Yenidoğanın alt solunum yolu enfeksiyonu (Pnömoni)

gülbin

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
1.692
Tepki
2.180
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Yenidoğan enfeksiyonlarının önemli bir nedeni olan alt solunum yolu enfeksiyonu ( pnömoni), özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi kayıplara yol açabilmektedir.

Yenidoğan pnömonisi akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Başlangıç bazen doğumu takip eden saatler içinde ortaya çıkabilir. İlk 48 saatte ortaya çıkan bu vakalar erken başlangıçlı pnömoniler olarak tanımlanmaktadırlar.

Doğum eylemi sırasında annenin doğum kanalında bulunan mikroorganizmalar da pnömoniye yol açabilir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta, amniotik sıvı ve vaginal salgıları soluyan her bebekte pnömoninin gelişmediğidir.


10y04eg.jpg


Klinik bulgular

Yenidoğan dönemindeki pnömoninin klinik bulguları başlangıçta belirgin değildir.

-Isı değişikliği(hipotermi veya ateş)
-Beslenme güçlüğü
-Sarılık
-Siyanoz
-Öksürük
-Burun kanatlarının solunuma iştiraki
-Göğüste çekilmeler izlenir.
-Solunumun sık ve zorlu oluşu görülür.
-Solunum sayısı artmıştır.
-Solunum sayısının 1 dakikada 60 ve/veya üstünde olduğu gözlenir.

Bu bebeklerde solunum sayısının takibi son derecede önemlidir. Hastalığın şiddetini belirlemede kriter olarak kullanılmaktadır. Muayenede akciğer bulgularını titizlikle değerlendirmek gerekir. Akciğer seslerinde azalma, hışıltı ve raller saptanabilir.

Akciğer grafisi her vakada mutlaka incelenmeli ve kan örnekleri alınmalıdır.

Korunma yolları

Korunmada anne adaylarının yakından takibi son derecede önemlidir. Daha önceki doğumlarda enfeksiyon ve prematüre bebek öyküsü olan annelerin enfeksiyon yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir.

Anne sütü ile beslenme vurgulanmalıdır. Bilindiği gibi annenin geçirdiği enfeksiyonlar koruyucu düzeyde antikor oluşturmaktadır. Anne sütü ile bebeğin beslenmesi ile bu antikorlar bebeği hastalıklardan koruyabilmektedir.

Önemle üzerinde durulan bir noktada anne adaylarına gebelik öncesi bağışıklık kazandırarak yenidoğan enfeksiyonlarının kontrol altına alınmasıdır. Bu konuda yoğun bir şekilde yapılan çalışmalar yenidoğan enfeksiyonlarından korunmanın mümkün olabileceğine işaret etmektedir.

Prof.Dr Nuran Gürses
Çocuk ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst