Bugün kontrole gittik, kilomuz çok şükür 7,150 olmuş. Az ama buna şükür. Şimdi notlarımı paylaşayım;
*4. ay gibi 8. ay da gelişimde dönüm noktalarından biriymiş, "ego gelişim safhası" dedi. Daha önce temel ihtiyaçları karşılamak yeterliyken artık bunlardan tatmin olmaz, daha farklı şeyler beklermiş.
*Kendisine yapılan müdahalelerden, mesela tırnak kesme, alt değiştirme, burun/kulak temizliği gibi hoşlanmazmış. Aralıklı olarak yapın dedi. Mesela 2 tırnağını kestin, bırak bi dolansın oynasın yarım saat sonra diğerlerini kes dedi.
*Her öğünü birlikte yiyin, akşam öğünü ekleyin ve akşam öğününde onun önüne tabakla yiyecek koyun, bırakın eliyle dokunsun yesin dedi.
*Ego gelişim safhasında olduğu için ne egoyu tam beslicekmişiz, ki çok beslersek ilerde doyumsuz bir birey olurmuş, ne de bastırmıcakmışız. Bastırırsak, korkak çekingen olurmuş. Ayarını siz eşinizle konuşarak yapacaksınız dedi.
*Evin düzenini değiştirmeyin, vazonuz vs varsa ortada kaldırmıcakmışız, onun yerinde "hayır", "olmaz" öğretecekmişiz. Sizi defalarca sınayacaktır pes etmeyin, eninde sonunda hayır ı öğrenecek dedi. Zaten şuan sizi anlıyor dedi. Eğer eşinizin hayır dediği birşeye siz evet derseniz, ya da tam tersi olursa insan kullanmayı öğrenir, dikkat edin bu hususta dedi.
*Ayakkabı alın artık dedi, sert tabanlı ayakkabı alın, ortopedik olması şart değil, ilk adım ayakkabılarından almayın dedi.
*Hareketliliği arttığı için oyuncak ihtiyacı değişti, üst üste geçen halkalardan, sesli renkli hareketli oyuncaklardan, davul gibi ses çıkaran oyuncaklardan alın. Vursun ses çıkarsın dedi.
*Bol bol el oyunları oynayın, bay bay-alkış-al/ver- at/tut yapın dedi.
*Tamamen birey olmuştur, kendisi de bunun farkındadır, oturun göz teması kurarak konuşun dedi.
Beslenme mevzuuna ayrı bir konu olarak değindik.
*Alerji yapan besinlerin verilebileceği en erken dönem şimdiymiş. İsterseniz yumurtanın beyazını verebilirsiniz dedi. Omlet, yağda yumurta, kaynamış yumurta sizin tercihiniz ama çocuğa sürekli aynı şeyi aynı şekilde yedirmeyin dedi. Menemen de yedirebilirsiniz dedi.
Kahvaltıya 3 tane siyah zeytin ekledi, 1 tatlı kaşığı ev yapımı reçel verebilirsiniz dedi. Hııı bir de ev yapımı kek yedirebilirsiniz dedi Buna çok sevindim
*Öğle yemeğinde evde pişen herşeyden verebilirsiniz, patlıcan hariç dedi. Bir de balıklardan palamut, uskumru ve hamsi hariç beyaz her balığı verebilirmişiz, kızartma olmamak kaydıyla. Ya ızgara ya buğulama olacakmış.
*Akşam üzeri her meyve serbest, verin dedi.
İşte bide yukarda yazmıştım, akşam yemeği verdi.
Bu kadar. Oh beeee hepsini yazdım. Umarım işinize yarar...