Yeni doğan

Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
8.210
Tepki
8.216
Puan
113
Konum
istanbul
Doğumdan sonraki 48 saat içinde ortaya çıkan sarılık fizyolojiktir ve bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Bebek bir hafta, on günlük olduğunda bu sarılık geçecektir. Sarılık 3-4 haftadan uzun sürerse dikkat edilmelidir. Erken doğan bebeklerde sarılık daha geç başlayıp daha uzun sürebilir.
Bebek ilk çişini 24 saat, ilk kakasını da 48 saat içinde yapmalıdır. Bebeğin altı ilk kez değiştirilip yeşilimsi siyah, yapışkan bir kaka görüldüğünde telaşlanılmamalıdır. Bu bebeğin anne karnındayken bağırsaklarında biriken mekonyum adlı maddenin artık dışarıya çıkmasındandır ve normaldir. Üç, dört gün sonra, eğer emziriliyorsa bebeğin kakası hardal gibi altın sarısı, sulu veya taneli olabilir. Bebek mamayla besleniyorsa açık sarı ya da sarımsı kahverengi, katı ve kokulu bir dışkısı olacaktır. Bebek demir içeren vitamin damlası alıyorsa kakası yeşil, koyu kahve veya siyah renkte olabilir.
Bebek günde bazen 18-20 saat kadar uyuyabilir, bazen kısa aralıklarla uyanır, bazen de derin uykuya dalar. Uykusunda gözlerini oynatıp sesler çıkarabilir ve emme hareketi yapabilir. Beş, altı hafta içinde bebeğin uyku düzeni yoluna girmeye başlayacak ve geceleri artık daha uzun süre uyuyacak.
Bebeğin başında 6 tane kemikleşmemiş yer vardır. Bunların ilk beşi birinci ayda kapanırken en büyüğü olan bıngıldak 12.-18. aylar arasında kapanır.
Erkek bebeklerde yumurtalıklar aşağı inmemiş olabilir. Bebek bir uzman tarafından muayene edilmeli ve durumu takip edilmelidir.
Küçük bebeklerde şaşılık görülebilir. İlk aylarda bebeğin her iki gözü her zaman beraber hareket etmeyebilir. Bebek gözlerini kullanmayı öğrendikçe ve göz kasları güçlendikçe bu durum düzelecektir. Ancak dördüncü ayda hala devam ediyorsa doktora danışmak iyi olur.
hastaneden_ayrilmadan_once.jpg

Hastaneden Ayrılmadan Önce
Fenilketonüri testi yaptırmak faydalı olacaktır. Fenilketonüri hastalığı zeka geriliğine yol açar fakat erken teşhis edilebilirse kesin tedavisi mümkündür. Teşhisi koymak için doğumdan sonra bebeğin topuğundan bir damla kan alınarak incelenir ve hastalığın var olup olmadığı anlaşılır.
Yenidoğanda bağırsakta bulunan bazı yararlı bakterilerce yapılan K vitamini bulunmaz. K vitamini olmadığında pıhtılaşma faktörleri işlem yapamaz ve kanamalar oluşabilir. Doğumdan hemen sonra K vitamini bacaktan yapılacak bir enjeksiyonla bir kez uygulanır.
yenidogan_ilkgunler.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst