Yalıçapkını

eflâtun

Daimi Üye
Katılım
31 Ağustos 2010
Mesajlar
448
Tepki
469
Puan
63
Konum
Ankara
YALIÇAPKINI

Yalıçapkını kuşu küçük balıkları kolay yutabilmek için baş tarafından yani kılçıklarının yönünde yutar. Fakat balıkları yavrularına yedirecekleri zaman, kuyruklarından tutar ve onların rahatça yutabilecekleri yönde ağızlarına verir.

25yali_capkini2.2.jpg
virgul.gif
virgul.gif

 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Alcedo atthis (Tr. Yalıçapkını, En. Kingfisher)

attachment.php



Tanımı
Alcedinidae familyasından bir kuş türüdür.Bilimsel adı;Alcedo atthis şeklindedir.Gagası kamabiçiminde siyahtır, başı büyük ve kuyruğu kısadır. Üst tarafı göz alıcı yeşil-mavi, kuyruk sokumu ****lik mavidir. Beyaz yüz ve boğaz lekeleri vardır, alt tarafı kızıldır. Dişisinin alt gagasının kökü kırmızıdır.
Yalıçapkınının ayakları pullu bir deriyle kaplıdır ve kıpkırmızıdır.Azami dalış derinliği 1 metre olarak değerlendirilmiştir.tünediğinde bodur görünüşlüdür,uçarken kısa kuyrugu ve kanatlarıyla özgün bir profili vardır.


Habitatı
Tatlı su kenarlarında ürer,lagünler ve deniz kıyısında da bulunur.Kum duvarlarında açtıgı derin oyuklarda yuva yapar,yuva olarak kullanılan oyuklar beyaz dışkısıyla işaretllenir.

Yayılışı:
İzmir-Gediz deltası,BalıkesirAyvalık,İzmir-Bakırçay
deltası,Muğla-Güllük,Muğla-Bodrum boğazköy,Kırklareli-İğneada,Kocaeli-İzmit körfezi,Adana-Bütün sulak alanlar , Mersin,Ankara mogan,eymir gölü,Erzurum Ovası nda üreme görülmektedir, ovaya açılan akarsu boylarında gözlemlenebilir. ,İstanbul boğazında da gözlenmiştir(beylerbeyi semti civarı). İzmir alsancak pasaport vapur iskelesinin arka duvarında ve körfez içindeki mendirekte de gözlemlenmiştir.

Yerel adı: Rivayete göre, kuşu havada asılı kalırken gören yalılarda oturan genç bayanlar "vayy çapkınabak,bizi gözlüyor" demişler ve o günlerden sonra da kuşun adı çapkına çıkmıştır.


Beslenme
Yalıçapkını kuşu, sulakalanlarda hızla suya dalarak yakaladığı balıklarla beslenir.balık avlamak için bir dalın üstünde beklemek zorunda değildir.Balığın olduğu her yerde avlanabilir .Küçük balıkları kolay yutabilmek için baş tarafından yani kılçıklarının yönünde yutar.Fakat balıkları yavrularına yedirecekleri zaman,kuyruklarında tutar ve onların rahatça yutabilecekleri yönde ağızlarına verir.1,3 saniyede avını yakalayabilme potansiyeline sahip canlıdır.


Göçü
yerli bir kuş türüdür.göç olayı yaşamamaktadır.


Davranışları
Genellikle sesiyle farkedilir ya da su üzerinde uçarken mavi bir ışı olarak görülür.Dimdik tüner ya da öne doğru eğilir,uçuşu; su üstünde suya yakındır, genellikle uçuş anında öter,
avlanma sırasında gerek avı üstünde uçarak (asılı kalarak) ya da bir yükseklik üstünde kafasını yana çevirerek tek gözü ile avını tespit ederek dalışa geçer, dinlenirken sıklıkla kambur durur.

Alintidir.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php
 

Ekli dosyalar

  • alcedo_atthis_-_yalicapkini.jpg
    alcedo_atthis_-_yalicapkini.jpg
    61,5 KB · Görüntüleme: 45
  • yalicapkini1-715265.jpg
    yalicapkini1-715265.jpg
    61,6 KB · Görüntüleme: 47
  • yalicapkini2-716128.jpg
    yalicapkini2-716128.jpg
    62,9 KB · Görüntüleme: 44
  • yalicapkini3-717490.jpg
    yalicapkini3-717490.jpg
    83,8 KB · Görüntüleme: 47
  • yalicapkini4-719523.jpg
    yalicapkini4-719523.jpg
    81,7 KB · Görüntüleme: 43

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst