Yalancı kasılma ve gerçek doğum sancısı arasındaki fark..

gülbin

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
1.692
Tepki
2.180
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
2hf47sp.jpg


Hamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkan "yalancı kasılmalar" doğumun başlayacağı ile ilgili anne adaylarını yanıltsa da, aslında vücudu doğuma alıştıran kasılmalardır.



Doğum sancılarınızın bağlamasıyla heyecan ve telaş içinde hastaneye gittiğinizde, yapılan muayene sonrasında yaşadığınız sancıların doğum sancısı değil de yalancı kasılmalar olduğunu öğrenebilirsiniz. Tabii bunun üzerine, biraz endişe, biraz hayal kırıklığıyla eve geri dönerek, doğumunuzu beklemekten başka yapacak bir şeyiniz kalmaz.

Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Mumcu'nun verdiği bilgiler, yalancı kasılmalar ile gerçek doğum ağrıları arasındaki farkı anlamanızda size yardımcı olacak.

Yalancı Kasılmaların Tarihçesi

Yalancı kasılmalar, 150 yıl kadar önce İngiliz Doktor John Braxton Hicks tarafından fark edildi. Braxton Hicks kontraksiyonları, hamileliğin son 3 ayında görülerek, rahmin 30-60 saniye kadar kasılarak gevşemesini sağlıyor. Bazen 2 dakikaya kadar da uzayabiliyor. Braxton Hicks kasılmaları, rahmi gerçek doğuma hazırlayan alıştırma kasılmaları olarak da adlandırılıyor.

Nedenleri

Braxton Hicks kasılmalarına neden olan olayların mekanizması açık değildir, ancak bu konuda değişik görüşler ve bazı spekülasyonlar da yok değil. En son kabul edilen görüş; kasılmaların rahmin kendi sertliğini sağlamasına yardımcı olduğu ve plasentaya kan akımını kolaylaştırdığıdır. Yalana kasılmalar, rahim ağzında açılma ya da incelmeye neden olmuyor. Fakat doğum zamanı yaklaştıkça kasılmaların şiddetinde ve sıklığında tur artış görülebiliyor. Bu kasılmalar yalancı doğum sancıları olarak da adlandırılıyor ve rahim ağzının doğuma hazırlanmasına, açılmasına, incelmesine yardımcı oluyor.

Yalancı kasılmalar, rahmi gerçek doğuma hazırlayan alıştırma kasılmaları olarak da adlandırılıyor. Sıklığı ve şiddetine göre, rahim ağzının doğuma hazırlanmasına yardımcı olurken açılmasını ve incelmesini de kolaylaştırıyor.

Tetikleyen Durumlar

Hamileliğin son 3 ayında görülen yalancı kasılmaları tetikleyen nedenler bebeğin ya da hamilenin fazla aktif olması, hareketliliği, kann bölgesine alınan sert bir darbe, mesane doluluğu, cinsel ilişki ve susuzluk olabiliyor. Bu nedenle hamüeliğırı son dönemlerinde tehlike oluşturabilecek etkenlerden uzak durulması gerekiyor.

Normal Doğum Belirtileri

Normal doğumun ilk belirtisi, düzensiz kasılmalar ve halk arasında nisan gelmesi olarak biliniyor. Rahim ağzı, tüm hamilelik boyunca sumüğümsü bir tıkaç ile kapalı oluyor. Bu tıkaç bebeği dış etkenlere karşı koruyor. Doğum eyleminin başlamasından hemen önce rahim ağzında hafif bir açılma ile bu tıkaç kanlı bir akıntı seklinde vücut dışına atılıyor. Biten doğumun belirtilerinden biri de düzensiz rahim kasılmalarıdır. Anne adayları, bu kasılmaları ağrı olarak algılayabiliyor. Yalancı doğum sancıları dinlenme ile geçiyor, sıklığı ve şiddeti zamanla artmıyor. Suyun gelmesi, doğumun diğer belirtisidir. Rahimdeki zar dışarı atıldıktan sonra doğum eylemi başlıyor.
Doğumu başlatan faktörlerin neler olduğunu, anne vücudunun bebeğin olgunlaştığını anlaması ve sancıları başlatan etkenlerin neler olduğunun anlaşılması, günümüzde hala daha tam olarak anlaşılmıyor. Bu konuda çeşitli teoriler olmasına rağmen doğum olayı hala gizemini koruyor.

Braxton Hicks Kasılmalarının Özellikleri

Yalancı kasılmalar olarak bilinen Braxton Hıcks kontraksiyonlarını normal doğum sancılarından ayıran birçok özellik vardır. Bunlar:

• Şiddeti sabit olmayıp değişkendi.r
• İki kasılma arasındaki süre çok kısa değildir.
• Olup olmayacağı ya da ne zaman geleceği önceden tahmin edilmez.
• Ritmik yani düzenli değildir.
• Ağrıdan çok rahatsızlık venr.
• Sıklığı ve şiddeti giderek artmaz.

Rahatlamaya Yardımcı Yöntemler

Zararsız ve ağrısız olan Braxton Hicks kasılmaları sırasında anne adaylarının yapabileceği basit yöntemler, rahatlamaya yardımcı oluyor.

Doğum sancısı ile yalancı kasılmaları ayırt edebilen hamilelerin kendilerini rahatlatabilecekleri ve rahatlıkla uygulayabilecekleri yöntemler şöyle:

• Kasılmalar başladığında pozisyonunuzu değiştirin. Eğer uzun süre ayakta dolaşıyorsanız bir yere uzanın. Otururken veya uzanırken başlamışsa, kısa bir yürüyüşe çıkın.
• Ilık bir duş alın.
• Eğer kasılmaları başlatan durum su kaybı ise su içmek çok işe yarayacaktır. 4-5 bardak su içebilirsiniz
• Bu basit önlemler ile kasılmalar geçmiyor, sıklığı, şiddeti ve yarattığı rahatsızlık giderek artıyorsa zaman kaybetmeden doktorunuza haber verin.

167t9hg.jpg
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Sağol canım, faydalı bir paylaşım olmuş :hhhhhh:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst