kızlar bu arada bişey paylaşmak istiyorum sizinle.ankarada cok ünlü bir doktor var yenidoğan uzmanı henüz kendisinden randevu almayı basaramadım ama kendisinin 1,5 saat muayenede kaldığını biliyorum.kuzenimin arkadasları hep ona götürüyor.onlar her randevularını kontrollerini not almıslar.içinde güzel bilgiler var.sizinlede paylaşmak istedim umarım işinize yarar.eğer daha fazla öğrenmek isterseniz bana özelden mesaj atın sayfa adı yollarım size.bunlar 14 günlük bir bebeğin kontrol notları bu arada..
1-şu an sütün ÇIRAK SÜT dedi. Daha tam doyurucu değil, o yüzden bebek sürekli emmek isteyecektir. Sende mutlaka emzir dedi. Olgun süt ancak 6-9 hafta aralığında gelir dedi.
2-9 haftadan sonra kalite ve miktar çısından maksimuma ulaşır dedi. Bu haftalara gelmeden önce 10 anneden 5'nin sütü bebğine yetmez sende korkma sütüm yok diye dedi.
3-Günde 25-30 gr kadar kilo alır.
4- Sütünün kaliteli ve yeterli miktarda olabilmesi için senin uykun çok önemli. İlk zamanlar bebekler 2 saatte bir kalkar. Bu yüzden gece emzirdikten sonra kalkarsa baba mutlaka mama versin, sen uyu, 4 saat kesintisiz uyursan bir sonraki emmeye sütün çok kaliteli olur ve bebekte yetrli doyuma ulaşır dedi. ( Biz bunu hiç yapamadık, çünkü sen sürekli emmek istiyordun)
5-Gece 5 saat, gündüz 4 saat açlığa dayanırlar. Sadece emmek istedikleri için emerler dedi.
6-En az 1 meme tam boşalana kadar emzir. Bir bebek memenin %90'nını 7 dakikada, %10'unu 3 dakikada boşaltır dedi. ( İŞTE BUNU DUYDUĞUMA İNANAMADIM BEN 45 DAKİKA EMZİRDİĞİMİ BİLİRİM) Toplamda 10 dk göğsü boşaltır ama geri kalan 20 dakikada keyif yapar. Sen sadece 30 dakika 1 göğüste kalmasına Müsaade et dedi. 30 dakikayı geçti, gazını çıkarttın, UYUMADI o zaman 2. memeyi ver dedi. Uyursa problem yok, hızla emiyorsa doymadığını gösterir süreyi bekle hala uyumadıysa 80-90ml mama teklif et.
7-MEME KARNINI DOYURMA ARACIDIR. ASLA EMZİK NİYETİNE KULLANMASINA İZİN VERME ASLA UYKU ARACI OLARAK KULLANMASINA İZİN VERME
8-Acı, kahve, cola, süt kesinlikle YASAK
9-Kalsiyum alımı %50 artırılır.
10-Anne haftada 3 gün balık yağı alır.
11- Anne sütünü artıran besinler: kestane şekeri, badem,marul,dereotu,kefir,boza,elmasuyu,hurma,elma kurusu,üzüm kaynatılıp içilirse ve STİLL TEA çay
12- Anne hergün sıcak basınçlı suyla göğüslerine masaj yapar.
13-YASAK DEĞİL AMA KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BESİNLER: Kurufasulye, nohut, Bezelye,brokoli,lahana,bulgur pilavı,kuruyemiş,çikolata,portakal suyu,domates,soğan, sarımsak
14- Tüm eklemleri kıtırdar normaldir, KORKMA
15-İlk 6 ay burnu hep tıkanacaktır. OTRİBEBE ve SERUMFİZYOLOJİK kullanılacak.Oda ısısı artırılacak, odanın nemi düşürülecek.
16-Kaka: Günde 2 -12 arası yapar.
17- Kullandığın Hiçbir üründe PARABEN olmayacak. UNİBABY YENİDOĞAN kullan.
18-Popoda kızarıklık olursa POPOLİN OMEGA kullan.
19- Hergün yıkanacak, haftada Yalnız 2 kere şampuan kullanılacak
20- 25cm kadarını görür. Bu yüzden emzirirken GÜLÜMSEYEN, GÜÇLÜ VE SAKİN EBEVEYN OL.
21-Hıçkırık çok olacaktır. Dik tut, tekrar emzir fakat LİMONLU SU VERME
22-Hapşırık çok olur sakın HASTALANDI diye KORKMA. 3 nedeni vardır. 1-Ani ısı değişikliği 2-parlak ışık 3-odadki tozlar
23-Odasında kuştüyü, kaztüyü, elyaf olmayacak herşeyi %100 pamuk olacak.
24-Kıyafetleri giyilmeden önce mutlaka SABUNLA yıkanacak.YUMUŞATICI kullanılmayacak.Sabunu KESKİN KOKULU olmayacak.
25-Kafasına ve boynuna dikkat edilecek. ,
26-İlkel davranır çok fazla refleks gösterir.
27-Isı merkezi beynidir.İlk 2 yıl el-ayak-yanak ve burnu ÜŞÜR. Başı sıcakolmalıdır ama TERLETME . Üşüdüğü sadece KULAK MEMESİNDEN anlaşılır. İlk 1 ay bizden 1 kat fazla giyinir. Oda ısısı 22-23 derece, Banyo ısısı 25-27 derece Banyo Suyu ısısı 36-37 derece olmalıdır. Ateşi bebeklerde 1,5 yaşına kadar sadece ama sadece KOLTUKALTINDAN ölçülür. Uyurken nefesini tutabilir, korkma tüm bebekler yapar. Yatağında başının altına eğim ver, boğulmaya karşı, ayrıca YAN YATIR. İşte ilk muayenede bunları konuştuk ufaklık, eee herşeyi ben sormadan tıkır tıkır söyleyince ANNEN inanılmaz bir rahatlıkla çıktı ordan