Kanola Yağı

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Kanola Yağı nedir?

Kanola Yağı, Kolza bitkisinin %30–42 oranında yağ içeren tohumlarından elde edilen yemeklik bir yağdır. Tüm sıvı yağlarda doymamış yağ oranı yüksek olmakla birlikte bu yağlar arasında %93’lük doymamış yağ oranı ile kanola yağı ilk sırada yer almaktadır. Ayçiçeği yağının kullanıldığı her yerde kullanılabilen kanola yağı, lezzet olarak da ayçiçeğiyle benzerlik göstermektedir. Kanada ve ABD’de hekimler ve diyetisyenler Kanola’nın en iyi yağ asidi oranına sahip bitkisel yağ olduğunu belirtecek şekilde etiketlenmesini öngörmüşlerdir.

Neden Kanola Yağı kullanılmalı?


  • Yemeklik yağlar içerisinde doymuş yağ oranı en düşük yağdır.
Beslenme uzmanları kalp hastalıklarını riskini azaltmak ve kandaki kolesterol seviyesini dengelemek için doymuş yağ oranı düşük doymamış yağ oranı yüksek bir beslenme şeklini önermektedirler. Bu çeşit bir beslenme için en uygun içeriğe sahip yemeklik yağ Kanola Yağı’dır. Çünkü Kanola Yağı diğer tüm yemeklik yağlar içerisinde %7 ile en düşük doymuş yağ oranına sahiptir.



  • İçeriğinde bol miktarda Linoleik asit (Omega–3) bulundurur.
Kanola bitkisi diğer yemeklik yağlara oranla daha fazla Linoleik asit (Omega–3) içerir (%21). Linoleik asit; merkezi sinir sistemi, göz ve trombositler için gereklidir. Kolesterol seviyesini ve trigliserid seviyesini düşürür. Kan hücrelerinin akışkanlığını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolayısıyla damar tıkanıklıklarının oluşmasını engelleyerek kalp krizi riskini azaltır.

  • Doğal bir E Vitamini kaynağıdır.
Kanola yağı doğada bilinen en güçlü antioksidan olan E Vitamini’nin doğal bir kaynağıdır. Vücudumuzda oksidasyon sonucu oluşan serbest radikaller zamanla DNA yapısına ve hücrelere zarar vererek bazı kalıtsal hastalıklara neden olabilirler. Serbest radikaller diye adlandırılan bu zararlı maddelere karşı direnç gösteren en önemli maddelerse antioksidanlardır. E vitamini de doğadaki en önemli antioksidanlardan biri olarak, hücre yapısındaki değişikliklere karşı koruma sağlar ve vücudumuzda kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi tedavisi zor hastalıkların oluşmasını engeller. 2 çay kaşığı Kanola Yağı’nda 1,9 mg E vitamini bulunur ki bu da günlük almamız gereken E vitamini miktarının beşte birine eşittir.

alıntıdır
 
Katılım
12 Eylül 2008
Mesajlar
31
Tepki
28
Puan
18
Konum
İST
KANOLA YAĞI VE KANSER RİSKİ….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için Böcekler onu yemezler..

Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola ismi ile yayılmıştır.

Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmışdı.

Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler.

Yıllar gittikçe kötüye gidiyordu. Kozla (kanola)yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupada 1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kozla yağı kullanılmakta idi. O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti.

Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pekçok problemleri göstermiştir. Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve trioid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir. Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor,fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor. Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir. Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir.

Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir.

Diğer yanda,kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir.

Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir. Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir. Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz. Sağlıklı olmadığı için, Yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz

bir de kanolanın GDO olmasının getirebilecegi zararlar var..
 
OP
Es_se

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
ıkı zıt acıklama acaba hangısı dogru? arastırmak gerek
cok sgl paylasım ıcn
 
Katılım
12 Eylül 2008
Mesajlar
31
Tepki
28
Puan
18
Konum
İST
esse kanolanın gdo'lu olduğunu herkes biliyor artık kullanılmaması için yeterli bir sebep bence... konuyu görünce dayanamadım yazıyı paylaşmak istedim lütfen gdo lu ürünleri evimize sokmayalım
 
OP
Es_se

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
benımde alıntı yaptıgım bu konu cok guvenılır bı sıteden
nasıl boyle bı acıklama yapmıslarkı ozman buda dusundurucu
gdo urun herkesın evınde var yıllardır yıyoruz malesef
gundeme gelmesıyle sadece bıraz daha dıkkatlıyız :(
sgl paylasım ıcn tekrardan
 
Katılım
12 Eylül 2008
Mesajlar
31
Tepki
28
Puan
18
Konum
İST
benımde alıntı yaptıgım bu konu cok guvenılır bı sıteden
nasıl boyle bı acıklama yapmıslarkı ozman buda dusundurucu
gdo urun herkesın evınde var yıllardır yıyoruz malesef
gundeme gelmesıyle sadece bıraz daha dıkkatlıyız :(
sgl paylasım ıcn tekrardan


mutlaka güvenilir bir sitedir ama...mantıklı düşünmekte gerek kanolayı satabilmek için reklamda yapılmak zorunda..insanlar bu konuda bilinçlendikçe genetik bilimciler bu işten zararlı çıkacak...
mısırda gdo lu ürün mesela ama bir anda vazgeçebiliyormuyuz? hayır... en azından bilinçlendikçe yavaş yavaş terk ederiz..kanola yağının bahsedilen (şayet doğruysa) faydalarını başka ürünlerdenden alabiliriz..neden bile bile genetiği değiştirilmiş ürün yiyelimki..:eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst