Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
29 KASIM - NOVEMBER 29
Tarihte Bugün - Today in History


Birinci Dönem Lausanne Konferansı Tartışmaları
( 20 Kasım 1922 - 4 Şubat 1923)
1937 - Hatay'ın bağımsızlık statüsü yürürlüğe girdi.


1936 - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Devrim Tarihi dersleri başladı.
1935 - İstanbul'da Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası açıldı.
1932 - Jön Türk hareketinin önderlerinden düşünür Abdullah Cevdet öldü.
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ege vapuruyla Trabzon'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı.
1929 - Tekirdağ'da inşa edilen Atatürk Anıtı açıldı.
1920 - "İstiklal Madalyası" ihdası hakkındaki kanunun TBMM'de kabulü.[FONT=&quot]
TBMM savaşta yararlılık gösterenler için İstiklal madalyası ihdası hakkında kanun çıkardı.
[FONT=&quot]1919 - Mîsak-ı Millî[FONT=&quot] ilan edildi.

1918 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, cuma sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ml[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takiben mahfil-i h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mayun'da Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kabul[FONT=&quot]ü.

[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Siirt'ten hareketle Garzan'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met Dairesi'nde misafir edili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i
1914 - 29 Kasım 1914 Tarihinde iki sene kıdem zammı verilmiştir.

1911 - Atat[FONT=&quot]ürk ve arkada[FONT=&quot]şlar[FONT=&quot]ı (Nuri "Conker", Fuat "Bulca" vb.)'n[FONT=&quot]ın İskenderiye'den Trablusgarp'a hareketi. (Atat[FONT=&quot]ürk ve arkada[FONT=&quot]şlar[FONT=&quot]ı İskenderiye'den trenle Eb[FONT=&quot]ülhaccac istasyonuna, oradan da 1 Aral[FONT=&quot]ık 1911 g[FONT=&quot]ün[FONT=&quot]ü hareketle 8 g[FONT=&quot]ünl[FONT=&quot]ük bir yolculuktan sonra Bingazi topra[FONT=&quot]ğına ge[FONT=&quot]çmi[FONT=&quot]şlerdir)
[FONT=&quot]
[FONT=&quot]
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul

1 ARALIK - DECEMBER 1
Tarihte Bugün - Today in History

[SIZE=+1]
1 Aralık 1930
Atatürk, Ege Vapuru'nda İstanbul'u seyrederken

1933 - İktisat Vekaleti'nin hazırladığı, T.C. Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı Başbakanlığa sunuldu.
1930 - Atatürk'ün Ege vapuruyla Trabzon'dan İstanbul'a gelişi.
[FONT=&quot]1929 - Alman biyografi yazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Emil Ludwig'in Ankara'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rken gazetecilere demeci: "Gazi Hazretleri ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mem o kadar k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetlidir ki, bunu bir iki kelime ile s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlamak imk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yoktur. B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya Gazi Hazretleri[FONT=&quot]'nin yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z faaliyetini [FONT=&quot]bilirler. Fakat, ben kendileri ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]rken d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n me[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]hul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] olan di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er bir meziyetini ke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]fettim. Gazi Hazretleri ey[FONT=&quot]lem adam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kadar da bir d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rler."
1928 - Yeni Türk harflerinin kullanımı yürürlüğe girdi. Gazeteler, mecmualar, levha, tabela ve ilanlar yeni harflerle basılmaya başladı.
Osmanlı borçlarının tasfiyesine ilişkin anlaşma TBMM'de onaylandı.
II. İktisat Şurası toplandı (1/14 Aralık 1928).
Vakit gazetesinin 30 Kasımda başlattığı ''Mutlu Çiftler Müsabakası'' ilgiyle karşılandı.
1924 - Türkiye ile Estonya arasında dostluk anlaşması imzalandı.
1921 - Fransızlar, Adana ve Mersin'i Türklere teslim etti. Adana hükümet konağına Türk bayrağı çekildi.
[FONT=&quot]Vekiller Heyeti'nin, yetki ve vazifesine dair kanun teklifi m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetiyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde ko[FONT=&quot]nu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Anayasam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n maddelerini d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]necek olursak, bu kanun, do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rudan do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ruya yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bizim kafalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]dan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]km[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] bir[FONT=&quot] [FONT=&quot]kanun de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. Bu kanun, do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rudan do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ruya her millet ferdinin kalp ve vicdan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kendili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], toplumumuzun y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek vicdan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda belirmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve ondan [FONT=&quot]sonra y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]üğ[FONT=&quot]e girmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Zaten, bu m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetle demin arz etmi[FONT=&quot]ştim, kanun, hakik[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kanun yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z b[FONT=&quot]öyle olur. Taklit ile kanun olmaz."[Kocatürk]
[FONT=&quot]1920 - Demirci Mehmet Efe'nin ayaklanması.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk-Sovyet ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kilerine dair esaslar konusunda [FONT=&quot]Moskova B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya talimat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].[FONT=&quot] (Talimat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bir [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zeti de Baku ve Tiflis m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]messillerimize iletilmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere [FONT=&quot]Do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u Cephesi Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1918 - Hükümet ilerde ağırlaştırılacak hükümlerle birlikte gazetelere sansür getirdi.
Trakya-Paşaeli Müdâfaa-i Heyet-i Osmaniye kuruldu.
İzmir'de Müdafaa-ı Hukuku-ı Osmaniye Cemiyeti kuruldu.
Bir Fransız - Ermeni taburu Dörtyol’u işgal etti.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan "Allah'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ink[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r?" adl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] eseri okumas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece Anafartalar Grubu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) ve Fuat (Bulca) Bey ile evlilik [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine sohbeti.
1912 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Gelibolu'ya hareketi.
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul

4 ARALIK - DECEMBER 4
Tarihte Bugün - Today in History

image001.jpg

4 Aralık 1930
Kadıköy vapurunda Yalova'ya gidiyor
image003.jpg

4 Aralık 1930
Kadıköy Vapurunda
ata-32_k.jpg

4 Aralık 1920
Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal,
cephe gerisinde Bozüyük civarında İsmet İnönü’nün trenini beklerken
4Aralik1920.jpg

4 Aralık 1920
T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, Eskişehir yakınlarında tren istasyonunda
Batı Cephesi Komutanı İsmet Bey'i beklerken
1943 - İnönü, Churchill ve Roosevelt, Kahire Konferansı’nda bir araya geldiler.
TÜRKİYE VE İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI
İnönü’nün en büyük başarısı Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı’nın dışında tutması oldu. Onun bu politikası çeşitli dengeleri aynı anda kurabilmek ve ülkenin durumunu birkaç yönden güvence altına alabilmek biçiminde gelişti. 23 Ağustos 1939’da Sovyet-Alman Anlaşması imzalandığında, bu beraberliğin Türkiye aleyhine sonuçlar verebileceğini düşünen İnönü, Fransa ve İngiltere ile anlaşma yaparak ekonomik yardım aldı (13 Ekim 1939). Daha sonra Sovyetler Birliği ile bu ülkenin Türkiye’ye saldırmayacağı güvencesini alan bir anlaşma imzaladı (25 Mart 1941). Sovyetler Birliği’ne saldırmasından birkaç gün önce ise Almanya ile bir saldırmazlık anlaşması yapmıştı (Haziran 1941). İnönü’nün bu dengeli politikası savaş boyunca devam etti. 1943 başında Adana’da Churchill ile görüştü. Aynı yıl 4 Aralık’ta Kahire’de İnönü Churchill ve Roosevelt ile biraraya geldi. müttefiklerin kendi yanlarında savaşa girmesi isteğine bilinçli bir politikayla karşı koyan İnönü’nün liderliğindeki Türkiye savaşın bitmesine kısa bir süre kala, ABD, İngiltere ve SSCB’nin yanında yer alarak Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etti ve 24 Ocak 1945 tarihli Birleşmiş Milletler bildirisini imzaladı. 5 Mart 1945 tarihinde San Francisco Konferansı’na davet edilen Türkiye Birleşmiş Milletler kurucu üyeleri arasında yer aldı.
1937 - Atatürk'ün, gece Falih Rıfkı Atay'ın evine gidişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.
[FONT=&quot]1933 - Eskişehir Şeker Fabrikası kuruldu.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]eker Fabrikas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, -Ankara'ya getirilen- hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ra defterine yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]eker Fabrikas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ye derin ilginin y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kselmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erli vesikas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Cumhuriyeti'ni, b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle sanayi kurulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla zengin[FONT=&quot]le[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirenlere, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zelle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirenlere minnet!"
[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Bulgar Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]anof [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefi[FONT=&quot]ne, Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] Genel Sekreterli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde verilen [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ayda bulunmas[FONT=&quot]ı.
1930 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am tekrar İstanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1929 - Hükümet,Türk parasının değerini yükseltme amacıyla bazı tedbirlerle birlikte her yerde vatandaşların özellikle yerli malı kullanmasını öngören bir kararname yayınladı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kayseri-Sivas hatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Gemerek istasyonunun [FONT=&quot]a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] nedeniyle kendisine sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eken halka memnuniyetini ve sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildirmesi[FONT=&quot].
1927 - Cumhuriyet döneminin ilk kağıt paraları tedavüle çıkarıldı.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da, Yunan El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Camados'un g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevine cevap konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Terc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]man-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hakikat gazetesi ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na İstanbul halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Cumhuriyet hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda demeci: "...Memleket mutlaka [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]da[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], uygar ve yeni olacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bizim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bu, ha[FONT=&quot]yat davas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye ya yeni fikirle donanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], namuslu bir [FONT=&quot]idare olacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r veyahut olamayacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Halk ile [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok tema[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m vard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. O saf kitle, bilmezsiniz, ne kadar yenilik tarafta[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1920 - TBMM’de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu kuruldu ve Mustafa Kemal Grup Başkanlığı’na seçildi.
[FONT=&quot] [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah Ankara'dan Eskiş[FONT=&quot]ehir'e geliş[FONT=&quot]i.
Mustafa Kemal, İsmet İnönü ile Çerkez Ethem'in kardeşi milletvekili Çerkez Reşit, Eskişehir'de bir araya geldi. Görüşmede Çerkez Ethem birliklerinin takındığı tavır konuşuldu.
Ankara'da maaşlarını alamayan öğretmenler ilk kez grev yaptı.
1919 - Trabzon ve Havalisi Adem-i Merkeziyet Cemiyeti kuruldu.
Aralık 1919'da İstanbul'da kurulan bu dernek, Trabzon ve yöresi için bölgesel ve özerk bir yönetim taraftarıydı. Kurtuluş Savaşı'na karşı bir kuruluş özelliğindeydi. 15 Eylül 1919 günü, Hürriyet ve İtilaf Partisi'yle birleşme kararı aldı.
1918 - Vilayet-i Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti İstanbul'da kuruldu.
[FONT=&quot]"Wilson Prensipleri Cemiyeti"[FONT=&quot]nin kurulması.
Aralarında Halide Edip (Adıvar), Ali Kemal, Refik Halid (Karay), Celal Nuri (İleri), Ali Kemal, Ahmet Emin (Yalman), Necmettin Sadık ve Yunus Nadi gibi isimlerin de bulunduğu Cemiyeti kuruldu. Cemiyet ABD başkam Wilson'a gönderdiği mektupta, ABD'nin yapılacak reformlara önderlik ve rehberlik etmesi istendi.
1916 - Atatürk'ün, günü kitap okumak ve Arıburnu Muharebeleri Raporu'nun yazmakla geçirmesi.
1897 - Osmanlı devleti ile Yunanistan arasında barış anlaşması imzalandı.
Osmanlı-Yunan Savaşı: 1897 yılında Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında meydana gelen savaştır. Yaklaşık bir ay sürmüş ve Osmanlı ordusunun zaferiyle neticelenmiştir.
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
5 ARALIK - DECEMBER 5
Tarihte Bugün - Today in History

ata-92_k.jpg



5 Aralık 1930
Gazi Mustafa Kemal, İstanbul Üniversitesinde öğrencilerle ders dinlerken

1936 - Atatürk'ün, gece Ankara Palas'ta "Çocuk Esirgeme Kurumu"nun balosunu şereflendirmesi.
(30 Haziran 1921 - Mustafa Kemal'in öncülüğünde "Çocuk Esirgeme Kurumu" kuruldu.)

Dünyada çocukların sahip olduğu tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram...
23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram, ilk kez 23 Nisan 1920’de "Hakimiyeti Milliye Bayramı" olarak kutlanmıştır.

1930’lu yıllarda Çocuk Esirgeme Kurumu'nun gelenekselleştirdiği "Çocuk Haftası"nın başlangıcının da bu bayramla aynı güne rastlaması sebebiyle "Milli Hakimiyet Bayramı" ile "Çocuk Bayramı" aynı gün kutlanmaya başlamıştır. 27 Mayıs 1935’te bu gün, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak kutlanılmaya başlanmıştır. 1979'un UNESCO tarafından 'Çocuk Yılı' ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslararası nitelik kazanmıştır.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve tek ulusal bayramıdır. Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bayram dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl düzenlenmektedir.

Atatürk'ün çocuk sevgisi herkes tarafından bilinmektedir. Atatürk'ün manevi çocuklarıyla ilişkisi,o yıllarda yaşayan kişilerin anı kitaplarında yer almaktadır. Atatürk her fırsatta "Bugünün küçükleri yarının büyükleri" diyerek çocukların toplumların gelişimi için ne denli önemli olduğunu belirtmiştir.

Geleceğin çocukların elinde olduğunu düşünen Atatürk,1924'te ilk Meclis'in açılış tarihi olan 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve daha sonra bu bayramı çocuklara armağan etmiştir.1979’dan bu yana her yıl 23 Nisan’da TRT tarafından geleneksel olarak 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenmektedir. Bir hafta süren etkinliklere 8 – 12 yaş arası dünya çocukları davet edilmektedir.

Farklı kıtalardan farklı ülkelerden gelen çocuklar gönüllü ailelerin evlerinde misafir edilmektedir.1979'da 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyutta kutlanmaya başlanan şenliklerde bugüne kadar 87 ülkeden yaklaşık 18500 kişi konuk olmuştur.

1934 - Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı'nın tanınması.
Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıyan Anayasa değişikliğinin kabulü.

8 Ekim 1934'de kabul edilen ve 5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren son yasayla da kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. Teşkilat-ı Esasiye Kanununun 10 ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

İsmet İnönü ve arkadaşları tarafından verilen ve seçim kanununda değişiklik yaparak, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan önerge TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınması üzerine bir notu: "...Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasî hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lâzım gelecektir. Türk kadını evdeki uygar yerini salâhiyetle almış, iş hayatının her safhasında başarılar göstermiştir. Siyasî hayatta Belediye seçimlerinde tecrübesini yapan Türk kadını, bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salâhiyet ve liyakatle kullanacaktır. Bu notla en mühim inkılâplardan birini anmış oluyoruz." [Kocatürk]
Kadınlar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın en önemli unsurlarından biriydi ve Mustafa Kemal, Cumhuriyet'in ilanından sonra ‘‘kadın hareketi’’ne büyük önem verdi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde İkinci Meşrutiyet sırasında başlayan kadın uyanışı, cumhuriyetle birlikte büyük bir ivme kazandı. Kadın hareketinin ve haklarının en büyük savunucusu ise, her öncü eylemde olduğu gibi, Mustafa Kemal'di.

Atatürk, kadınların siyasal örgütlenişini Kurtuluş Savaşı yıllarında destekliyordu. 1923 yılının yaz aylarında, daha Halk Fırkası ve Cumhuriyet kurulmadan ‘‘Kadınlar Halk Fırkası’’ kurulmuştu. Bu siyasi örgüt, her açıdan Cumhuriyet hükümetlerine baskı yaparak kadın haklarının savunucusu oldu. Şubat 1924'te ‘‘Türk Kadın Birliği’’ kuruldu, ama Türk kadınının çağdaş yasal haklara kavuşmaları, biraz zaman aldı.

1934 - Women are given the right to vote in national elections, and to become elected members of parliament.

1933 - Atatürk'ün, Mülkiye Mektebi'nin 57. kuruluş yıldönümü nedeniyle Mülkiyelilerin sevgi ve bağlılık telgrafına cevabı: "...Mülkiyelilerin bana bildirdikleri duygular, değerli bir topluluğun yüksek yurt, vazife, inkılâp ve ülkü kavramlarına beslediği bilinçli ve aydınlık sevgiyi ve saygıyı gösterdiğinden beni çok sevindirdi!"

1932 - Atatürk'ün, Samih Rifat Bey'in ölümü nedeniyle Türk Dili Tetkik Cemiyeti (Türk Dil Kurumu)'ne mektubu: "...Bu acı karşısında Genel Merkez Heyetinizin gösterdiği duyarlık, Türk milletinin bilginleri için her zaman besleyegeldiği yüksek saygının yeni bir belirtisidir. Türk dilinin yükselmesi uğrunda yıllardan beri emek vermiş Başkanınızın yaptığı gibi bıkmadan, usanmadan çalışmak için içtiğiniz andı kutlarım. Bu andı hepinizin sağ ve sağlam olarak yerine getirmenizi dilerim."

1931 - Atatürk'ün, Mülkiye Mektebi (Siyasal Bilgiler Fakültesi)'nin 55. kuruluş yıldönümü nedeniyle kendisine gönderilen saygı telgrafına cevabı: "Mülkiye Mektebi'nin 55. yıldönümü münasebetiyle toplanan mezunlarının hakkımda gösterdikleri samimî duygulara teşekkür ederim."

Atatürk'ün, Bulgar Başbakanı Muşanof şerefine Cumhurbaşkanlığı Orkestrası'nın Ankara Halkevi'nde verdiği konseri izlemesi ve Muşanof'la bir süre görüşmesi.

Başbakan İsmet İnönü İle Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras'ın Yunanistan'ı ziyaretleri sırasında, 1930 Türk-Yunan Dostluk Antlaşması yürürlüğe konuldu.

1927 - Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Washington Büyükelçisi Ahmet Muhtar Bey güven mektubunu sundu.

Cumhuriyet döneminin ilk kağıt paraları tedavüle çıkarıldı.
Yeni yılla birlikte 6 sıfırı atılarak, başına “yeni” sıfatı eklenen Türk lirasının tarihteki yolculuğu 5 Aralık 1927 tarihinde başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş çalışmalarının sürdüğü dönemde birsüre daha tedavülde kalan ve liranın doğuşundan sonra yaşamını “yedek” olarak sürdüren Osmanlı İmparatorluğu’nun “Evrak-ı Nakdiye” adıyla anılan kağıt paraları, 4 Aralık 1928 tarihinde dolaşımdan tamamen kaldırıldı.

1923 - Ağa Han, hilâfet sorunu ile ilgili olarak İsmet Paşa'ya bir mektup gönderdi. Bu mektup, Tanin, Tevhid-i Efkâr ve İkdam gazetelerinde yayınlandı.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu kuruldu.

1921 - Mustafa Kemal'in Hıristiyanlara kötü davranılmayacağı ve bir af çıkartılacağı yolundaki bildirisine inanmayan Ermeniler, Fransızlarla birlikte şehri terketmeye başladı.

Adana, Ankara Hükümeti'nin denetimine girdi.
Atatürk'ün, Ankara Antlaşması gereğince Adana'nın tekrar anavatana katılışı münasebetiyle Adanalılara bildirisi: "Asırlardan beri Türkiye'nin ayrılmaz bir parçası iken Büyük Harp sonunda işgal altına girmiş, bu defa Fransa hükümetiyle imzalanan antlaşma gereğince yönetimimize dönmüş olan Adana'da hükümetimiz tekrar kuruluyor." [Kocatürk]

Kâzım Karabekir'in, Atatürk'e "Başkumandanım Kemal Paşa Hazretlerine" ithafını taşıyan imzalı resmini vermesi.

1920 - T.B.M.M.'de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu kuruldu ve Mustafa Kemal Grup Başkanlığına seçildi.

İstanbul'dan gelen İzzet (Furgaç) ve Salih (Hulusi Kezrak) Paşalarla Mustafa Kemal arasında görüşmeler yapıldı.

Bilecik Görüşmesi yapıldı (Bilecik Mülakatı).
Mustafa Kemal Paşa'nın Bilecik'te Ahmet İzzet Paşa başkanlığındaki İstanbul heyeti ile görüşmesi. Atatürk'ün, Bilecik'e gelişi; burada Dahiliye Nazırı Ahmet İzzet Paşa başkanlığında Bahriye Nazırı Salih Paşa, Ziraat Nazırı Hüseyin Kâzım Bey, Rasathane Müdürü Fatin (Gökmen) ve Dışişleri memurlarından Münir (Ertegün) Bey'in dahil olduğu İstanbul heyeti ile görüşmesi ve heyetin İstanbul'a dönmesine müsaade etmeyeceğini, beraber Ankara'ya gidileceğini bildirmesi.

Görüşme sonucu heyetin İstanbul'a dönmesine izin verilemeyeceğini ve birlikte Ankara'ya gidileceğini bildirmesi. (Bilecik Mülakatı).

1916 - Atatürk'ün, Arıburnu Muharebeleri Raporu'nu yazmaya devam etmesi.

2. Ordu Komutanı Ahmet İzzet Paşa'nın, Atatürk'e, Van Hareket Müfrezesi hakkındaki görüş ve tekliflerini kabul ettiğini bildirmesi.

1915 - Mareşal Liman von Sanders'in, Anafartalar Grubu Karargâhı'na gelişi ve Atatürk'e, beraberinde getirdiği hava değişimi izin yazısını vermesi.
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
20 ŞUBAT - FEBRUARY 20
Tarihte Bugün - Today in History



1939 - Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı ‘İlköğretim’ dergisinin ilk sayısı çıktı.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Aras'la be[FONT=&quot]raber Pera Palas'a gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ege vapuru ile Ta[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ucu'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, buradan Silifke'ye gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve tekrar Ta[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ucu'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] motorla Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Konya'da incelemeler yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeler, eski sanat ve uygarl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k eserlerinin [FONT=&quot]korunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Memleketimizin hemen her taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda emsalsiz defineler halinde yatmakta olan eski uygarl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k eserlerinin ilerde taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdan meydana [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak bilimsel bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde korunma ve tasnifleri ve ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en de[FONT=&quot]virlerin s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekli ihmali y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden pek harap bir hale gelmi[FONT=&quot]ş [FONT=&quot]olan [FONT=&quot]â[FONT=&quot]bidelerin korunmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ze m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]klerinde ve [FONT=&quot]kaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerinde kullan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere arkeoloji uzmanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ke[FONT=&quot]s[FONT=&quot]in l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zum vard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bunun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itim Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'nca d[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ya [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retime g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilecek [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]renciden bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sm[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bu [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ubeye ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] uygun olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] fikrindeyim."
1930 - Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu TBMM’de kabul edildi.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece, D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] (Ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]) ve [FONT=&quot]e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inin verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i resepsiyonu [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ve [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'yla beraber Ankara'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra, Vekiller Heyeti toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Tal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Berlin'den g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i 22 Aral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]1919[FONT=&quot] tarihli mektubuna cevab[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 19.2. [FONT=&quot]1920[FONT=&quot] tarihli telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] mevcudiyetimizin ko[FONT=&quot]runmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve hayat ve ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kurtar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zaru[FONT=&quot]retlerinden do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an Kilikya, İzmir mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] cephelerinde milletimizin [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdiye kadar d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot] kan, ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]amak hususundaki ta[FONT=&quot]rih[FONT=&quot]î[FONT=&quot] karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nb[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k derecesini ispata k[FONT=&quot]â[FONT=&quot]fi oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]undanmill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] emellere uygun bir bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a kuvu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mit ettir[FONT=&quot]mektedir. Memlekette tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] huzurun meydana geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ancakb[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a kavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]makla m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1919 - 20. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na atanan Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, -Anadolu'ya hareketinden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce- Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li'deki evinde ziya[FONT=&quot]reti[FONT=&quot] [FONT=&quot](Kaynaklarda bu ziyaretin tarihi belirtilmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. 20 [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ubat 1919 tarihi, olaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n seyrine [FONT=&quot]uygun d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mektedir).[FONT=&quot] [Kocatürk]
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am, davet [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Avusturyal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] subaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenledi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i yemekte bulunmas[FONT=&quot]ı.
1914 - İstanbul'da ilk elektrikli tramvay sefere başladı.
[FONT=&quot]1913 - Mahmut [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı ü[FONT=&quot]zerine durumu yerinde incelemek ve komuta zincirindeki [FONT=&quot]anla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mazl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] gidermek amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Gelibolu'ya [FONT=&quot]geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, burada Hur[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve Enver Bey ile, daha sonra Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek Fahri Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Fethi Bey ve Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi[FONT=&quot]. [Kocatürk]
 

dilo$

Daimi Üye
Katılım
15 Mart 2013
Mesajlar
429
Tepki
342
Puan
63
Yaş
32
Konum
Ankara
8 MART
017_02.jpg

1915
Kurmay Albay Mustafa Kemal, Gelibolu Yarımadası
1935 - Atatürk'ün, Çankaya Köşkü'nde verilen çay ziyafetinde bulunması.

1934 - Atatürk'ün, akşam Anadolu ku.lübüne gelişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.

1933 - Atatürk'ün başkanlığında Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin toplantısı ve dil çalışmaları hakkında bazı kararlar alınması.
Atatürk'ün, gece Çankaya'da film izlemesi.

1930 - Atatürk'ün, Antalya'da kazalardan gelen heyetleri kabulü ve şehirde incelemeler yapması.

1928 - Atatürk'ün, "Le Matin" gazetesi muhabirine Türk demokrasisi hakkında demeci: "...Türk demokrasisi Fransız ihtilâlinin açtığı yolu izlemiş, lâkin kendisine has ayırıcıözellikle gelişmiştir. Her ne kadar milletlerin ve demokrasilerin işbirliği yapmaları lâzım ve mümkünse de, işbirliği ancak bir tek amaca, yani barışa yönelik ise mümkün ve yararlı olur."

1926 - Atatürk'ün, Ankara'da Türkiye İş Bankası’nın, şerefine düzenlediği çayda bulunması.

1925 - Diyarbakır’da Mürsel Paşa komutasındaki ordu birlikleri Şeyh Sait kuvvetlerini dağıttı.

Hükümet güçleri, Diyarbakır yakınlarında Şeyh Sait'in adamlarıyla yapılan çarpışmalarda galip gelen taraf oldu.

Atatürk'ün, akşamüzeri, beraberinde Kemalettin Sami Paşa olduğu halde Ankara'da bazı ziyaretlerde bulunması.

1922 - Atatürk'ün, sabah Sivrihisar'dan hareketle öğleyin Karakaya'ya gelişi, askerî tetkik ve teftişleri; akşam tekrar Sivrihisar'a dönüşü.

1920 - Ali Rıza Paşa'nın istifasıüzerine Salih Hulusi (Kezrak)Paşa'nın kabine kuruşu.
Bu kabinede Harbiye Nazırlığına yine Fevzi Paşa (Çakmak) getirilmiştir.

1916 - Mareşal Liman von Sanders'in, sabah, Atatürk'le beraber 12. Tümen'i denetlemesi.

1915 - 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece Nusrat mayın gemisi Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) Bey komutasında düşman gemilerinin projektörlerine aldırmadan Anadolu yakasındaki Akyarlar'a mayınlarını bıraktı.
 

dilo$

Daimi Üye
Katılım
15 Mart 2013
Mesajlar
429
Tepki
342
Puan
63
Yaş
32
Konum
Ankara
10 MART - MARCH 10
Tarihte Bugün - Today in History


CanakkaleSavasi1.jpg


CanakkaleSavasi2.jpg


Çanakkale Savaşı



1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri Gazi Orman Çiftliği'ne, daha sonra Anadoluklubüne gidişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.
1937 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Ankara'ya gelişi.
1936 - Atatürk'ün, akşam trenle İstanbul'dan Ankara'ya hareketi.
1935 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille Gazi Orman Çiftliği'ne, oradan da Anadolu klubünegelişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.
1934 - Yahya Kemal (Beyatlı)'in, Yozgat milletvekilliğine seçilmesi nedeniyle Atatürk'e teşekkür telgrafı: "Türk milletinin büyük ve engin şerefli başkanının yüksek yakınlığı eseri olarak bu defa Yozgat milletvekilliğine seçilmem sebebiyle kalbim minnetle doludur. Ondokuz seneden beri dehasının yıldızı arkasından gittiğim büyük başkanımızın yakınlığı hayatımın yegâne değeridir. Derin teşekkür ve saygılarımı arz ederim, efendim."
1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille Gazi Orman Çiftliği'ne kadar bir gezinti yapması, geceyi Çankaya'da film izleyerek geçirmesi.
1931 - Recep Bey (Peker) Cumhuriyet Halk Fırkası genel sekreterliğine getirildi.
Savua Oteli’nde kalan Troçki İstanbul’da kiralık ev aradığını ilan etti.
İstanbul’da yayımlanan Bıldırcın, Piliç ve Çapkın Kız mecmuaları hakkında müstehcen yayın davası açıldı.
1922 - Atatürk'ün, sabah Aziziye'den hareketle Hüsrevpaşa'da ileri karakol (emniyet hattı) mevzilerine gelişi, araziyi tetkiki, saat 15.00'te buradan hareketle saat 17.00'de tekrar Aziziye'ye dönüşü; akşam İsmet, Yakup Şevki ve Selâhattin Adil Paşalarla yemek yemesi.
1921 - Koçkiri ayaklanmasından sonra Elazığ, Zara, Erzincan ve Divriği'de sıkıyönetim ilan edildi.
1920 - Londra'da biraraya gelen İtilaf Devletlerinin dışişleri bakanları İstanbul'un geçici olarak işgal edilmesine karar verdi.
5. Balıkesir Kongresi toplandı.
Londra'da İtilaf Devletleri Dışişleri Bakanlarının Yunan Başbakanı Venizelos'un da katılmasıyla bir toplantı yaparak İstanbul'un işgaline resmen karar vermeleri.
1919 - İstanbul'da İngilizlerin isteği ile bazı tanınmış kişilerin tutuklanması.
1916 - Atatürk'ün komuta ettiği 16. Kolordu'nun karargâhının -Başkomutanlık Vekâleti'nce- Diyarbakır'a nakledilme kararı ve Atatürk'ün doğu cephesinde aynı isimle kurulan bir kolorduya komutan atanması (Başkomutan Vekili Enver Paşa, bugün Atatürk'e telgraf çekerek 16. Kolordu karargâhının Resülayn [Ceylanpınar] üzerinden hemen Diyarbakır'a hareket etmesini istemiştir).
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
10 KASIM - NOVEMBER 10


BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK'Ü
SAYGI ve MİNNETLE ANIYORUZ
ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ

10Kasim1938.jpg


10 Kasım 1938
Bayraklar yarıya indi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu h[FONT=&quot]ayata gözlerini kapadı.
Unutmadık, Unutmayacağız


Atatürk'ün ölümü perşembe saat: 9:05
[FONT=&quot]10 Kasım 1938 perşembe günü saat dokuzu beş geçe Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini kapadı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk,
ölümünün yıldönümünde bütün yurtta, KKTC'de ve Türkiye'nin dış temsilciliklerinde törenlerle anılıyor.
ATATÜRK son yolculuğuna uğurlandığı


Atatürk served as the first president of the Turkish Republic until his death in 1938

ata-155_k.jpg


10 Kasım 1953
Atatürk’ün naaşının Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrinden Anıtkabir’e nakledilmesi


AtaturkunArdindan3.jpg


Atatürk’ün ölümüyle sarsılan halkın üzüntüsü...



21Kasim1938.jpg

21 Kasım 1938
Büyük Ata’sına son görevini yapmak üzere korteje katılan halk...
1938 - Atatürk'ün naaşı, tahnit edilerek Dolmabahçe Sarayı salonunda özel bir katafalk'a yerleştirildi. Türk bayrağına sarılı ve başında silâh arkadaşlarının nöbet tuttuğu mukaddes tabut, üç gün müddetle milletin ziyaretine bırakıldı. Naaşı, bilâhere 20 Kasım'da Ankara'ya getirildi. 21 Kasım'da büyük törenle Etnoğrafya müzesindeki geçici kabrine kondu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Çanakkale'de ve diğer muharebelerde ona karşı savaşmış yabancı generaller törende bilhassa dikkati çekiyordu. 10 Kasım 1953'te naaşı, Etnografya müzesinden alınarak muhteşem bir törenle Anıtkabir'e nakledildi.
1953 - Atatürk'ün naaşı, Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın katıldığı görkemli törenle Anıtkabir'e nakledildi.
●[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n naa[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, sabah 7.30'da kur[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]un tabuttan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]la[FONT=&quot]rak ceviz a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] tabuta al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n tabutunun, saat 9.05'te Etnografya M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zesi'nden [FONT=&quot]al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]narak b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]renle An[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tkabir'e nakledilmesi ve f[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ni v[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cudunun vatan topraklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na verili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
●Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev halkın ziyaretine açıldı.
1938 - Atatürk died at five past nine in the morning on November 10 in Dolmabahce Palace (the entire nation comes to a halt to honor him at 9:05 every year). Weeping crowds of all ages came from near and far to Dolmabahce during a week of mourning to pay their last respects to Atatürk whose body rested in a coffin covered by a Turkish flag on November 16 to 18. On November 19 the coffin was taken in procession to Sarayburnu from where it was taken onto the battleship Yavuz so that it could be transported to Izmit. From this city on the Asian shore of the Sea of Marmara, Atatürk’s coffin was placed on a specially designated train which travelled at a slow speed throughout the country on its way to Ankara to enable mourners to pay their respects. Once the coffin arrived in Ankara on November 20, an official funeral was held on November 21. Dignitaries from many countries attended Atatürk’s state funeral, as the world paid tribute to Turkey’s great leader. The coffin was moved in a solemn procession by gun carriage from the Grand National Assembly to the Ethnographic Museum which had been selected as a temporary resting place until a mausoleum for Atatürk could be constructed.
EthnographicMuseum.jpg


The Ethnographic Museum
1953 - At five past nine on November 10, 1953, Atatürk’s remains were taken from the Ethnographic Museum in a Turkish flag-draped coffin for burial at Anıtkabir.
Anitkabir.jpg

Anıtkabir - The Mausoleum of Atatürk
ata-19_k.jpg

31 Ekim – 13 Kasım 1918
Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Grup Komutanı iken

[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda saat dokuzu be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met bildirisi: "...Ebed[FONT=&quot]î[FONT=&quot] T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milleti, onun eserlerini ebediyete kadar ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]atacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i, onun k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetli emaneti olan T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Cumhuriyeti'ni daima koruyacak ve onun izinde y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yecektir. Kemal Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n tarihinde ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde daima ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ayacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]."[FONT=&quot]


[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekli ve dan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]man hekimlerin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m tutana[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]: "...8 Kas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m 1938 sal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] bir kere daha beliren ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ve tedaviye ra[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men ilerlemesine m[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ni olunamayan ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ratle geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]en ikinci bir b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k koma i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde 10 Kas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m 1938 per[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]embe sabah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], saat dokuzu be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok muazzez ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k hasta terk-i hayat etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir."
[FONT=&quot]S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekli ve dan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]man hekimlerin, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n hastal[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] raporu: "..Mart ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Paris'ten [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan Prof. N. Fiessinger ile Prof. Dr. Ne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]et [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]mer İrdelp aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Ankara'da bir t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]bb[FONT=&quot]î[FONT=&quot] dan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma daha yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir karaci[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e bir dalak bir kere daha m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]ahede edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]his konularak hastal[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n bir "hepatite sclerocongestive ethylique" oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u tespit edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Uygulanan tedavi sayesinde hastal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir derece d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] gibi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] ise de, ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekte hastal[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n seyrinde cidd[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir durma husule gelmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi devam etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. ..Yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok itinal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tedaviye, her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] emek ve gayrete ra[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men, hastal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k asla durmaks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n seyrine devam ederek yaratt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ka[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eksi yava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] yava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] artm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve son iki ay i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde [FONT=&quot]üç[FONT=&quot] defa beliren ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k karaci[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er yetersizli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olan vahim asab[FONT=&quot]î[FONT=&quot] belirtilerle hastal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k son derece a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]rla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve geciktirme [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]pheli bir hale gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] takiben, H[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ss[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]hha Enstit[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]Dr. Nuri Hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Aktansel taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ve sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] elinin mul[FONT=&quot]â[FONT=&quot]j[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
1938 - Ulu Önder Atatürk'ün ölümü perşembe saat: 9:05.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Kurtuluş Savaşı'nın önderi ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Dolmabahçe Sarayı'nda sabah saat 9.05'te 57 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.
ATA ARTIK YOK - ATA'YI ANIYORUZ
Çağdaş Türkiye Cumhuriyet’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk hayata veda etti.
Uzun süre karaciğer rahatsızlığıyla boğuşan büyük önder Atatürk 10 Kasım 1938 günü saat 9.05’te öldü. Atatürk’ün naaşı, tahnit edilerek Dolmabahçe Sarayı salonunda özel bir katafalka yerleştirildi. Türk bayrağına sarılı ve başında silah arkadaşlarının nöbet tuttuğu tabutu, üç gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı.
Naaşı, 20 Kasım’da Ankara’ya getirildi. 21 Kasım’da büyük törenle Etnoğrafya Müzesi’ndeki geçici kabrine kondu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Çanakkale’de ve diğer muharebelerde ona karşı savaşmış yabancı generaller törende bilhassa dikkati çekiyordu.10 Kasım 1953’te naaşı, Etnografya Müzesinden alınarak Anıtkabir’e nakledildi.

Ulu ÖnderimiziSaygıyla Anıyoruz
"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır,
ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar Kabinesi'nin program[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zleri: "...Millete yepyeni bir program bildirdiniz. Bu program, benim millete vaat etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im hususlard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r! Ben milletle beraber Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n program[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n nokta nokta uyguland[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izleyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im. Daha iyi a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klayay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m: Ben T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milleti, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve onun H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'nin program[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izliyoruz ve fiil[FONT=&quot]î[FONT=&quot] sonucunu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmek istiyoruz[FONT=&quot][FONT=&quot]."
[FONT=&quot][FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 19.30'da Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, gece [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, kendisine sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sunan Siyasal Bilgiler Okulu mensuplar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Siyasal Bilgiler Okulu'nun [FONT=&quot]bundan sonra da memleket i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, verimi daima artan bir k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ve bilim kayna[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] olmakta devam edece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phem [FONT=&quot]yoktur."
[FONT=&quot]D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yle ilgili ola[FONT=&quot]rak, Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] Genel Sekreterli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiltere Maslahatg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sy[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] Morgan, Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ra[FONT=&quot]caat ederek Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nase[FONT=&quot]betiyle [FONT=&quot]İngiltere Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]VIII. [FONT=&quot]Edward taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan husus[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve sa[FONT=&quot]mim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] bir tebrik telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um tarihinin bildirilmesini rica etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Durumu arz eder [FONT=&quot]ve İngiltere B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nce istenilen bilgi uygun g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot] takdirde bildirilmesine m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]saadelerinizi rica ederim."(Yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ya verilen cevap i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Bk. [FONT=&quot]12.11.1936).[FONT=&quot][Kocatürk][FONT=&quot]
[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 19.00'da Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden sonra geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] İtalyan Heykeltra[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] Canonica'y[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]kabul[FONT=&quot]ü.
1924 - "[FONT=&quot]Halk Fırkası"nin, "Cumhuriyet Halk Fırkası" ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] almas[FONT=&quot]ı.
Halk Fırkası'ndan istifa eden milletvekillerinin kuracağı partinin adının "Cumhuriyet Fırkası" olacağı haberi üzerine Halk Fırkası'nın adı Cumhuriyet Halk Fırkası olarak değiştirildi.
Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF), 9 Eylül 1923`te Atatürk tarafından kurulmuş olan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisidir. 1927-1946 yılları arasındaki TBMM seçimlerine tek parti olarak katılmıştır. Başlangıçta "Halk Fırkası" olan parti adı 10 Kasım 1924'te "Cumhuriyet Halk Fırkası" olarak değiştirildi. Mayıs 1935'de 4. Kurultayda Cumhuriyet Halk Partisi adı benimsendi.
Cumhuriyet Halk Fırkası'nın kökleri Sivas Kongresi'ne dayanır. 4-11 Eylül 1919'da toplanan Sivas Kongresi'nde, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde işgale direnmek amacıyla kurulan müdafaa-yı hukuk cemiyetleri Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiştir.

1924 - The People's Party becomes the "Repubican People's Party" (CHP).
[FONT=&quot]1922 - Vahdettin'in Halife sıfatıyla İstanbul'da son Cuma selamlığı (Namazdan sonra Hamidiye Camisi'nin mahfelinde general Harrington ile bir görüşme yapmıştır).
Kırklareli'nin kurtuluşu.[FONT=&quot]
[FONT=&quot]1920 - Doğu Cephesi Komutanlığının Ermenilerin mütareke koşullarını kabul etmemesi nedeniyle, birliklerine harekata devam emri vermesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Erkek [FONT=&quot]Öğ[FONT=&quot]retmen Okulu'nun "Zabit Namzetleri Talimg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hı"n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ilk mezunlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i yemekte bulunmas[FONT=&quot]ı.
1919 - Atatürk'ün, 56. Tümen Komutanı Albay Bekir Sami Bey'e dış siyaset hakkında cevabı: "Bugün dostumuz yoktur; ancak dostumuz millî bütünlüğümüz, örgütümüzdür."
Atatürk'ün, İstanbul'daki Milli Kongre bildirgesine ve bu kuruluşun Heyet-i Temsiliye'ye başvurusuna verdiği cevabın İstanbul gazetelerinde yayımlanması.

Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın Atatürk'e mektubu: "...Kabine esaslı bir teşebbüs için dayandığı kuvvetin ciddiyetine hâlâ inanamadı(!)"
1918 - [FONT=&quot]Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e Sadaret'ten [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini ve onun da [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a gelmesinin iyi olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildiren telgra[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Z[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] devletleri bir an evvel [FONT=&quot]İstanbul'a gelmelisiniz. Sizin[FONT=&quot]le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meye ihtiyac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m var!"
[FONT=&quot]Y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Ordular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Adana'dan trenle [FONT=&quot]İstanbul'a hareketi.
İstanbul'da "Garbi Trakya Cemiyeti" kuruldu.
Darülbedayi'ye ilk kız öğrenciler alındı: Öğrencilerin adları: Bedire, Memduha, Beyza, Refika ve Afife (Jale).
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Duhan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kuzeyinden hareketle [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leyin 12.30'da -beraberinde Ali Fuat (Cebesoy) ve İzzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'ler olmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere- Bitlis'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1916 - Allied offensive on the Salonika Front.
[FONT=&quot]1915 - Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Liman von Sanders'in, Anafartalar Grubu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ile -gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve gelecek toplarla- yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacak taarruz hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]1912 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Derne'den İstanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nerken M[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
1908 - Cemiyet-i Hayriye-i Nisvaniye Selanik'te, Zekiye Hanım tarafından kuruldu. Cemiyet, kız çocuklarının eğitimi için çalıştı.
Ata'nın 70. ölüm yıldönümü
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, aramızdan ayrılışının 70’inci yıldönümü.
GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL İLKER BAŞBUĞ'UN
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Mesajı
( 10 Kasım 2008 )
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Değerli Mensupları,
Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük komutan ve eşsiz devlet adamı Yüce Önderimiz Atatürk'ü, ölümsüzlüğe uğurladığımız günün 70'inci yıl dönümünde özlemle anıyoruz.
Duygusallığın ötesinde bilgi ve bilinçle özümsenmiş köklü bir sevgiyle bağlı olduğumuz Ebedi Başkomutanımız Atatürk'ün çağlar ötesine uzanan engin düşünceleriyle ölümsüzleştiğine inanıyoruz. "Büyük ölülere matem gerekmez; fikirlerine sadakat gerekir." düşüncesinden hareketle O'nun maddi varlığının aramızdan ayrıldığı 10 Kasım tarihini bir matem günü olarak kabul etmek yerine dikkatlerimizi bir kez daha O'nun düşüncelerine yöneltmek için bir fırsat olarak görüyoruz.
Değerli Silah Arkadaşlarım,
Demokratik, laik, çağdaş ve evrensel değerlerden oluşan dokusu, birleştirici ve bütünleştirici yapısı ve bilimsel doğruların rehberliğini esas alan anlayışı ile Atatürkçü Düşünce Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'ni ülkesi ve ulusuyla sonsuza dek bölünmez bir bütün olarak yaşatacak en büyük itici güçtür. Bu gücün ulusumuz için taşıdığı değerin bilinciyle hareket eden Türk Silahlı Kuvvetleri, "Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır." ifadesiyle özetleyebilecek çalışma anlayışıyla görevinin başındadır.
Ebedi Başkomutanımız Atatürk,
Düşüncelerde ve gönüllerde filizlenen ülkünle, ilke ve devrimlerinle aydınlattığın uygarlık yolunda kararlı ilerleyişimizi sürdüreceğimize manevi huzurunda bir kez daha söz veriyoruz.
Huzur içinde yat.




Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Mesajı
( 10 Kasım 2007 )
Değerli Silah Arkadaşlarım,
Türk ulusunun eşsiz lideri ve bütün dünyanın takdir ettiği büyük devlet adamı Ulu Önder ATATÜRK’ün maddi varlığının aramızdan ayrılarak ebediyete dâhil oluşunun 69’uncu yıl dönümünde O’nsuzluğun burukluğunu en derinden hissediyoruz.
Büyük Önderimizin aramızdan ayrılışının üzerinden yıllar geçtikçe engin düşüncelerinin değeri çok daha iyi anlaşılmaktadır. Bu anlayışla karşılayacağımız her 10 Kasım’da, O’nun düşüncelerinin, ilke ve devrimlerinin ölümsüzlüğünü görmenin coşkusunu yaşayacak, bir kez daha bütün benliğimizle O’na yöneleceğiz. 10 Kasımların matem günü olmadığını unutmayacağız. Bu günleri Atatürkçü Düşünce Sisteminin neresinde olduğumuzu ve O’nun devrimcilik ilkesinin ışığında, manevi mirası olan bilim ve aklın ne kadar takipçisi olduğumuzu sorguladığımız bir süreç olarak göreceğiz.
Değerli Silah Arkadaşlarım,
Donmuş, katılaşmış her türlü düşünceye ve bu düşüncelere giden yollara bilimi ve aklı rehber tayin etmek suretiyle set çeken Ulu Önder, ilke ve devrimleri ile mesajlarını çağlar ötesine taşımıştır. Bugün, o mesajları anlamak ve gereklerini yerine getirmek her şeyden önce bir vatandaşlık borcudur.
Bugün, ATATÜRK’ü anlamak; Cumhuriyet’e ve onun laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan yapısına sahip çıkmak demektir. Bugün, ATATÜRK’ü anlamak; ulusun birliğini, ülkenin bölünmez bütünlüğünü koruyarak geleceğe güvenle bakmak, bu uğurda her türlü fedakârlığa hazır olmak demektir. Bugün, ATATÜRK’ü anlamak; kişisel çıkar ve ihtirasların etkisinden uzak bir şekilde Türk yurdu ve ulusu için çalışmak demektir. Bugün, ATATÜRK’ü anlamak; mutluluğu, yalnız kendi ülkesinde değil, tüm insanlığın barış içerisinde yaşamasında arayacak kadar insan sevgisiyle dolu, üstün bir insanlık anlayışına sahip olmaktır. Bugün, ATATÜRK’ü anlamak; Atatürkçü Düşünce Sistemine bağlı olmak ve bu bağlılığı nutuklarda, söylemlerde ifade etmek değil, bunları davranışlara, uygulamalara yansıtmak demektir.
Kurucusu olduğu Cumhuriyet, bugün birtakım tehditlerle karşı karşıya kalmışsa bilmeliyiz ki, ilke ve devrimleriyle aydınlattığı yoldan sapmalar başlamıştır. Yeni ve sağlam ilkeleri ile Türk ulusuna çizdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek yerine çağın gerisine gidişe özlem duyarak bu yoldan ayrılmayı tercih edenler sonsuz karanlıklarda kaybolmaya mahkumdurlar.
Üniter yapımız ve rejimin temel değerleri, bugün birtakım tehdit ve söylemlerle karşı karşıya kalmışsa bilmeliyiz ki, yüce ulusumuzun tek vücut hâlinde kenetlenmesini sağlayan Atatürk Milliyetçiliğinden uzaklaşmalar başlamıştır. Cumhuriyetin ulus devlet yapısından da uzaklaşma anlamına gelen bu çabaların nelere yol açacağını görmek için Cumhuriyetin kuruluş sürecinde çekilen sıkıntıları hatırlamak yeterli olacaktır. Ulusal sevinç ve kederde, ulusa karşı sorumluluklarda, karşılıklı sevgi ve saygı anlayışı içinde, yüreklerimiz aynı kutsal amaçlar için çarptıkça ulusal bütünlüğümüzü ve temel değerlerimizi bozmak isteyen hiçbir güç emellerine ulaşamayacaktır.
Bu saldırılar karşısında bugün ve yarın, yüce Türk ulusunun çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma hedefini gerçekleştirebilmesi ancak Atatürkçü Düşünce Sistemini yaşamak ve yaşatmakla mümkün olacaktır. Bu anlayışla Türk Silahlı Kuvvetleri, sorumluluğunun bilincinde, mükemmeli yapmanın arayışı içerisinde Cumhuriyetin yılmaz bekçisi olmaya devam edecektir.
Yüce Atatürk,
Devrimlerinin esin kaynağı olarak değerlendirdiğin Büyük Şair Tevfik Fikret’in de ifade ettiği gibi Sen, ilke ve devrimlerinle “ruhumuzu, benliğimizi, idrakimizi besleyecek; bize miskinlik verecek ne varsa” bizi ondan uzaklaştırıp sonsuza kadar “diri kalmamızın kaynağı” olmaya devam edeceksin.
Zaman ve mekânın dar kalıplarını aşıp çağlar ötesine uzanan evrensel düşüncelerin, insanlığa ışık ve hayat kaynağı olmaya devam eden bir güneş gibi yolumuzu aydınlattıkça ne senden vazgeçeriz, ne eserinden.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst