Yaklaşık 4 milyon kişi astım kıskacında

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
900020110204020844471.jpg

Yaklaşık 4 milyon kişi astım kıskacında

Nefes daralması ile kendini gösteren ve ciddi bir kronik hastalık olan astım, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon kişiyi etkiliyor.

1-3 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre astım, Türkiye'de hem çocukluk döneminde hem de yetişkin yaş grubunda sık rastlanan kronik hastalıklardan birisi olarak gösteriliyor ve Türkiye'de yaklaşık 3-4 milyon astımlı olduğu tahmin ediliyor.

Astım görülme sıklığının, çocuklukta yüzde 5-10, erişkinde yüzde 2-6 arasında değiştiği öngörülüyor.

-Bölgelere göre astım sıklığı değişiyor-

Astım, ulusal düzeyde hastalık yüküne neden olan ilk 20 hastalık içerisinde yüzde 1,2 olarak gösteriliyor. Kentsel alanda hastalık yüküne neden olan ilk 20 hastalık sıralamasında astım, yüzde 1,3 ile 14'üncü; kırsal alanda yüzde 1,1 ile 19'uncu sırada yer alıyor.

Türkiye'de bölgesel düzeyde hastalık yüküne neden olan hastalıklar arasında astım batı, güney ve orta bölgesinde yüzde 1,2, kuzey bölgesinde yüzde 1,1 ve doğu bölgemizde yüzde 1,3 oranı ile ilk 20 hastalık içerisinde bulunuyor.

-''Düşük sosyoekonomik düzeyde daha sık görülüyor''-

Astım 0-14 yaş grubunda, en yüksek toplamda yüzde 1,8, erkeklerde yüzde 1,6 ve kadınlarda yüzde 2'lik oranı ile kentsel alanda ve toplamda yüzde 1,7, erkeklerde yüzde 1,6 ve kadınlarda yüzde 1,9'luk oranı ile batı bölgesinde hastalık yükü oluşturuyor.

Genellikle sahil bölgelerinde, büyük şehirlerde ve düşük sosyoekonomik düzeyde daha sık görülüyor.

Çocukluk enfeksiyonları, pasif sigara içimi, ailede astım, atopi öyküsü, prematüre doğum, düşük rakım ve yüksek atmosferik basınçta yaşamak astım riskini artırabiliyor. Türkiye'deki veriler, astımın çocuklukta erkeklerde, adolesandan sonra kızlarda daha sık olduğunu gösteriyor.

-Öksürük kesici veya balgam söktürücülerden kaçınılmalı-

Astım, hava yollarının daralması ve artan duyarlılığı ile karakterize tekrarlayan nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma hissi ve hışıltı ile kendini gösteriyor.

Uzmanlara göre, her geçen gün hızla artan sanayileşme, steril yaşam, aşırı kimyasal kullanımı ve doğal olmayan gıda tüketimi astımı tetikliyor.

Astım bebeklerde nefes alıp verirken hışıltı diye adlandırılan ses çıkması, hızlı nefes alıp verme, öksürük, nefes darlığı ve büyük çocuklarda ise göğüs ağrısı ile kendini gösteriyor.

Astım zamanla geçebilirken, hala hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Tedavide astımı kontrol edici ilaçlar ve bronş genişleticiler, nefes yoluyla veya ağızdan alınan haplar kullanılıyor.

Öksürük kesici veya balgam söktürücü şurupların astımlı çocuklar için kullanılmaması gerekiyor. Sigara, solunum sistemini etkilediği için evde asla içilmemesi isteniyor. Ev tozu alerjisine karşı, çocuğun vakit geçirdiği yerlerin tozdan arındırılması, ev içinde az eşya bulundurulması, yünlü yerine pamuklu ya da elyaflı ürünler kullanılması, tüylü oyuncakların bulundurulmaması gerekiyor.
AA

Habertürk
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
Rabbim korusun ya dayim astim hastasi koku alamiyo yedigi yemeklerin tadi yok en ufak toz kalkmasinda hastanelik
Rabbim kimseye yasatmasin
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Çok sıkıntılı bir hastalık Allah hepsinin yardımcısı olsun.
 

-Gizem-

Daimi Üye
Katılım
3 Mayıs 2012
Mesajlar
995
Tepki
561
Puan
93
Konum
Ankara
Bende de başlangıcı varmış :( yatarken yorgan, yastık yüzümü kapatınca çok rahatsız oluyorum. Boğazlı kazaklar falan çok sıkıyor. Umarım ilerlemez gerçi pek de dikkat etmiyorum ama :dusun: Allah yardımcımız olsun
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst