Yazmak, yaraları 3 kat daha hızlı iyileştiriyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
yazmak-yaralari-3-kat-daha-hizli-iyilestiriyor-3474452.Jpeg


Yazmak, yaraları 3 kat daha hızlı iyileştiriyor

Travmaları ya da sorunları yazıya dökmenin, bağışıklık sistemini harekete geçirdiği ve iyileşme sürecini hızlandırdığı belirlendi.

Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden araştırmacılar, günde 20 dakika üzücü tecrübelerini ve hissettiklerini yazanların, deri yaralarının 3 kat hızlı iyileştiğini tespit etti.

Araştırmacılar, bazı katılımcılardan üzücü tecrübelerini, bazılarından ise ertesi günkü planlarını yazmalarını istedi. 11 gün sonra, katılımcıların kolundan 4 milimetre deri parçası alındı. Duygularını yazıya dökenlerin yaralarının yüzde 76'sının, diğer gruptakilerin ise yüzde 42'sinin iyileştiği belirlendi.

Yazmanın, stresi azalttığını belirten araştırmacılar, böylece bağışıklık sisteminin güçlendiğini ifade etti.

Araştırmaya imza atanlardan Dr. Elizabeth Broadbent, sonuçların akıl-beden ilişkisini ve fiziksel durumun psikolojik müdahalelerle iyileştirilebileceğini gösterdiğini vurguladı. Broadbent, yazmanın kronik yarası olanlar ya da ameliyat edilmiş hastalarda iyileşme sürecine etkisi olup olmadığının belirlenmesi için başka araştırmaların gerekliliğine de dikkati çekti.

Milliyet

 

YORGUN

Daimi Üye
Katılım
7 Nisan 2013
Mesajlar
327
Tepki
309
Puan
63
Konum
İBListanbul ..
katılıyorum,psikoloğum da bana günlük tutmamı,istediğim-istemediğim,hoşlandığım-hoşlanmadığım her şeyi yazmamı söylemişti..yazarak istemediğin bütün olumsuzlukları kabulleniyorsun ve yaşadıklarının abartı,basit ve küçük olaylardan ibaret olduğunu hissediyor ve bir nebzede olsa rahatlıyorsun.. :nesrin:
 

Fons

Üye
Katılım
10 Eylül 2013
Mesajlar
21
Tepki
25
Puan
13
Konum
Akçay
Yazmanın iyi geldiğini en iyi bilenlerden biriyim sanırım.. Sürekli yazıyorum.. Bazen gün içerisinde yaşadıklarımı bazen hissettiklerimi, bazen aşkımı, bazen öfkemi inanın çok rahatlatıyor. Şimdi de yeni birşey yapmaya başladım 40 yaşıma mektuplar yazıyorum. Çok eğlenceli oluyor şimdiden 6 tane mektubum oldu :cilgindans: merakla kırk yaşımı bekliyorum.. Bakalım gençlik nasıl geçmiş benim için :dusun::dusun: inşallah merak edip erkenden açmam :dance::dance:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst