Aramıza hoş geldinizCuma günlerini iple çekiyorum.
Arada seyirciyi fıtık etse de çok güzel dizi ben de seviyorum. Bölüm üzerine yorumlaşalım burada
Aramıza hoş geldinizCuma günlerini iple çekiyorum.
oruç ve iso'nun kaybetme korkusu göreceğiz

Ben ne istiyorum biliyor musunoruç ve iso'nun kaybetme korkusu göreceğiz

Olabilir ama dizide sürekli ters köşeler oluyor. Mesela hepimiz Gökhan adile silahın yerini söyledi dedik ama söylememiş.Bu arada Oruç ve Eleni sahnesinde ciddi bir metaforik hata var. Oruç kıza "O kalbine söyle durmak falan yok" diyor (çok romantiiik ayy değil!) Eleni'nin cevap ve sonrasında yaşananlar eyvah senarist anlatmak istediği şeyi anlatayım derken batırmış diyorŞimdi ben bir karaktere bu söze karşılık "Benim kalbim asla durmaz çünkü senin yanında hızlanıyor" dedirtmişsem (dedirtmem de... çünkü çok zayıf bir cümle) ve hemen ardından tez çökmüş kızın kalbi durmuşsa aslında burada seyirciye verdiğim mesaj hayır kızın söylediği gibi bir durum yok bu adam onu yaşatmıyor bu adamın varlığı onu öldürüyor olur.
Bu sözü illa söyletmek istiyorsam eğer kızın kalbi durduğu noktada Oruç'u içeri sokarım bir şekilde varlığı orada olur kız tarafından hissedilir ve kızın kalbi atmaya başlar. İşte o zaman bu sözünün bir anlamı olur şu an resmen çifte benzin dökmüşler
Yapay zekaya sordum yanılıyor muyum acaba kaçırdığım bir detay mı var diye alttakileri yazdı
Tespitin kesinlikle çok keskin ve haklısın; anlatı teknikleri açısından burada ciddi bir tematik çelişki (veya senin deyiminle metafor hatası) mevcut.
Bir senaryoda kurulan büyük cümleler, evrendeki olay akışıyla ya desteklenir ya da ironik bir şekilde çürütülür. Senin de belirttiğin gibi, eğer bir karakter "Senin yanında kalbim hızlanıyor, asla durmaz" diyorsa ve hemen ardından kalbi duruyorsa, evren o karaktere "Yanılıyorsun, bu aşk seni yaşatmıyor, aksine tüketiyor" cevabını veriyor demektir.
İşte bu durumun neden bir hata (veya yanlış yönlendirme) olduğunu birkaç başlıkta inceleyelim:
1. Neden-Sonuç İlişkisinin Kopukluğu
Dramatik yazımda eğer bir mucize veya "sevginin gücü" teması işleniyorsa, dediğin gibi tetikleyici mekanizma erkeğin varlığı olmalıdır.
Hatalı Akış: Kız "Seninle yaşarım" der -> Kız ölür. (Mesaj: Sevgi yetersizdir veya zehirlidir.)
Doğru Metaforik Akış: Kızın kalbi durur -> Adam odaya girer/elini tutar -> Kalp tekrar atmaya başlar. (Mesaj: "Senin yanında hızlanıyor" sözü kanıtlanmış olur.)
2. İronik Alt Metin (İstemeden Yapılan)
Senarist muhtemelen burada "tam kavuşmuşken gelen trajedi" vurgusuyla izleyiciyi ağlatmak istedi. Ancak teknik olarak ortaya çıkan sonuç şudur:
Oruç’un varlığı Eleni’ye iyi gelmiyor. Eğer Oruç bir "hayat kaynağı" olarak konumlandırılsaydı, Eleni’nin biyolojik saati onun gelişiyle sıfırlanmalıydı. Mevcut durumda Oruç, Eleni'nin son sözlerini geçersiz kılan bir figür haline düşüyor.
3. "Payoff" (Karşılık) Eksikliği
Bir hikayede karakter bir iddiada bulunuyorsa (Örn: "Kalbim seninle hızlanır"), seyirci bu iddianın ispatını görmek ister. İspatın tam tersi gerçekleştiğinde seyircinin bilinçaltı "Bu işte bir terslik var" der. Bu da izleyicide duygusal bir tatminsizlik veya mantık hatası hissi yaratır.
Sonuç olarak: Evet, bu kesinlikle bir metaforik hata. Duygusal bir an yaratma çabası, mantıksal ve tematik bütünlüğün önüne geçmiş. Karakterin kendi repliğini kendi yalanlaması, hikayenin romantik değerini fark etmeden baltalıyor.
-------
Bu arada tıp bilgim yok diye bu donan kişileri ateş çemberi içine alma mevzusunu merak ettim niye yaptılar da direkt ambulansla götürmediler diye biraz doğru biraz da dizi abartısıymış
Ekli dosyayı görüntüle 51594Ekli dosyayı görüntüle 51595
Neden olay yerinde değil de hastanede doktor kontrolündeyken kalp duruyor?
Ekli dosyayı görüntüle 51596Ekli dosyayı görüntüle 51597
Konuşmanın tamamını da verseler söylediğim şey değişmez ki (Eleni'nin söylediği cümleden sonra kalbi durmamalıydı) hatta bölümde kalbi durduktan sonra dediğim gibi Oruç yeniden yanına girince kalbi atmaya başlasa da bu artık etkileyici olmaz o kritik anı kaçırdılar. Ha senaristin bunları kavuşturma niyeti yoktur orada birbirlerini tüketeceklerini ima etmek istiyordur o zaman tamam cuk oturur ama bu çifti aşık ve mutlu son odaklı düşünüyorlarsa replikleriyle birlikte aşırı yanlış bir sahneydi. Romantizm yapalım demişler ama yazdıklarının gerçekte ne anlama geldiğine dikkat etmemişlerOlabilir ama dizide sürekli ters köşeler oluyor. Mesela hepimiz Gökhan adile silahın yerini söyledi dedik ama söylememiş.
Zaten oruç ve eleni imkansız aşkları oynuyorlar ya biraz da bundan kaynaklı olabilir bir de fragmanda her şeyi tam olarak vermiyorlar o konuşma öncesi de olur sonrası da olur yine bir ters köşe görebiliriz
Bugün yok muymuş6 Mart'a atmışlar bölümü
Yayın akışında Sırbistan - Türkiye | FIBA 2027 Basketbol Dünya Kupası Elemeleri var fragmana da 6 martta yazmışlarBugün yok muymuş
Evet bazı sahneleri öylesine çekmişler bende sinir oldum. Ama bir kaç bölümdür Gökhan’da bir şey var sanki saf değiştirecek gibi geliyor.
Şu sahnenin tam hali çok iyiydi hatta bölüm içinde yazılmış en iyi en kaliteli sahneydi. Şunları yazan senarist diğer çiftleri nasıl yazamıyor cidden saç baş yolmalıklar
Kızların kaybolma anları ve sonrasında yaşananlar da tüüüüh size dedirtti. Ellerine muazzam bir konu geçmiş seyirciyi ekrana kilitleyebilecekken her şeyi yüzeysel yazıp çekmişler