Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
13 ARALIK - DECEMBER 13
Tarihte Bugün - Today in History


MesudiyeZirhlisi.jpg

Mesudiye zırhlısı, Çanakkale'de bir İngiliz denizaltısı tarafından batırıldı.
(13 Aralık 1914)
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
1934 - Türk Dil Komisyonu tarafından, Edebiyat derslerinin yeni dile göre nasıl okutulacağını kararlaştırma kararı aldı.

1930 - Milli İktisat ve Tasarruf Haftası tüm yurtta başladı.

1929 - Atatürk'ün, Başbakan İsmet (İnönü) Paşa'ya telgrafı: "Millï paramızın kıymetini koruma yolunda hükûmetin aldığı önlemlerin iyi sonuçlar vermekte olmasından memnunum. Büyük Millet Meclisi'nin bu vesile ile de beliren itimadı ve bütün milletin fiilî tasvibi, iktisat mücadelemizde başarınız için pek kıymetli bir teşviktir."

1922 - Ali Fuat Paşa, TBMM İkinci Başkanı seçildi.

1921 - General Frunze başkanlığındaki Ukrayna heyetinin Ankara'ya gelişi.
Atatürk'ün, Akşehir'de -Adana'dan gelen- Franklin Bouillon ile görüşmesi.


1920 - Doğu Cephesi Karargâhı, Kars'a taşındı.
Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla Anadolu'nun özlem ve selâmlarını bildirmek üzere Trakya'ya gönderilen Cevat Abbas (Gürer) ve Galip Bahtiyar Beyler aracılığıyla Trakya ve Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne mesajı: "...Trakya davası Anadolu davası ile eştir. Türk milletinin fedakârlığı, gayreti sayesinde her iki dava da kurtarılacaktır. Başarı temenni ve en samimî selâmlarımı sunarım."
Atatürk'ün, Çerkeş Ethem'in 9 Aralık 1920 tarihli telgrafına cevabı: "...Benim sözlerimi ve teminatımı bütün samimiyet ve ciddiyetimle kabul ederek, her türlü müşkülleri, başka makamlarla halletmekte zorluğa uğradıkça, doğrudan doğ*ruya hususî ve gizli olarak bana bildirmekle halledilebileceğine inanmalısın!" [Kocatürk]
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
1919 - Atatürk'ün, "Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti" Yönetim Kurulu'nun 12 Aralık 1919 tarihli telgrafına cevabı: "...Anadolu'nun bilhassa pek büyük inkılâplara muhtaç olan kadınlık hayatında, gelecek için pek büyük ilerleme ve uyanış vaat eden bu takdire değer girişim, memleketin her türlü iyiliğini ve mutluluğunu amaç edinmiş olan Cemiyetimizin gerçekten teşekkürünü gerektirdi. Türk kadınlarının nezaket ve ciddiyeti, şefkat ve cömertlik ile karışmış fedakârlıkları, bu gibi toplumsal vesilelerle belirdikçe bütün cihan nazarında özellikle Avrupa'nın bize karşıt olan kamuoyu karşısında geleceğin çağdaş bir Türkiyesini kuracak millî yeteneğimizi ispat edeceğinden, millî ve vatanî menfaatlerde hanımefendilerin de fikrî ve ruhî ortaklığı memleket adına iftiharı gerektiren durumdur." [Kocatürk]
Galibler Yüksek komiserleri, Yunanlıların İzmir'i işgalini kabul etmedi.

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin ile tanışması.
Bu tanışma Almanya seyahatinden 2 gün önce Vahdettin'in Vaniköyü'ndeki köşkünde olmuştur.

1915 - Light Horse fight at Um Rakham. The Light Horse was deployed against pro-Turkish Arabs.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
1914 - Mesudiye zırhlısı, Çanakkale'de bir İngiliz denizaltısı tarafından batırıldı.
Mesudiye Zırhlısı, 13 Aralık 1914'de, İngiliz B-11 Denizaltısı'ndan atılan torpidoyla batırıldı.
1887 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan, 1912 Balkan savaşlarında başarılarla görev yapan, Çanakkale Deniz Savaşları'nda da Çanakkale Boğazı'na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan Mesudiye Zırhlısı, 13 Aralık 1914'de, İngiliz B-11 Denizaltısı'ndan atılan torpidoyla batırılmıştı.

Sarısığlar mevkisinde denizin 20 metre derinliğinde bulunan Mesudiye Zırhlısı battığında, 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er şehit olmuştu.

MESUDİYE ZIRHLISI NASIL BATTI?
13 Aralık 1914 günü, İngiliz denizaltısı avını arayan bir avcı heyecanıyla boğaza girdi, mayın hatlarından geçerek saat 12 de yenilecek yemek için mürettebatı toplu olarak geminin alt kısmında bulunan Mesudiye’yi, saat 11:58 de yaklaşık 800 metre mesafeden torpilledi. Bu isabetle yemek salonunda bulunan makina subayları parça parça oldular. Denizaltının attığı torpido ve sonrasında gözcüler tarafından görülen periskopu topbaşı borusunu çaldırmış ve Mesudiye’nin topları olanca şiddetile düşman denizaltısının göründüğü noktaya doğru ateş etmeye başlamıştı. Alınan yaralar nedeniyle top atışları gittikçe zorlaşıyor fakat son dakikaya kadar kahramanca devam ediyordu. Geminin makina dairesinde ise tam bir can pazarı yaşanıyordu. Burada sağ kalan subaylarla bir kaç erin yukarıya çıkma çabaları, geminin yan yatması ile oluşan meyilden dolayı işlevini kaybetmiş ve sıkışmış kapılar bu çabaları sonuçsuz bırakıyordu. Bu arada düşman denizaltısı ikinci torpilini de atarak gemiyi iki bacası arasından bir kez daha vuruyordu. Bu isabetten sonra gemi sulara gömülüyor ve kurtulan mürettebat da soğuk sulara düşüyordu. Kurtulan personel filikalar ile kıyıya çıktı.
Kaynak:ntvmsnbc.com/

1914 - Dardanelles naval operations: British submarine B11 sinks the Turkish battleship Mesudiye in the Turkish Straits south of Çanakkale.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
14 ARALIK - DECEMBER 14
Tarihte Bugün - Today in History

AnkaraHalkeviMuzesi.jpg

Ankara Halkevi Müzesi ve Atatürk Heykeli.
(1930'lar Ankara Halkevi)



1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Türk Hava Kurumu Başkanı Fuat Bulca'nın evine uğrayışı, bir süre dinlendikten sonra Ankara Halkevi'ndeki müsamereyi şereflendirmesi.

1933 - Atatürk'ün, Tevfik Rüştü (Araş) Bey'in kızının nikâhı nedeniyle Ankara Palas'ta İsmet Paşa tarafından verilen çayı şereflendirmesi.

1931 - Atatürk'ün, Çankaya'da Başbakan İsmet Paşa ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Recep (Peker) Bey'i kabulü.

1930 - Atatürk'ün, Galatasaray Lisesi'ne imzalı resmini göndermesi. [Kocatürk]
Atatürk'ün, İstanbul'da Cerrahpaşa ve Haseki Hastanelerini ziyareti, ilgililerden bilgi alışı ve Cerrahpaşa Hastanesi şeref defterine yazdıkları: "Gördüklerimden memnun oldum. Temizlik, intizam, ciddîçalışma takdire değerdir."

1920 - Yusuf Kemal Bey başkanlığında bir kurulun Sovyetler Birliğine gitmek üzere Ankara'dan ayrılışı.

1919 (13-14) - Demirci Mehmet Efe'nin, Atatürk'e bağlılık telgrafı: "...Bu cephe ile ilgili her türlü emirlerinizi tereddütsüz yaptıracağımı arz ve temin ile bence çok kıymetli olan yardımlarınızın devamını rica eylerim."[Kocatürk]

1917-Atatürk'ün, akşam Yerebatan'daki Sadaret Evi'nde Sadrazam Talât Paşa ile görüşmesi.

1916 - Atatürk'ün, sabah Silvan'dan otomobille hareket ederek öğleyin Diyarbakır'a gelişi.

1913 - General Liman von Sanders başkanlığındaki Alman Askeri Islah Heyeti İstanbul'a geldi. (Bu heyet, Trablusgarp ve Balkan harplerinden sonra Osmanlı ordusunu düzenlemek amacıyla hükümet tarafından davet edildi.)

1911 - Nuri (Conker) Bey'in Defne'den Selanik'te Salih (Bozok) Bey'e mektubu: "...Mustafa Kemal, Fuat beraber olarak çadırdayız. Mektup hepimizdendir."
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
15 ARALIK - DECEMBER 15
Tarihte Bugün - Today in History

url


15 Aralık 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenciler arasında ders dinlerken



15Aralik1930.jpg

Atatürk, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde
(15 Aralık 1930)


15Aralik1930DersDinlerken.jpg

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İstanbul Üniversitesinde öğrenciler arasında ders dinlerken
(15 Aralık 1930)


 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
1936 - Ankara'da 19 Mayıs Stadyumu Başbakan İsmet İnönü'nün söylevi ile açıldı.

1935 - Pangaltı Ermeni Kilisesi'nde toplanan bir grup Ermeni, Franz Werfel'in, "Musa Dağ'da Kırk Gün" adlı eserini "Türk milleti hakkında iftiralarla dolu olduğu" gerekçesiyle yaktı (kitap ABD'de İngilizce yayımlandı, 1934).

1934 - Atatürk'ün, akşamüzeri İsmet İnönü'nün köşküne gidişi, daha sonra otomobille Marmara Köşkü'ne kadar bir gezinti yapması, akşam Çankaya'ya dönüşü.

1930 - Atatürk'ün, İstanbul Darülfünunu'nu ziyareti, gençlik tarafından heyecanla karşılanışı.
Darülfünun hatıra defterine yazdıkları: "İstanbul Darülfünunu'nda yüksek profesörler ve kıymetli gençlerle yakından tanıştığımdan çok memnun oldum. İlim sembolü olan bu yüksek kuruluşumuzun büyük hizmetleriyle iftihar edeceğimize şüphe yoktur!"
İstanbul Üniversitesi www.istanbul.edu.tr

1929 - Atatürk'ün, Yalova'dan Marmara vapuru ile Derince'ye gelişi, buradan trenle Ankara'ya hareketi.

1923 - Türkiye - Macaristan Dostluk Antlaşması İstanbul’da imzalandı.

1922 - Başyaver Salih (Bozok) Bey'in, Lâtife Hanım'a mektubu: "Salı günüöğle üzeri Ankara'ya geldim. Büyük Hanımefendi'yi fazlaca rahatsız, kızlarını da eşiyle beraber İstanbul'a gitmiş buldum. Seyahat yeteneğini kazanır kazanmaz Büyük Hanımefendi'nin benimle beraber seyahati tasarlanmıştır. ...Paşa ile valideleri, gözlerinizden öperler. Kendilerine verdiğim malûmat ve izahattan çok memnun oldular. ...İçeriğinden çok memnun olacağınızı tahminettiğim mektupla Paşa Hazretlerinin atı, bugün özel adamımızla yola çıkarılmıştır."[Kocatürk]

1921 - General Frunze'nin başkanlığında gelen Ukranya heyeti meclisi ziyaret etti.

1920 (15-16) - Güney Cephesi komutanı Refet Bey'in, Demirci Mehmet Efe kuvvetlerini dağıtması ve Demirci Mehmet Efe'nin kaçışı.

1919 - Atatürk'ün, Urfa Mutasarrıfı Ali Rıza Bey'e telgrafı: "...Mütareke'ye, milletlerarası hukuka aykırı en ufak bir hareketi bile protesto etmekten çekinmeyiniz. Millîörgütün kuvvetlenmesine dikkat gösteriniz. Fransızlar Müslüman halka asla zulüm ve yolsuzluk yapmayacaklarına, Ermeni çetelerini işgal bölgelerinden geri çekeceklerine dair söz vermiş olduklarından Müslüman halk ve millîörgüt tarafından silâhlı olarak bir tecavüz vaki olmamalıdır. Fakat, Fransızlar veya Ermeniler sebebiyet verirse, her türlü karşılık meşru ve vatanseverlik gereğidir."

1917 - Mustafa Kemal'in Veliaht Vahdettin ile Almanya'ya gitmesi.
Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetinde Almanya'ya gitmek üzere İstanbul'dan trenle hareketi (Alman Genel Karargâhı'nı ve Alman cephelerini ziyaret amacıyla düzenlenen ve 15 Aralık 1917-4 Ocak 1918 arasını kapsayan bu seyahat esnasında Atatürk, Alman askerîçevrelerinde incelemeler yaparak, Alman İmparatoru II. Wilhelm ve devrin tanınmış komutanlarıyla görüştü. Onlara -hoşlanmasalar da- I. Dünya Harbi'nin muhtemel sonuçları hakkındaki görüşlerini belirgin şekilde anlattı.

1916 - Atatürk'ün, Diyarbakır'dan hareketle saat 15.30'da Ergani Madeni'ne gelişi ve geceyi burada geçirişi.
I. Dünya Savaşı’nda belirleyici rol oynayan Verdun (Fransa) çatışmaları başladı. Verdun’u saldıran Almanlara karşı savunan Fransa 362 bin, Almanya ise 336 bin kayıp verirken, 1917’de Fransızlar, Verdun’u Alman işgalinden tümüyle kurtardı.

1911 - Atatürk ve arkadaşlarının Defne'den Tobruk'a hareketi.

 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
16 ARALIK - DECEMBER 16
Tarihte Bugün - Today in History

AtaturkMuzesiIstanbul.jpg


Aralık 1918 - Mayıs 1919

“Atatürk İnkılabı Müzesi” Şişli, İstanbul
Mustafa Kemal, Şişli'deki bu evde, Milli Mücadeleyi başlatmak amacıyla
Samsun'a hareket ettiği gün olan 16 Mayıs 1919 tarihine kadar oturdu.

1932 - Samsun-Sivas demiryolu hattı işletmeye açıldı.

1931 - Atatürk'ün, öğleyin Gazi Orman Çiftliği'ne gidişi, akşamüzeri Marmara Köşkü'ne gelişi, saat 19.00'da Çankaya dönüşü.

1930 - Atatürk'ün, İstanbul'da bazı fabrikaları gezerek incelemelerde bulunması.

1929 - Atatürk'ün, Yalova'dan Ankara'ya dönüşü.
Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Hariciye Komiser Vekili Karahan'ı kabulü (Karahan, bir ziyaret esnasında Moskova'dan beraberinde getirdiği Semerkant'ta Timur'un türbesini konu alan yağlıboya bir tabloyu Atatürk'e armağan etmiştir).

1926 - Atatürk'ün, izinli olarak Ankara'da bulunan Roma Elçisi Suat (Davaz) ve Atina Elçisi Cevat (Ezine) Beyleri akşam yemeğine daveti. (Yemekte İsmet Paşa da bulunmuştur).

1925 - Milletler Cemiyeti Konseyi (Cemiyet-i Akvam), daha önce saptanan ''Brüksel hattı''nı, Türk-Irak sürekli sınırı olarak kabul etti. Bu karar uyarınca Musul Irak'ta kaldı.

1921 - Atatürk'ün, Hariciye Vekili Yusuf Kemal Bey'le beraber Akşehir'den Çay istasyonuna gelişi ve Ali İhsan Paşa ile kısa bir görüşmeyi takiben Ankara'ya hareketi.

1920 - Mustafa Kemal ayrılmış olan Batı ve Güney cephelerine telgraf çekerek, Kuva-yı Seyyare'ye karşı tavır alınmasını istedi.

1920 - Demirci Mehmet Efe yenildi. Demirci Mehmet Efe'nin kuvvetleri dağıtıldı.

1920 (15-16) - Güney Cephesi komutanı Refet Bey'in, Demirci Mehmet Efe kuvvetlerini dağıtması ve Demirci Mehmet Efe'nin kaçışı.

1919 - İstanbul'da bazı müntehib-i saniler (ikinci seçmenler) Darülfünun'da bir toplantı yaparak, seçimlerle ilgili bazı sorunları tartıştı.

1918 - Giresun'da "Işık" adlı milli gazete çıkmaya başladı.

1917 - Mustafa Kemal'e "Birinci rütbeden Kılıçlı Mecidi Nişanı" verilmesi.
Atatürk'e, o güne kadarki üstün başarıları nedeniyle "Birinci Rütbe'den Kılıçlı Mecidî Nişanı" verilişi.

1916 - Atatürk'ün, sabah Ergani Madeni'nden hareketle öğleyin Sekerat'ta[Diyarbakır'ın Palu kazasına bağlı bir bucak merkezi (2. Ordu Karargâhı, bir süre burada görev yapmış, daha sonra Diyarbakır'a alınmıştır)] 2. Ordu Karargâhı'na gelerek 2. Ordu Komutan Vekilliği görevini üzerine alışı (Atatürk, Sekerat'ayaklaşırken, İstanbul'a dönmek üzere karargâhtan ayrılmış bulunan Ahmet İzzet Paşa ile yolda kısa bir süre görüşmüştür.
Atatürk'ün, 2. Ordu Karargâhı'nda, öğle yemeğinden sonra, Ahmet izzet Paşa'nın bırakmış olduğu notları okuması ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey'le görüşmesi.

1912 - Londra'da barış görüşmelerine başlanması.

1911 - Atatürk ve arkadaşlarının Defne'den Tobruk'a gelişi. [Kocatürk]
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
17 ARALIK - DECEMBER 17
Tarihte Bugün - Today in History
AtaturkEviMuzesiIstanbul.jpg


Aralık 1918 - Mayıs 1919

“Atatürk İnkılabı Müzesi” Şişli, İstanbul
Mustafa Kemal, Şişli'deki bu evde, Milli Mücadeleyi başlatmak amacıyla
Samsun'a hareket ettiği gün olan 16 Mayıs 1919 tarihine kadar oturdu.


1937 - Atatürk'ün, öğleye doğru Keçiören'de Cevat Abbas Gürer'in evine gidişi, öğle yemeğini burada yemesi, öğleden sonra Çankaya'ya dönüşü.

1935 - Atatürk'ün, öğleden sonra otomobille Keçiören'e gidişi, kırgazinosunda bir süre dinlendikten sonra akşamüzeri Çankaya'ya dönüşü.

1934 - TBMM'de Mustafa Kemal'in dışında kimsenin "Atatürk" soyadını kullanamayacağına dair kanun kabul edildi.
"Atatürk" soyadının veya bunun başına ve sonuna söz konularak yapılan adların, hiçbir kimse tarafından öz ve soyadı olarak alınamayacağına dair Kanun'un kabulü.
Kasım 1934 tarihli Kanun'la ''Kemal'' özadlı Türkiye Cumhurbaşkanı'na verilen ''Atatürk'' soyadının veya bunun başına ve sonuna söz konarak yapılan adların hiçbir kimse tarafından öz ve soyadı olarak alınamayacağına dair Kanun TBMM'de kabul edildi.
İstanbul Rıhtım, Dok, Antrepo Şirketi, devlet tarafından satın alındı

1930 - Atatürk'ün, İstanbul'da Mezbaha'yı, Darülaceze'yi, Deri Fabrikası ve Kâhtane köyünü ziyareti.

1929 - Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu.
Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında daha önce imzalanmış olan Karşılıklı Dostluk ve Tarafsızlık Antlaşması'nın uzatılması için hazırlanan protokol, Ankara'da Sovyetler adına Karahan ile Türkiye Cumhuriyet adına Tevfik Rüştü Bey (Araş) arasında imzalandı.

1926 - Uşak Şeker Fabrikası açıldı.

1922 - Zübeyde Hanım'ın, Başyaver Salih (Bozok) Bey'in refakatinde, sabah trenle Ankara'dan İzmir'e hareketi.
Zübeyde Hanım'ı Ankara'dan İzmir'e götürmekte olan Başyaver Salih (Bozok) Bey'in, Afyon'dan Atatürk'e telgrafı: "Öğleden sonra saat üçte salimen Afyon'a geldiğimizde trenin fazla sarsıntısına rağmen hastamızda fenalık yoktur. ...Yarın akşam inşallah İzmir'de olacağımızı arz ederim"

1919 - Atatürk'ün, "Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na seçilen milletvekillerinin, Meclis'in açılışından evvel Heyet-i Temsiliye ile görüşmelerinin önemini ve Heyet-i Temsiliye'nin yakında İstanbul'a yakın bir yere nakledileceğini" duyuran bildirisi.[Kocatürk]

1918 - Fransız askerleri, denizden Mersin'e çıkarma yapmaya başladı.
Mersin, Tarsus, Adana, Ceyhan, Misis ve Toprakkale'nin Fransızlar tarafından işgali.

1916 - Atatürk'ün, 2. Ordu'ya bağlı kolordulara, ordunun Darahini-Hun-Gökdere dağları-Çille dağı hattına çekilmesi emri .
Atatürk'ün, 2. Ordu'nun iaşe sorununu görüşmek üzere Bitlis ve Diyarbakır Valilerini Sekerat'ta 2. Ordu Karargâhı'na daveti.

1908 - İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra, Meclis-i Mebusan açıldı.
II. Meşrutiyet'i takiben Meclis-i Mebusan'ın İstanbul'da yeniden toplanışı. [Kocatürk]
İttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İttihat ve Terakki Fırkası adını aldı.




 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
18 ARALIK - DECEMBER 18
Tarihte Bugün - Today in History

074_small1.jpg


1937 - Atatürk'ün, akşamüzeri Keçiören'de Cevat Abbas Gürer'in evine gidişi, akşam yemeğini burada yemesi, gece Çankaya'ya dönüşü.

1936 - Atatürk'ün, tahta çıkışı nedeniyle İngiltere KralıVI. George'a tebrik telgrafı.

1932 - Atatürk'ün, Ankara'da İsmet Paşa Kız Enstitüsü'nde açılan "Birinci Kadın İktisat Sergisi"ni ziyareti ve incelemeleri.

1931 - Atatürk'ün, Çankaya'da saat 8.00'den 16.00'a kadar kütüphanesinde çalışması.

1930 - Atatürk'ün, İstanbul'da Kolordu Komutanlığı, Vilâyet, Belediye, Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkocağı'nı ziyareti, Türkocağı konferans salonunda gençlere seslenişi: "...Cumhuriyeti, onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Cumhuriyet ilkelerini sevdiriniz. Bunu kalplere yerleştirmek için hiçbir fırsatı ihmal etmeyiniz!"

1929 - Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin başkanlığına Meclis Başkanı Kâzım Paşa getirildi.

1922 - Zübeyde Hanım'ın, Ankara'dan İzmir'e gelişi ve Karşıyaka istasyonunda Lâtife Hanım tarafından karşılanışı. (Zübeyde Hanım, İzmir'e gelişini takiben Karşıyaka istasyonu yakınında -kendisi için hazırlanmış- Lâtife Hanım'ın ailesine ait bir köşke nakledilmiş ve ölüm tarihi olan 14 Ocak 1923 gününe kadar burada tedavi edilmiştir).[Kocatürk]

1921 - Atatürk'ün, cepheden Ankara'ya dönüşü.
Atatürk'ün, akşam Azerbaycan Elçiliği'nde verilen yemeğe katılması ve konuşması: "...Ne ezen, ne de ezilen vardır; sadece zulme izin verenler vardır, o kadar!"

1919 - Mustafa Kemal başkanlığında Heyet-i Temsiliye Ankara'ya hareket etti. Heyet adına Mustafa Kemal, ayrılırken Sivas valisi Reşit Paşa'ya teşekkür etti. (Atatürk'ün Sivas il sınırı geçerken Sivas Valisi Reşit Paşa'ya telgrafı: "Vilâyetiniz sınırını geçerken Sivas'ta hakkımızda gösterdiğiniz misafirseverliğe ve kıymetli yardımlarınıza bir kere daha teşekkür etmeyi bir vazife sayarak cümleten saygılar sunarız.")
Karadeniz bölgesi Rumları tarafından Batum'da "Pontus Rum Hükümeti" adıyla bir hükümet kurulması.

1917 - Rusya ile Türkiye arasında Erzincan Antlaşması yapıldı.

1918 - Tarsus ve Adana'da Yumurtalık Fransızlar tarafından işgal edildi.

1916 - Başkomutan Vekili Enver Paşa'nın, Ahmet İzzet Paşa'nın izin süresince 2. Ordu Komutanlığı'nın 3. Ordu Komutanı Vehip Paşa'dan direktif alacağı hakkında emri.


1915 - Dardanelles: The start of the Allied evacuation of Anzac and Suvla.
The Gallipoli Campaign ends in an Allied defeat and an Ottoman victory with the final evacuation of Helles on January 8-9 1916, marking the end of Dardanelles Campaign.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
19 ARALIK - DECEMBER 19

1937 - Atatürk'ün, akşam Kılıç Ali'nin evine gidişi, akşam yemeğini burada yemesi, gece Çankaya'ya dönüşü.

1934 - Atatürk'ün, manevî kızlarından Sabiha Hanım'a "Gökçen" soyadını verişi.

1931 - Atatürk'ün, geceyi Çankaya'da kütüphanesinde çalışarak geçirmesi.

1930 - Atatürk'ün, Alpullu, Kırklareli ve Edirne'yi ziyaret etmek üzere akşam İstanbul'dan Trakya'ya hareketi.

1928 - Atatürk'ün, Ankara'da İtalya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Grandi'yi kabulü.

1926 - Atatürk'ün, akşam Çankaya'da, Yüksek AskerîŞûra üyeleri şerefine bir ziyafet vermesi.

1922 - İsmet Paşa'nın, Lozan'dan Atatürk'e mektubu: "...Özlemimin derecesini ifade edemem. Anadolu'da aylarca görüşemediğimiz zamanlar olmuştu. Ama kendimi bu kadar uzak ve istediğim zaman hemen sizi bulamaz, görememiştim, istediği zaman sizinle konuşmak ve buluşmak ihtimali bile, biz insanların en büyük kuvveti olduğunu bir daha tecrübe ediyorum."[Kocatürk]

1921 - Atatürk'ün, Ukrayna Fevkalâde Temsilcisi General Frunze'nin güven mektubunu kabulü ve Temsilci'nin söylevine cevap konuşması.

1920 - 5 Aralık'ta yapılan plesibit üzerine, Konstantin yeniden Yunanistan Kralı olarak Atina'ya geldi.
Milli Mücadele'yi destekleyen ''Antalya'da Anadolu'' gazetesi yayınlanmaya başladı.

1919 - Atatürk'ün, Sivas'tan Kayseri'ye gelişi.
Mustafa Kemal ve Heyeti Temsiliye'nin Sivas'tan Ankara'ya hareketi.
İstanbul seçimleri yapıldı. Aralarında Celalettin Arif Bey, Dr. Adnan Bey (Adıvar), Lütfi Fikri Bey'in bulunduğu bazı isimler mebus seçildi.

1918 - Dörtyol bölgesinde Fransız ve Ermeniler'le Kuvay-i Milliye arasında çarpışma ve On beş Fransız'ın öldürülmesi.
Bahçe, İslahiye, Hassa, Mamure, Osmaniye (Cebelibereket) işgal edildi.

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber Alman Genel Karargâhı'nın bulunduğu Bad Kreuznach kasabasına gelişi ve Karargâhla imparator II. Wilhelm tarafından karşılanışları (Atatürk, bugün Karargâhla imparator II. Wilhelm, Mareşal Hindenburg, General Ludendorff ve diğer Karargâh komutanları ile tanışmıştır.

1916 - Atatürk'ün, 2. Ordu Kurmay Başkanıİsmet (İnönü) Bey'le görüşmesi, yapılan yeni düzenleme hakkında Başkomutanlık Vekâleti'ne, 3. Ordu Komutanı Vehip Paşa'ya ve İstanbul'a -izinli olarak- gitmekte bulunan Ahmet İzzet Paşa'ya bilgi vermesi.
Atatürk'ün, Sekerat'tan Palu'ya giderek Kaymakamla görüşmesi, yapılacak bir köprünün çabuklaştırılmasını istemesi.


1915 - İngilizlerin gece Çanakkale'yi tâhliye etmeleri.
Atatürk'ün, Bahriye Nazırı ve 4. Ordu Komutanı Cemal Paşa'ya mektubu: "Burada ara sıra samimî dostlarla görüşme, daha ziyade kalp rahatlığı teminine vesile oluyor. Vazife başına dönme için daha epeyce zaman olduğundan, münasip fırsatlarda saygılarımı takdim ile iftihar edeceğim."
19/20 Aralık 1915 : İngilizlerin, işgal ettikleri siperleri boşaltarak gece Anafartalar -Arıburnu bölgesinden gizli olarak çekilmeleri (Bu bölgedeki boşaltma, son günlerde, mevcut sisten de yararlanılarak gizli olarak yapılmakta idi. Ancak birlik ve malzemelerin büyük kısmını kapsayan boşaltma, bu gece gerçekleştirilmiştir. İngilizler 8/9 Ocak 1916 gecesi de Seddülbahir bölgesinden çekilmişlerdir). [Kocatürk]

1915 - Dardanelles: Evacuation of Gallipoli: Allies evacuate Anzac and Suvla beachhead.
The enemy invaders withdraw from the Gallipoli Peninsula and abandon their plans to pass Çanakkale (the Dardanelles).
The Gallipoli Campaign ends in an Allied defeat and an Ottoman victory with the final evacuation of Helles on January 8-9 1916, marking the end of Dardanelles Campaign.

1911 - Atatürk'ün, Ethem Paşa'nın yerine, Tobruk Bölgesi Komutanlığı'na getirilişi.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
20 ARALIK - DECEMBER 20
20Aralik1919.jpg


20Aralik1929.jpg

20 Aralık 1929
Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ın kızının nişan töreninde

ata-80_k.jpg

20 Aralık 1929

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,

Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın kızının nişan töreninde

20Aralik1930.bmp

Atatürk Kırklareli'de (20 Aralık 1930)

1935 - Atatürk'ün, Çankaya'da Amerika Büyükelçisi Robert P. Skinner'in veda ziyaretini kabulü.

1930 - Atatürk'ün, öğleye doğru Alpullu'ya gelişi, Şeker Fabrikası'nı ziyareti.

Fabrika'nın hatıra defterine yazdıkları: "...Memleketimizin her müsait bölgesinde şeker fabrikalarının çoğalması ve bu suretle memleketin şeker ihtiyacının temini, mühim hedeflerimiz arasında tanınmalıdır!"
Atatürk'ün, öğleden sonra saat 15.00'te Kırklareli'ne gelişi, Vilâyet'i, Süvari Tümen Komutanlığını, Belediye'yi ve Cumhuriyet Halk Partisi Vilâyet Merkezi'ni ziyareti ve konuşması: "...Cumhuriyetin temelinin lâik bir dünya görüşüne dayalı olduğu hiçbir zaman unutulmamalı ve bu gerçek gözden kaçmamalıdır. Zira Türk halkı teokratik yönetimden çok ıstırap çekmiştir. Geri kalışının nedenleri arasında bunun önemli bir yeri vardır."

Atatürk'ün, Kırklareli Cumhuriyet Halk Partisi Vilâyet Merkezi'nin hatıra defterine yazdıkları: "...Cumhuriyet Halk Partisi mensuplarının halkçılık, devletçilik kavramlarınıçok güzel anlamış olduklarını en iyi açıklayan sözler, köylü ve çiftçilerin ağızlarından işitiliyor. Gördüklerimden ve işittiklerimden pek ziyade memnunum."

1921 - Atatürk'ün, Ukrayna Şûralar Başkanı Petrovski ve Umum Rus Şûraları ve Müttefik Devletler Kongresi Başkanı Kalinin'e, General Frunze'nin T.B.M.M.'nde okunan demecinin olumlu
karşılandığını bildiren mektubu.

1920 - Kuva-yı Seyyare komutan vekili, Çerkez Ethem'in kardeşi Tevkif Bey, Batı Cephesi Komutanlığı'nı tanımadığını ve emirlerini dinlemeyeceğini ilan etti.

1919 - Atatürk'ün, Kayseri'de Hükümet ve Belediye'yi ziyareti; Raşit Efendi Kitaplığı'nda şehir ileri gelenleri, tüccar ve esnaftan bazıları ile bir toplantı yapması.

1918 - Adana'nın İşgali.
Fransızlarla Ermeniler tarafından Mondros barışının 7nci maddesine göre Adana'yı işgal etmeleri. Bu işgal 5 Ocak 1922 tarihine kadar 3 yıl sürmüştür.
Atatürk'ün, cuma selâmlığını takiben mahfil-i hümayun'da Padişah Vahdettin tarafından kabulü.
Katma'dan İstanbul'a dönen Ali Fuat Paşa'nın, akşam Atatürk'üŞişli'deki evinde ziyareti ve beraber memleket durumunu gözden geçirmeleri.

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber Strasburg'a gelişi, öğleden sonra güneybatıdaki Fransız sınırına yakın Alman siperlerini ziyaret edişi, akşam tekrar Strasburg'a dönüşü.

1917 - Mustafa Kemal accompanies heir apparent Vahdettin on visit to Germany.

1916 - Atatürk'ün, öğleye kadar ordu işleri ve yazışmalarla meşgul olması, öğleden sonra bir saat uzaklıkta bulunan 2. Ordu Karargâhı Süvari Bölüğü'ne gidişi, akşam karargâha dönüşü.

1915 - İngilizlerin Arıburnu ve Anafartalar'dan çekilmesi.
19/20 Aralık 1915 : İngilizlerin, işgal ettikleri siperleri boşaltarak gece Anafartalar -Arıburnu bölgesinden gizli olarak çekilmeleri (Bu bölgedeki boşaltma, son günlerde, mevcut sisten de yararlanılarak gizli olarak yapılmakta idi. Ancak birlik ve malzemelerin büyük kısmını kapsayan boşaltma, bu gece gerçekleştirilmiştir. İngilizler 8/9 Ocak 1916 gecesi de Seddülbahir bölgesinden çekilmişlerdir). [Kocatürk]

1915 - Dardanelles: Evacuation of Gallipoli: evacuation of Anzac and Suvla.
The enemy invaders withdraw from the Gallipoli Peninsula and abandon their plans to pass Çanakkale (the Dardanelles).

The evacuation of Gallipoli was carefully planned by Brigadier General C.B.B. White.
The Allies complete evacuation of Suvla and Anzac beachhead before dawn.
The Gallipoli Campaign ends in an Allied defeat and an Ottoman victory with the final evacuation of Helles on January 8-9 1916, marking the end of Dardanelles Campaign.

1913 - Atatürk'ün, Sofya'dan Madam Corinne'e mektubu: "Son mektupların bana büyük bir memnuniyet verdi. ...Sofya, boş zamanları doldurabilecek hiçbir eğlencesi olmayan tatsız bir şehirdir. Burada çok meşgulüm, günde en az sekiz saat çalışıyorum." [Kocatürk]
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
21 ARALIK - DECEMBER 21
21Aralik1930.bmp

Atatürk Kırklareli gezisinde bir kadının derdini dinlerken (21 Aralık 1930)

1937 (21-22) - Atatürk'ün, Ankara'da Suriye Başbakanı Cemil Mardam'la görüşmesi.

1935 - Atatürk'ün, öğleden sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'ne gidişi, akşamüzeri Çankaya'ya dönüşü.

1933 - Ankara'da Türkiye Cumhuriyet ile Bulgaristan arasında bir Ticaret Antlaşması imzalandı.

1931 - Atatürk'ün, saat 10.30'da Ruşen Eşref (Ünaydın) Bey'in evine gelişi, bir süre dinlendikten sonra Marmara Köşkü'ne gidişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.

1930 - Ahali Cumhuriyet Fırkası bakanlar kurulu kararıyla feshedildi.
Atatürk'ün, öğleden sonra Kırklareli Türkocağı'nı ziyareti ve konuşması: "...Her ulus devlet hayatında, fikir hayatında ve ekonomik hayatta bir şeyler yapar; bir şeyler yaratır, işte bu üç hayatın toplamından meydana gelen değerlere 'hars' ya da 'kültür' denir."
Atatürk'ün, Kırklareli Türkocağı hatıra defterine yazdıkları: "Kırklareli Türkocağı'nda çok kıymetli arkadaşlarla geçirdiğim zamanın hatırasınıölmez hislerle saklayacağım."
Atatürk'ün, saat 15.30'da Kırklareli'nden hareketle yolda Çorlu'ya uğrayarak saat 17.30'da Edirne'ye gelişi.

1926 - Atatürk'ün, Çankaya'da Kastamonu Heyeti'ni kabulü ve konuşması: "...En uygun bir fırsatta yine memleketinizi zi*yaretle Kastamonu halkının temiz sinesinde bulunmak, en büyük arzularımdandır!"

1920 - Atatürk'ün, Anadolu'ya geçenlere verilen seyahat belgeleri hakkındaki bir soru nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşması: "...Kayıt ve şarta bağlamaktan vazgeçmeyelim, düşmanlarımız pek alçaktır."
Atatürk'ün, Afgan ordusunu modernleştirme çalışmalarını yürütmek üzere Afganistan'a bir askerî heyet gönderilmesi konusunda Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa'ya talimatı. [Kocatürk]

1919 - Atatürk'ün, Kayseri'den ayrılırken, Heyet-i Temsiliye'nin candan karşılanışı nedeniyle şehir halkına bildirgesi: "...Anadolu'nun kalpten gelen heyecanına bu yolculuğumuzun ilk konak yeri Kayseri'de temas ettik. Bu temasın bıraktığı hürmet ve bağlılık hatırasını, dostluk ve nezaket izlerinin doğurduğu şükran hissini ömrümüz oldukça koruyacağız."
Atatürk'ün Kayseri'den Mucur'a gelişi ve geceyi Mucur'da geçirmesi.

1918 - Padişah Sultan Vahdettin, Meclisi Mebusan'ı feshetti.
Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın kapatılması hakkında Padişah fermanının Meclis'te okunması.
Kararda özellikle İngilizlerin padişah üzerinde kurduğu baskılar önemli bir rol oynadı.
Adana'ya giren Fransız ve gönüllü Ermeni birlikleri şehri işgal ederek, askeri binaları ele geçirdi.
İstanbul'da Kilikyalılar Cemiyeti kuruldu.

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber Colmar'daki Alman Karargâhı'nı ve siperlerini ziyareti. Atatürk, bugün cephede Alman subayları ile konuşarak incelemelerde bulunmuştur.

1916 - Atatürk'ün, 2. Ordu'ya bağlı kolordulardan gelen raporları incelemesi, akşamüzeri yaya bir gezinti yapması.

1915 - Anafartalar Grubu Kurmay Başkanıİzzettin (Çalışlar) Bey'in, İstanbul'da bulunan Atatürk'e düşmanın Çanakkale'den çekildiğini bildiren mektubu. (Bu mektup, Atatürk'ün, İstanbul'a gelişini takiben İzzettin Bey'e yazdığı bir mektuba cevap olarak yazılmıştır).
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
22 ARALIK - DECEMBER 22
AtaturkEviMuzesiIstanbul.jpg

Aralık 1918 - Mayıs 1919
“Atatürk İnkılabı Müzesi” Şişli, İstanbul
Mustafa Kemal, Şişli'deki bu evde, Milli Mücadeleyi başlatmak amacıyla
Samsun'a hareket ettiği gün olan 16 Mayıs 1919 tarihine kadar oturdu.

1937 (21-22) - Atatürk'ün, Ankara'da Suriye Başbakanı Cemil Mardam'la görüşmesi.

1930 - Atatürk'ün, Edirne Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni ziyareti ve heyetlerle görüşmesi.

1922 - Atatürk'ün, İngiliz kadın gazeteci Grace Ellison'la yaptığı görüşmenin "Morning Post" gazetesinde yayımlanması: "...Bizim, elde etmeye kararlı olduğumuz tam bağımsızlık idealimize meydan okuyacak kimse varsa, o kimse, bu ülkümüzden ilham almış bütün Türkleri ortadan kaldırmak imkânlarını arayıp bulmalıdır. Eminim böyle bir ortadan kaldırmaya, uygar dünya izin vermeyecektir. Aksine, dünya uygarlığı Türkiyemizin de gelecekte bir yeri olduğunu çok geçmeden öğrenecektir. Türkiye, uygarlığı kösteklemek değil, geliştirecektir. Bu yönden uygar ülkeler, onun bağımsızlığını desteklemelidir." (Bu görüşme, Lozan Konferansı'nın toplanmasını izleyen günlerde -1923 Kasım sonu- Ankara'da yapılmıştır).[Kocatürk]

1920 - Atatürk'ün başkanlığında bir kısım hükümet üyeleri ve milletvekilleriyle yapılan toplantı sonunda, Çerkeş Ethem'le Kütahya'da görüşmek üzere bir mebus heyeti oluşturulması kararı.

1920 (22-23) - Atatürk'ün, Seyyar Kuvvetler KomutanıÇerkeş Ethem'e telgrafı: "Sizinle görüşmek ve vaziyeti izah etmek üzere Celâl (Bayar), Reşit, Kılıç Ali, Eyüp Sabri ve Vehbi Beylerle Emir Paşa yarın (23.12.1920) saat 12'de hareket ettirilecek trenle Kütahya'ya geleceklerdir!"

1919 - Atatürk'ün, Mucur'dan hareketle Hacıbektaş'a gelişi ve geceyi, Çelebi Cemalettin Efendi'nin misafiri olarak, Hacıbektaş'ta geçirmesi.
Talât Paşa'nın, Berlin'den Atatürk'e memleketin geleceğine ait düşüncelerini açıklayan mektubu.

1918 (Aralık) - Atatürk'ün, -1914 yılı Mayısında Sofya'da yazdığı- Zabit ve Kumandan ile Hasbıhâl" adlı eserinin İstanbul'da yayımlanması. (Ruşen Eşref Ünaydın, bu eserin İstanbul'da Mütareke başlarında yayımlandığını bildirmektedir).
Atatürk'ün, Şişli'deki evinde "Anafartalar Muharebatı'na Ait Tarihçe" adlı eserini yazmaya başlaması.

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber Essen'deki ağır silâh yapımıyla ilgili Krupp Fabrikalarını ziyareti.

1914 - Sarıkamış Harekatı başladı.
Harbiye Nazırı ve Erkanı Harbiye Umumiye Reisi Enver Paşa'nın, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak ve Rusya içlerine ilerlemek amacıyla planladığı Sarıkamış Harekatı başladı. Harekat yaklaşık 90 bin askerin ölümüyle sonuçlandı.
Sarıkamış Harekatı'nda Allahuekber Dağları'nda şehit düşen 90 bin asker, Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Allahuekber Dağları'nda düzenlenen etkinliklerle anıldı...
Sarıkamış 6. Allahuekber Dağı Şehitliği ziyaret programı kapsamındaki ilk tören Allahuekber Dağı'ndaki Meçhul Asker Anıtı'nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Erzurum Valisi, Kars Valisi ve 9. Kolordu Komutanı, anıta çelenk sundu.
Sarıkamış Harekatı sırasında 9. ve 10. kolordu komutanlıklarına bağlı askerlerin harekat alanının genişlemesinden dolayı kar ve tipide planlanandan daha fazla yürümek zorunda kaldığına dikkati çeken Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Binbaşı, ''Bu dağları aşmaya çalışan onbinlerce Mehmetçik, şehitlik mertebesine ulaştı. Sağ kalanlar ise 12 gün boyunca gece ve gündüz savaşa devam etti'' diye konuştu. Binbaşı, Sarıkamış Harekatı sırasında Mehmetçiğin büyük bir kahramanlık örneği sunduğunu sözlerine ekledi.
Erzurum Valisi - "Sarıkamış harekatına katılan Türk milletinin cesur evlatları, düşmana ve iklim şartlarına karşı gösterdikleri olağanüstü tahammül ve kararlılıkla vatan fikrinin belleklerde yerleşmesini sağlamış, vatan toprağının kolay elde edilmediğini göstermiştir. Tarihten dersler alınması gerekir. Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız."
Kars Valisi - "Sarıkamış harekatı sırasında çetin doğa şartları sebebiyle can verenler, Türk milletinin bağımsızlığı, özgürlüğü adına var olma azminin, mücadelenin, inancın, fedakarlığın ve her şeyden önemlisi Türk ulusu ve askerinin en zor şartlarda vatanı için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir örneğidir."
Kaynak: Sarıkamış Şehitleri'ni Anma Etkinlikleri...

1911 - Atatürk komutasındaki yerel kuvvetlerin, Tobruk bölgesinde İtalyanlara baskın şeklinde taarruzu ve düşmana ağır zayiat verdirilmesi. [Kocatürk]
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
23 ARALIK - DECEMBER 23

Kubilay.jpg

Mustafa Fehmi Kubilay
Menemen’de 23 Aralık 1930’da yedek subay öğretmen Kubilay
şeriat isteyenler tarafından öldürüldü.

1936 - Atatürk'ün, Başbakan İsmet İnönü ile beraber Genelkurmay Başkanlığı'nı ziyareti ve Fevzi Çakmakla görüşmesi.

1930 - Menemen'de, Kubilây adlı yedek subay öğretmenin, bir kısım gericiler tarafından şehit edilmesi.
Gazinin Orduya Taziyetnamesi (28 Aralık 1930)
Menemen'de gericilerin ayaklanması: Menemen'de, subay Asteğmen Kubilây'ın fanatik dinciler ve gericiler tarafından öldürülmesinden sonra Askeri Mahkeme yirmi sekiz sanık içinidam cezası veriyor.
İzmir'in Menemen ilçesinde Giritli Derviş Mehmedi adlı Nakşibendi tarikatına bağlı birinin önderliğinde bir kalabalık, Belediye Meydanı'nda toplanıp, zikrederek şeriatı ilan ettiklerini duyurdu. Olaya bir müfreze ile müdahale etmeye çalışan yedek subay Kubilay, boğazı kesilerek öldürüldü.
Arkadan yetişen askerler Derviş Mehmet'i vurdu, kaçanlar yakalanarak soruşturma başlatıldı. Ayaklanma girişimi bastırıldı.
* * *
Menemen’de 23 Aralık 1930’da Cumhuriyet karşıtı olayda yedek subaylığını yapmakta olan öğretmen Kubilay şeriat isteyenler tarafından öldürüldü.
Adı Mustafa Fehmi Kubilay. Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep. Giritli bir ailenin çocuğu. 1906 doğumlu. Kubilay bir öğretmen. Cumhuriyet öğretmeni. 1930 yılında İzmir'in Menemen İlçesi'nde askerlik görevini yapıyor. O sırada 24 yaşında.
Bu genç insan, Menemen’de 23 Aralık 1930’da şeriat isteyenler tarafından öldürüldü. Genç Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayı, "Menemen Olayı - Kubilay Olayı" olarak tarihe geçti. Menemen olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi. Kubilay "devrim şehidi" olarak simgeleşti.

1930 - Atatürk'ün, Edirne'de özel girişime ait Çeltik İşletmesi'ni, pirinç tarlalarını gezişi ve köylülerle görüşmesi.
Türkiye ile Yunanistan arasında, nüfus mübadelesi gerçekleştirildi.

1921 - Atatürk'ün, Fransız Mareşali Lyautey'e Millî Mücadele'de Türk davasına hizmet ettiğinden dolayı teşekkür mektubu: "...Her iki tarafın karşılıklı olarak sarf ettiği gayretlerin Ankara Antlaşması'nı'nın imzasıyla meyvelerini vermiş olduğunu görmekle bahtiyarız."

1920 - Kuvay-ı Seyyare komutanı, Çerkez Ethem'e "nasihat vermek" üzere bir mebus heyetinin Ankara'dan Kütahya'yı harekatı. Mustafa Kemal Çerkez Ethem'e telgraf çekerek anlaşmazlığın çözülmesini istediğini ve bir grup mebusun bunu çözmek için yola çıktığını bildirdi.

1919 - Atatürk'ün, Hacıbektaş Türbesi'ni ziyareti, akşamüzeri Hacıbektaş'tan Mucur'a hareketi ve geceyi Mucur'da geçirmesi.

1918 - İslahiye, Çebelibereket (Osmani) Bahçe, Hassa, Mamure'nin işgali.

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber Berlin'e gelişi (Heyet, burada 10 gün kalmıştır).

1916 - Atatürk'ün, Sekerat'tan hareketle, yol boyunca Gökdere dağı-Çille dağı savunma hattını inceleyerek İsa Ağa mezrasına gelişi, geceyi burada geçirişi.
I. Dünya Savaşı: Magdaba Muharebesi, birleşik kuvvetler Sina yarımadasında bir Türk garnizonunu ele geçirdiler.

1915 - The British Cabinet orders the evacuation of Helles.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
24 ARALIK - DECEMBER 24
Tarihte Bugün - Today in History

ata-93_k.jpg


24 Aralık 1930
Edirne Öğretmen Okulu öğretmen ve öğrencileriyle
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk93.html

1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Gazi Orman Çiftliği eski Müdürü Kastamonu Milletvekili Tahsin Coşkan'ın, çiftlik içindeki evine gidişi, daha sonra İsmet İnönü'nün köşküne uğrayarak akşam Çankaya'ya dönüşü.

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Kılıç Ali'nin evine gidişi, daha sonra Gazi Orman Çiftliği'ne kadar bir gezinti yaparak Çankaya'ya dönüşü.

1931 - Türkiye’nin ilk sivil havacılık kulübü Aero Kulüp İstanbul’da kuruldu.

Atatürk'ün, öğleye doğru Marmara Köşkü'ne gelişi, bir süre dinlendikten sonra İsmet Paşa'nın Köşkü'ne uğrayarak saat 14.00'de Çankaya'ya dönüşü.

1930 - Atatürk'ün, Edirne'de bazı okulları ve Belediye'yi ziyareti, incelemelerde bulunması.

1927 - TBMM'de eski Bahriye Vekili İhsan Bey (Eryavuz) hakkında Yavuz gemisinin onarımına ilişkin yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verildi. Açılan dava Yavuz-Havuz Davası olarak adlandırılacaktır.

1921 - Fransızlar Osmaniye'yi (Cebelibereket) boşalttı. Osmaniye'nin kurtuluşu.

TBMM'nin gizli oturumunda Veliaht Abdülmecit Efendinin Meclis Başkanlığına gönderdiği TBMM'ni tanıyan mektubun okunması.

Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda, Veliaht Abdülmecit Efendi'nin Meclis Başkanlığı'na gönderdiği -T.B.M.M.'ni tanıyan- mektubun okunması nedeniyle konuşması: "...İki yıllık olaylar ve yüksek Meclisinizin kuruluşu artık millete anlattı ki, Meclisin sahip olduğu yüksek kuvvetten, yüksek iradeden başka bir kuvvet mevcut değildir."[Kocatürk]

1920 - Çerkez Ethem'i yola getirmek için, bir örgüt kurulu, Kütahya'ya gönderildi.

1919 - Atatürk'ün, Mucur'dan hareketle Kırşehir'e gelişi, ziyaret ettiği Gençler Derneği'nde konuşması ve derneğin hatıra defterine yazdıkları: "Kırşehir gençlerinin, vatanımızda gençliğin kıymetli bir örneği olduklarını ispat edecek sağlam ve yanılmaz fikirlerle donanmış bulundukları inancıyla imza ederiz."

1918 - Daha önce 7. Ordu komutanı olan Ferik Fevzi Paşa (Çakmak) Genelkurmay Başkanı oluşu. Ferik Fevzi Paşa erkân-ı harp reisliğine (genel kurmay başkanlığı) getirildi.

1916 - 24 Aralık 1916 Bitlis havalisindeki hidematına mükâfeten bir sene seferi kıdem zammı ita edilmiştir. Sene-yi mezkûre zarfında Almanya Hükümeti tarafından Birinci ve İkinci Demir Salip ve Avusturya Macaristan Hükümeti tarafından Üçüncü Rütbe'den Muharebe Liyakat Madalyası ile İkinci Rütbeden Harp Alâmeti Liyakat-ı Askeri Madalyası ita kılınmıştır.
Kaynak: Atatürk'ün Özlük Dosyası

Atatürk'ün, İsa Ağa mezrasından hareketle Gökdere dağının tepesine çıkışı, tekrar İsa dağı mezrasına inişi, daha sonra Bahçeköy ve Tepeköy'e gidişi.




 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
25 ARALIK - DECEMBER 25
Tarihte Bugün - Today in History

ata-94_k.jpg


25 Aralık 1930
Edirne’de ihtiyar bir kadını dinlerken
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk94.html


r45.jpg


25 Aralık 1921
Atatürk Nihai zafere giden askeri birliklerle geçit töreninde

Atatürk inspects military battalions on their way to the final victorious battle (25 December 1921)

1937 - Atatürk'ün, Gaziantep'in kurtuluşunun 16. yıldönümü nedeniyle gece Ankara Halkevi'nde düzenlenen toplantıyı şereflendirmesi ve Gazianteplilere telgrafı: "...Eğer bir gün millet, vatan ve Cumhuriyet'in yüksek menfaatleri gerektirirse, o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye hazır bulunduklarına da şüphem olmadığı bilinmelidir!"

1936 - Atatürk'ün, Gaziantep'in 15. kurtuluş yıldönümü nedeniyle Gazianteplilere telgrafı: "...Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilir! En eski çağlardan beri tarihî Türk yurtlarında, Türklüğün yüksek varlığını kahramanlıkla tespit etmiş olanlarla, şahsen beraber olduğumu ifade etmekten duyduğum zevk ve mutluluk yücedir."

1935 - TBMM'de Tunceli Vilayeti'nin İdaresi Hakkında Kanun kabul edildi. "Tunceli Kanunu" olarak bilinen kanuna göre eskiden Elazığ'a bağlı bir ilçe olan Dersim, il yapıldı ve adı Tunceli olarak değiştirildi.

1937 - Atatürk'ün, Gaziantep'in kurtuluşunun 16. yıldönümü nedeniyle gece Ankara Halkevi'nde düzenlenen toplantıyı şereflendirmesi ve Gazianteplilere telgrafı: "...Eğer bir gün millet, vatan ve Cumhuriyet'in yüksek menfaatleri gerektirirse, o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye hazır bulunduklarına da şüphem olmadığı bilinmelidir!"

1936 - Şark Demiryolları hükümet tarafından satın alındı.

1932 - Atatürk'ün, saat 15.00'de Başbakanlığa gelerek kabine toplantısı'na başkanlık yapışı.

1931 - Atatürk'ün, akşam Yeni Sinema'ya giderek film izlemesi.

1930 - Atatürk'ün, sabah Edirne Türkocağı'nı ziyareti, gençlerle görüşmesi, gösterdikleri içten duygu ve sevgi gösterileri nedeniyle Edirnelilere teşekkürü.

Atatürk'ün, öğleden sonra Edirne'den ayrılışı ve akşam İstanbul'a dönüşü.
Atatürk, Edirne'den otomobille hareketini takiben Havsa'da 15 dakika kadar Cumhuriyet Halk Partisi binasını ziyaret etmiş, daha sonra Babaeski'ye gelerek, Belediye'yi ziyaretini takiben İstanbul'a dönmek üzere trenle ayrılmıştır.

1922 - Atatürk'ün, "Le Journal" muhabiri Paul Erio'ya Çankaya'da demeci: "...Türkler, kapitülâsyonların devamının kendilerini pek az bir vakitte ölüme sevk edeceğini pek iyi anlamışlardır. Türkiye, esir olarak mahvolmaktansa, son nefesine kadar mücadeleye karar vermiştir!" (Bu demeç, gazetenin 1.1.1923 tarihli sayısında yayımlanmıştır). [Kocatürk]

TBMM’nin gizli oturumunda Başbakan H. Rauf Orbay’ın Lozan Konferansı hakkındaki açıklamaları ve görüşmeleri yapıldı.

1921 - Gaziantep'in kurtuluşu.
Antep ve Nizip'i de terkeden Fransızlardan sonra buralara Türk güçleri yerleşmeye başladı.

Meclisin gizli oturumunda veliaht Abdülmecit Efendi'nin Anadolu'daki hareketi destekleyen ve başarı dileyen mektubu okundu.

1920 - Yunan Kralı Aleksandr'ın ölümü. Konstantin tahta çıkışı.

1920 (25-26) - Atatürk'ün, -Vekiller Heyeti kararıyla gelişigüzel gönüllü er toplanmasının yasaklanması üzerine- askerî ve mülkî memurlara, belediyelere ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine bildirgesi: "Hiçbir kimse hiçbir sebep ve suretle hükümet merkezinin bilgisi olmaksızın kuvvet toplamaya yetkili değildir. Bu bildirgenin bildirilişi tarihinden evvel bu yolda girişimde bulunmuş olanlar varsa derhal kendilerini ve girişim amaçlarını doğrudan doğruya bana haber vereceklerdir." [Kocatürk]

Atatürk'ün, Çerkeş Ethem'in Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Bey'in bilgisi olmaksızın Kuvve-i Seyyare'den bir kısım kuvvetleri Gediz ve Kütahya'da toplaması üzerine, Kütahya'da bulunan milletvekili heyetine durumun aydınlatılmasını isteyen telgrafı.

1919 - Atatürk'ün Kırşehir'den hareketle Kaman'a gelişi ve geceyi burada geçirmesi.

1908 - Türk Derneği kuruldu (Türkçülük hareketinde örgütlenmenin başlangıcıdır).
Kaynak: www.turkyurdu.com.tr/tarihce

1906 - Atatürk'e, Suriye bölgesindeki üstün hizmetleri nedeniyle Beşinci Rütbe'den Mecidî Nişanı verilmesi.
Kaynak: [Kocatürk]

1906 - 25 Aralık 1906 Tarihinde Beşinci Mecidi Nişanı'yla taltif edilmiştir.
Kaynak: Atatürk'ün Özlük Dosyası
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
26 ARALIK - DECEMBER 26
Tarihte Bugün - Today in History

WorldMap.jpg


1938 - CHP 1. Olağanüstü Kurultay

Cumhuriyet Halk Partisi olağanüstü kurultayı toplandı. Kurultay İsmet İnönü'yü değişmez genel başkan seçti.

Atatürk'ün vefatı üzerine toplanan olağanüstü kurultayda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, "değişmez genel başkanlığa" seçildi. Kurultay ayrıca, Atatürk'ü "Ebedi Şef" ilan ederken, İnönü'ye de "Milli Şef" unvanını verdi. Partinin Genel Başkan Yardımcılığına Başbakan Celal Bayar, Genel Sekreterliğine İçişleri Bakanı Refik Saydam getirildi.

İnönü'nün 1. Olağanüstü Kurultay Konuşması

1934 - Menemen'de yapılan Kubilay anıtı törenle açıldı.

1932 - Atatürk'ün, gece Ankara Orduevi'ndeki müsamereyi şereflendirmesi.

Samsun-Sivas demir yolu hattı açıldı.

1931 - Atatürk'ün, saat 10.00'da Kılıç Ali Bey'in evine gidişi, saat 14.00'de Çankaya'ya dönüşü.

1925 - Uluslararası saat ve takvim'in kullanımı TBMM'de kabul edildi.
Milletlerarası saat ve milletlerarası takvim hakkındaki kanunların kabulü.

Saat, takvim ve zaman ölçüleri konusunda uluslar arası standartları getiren kanunlar kabul edildi.

Hicri takvim yerine miladi takvim alınmıştır:
Miladi takvim, Türkiye'de 1927 yılında kullanıma giren Gregoryen takvimine verilen isim.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, önce Hicri takvim, sonra da 1 Mart'ı yılbaşı kabul eden Mali (Rumi-Jülyen) takvim kullanılmıştı (Tanzimata kadar Hicri takvim kullanılırken, Tanzimatta yılbaşı Mart ayına alınarak Rumi takvime geçildi).

Cumhuriyet'in ilanından sonra, Mali 26 Kânunıevvel 1341'de (26 Aralık 1925) kabul edilen "Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve "Günün Yirmidört Saate Taksimi Hakkında Kanun" adlı iki ayrı yasayla 1 Ocak 1926'dan başlayarak Gregoryen takvimi benimsendi. Yılbaşını 1 Ocak olarak alan bu takvimin yanı sıra günü 12 saat gündüz ve 12 saat gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine 24 saatlik gün kabul edildi.

1925 - International calendar and international system of time are adopted.
Atatürk introduced reforms which were of vital importance to the newly independent Turkish Republic.
On December 26, 1925 the Western (Gregorian-Julian) solar calendar was adopted (this calendar replaced the lunar calendar used during the Ottoman Empire).

1923 - "Zafer ve Barış Şerefine" kimi suçlar dışında "Aff-ı Umumi Kanunu" T.B.M.M.'nde kabul edildi.

1922 - Atatürk'ün, İsmet Paşa'nın 19.12.1922 tarihli mektubuna cevabı: "...Aynı özlem derecesiyle seni ne kadar göreceğim geldiğini bilmem tahmin edebilir misin? Parlak bir başarı sonucuyla şerefli dönüşünüzü düşünerek avunmaktayım. Orada kazandığın saygın yeri ve cihana gösterdiğin kudret, zekâ ve liyakati mutlu bir şekilde seyrediyorum." [Kocatürk]

1921 - Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumlarında, ordunun kuvvetlenmesi, muhtaç olduğu araç ve gereçlerin tamamlanması hakkında soru ve gensorular sebebiyle açıklamaları: "...Amacımız mutlaka, karşımızda bulunan Yunan ordusunu mağlup edecek derecede kuvvetli ve donanmış ordu meydana getirmektir." [Kocatürk]

Atatürk'ün, Refik (Saydam) Bey'in yerine Sıhhiye Vekilliği'ne seçilen Rıza Nur'a, Sinop'a telgrafı: "Hastalığınızdan pek müteessirim. Vekiller Heyeti'nde göreceğiniz vazifeyi önemli ve bugünkü vaziyetimizde hizmet ve yardımınızı gerekli gördüğümden, Ankara'da mümkün olan her türlü tedavi ve istirahatinize, kabinece yardım edilmek üzere, hareketinizin makine başında bildirilmesi."

1920 - İstanbul'da İngilizlerin denetimi altındaki Büyük postane altında Ankara ve Anadolu ile bağlantıyı sağlamak üzere gizli telgraf merkezi kurulması.

Ankara'dan Kütahya'ya gelen milletvekili heyetinin, Çerkeş Ethem ve kardeşi Tevfik'le görüşmesi ve 26/27 Aralık'ta görüşme sonucunu telgrafla Atatürk'e bildirmeleri (Çerkeş Ethem ve kardeşleri bu görüşmede bazı şartlar ileri sürmüşler, özellikle Albay Fahrettin (Altay) ve Refet (Bele) Beylerin cepheden uzaklaştırılmalarını istemişlerdir(!) [Kocatürk]

Mebus heyetinin Kütahya'da Çerkez Ethem ve kardeşi Tevfik ile görüşmesi. (Çerkez Ethem ve kardeşleri bu görüşmede bazı koşullar ileri sürmüşler, özellikle de Albay Fahrettin Bey ve Refet Paşa'nın cepheden uzaklaştırılmalarını istemişlerdir.)

1919 - Atatürk'ün, Kaman'dan hareketle Beynam köyüne gelişi, buradan da Ankara yönüne hareketi, ancak yolların karla kapalı oluşu nedeniyle geceyi, geri dönerek Beynam'da geçirmesi.

İngiliz Yüksek Komiseri Amiral J. de Robeck'in General Milne'e söyledikleri: "Mustafa Kemal hareketinin bastırılması, şüphesiz pek çok istenir; fakat çok büyük bir kuvvet gerekmektedir. İğneleme politikası büsbütün akılsızlık olur." [Kocatürk]
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst