ve 65 dereceye kadar ısıtın, sonra fırını kapatın. İçinde yarım fincan amonyak bulunan küçük bir kaseyi fırının üst rafına ve büyük bir tencerede ise kaynayan suyu fırının alt rafına yerleştirin. Fırının kapağını kapatın ve sabaha kadar Fırınınızı bu şekilde bırakın. Ertesi sabah amonyak ile tencereyi çıkarın, kısa bir süre havalanması için kapağını açık bırakın. Daha sonra bir litreye yakın ılık suyun içine amonyak ve birkaç damla bulaşık deterjanı seyreltin. Bu karışımla fırınınız içini silerek temizleyin. Ancak bu yöntemi gazlı fırınlarda kullanmayın.
Gazete:

Bir rulo kağıt havluyu pul pul olmuş yiyecek kalıntılarını temizlemek için harcamayın. Bunun yerine birkaç yaprak nemli ve buruşturulmuş gazeteyle Fırınınızı temizleyin.
Tuz:

Fırınınızın içine damlayan yemek sularını temizlemek için lekeler kurumadan biraz tuz serpin. Fırınınız soğuduğunda, bir bezle dökülen bu suları silebilirsiniz. Aynı yöntem ocağınızın üzerindeki damlalar için de geçerlidir. Ayrıca tuz kokuları da giderecektir. Mutfağınızı hoş bir koku sarmasını istiyorsanız, tuzun içine biraz tarçın da ekleyebilirsiniz.
Sirke:

Kızartmayı bitirdiğinizde, ocağın üzerinde kızartma yağlarını, duvarları, davlumbazı ve mutfak tezgahını doğrudan sirkeye batırdığınız süngerle silerek temizleyebilirsiniz. Durulamak için soğuk çeşme suyunun içinde başka bir süngeri ıslatıp sildiğiniz yerleri durulayın ve sonra yumuşak bir bezle kurulayın. Haftada bir kez çok etkili olan beyaz sirkeye batırılmış sünger ya da bezle fırınınızdaki yağ birikintilerini silerek temizleyebilirsiniz. Aynı yöntemi gazlı fırınlarda da kullanabilirsiniz.
Alüminyum folyo:

Akşam yemeğinizde fırında güzel bir balık ya da güveç yapmak isteseniz de fırının kirlenmesinden korkanlardan mısınız? Yemekten akan yağların Fırınınızı kirletmesini istemiyorsanız, fırının en alt rafına bir ya da iki kat alüminyum folyo serin. Ancak fırının alt kısmını tamamen folyoyla sarmalamayın, yangına yol açabilirsiniz.

Kaynak; @Şekerpare
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Fırınınızı kolayca nasıl temizlersiniz?

Kadınların çoğu temizlik yaparken cam silmenin, ocak ve fırın temizliğinin zorluğundan şikayet etmişlerdir.




Özellikle de fırında yaptığınız yemekten akan yağlar, sular fırınınız kötü kokmasına ve oldukça kirlenmesine yol açar. Artık bu yağlardan yorulmadan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, artık Fırınınızı daha az çabayla kolayca temizleyebileceksiniz.
Amonyak:

Elektrikli fırını çok fazla çaba harcamadan temizlemenin yollarından biri şöyle; Öncelikle fırını açın ve 65 dereceye kadar ısıtın, sonra fırını kapatın. İçinde yarım fincan amonyak bulunan küçük bir kaseyi fırının üst rafına ve büyük bir tencerede ise kaynayan suyu fırının alt rafına yerleştirin. Fırının kapağını kapatın ve sabaha kadar Fırınınızı bu şekilde bırakın. Ertesi sabah amonyak ile tencereyi çıkarın, kısa bir süre havalanması için kapağını açık bırakın. Daha sonra bir litreye yakın ılık suyun içine amonyak ve birkaç damla bulaşık deterjanı seyreltin. Bu karışımla fırınınız içini silerek temizleyin. Ancak bu yöntemi gazlı fırınlarda kullanmayın.
Gazete:

Bir rulo kağıt havluyu pul pul olmuş yiyecek kalıntılarını temizlemek için harcamayın. Bunun yerine birkaç yaprak nemli ve buruşturulmuş gazeteyle Fırınınızı temizleyin.
Tuz:

Fırınınızın içine damlayan yemek sularını temizlemek için lekeler kurumadan biraz tuz serpin. Fırınınız soğuduğunda, bir bezle dökülen bu suları silebilirsiniz. Aynı yöntem ocağınızın üzerindeki damlalar için de geçerlidir. Ayrıca tuz kokuları da giderecektir. Mutfağınızı hoş bir koku sarmasını istiyorsanız, tuzun içine biraz tarçın da ekleyebilirsiniz.
Sirke:

Kızartmayı bitirdiğinizde, ocağın üzerinde kızartma yağlarını, duvarları, davlumbazı ve mutfak tezgahını doğrudan sirkeye batırdığınız süngerle silerek temizleyebilirsiniz. Durulamak için soğuk çeşme suyunun içinde başka bir süngeri ıslatıp sildiğiniz yerleri durulayın ve sonra yumuşak bir bezle kurulayın. Haftada bir kez çok etkili olan beyaz sirkeye batırılmış sünger ya da bezle fırınınızdaki yağ birikintilerini silerek temizleyebilirsiniz. Aynı yöntemi gazlı fırınlarda da kullanabilirsiniz.
Alüminyum folyo:

Akşam yemeğinizde fırında güzel bir balık ya da güveç yapmak isteseniz de fırının kirlenmesinden korkanlardan mısınız? Yemekten akan yağların Fırınınızı kirletmesini istemiyorsanız, fırının en alt rafına bir ya da iki kat alüminyum folyo serin. Ancak fırının alt kısmını tamamen folyoyla sarmalamayın, yangına yol açabilirsiniz.

Kaynak; @Şekerpare



Süpersin canım.Notumu alıyorum @bitter_im
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Banyodaki sabun artıkları nasıl temizlenir?

banyo.jpg


Sabun artıkları banyonuzun duvarlarını ve küvetinizi kaplayan inatçı, kremsi katmanlardır. Bunları temizlemek çok zordur çünkü içerisinde küf, madeni tortular, kireç, sabun ve vücut yağları gibi bir çok madde bulunur. Bu artıkları temizlemenin çeşit çeşit yolu vardır fakat temizlemekten daha önemlisi bunların oluşmasını engelleyecek önlemler almaktır.

Sabun artıklarını önlemenin en iyi yolu katı sabun kullanmayı bırakıp sıvı sabuna geçmektir. Mümkünse her gün, duştan sonra duvarlarınızı, küvetinizi ve kapınızı baştan aşağı silin. Böylelikle sabun artıkları banyonuzda katman oluşturamayacak ve sizin de zorlu temizlik yapmanıza gerek kalmayacak.

Temizlerken havlu tarzı bezler kullanırsanız işiniz daha da kolaylaşır. Eğer duş başlığına biraz limon sıkarsanız, içerisindeki asitler sabun artıklarını çözer ve katman oluşmasını engeller. Küfü önlemek için, duştan sonra duş perdenizi durulayıp yukarı kaldırın. Aksi takdirde aşağıda karanlıkta kalan ve ıslak halde bulunan duş perdenizin al taraflarında hızla küf oluşmaya başlayacaktır. Mümkünse duş perdesi yerine duşa kabin kullanın. Böylelikle önemli bir küf kaynağından kurtulmuş olursunuz.

Eğer banyonuzda halihazırda sabun artıkları varsa, bunları temizlemenin de bir sürü yolu var. Asitli temizleyiciler ve bunlara yardımcı olarak deterjan kullanmak ya da fırçayla ovalamak sabun katmanlarını söküp atmanızda işe yarayacaktır. Sirkeyi, basit ve ucuz bir asitli temizleyici olarak sadece banyonuzda değil, evinizin her tarafında kullanabilirsiniz. Sirkeyi kağıt havluya dökün ve banyonuzun duvarlarına uygulayın ve 30 dakika bekleyin. Sirke sabun artıklarını eritip parçalayacaktır ve siz biraz ovalayıp suyla durulayınca banyonuz tertemiz bir görünüme kavuşacaktır.

Sünger taşı ile ovalamak ya da eski bir kredi kartıyla kazımak sabun artıklarını yok etmekte kullanılacak alternatif yollardandandır.

Temizlik yaparken eldivenlerinizi giymeyi ihmal etmeyiniz ve temizledikten sonra mutlaka bol su ile durulayın. Aynı şekilde duşunuzu ve küvetinizi de bol su ile durulamanızda fayda var.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çelik Tencere Nasıl Parlatılır ?

images.jpg


Parlaklığını Kaybetmiş Çelik Tencereler

Parlaklığını kaybetmiş çelik tencerelerinizi temizlemek için yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın. Yün bir bez yardımıyla silerek parlatın.


Çelik Parlatmak

Kullandığımız limonların kabuklarını atmayıp Çelik esyalarin tencerelerin biçaklarin vb. parlatılmasında kullanabilirsiniz.

Limon kabuklarını parlamasını istediğiniz eşyaya sürüp bir süre beklettikten sonra yıkanması veya silinmesiyle istenilen sonuca ulaşabilirsiniz.

Ayrıca ek bir bil gi daha; Değersiz olarak gördügünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursaniz iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla özellikle isli ve yağlı mutfak esyalarinizi ovarken şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.

Çelik Eşyaları Parlatmak

Çelik tencerelerinizin uzun süreli kullanımından sonra parlaklıkları gider. Tencerelerin yıkandıkları zaman parıldamaları için tencerenin içine bir miktar su koyun ve elma kabuğu atıp kaynatın. Tencereleriniz yeni alınmış gibi görünecektir.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çelik Kapı Temizliği:

celik-kapi-modeli-temizligi.jpg



Çelik Kapı ahşap kaplama, çelik kapı boyalı sac kasa, çelik kapı aksesuarları.. Tüm bu çelik kapı bölümlerini yumuşak nemli bir bezle silmeniz yeterlidir.

Ancak birçok titiz hanım bunu yeterli görmeyerek kuvvetli kimyasal içeren temizlik ürünleri ile temizlemek isterler kapılarını.

Oysa bu kimyasalların özel bir ürün olan çelik kapı malzemesine zarar vereceği kesindir. İçinize sinecekse Pronto gibi ahşap temizliği için özelleşmiş temizlik ürünleri kullanabilirsiniz ama, kuvvetli kimyasalardan uzak durunuz!

Kapınızı nemli bir bezle sildikten sonra, mutlaka kuru bir bezle yüzey üzerinde su kalmayacak şekilde kurulamalısınız.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
* Lcd Tv Temizliği *

attachment.php


LCD TV’nizi temizlerken “mutlaka” yapmanız gerekenler:
Temizlik öncesinde televizyonunuzu mutlaka kapatın ve fişini çekin.
Mutlaka LCD TV Ekran Temizleyici ve mikro fiber bez kullanın.
Temizleyiciyi mikro fiber bez üzerine yalnızca bezi nemlendirecek kadar sıkın.
Ekranı, üzerine fazla bastırmadan dairesel hareketlerle temizleyin.

LCD TV’nizi temizlerken “asla” yapmamanız gerekenler:
Asla TV’nizi açık konumdayken temizlemeyin.
Asla mikro fiber bez üzerine, sıkıldığında sıvı akacak kadar çok temizleyici dökmeyin. Bezin hafifçe nemlenmesi yeterlidir.
Asla ekran üzerine baskı uygulamayın.
LCD TV Ekran Temizleyici’yi asla ekran üzerine doğrudan sıkmayın.
TV ekranını temizlemek için asla cam temizliğinde kullanılan ürünleri kullanmayın.
TV temizliğinde asla alkol, toluen, aseton benzeri çeşitli kimyasallar içeren temizleyiciler kullanmayın.
 

Ekli dosyalar

  • 3.jpg
    3.jpg
    8,4 KB · Görüntüleme: 67
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çaydanlık Nasıl Parlatılır?


10448874_1459612917618164_1699619272_a.jpg


Sirke, yalnızca çaydanlıkta değil mutfak ve banyonun tamamında kullanabileceğiniz mükemmel bir temizleyicidir. Bir bardak sirkenin içine atacağınız tuz çözündükten sonra, çaydanlık ve tencere gibi çelik malzemelerinizi temizleyebileceğiniz bir karışım elde edebilirsiniz. Bir sünger yardımıyla temizlediğiniz çaydanlığınızın pırıl pırıl parladığını göreceksiniz. Dilerseniz tuz eklemeden, yalnızca ılık sirke ile de temizleyebilirsiniz.
Çaydanlığınızı parlatmanın diğer bir yolu, limon kabukları ile ovmaktır. Çelik çaydanlığınızı limon kabukları ile ovduktan sonra, her zamanki gibi yıkayın ve yünlü veya pamuklu bir bezle parlatın.
Elma kabukları ile de çelik çaydanlığınızı parlatabilirsiniz. Temiz çaydanlığınızın içine su koyun, elma kabuklarını içine koyun ve kaynatın. Elma kabuklarının içinde iyice kaynaması çelik eşyanızın parlamasını sağlayacaktır.
Sık kullanılan bir temizlik malzemesi olan karbonatı, sirke ile karıştırarak çaydanlığınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Geceden çaydanlığın içine sirke koyup bırakın. Ertesi gün içinde biraz kalacak şekilde sirkeyi boşaltın, bir yemek kaşığı karbonat ekleyin ve sünger ya da bulaşık fırçasıyla iyice temizleyin.
Bir yemek kaşığı limon tozunu su ile karıştırarak da çaydanlığınızı temizleyebilirsiniz. Bu karışımı çaydanlığınıza koyun ve bir-iki kez kaynatın. Daha sonra suyu boşaltın ve çaydanlığınızı durulayın. Bu yöntemlerle hem tertemiz ve ışıldayan bir çaydanlığa sahip olabilir hem de vücudunuzu kimyasal artıklarından koruyabilirsiniz.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Mermer Temizliği Nasıl Yapılmalı?

granit_tezgah_rosawell.jpg


Mermer Temizliği hem hijyenlik açısından hem de estetik açıdan çok önemli bir temizlik türüdür. Mermerler hem şık görünümleri ile hem de kullanışları ile evimizde, iş yerlerimizde ve bir çok mekanda tercih edilmektedir. Görüntüleri ile mekana şıklık sağladığı gibi temizliği ile de hem hijyen hemde görünümündeki şıklık açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Mermerlerin en çok tercih edildiği kullanım alanlarından biri mutfak tezgahları’dır. Mutfak tezgahlarında kullanıldığı gibi banyo zeminlerinde duvarlarında çok sık şekilde kullanıldığı da görülmektedir. Temizlik hayatımızın her alanında olduğu gibi mermerlerde de önemli bir yer tutmaktadır. Mermer temizliği bir çok yöntemle yapıldığı gibi lekelerin zorluklarına göre de farklı yöntemlerle de temizlenebilir.

Mermer temizliği yöntemlerinden biri; şarjlı bir elektrikli süpürgesi ile mermerlerin üzerinde veya arasında olan kırıntıları pislikleri tamamen temizledikten sonra krem temizleyiciyi mermerlerin yüzeyine sürüp bir süre kirlerin kabarmasını beklemektir. Kirler ortaya çıktıktan sonra bez yardımı ile yuvarlak hareketler şeklinde mermer temizliği yapılmaktadır. Daha sonrasında ise kuru bir bez ile bütün zemin kurulanmalıdır. Mermer üzerinde oluşacak boyalı lekeler (kahve,meyva suyu vs.) için ise; bir kaç damla amonyak katılmış çamaşır suyu ile temizlik mermer temizliğinde en etkili yöntemdir. Temizleme işlemi bittikten sonra duru su ile mermer yüzeyinin temizlenmesi gerekmektedir. Mürekkep lekelerinin temizliği ise amonyak ve biraz oksijen karışımı ile yapılmakta ve mükemmel sonuçlara ulaştırmaktadır. Mermer zemin üzerinde oluşmuş yağ lekelerini temizleme yöntemi benzindir. Ama bu mermer temizliği yapıldığı sırada ateşten uzak durmaya ve de temizlik sonrasında zeminin iyice durulanmasına dikkat edilmelidir.Bu yöntemlerin yanı sıra bir çok temizleme ve de parlatma işlemlerinde kullanılan arap sabunu da mermer temizliği yöntemlerinden biridir. Sararan mermerlerin beyazlaması için yapılması gereken temizlik işlemi ise; bol tuz ilave edilmiş limon suyu ile yapılır. Mermeri bu şekilde temizledikten sonra duru su ile de temizleme yapılır.

Temizlik işlemi yapılırken bez ile mermer zemine çok fazla bastırmamak zeminde çizik oluşmasını engeller. Asit ve benzeri ürünler ile temas ettirilmesi, sıcak tencerelerin mermer tezgah üzerine konulmaması gibi yöntemlerde mermerin korunmasına yardımcı olurken hemde bakteri v.b. şeylerin üremesini engeller.
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
55e74331864f1b8517660906.jpg

Mürekkep lekeleri
Beyaz mobilya döşemeleri veya kıyafetleriniz hasbelkader bir tükenmez kalemin azizliğine uğrayabilir. Sakin olun ve lekenin üzerine saç spreyi sıkın; leke kolaylıkla çıkacaktır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst