2012 Şubat Anneleri

_HaYaTiM_

Daimi Üye
Tepki
1.545
ALIŞTIRMAK - ALIŞTIRAMAMAK
Soruyu doğru sormalı

Anne-çocuk ilişkisini sıklıkla geren bir noktalardan biri şudur: Alıştırmak, alıştıramamak kavramı.

Alıştırmak keyfe ya da tekrara bağlı bir durum değildir. Bir davranışa alışmak, ancak beyinde alıştırılmak istenen davranışı yapmaya muktedir sistem ya da sistemler varsa mümkün olabilir. Yoksa bireyin alıştırılabilmesi mümkün değildir.

Oysa anneler, çocuklarını arzu ettikleri bir davranışa alıştırabildikleri zaman kendileriyle gururlanır, alıştıramadıkları ya da arzu etmedikleri bir davranışa istemeyerek alıştırmış olduklarında gereksiz yere kendilerini harap ederler. Örneğin;

- Ben onu pürtüklü gıdaya alıştırdım.

- Maalesef ben alıştıramadım.

- Bak gördün mü sonunda sen onu kucağa alıştırdın.

- Ben hiç kucağıma almadım. Çok şükür benimki kucağa alışmadı.

Çocuk davranışları şüphesiz ki yönlendirilir. Ancak bu konuda anlaşılması gereken konu şudur: Ne alıştıran alıştırmıştır ne de alışmayan alıştırılamamıştır. Yani, yalnız alıştırmakla davranışlar ortaya çıkabilse idi ve alıştırmak sadece tekrarla mümkün olsaydı 3 aylık bebek de yürütülebilirdi. Bebek yürüme yeteneği gelmeden bir gün önce yürütülemez. Öyle olsaydı fizyoterapi sayesinde spastik çocuk kavramı olmazdı. Kaldı ki spastik bir çocuğa uygulanan fizyoterapinin anlamı da çocuğu yürütmek değil, çocuğun hareketsiz kaslarını aktif tutabilmektir. Sonuç olarak, yapılması gereken istenen bir davranışın ortaya çıkmıyor olması halinde “alıştırdın-alıştırmadın” muhabbeti yerine neden bu davranışın ortaya çıkmıyor olduğu sorusunun sorulmasıdır.

Unutulmamalıdır ki “şekillenebilenler şekillenir” mantığının altında, “bir davranışın ortaya çıkabilmesi için gerekli beyin sistemleri varsa o davranış ortaya çıkabilir” gerçeği vardır.

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Korku

bebikommm

Daimi Üye
Tepki
1.079
ALIŞTIRMAK - ALIŞTIRAMAMAK
Soruyu doğru sormalı

Anne-çocuk ilişkisini sıklıkla geren bir noktalardan biri şudur: Alıştırmak, alıştıramamak kavramı.

Alıştırmak keyfe ya da tekrara bağlı bir durum değildir. Bir davranışa alışmak, ancak beyinde alıştırılmak istenen davranışı yapmaya muktedir sistem ya da sistemler varsa mümkün olabilir. Yoksa bireyin alıştırılabilmesi mümkün değildir.

Oysa anneler, çocuklarını arzu ettikleri bir davranışa alıştırabildikleri zaman kendileriyle gururlanır, alıştıramadıkları ya da arzu etmedikleri bir davranışa istemeyerek alıştırmış olduklarında gereksiz yere kendilerini harap ederler. Örneğin;

- Ben onu pürtüklü gıdaya alıştırdım.

- Maalesef ben alıştıramadım.

- Bak gördün mü sonunda sen onu kucağa alıştırdın.

- Ben hiç kucağıma almadım. Çok şükür benimki kucağa alışmadı.

Çocuk davranışları şüphesiz ki yönlendirilir. Ancak bu konuda anlaşılması gereken konu şudur: Ne alıştıran alıştırmıştır ne de alışmayan alıştırılamamıştır. Yani, yalnız alıştırmakla davranışlar ortaya çıkabilse idi ve alıştırmak sadece tekrarla mümkün olsaydı 3 aylık bebek de yürütülebilirdi. Bebek yürüme yeteneği gelmeden bir gün önce yürütülemez. Öyle olsaydı fizyoterapi sayesinde spastik çocuk kavramı olmazdı. Kaldı ki spastik bir çocuğa uygulanan fizyoterapinin anlamı da çocuğu yürütmek değil, çocuğun hareketsiz kaslarını aktif tutabilmektir. Sonuç olarak, yapılması gereken istenen bir davranışın ortaya çıkmıyor olması halinde “alıştırdın-alıştırmadın” muhabbeti yerine neden bu davranışın ortaya çıkmıyor olduğu sorusunun sorulmasıdır.

Unutulmamalıdır ki “şekillenebilenler şekillenir” mantığının altında, “bir davranışın ortaya çıkabilmesi için gerekli beyin sistemleri varsa o davranış ortaya çıkabilir” gerçeği vardır.

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Korku

bayılıyorum bu kadına ya..-alkis-alkis

nazo06

Daimi Üye
Tepki
1.753
sağol teyzesiii

hahha hay Allahım yaaaa

biz sevi bebenin ayaklı tulumunu aldık ama içinde kayboluyo yaa dana kadar ben sığar demiştim ama bi doğdu 7-8 kg bebek anca sığar :D

ben battaniyeye sarıyorum valla havalar çok sovuk (trakyaca :D)

o mesajı duzenle de sonra tekrar resım eklıcek gıbı ataca bas cıkan ekranda sıl de...

bacaklı pelusların 0-3 bedenını bulamadıydım ben nazom...
dısarı sadece doktora cıktık ondada battanıyeye sarma usulunu kullandık :D
kızkardesım mont almıs sımdı mınnacık,artık onu gıydırırız :D
tesekkür ederiz kızlar.o halde bu doğmamak için bahane değil.duyuyomusun kızım
cnm ya biri bana demişti şimdi geldi aklıma
böle yere sırtın dik şekilde çömel kalk 10-15 kere fazla yapma ama oracıkta doğurma sonra :D
dün niye demedin hamamdan sonra denerdim :D bugun yine hamam yapim ben.ama önce adamı kandırıcam combo stix yapıp bütün olasıkları değerlendirmem lazımmmm:vecihi:

nazom kaç haflatık oldun kız 39+

kuzum 39+4 oldum :(

leader

Daimi Üye
Tepki
2.416
sen bana küs müsün tubişş :lululu:

yoook küs değilim öle adetlerim hiç yoktur beaa bişi mi sezinledin hayırdır hayatım

kızlar bu arada aslı hastanede yatıyormuş haberi olan varmı bilmiyorum akşam konuştuk safra kesesinde taş varmış :( doğumdan sonra alacaklarmış kıyamam yaaa bol bol dua edelim kuzuma

bebikommm

Daimi Üye
Tepki
1.079

yoook küs değilim öle adetlerim hiç yoktur beaa bişi mi sezinledin hayırdır hayatım

kızlar bu arada aslı hastanede yatıyormuş haberi olan varmı bilmiyorum akşam konuştuk safra kesesinde taş varmış :( doğumdan sonra alacaklarmış kıyamam yaaa bol bol dua edelim kuzuma

hadi ya..ayy cok gecmis olsun tamda sırası ha..:( Allah acil sifalar versin insallah

_HaYaTiM_

Daimi Üye
Tepki
1.545
ay annem bazen alem yaa
olaya bakın şimdi

şifonyerin en üst çekmecesi biraz dağılmış
geçen annem baktım toplıcak
aklıma o çekmecede pre.lerin olduğu geldi
bi anda ay bırak toplama dedim
yok toplıcam dedi
yok diyom o inatla boşaltmaya çalışıyo
babam da biz de
en sonunda sesimi yükselttim anne bırakkkk diye
alındı sonra yok nevarmışmış toplasaymış

neyse aradan gün geçti tabii benim elim de değmedi toplamaya
bugün yine diyo ki bana
sen bana o çekmeceyi niye toplatmadın
ne dicemi şaşırdım
ay anne illa söletcen dedim
ne var ki yani ne olabilir kiiiii nolcakkiiiii ay abarttıda abarttı
ay anne saf mısın dedim en sonunda anlamıyo yaa
bok var dicem en sonunda
gittim aldım pre.leri topla dedim
şimdi de toplamıyo

leader

Daimi Üye
Tepki
2.416

dün niye demedin hamamdan sonra denerdim :D bugun yine hamam yapim ben.ama önce adamı kandırıcam combo stix yapıp bütün olasıkları değerlendirmem lazımmmm:vecihi:

nazom ablasından aşağı kalmak istemiyo senin bu zilli ondan bekliyo bence adı ela olcak dimi

leader

Daimi Üye
Tepki
2.416
ay annem bazen alem yaa
olaya bakın şimdi

yok toplıcam dedi
babam da biz de

bugün yine diyo ki bana
ne dicemi şaşırdım
bok var dicem en sonunda
şimdi de toplamıyo

puhahhaa:D kız koptum bacım bende yatak odası geldiğinde pr.. nereye saklasam diye düşündüm eşimin saat kutusu var epeyce büyük oraya topladım koydum görmesin die herşeyi kurcalayacak ya onuda bulmuş

_HaYaTiM_

Daimi Üye
Tepki
1.545

şimdi aklıma geldi :D
combo stix ne la
ilk pozisyon adı falan sandım :kahkaha:

bilmem uzak davranıyosun sanki

aaa aslıcımm geçmiş olsun canım
Allah yardımcın olsun inşallah

nazo06

Daimi Üye
Tepki
1.753

ayy canım benim yaa.cookk geçmiş olsun.allah acil şifalar versin.ben dün ikinizide merak etmiştim.:(kızcağız hastanelerdeymiş demekki..
ay annem bazen alem yaa
olaya bakın şimdi

yok toplıcam dedi
babam da biz de

bugün yine diyo ki bana
ne dicemi şaşırdım
bok var dicem en sonunda
şimdi de toplamıyo
amann görüverseydi kuzum sanki onlar kullanmadılar :) annen hem nolcak..ben utanmam ölee.yeterki kullanılmış olmasın :p

nazom ablasından aşağı kalmak istemiyo senin bu zilli ondan bekliyo bence adı ela olcak dimi

zilliler beni buluyo demekki tubişim..evet kuzum eşim son dakkada bi fikir ortaya atmazsa adı ela olacak.

_HaYaTiM_

Daimi Üye
Tepki
1.545

puhahhaa:D kız koptum bacım bende yatak odası geldiğinde pr.. nereye saklasam diye düşündüm eşimin saat kutusu var epeyce büyük oraya topladım koydum görmesin die herşeyi kurcalayacak ya onuda bulmuş

yuh ordanda mı bulmuş ay bu anneler

ayy canım benim yaa.cookk geçmiş olsun.allah acil şifalar versin.ben dün ikinizide merak etmiştim.:(kızcağız hastanelerdeymiş demekki..

amann görüverseydi kuzum sanki onlar kullanmadılar :) annen hem nolcak..ben utanmam ölee.yeterki kullanılmış olmasın :p

zilliler beni buluyo demekki tubişim..evet kuzum eşim son dakkada bi fikir ortaya atmazsa adı ela olacak.

ay yok görmesin utanırım ben annemle o muhabbete giremem

nazo06

Daimi Üye
Tepki
1.753
combo stix ne la

hahaha delüüü.pozisyon adı hee..ben cok işi bi arada yaptığımda combo stix yaptım diyom..ama sen cok istersen bi pozisyona bu adı verebiliriz:lululu:

nazo06

Daimi Üye
Tepki
1.753
yuh ordanda mı bulmuş ay bu anneler

ay yok görmesin utanırım ben annemle o muhabbete giremem

cok yakın bi kız arkadasım var.cocukluğumuzdan bu yana birlikteyiz.amerikada yasıyor kendisi üstelik çokta zillidir :) bana bi sefer gelirken tüylü pre.tif getirmiş sapuk :D. tabi ölesini görmediydim ben cok ilginç geldi.bi gün canım annem bana gelmişti bende gizlice cebine koydum.kadın eve giderken ekmek almak için büfede inmiş elini cebine atsın bi de ne görsün.2 gün küstüydü bana pis cocuk diye :)hahahah ama ben hiç pişman olmadım yaptığımdan :lululu:

leader

Daimi Üye
Tepki
2.416
tugbis, tablo ne alemde ? ben kacıncı olcam ne diyosun bu konuyla alakalı :D
14.cü olcan bacım galiba sanırsam bende 16.olcam sankim :D
hadi ya..ayy cok gecmis olsun tamda sırası ha..:( Allah acil sifalar versin insallah
aynen ya çok üsüldüm bende size haber verisn die msj atmıştım şimdiden izne çıkmış işe gitmiycekmişim yavrum
combo stix ne la

yok kız sana öle gelmiştir daha önceden senin konuşma tarzından ben öle sezinliyodum alıntı yapmıyodun beni görmüyodun filan kendi kendime yoksa beni beğenmiyormu demiştim.amin cnm cümlemizin yardımcısı olsun

hadi bakalım nazomm 40+larda gelmesinde bu hafta doğur inşallah rabbim ismiyle büyüsün

bebikommm

Daimi Üye
Tepki
1.079
belli mi olur bakarsın ikimizinki aynı zamana denk gelir ben artık kesiyorum umidi yavastan..Allah'a emanet artık Allah'a bırakıyorum hayırlısı olsun ustune dustukce gelmicek bu kız..

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar