Van'da şiddetli deprem

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
540301432586.jpg


Van'da şiddetli deprem

Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgiye göre, Van'da 6.6 büyüklüğünde bir meydana geldi. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi. Artçı sarsıntılar devam ederken, bölgede telefon ve elektrikler de kesildi.
Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 13:41'de meydana gelen depremde bazı evler yıkıldı. Saat 13:56'da ise 5.5 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi. Artçı depremler sürüyor.

ERCİŞ BELEDİYE BAŞKANI: "ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR"

ENKAZ ALTINDA KALAN VATANDAŞLAR VAR

Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.

DEPREM ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİ
Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 6,6 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Deprem bölgede paniğe neden olurken bazı vatandaşların ev ve iş yerlerinden dışarı çıktığı görüldü.

Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.

ABD'YE GÖRE DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.3
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'ne göre ise depremin büyüklüğü 7.3 olarak belirlendi.
Sabah
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Depremin büyüklüğü kafa karıştırdı

spacer.gif

spacer.gif

14772494.jpg

Van'da meydana gelen depremin büyüklüğü ile ilgili farklı kurumlardan farklı bilgiler geliyor.

spacer.gif

Kandilli Rasathanesi’nin 6.6 olarak açıkladığı Van Tabanlı’daki depremin büyüklüğünü ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi 7,3 olarak açıkladı. Deprem, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde ise 7.0 olarak ölçüldü.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aktar konuyla ilgili şunları söyledi:

Depremler büyük olunca bunu dünyadaki bütün istasyonlardan alınan verilere göre analiz etmek daha doğru oluyor.
Bu ilk anlarda yapılan bir tahmin. Ama asıl güvenli olanı tüm dünyadaki tahminlerdir. Ben 7 civarında bir deprem olduğunu tahmin ediyorum.
Depremin yaklaşık 1,2 küçüğü kadar artçı sarsıntılar olabilir. deprem 7 civarındaysa 6 büyüklüğüne kadar artçı depremler bekleyebiliriz.

Hürriyet

spacer.gif

14773114.jpg


Depremde can ve mal kaybı var

Başbakanlık Kriz Merkezi Van'da meydana gelen depremde can ve mal kaybı olduğunu açıkladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD), Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilen depremin ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirdiği, depremde hayatını kaybeden ve yaralı kişi sayısının henüz kesinleşmediği bildirildi.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Van merkezli 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yoğun bir artçı deprem aktivitesi yaşandığı, büyüklükleri 5.8-2.5 arasında değişen 10 artçı deprem tespit edildiği ve artçı depremlerin devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, şunları kaydedildi:
“Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir. Deprem Erzurum, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Iğdır, Kars, Batman, Siirt illeri ve ilçelerinde hissedilmiştir. Depremde hayatını kaybeden ve yaralı kişi sayısı henüz kesinleşmemiştir.

Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremlerin Van ilinin kuzeydoğusundaki doğrultu atılımlı faylarla ilişkisi olabileceği düşünülmüştür. Deprem aktivitesi bakımından oldukça aktif olan bölgede bir çok yıkıcı depremin meydana geldiği bilinmektedir.”

Açıklamada, bölgede 1945 yılında Çatak'ta 5.8, 1972 yılında Van'da 5.2, 1976 yılında Çaldıran'da 7.2 ve 1977'de Erciş'te 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin son yüzyılda meydana gelen en büyük deprem olduğu bildirildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması istendi.

BAŞBAKAN VAN'A GİDİYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şiddetli depremle sarsılan Van’a gitmek üzere saat 16:30'da yola çıkacak. Bu arada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da Van’a gideceği öğrenildi.
Beşir Atalay ayrıca tüm kurumları alarma geçirdiklerini ve Afet Acil Durum Yönetimi’nin Van’da toplanacağını açıkladı.


Hürriyet

Depremin hissedilen şiddeti 10

Uzmanlar Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 6.6 büyüklüğünde depremi değerlendirdi.

spacer.gif

IŞIKARA: HİSSEDİLEN 10 ŞİDDETİNDENDİR
Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Ahmet Mete Işıkara, depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada; "6.6 yerel büyüklüğünün olduğunu esas büyüklüğün ise 7.3 olduğunu Kandilli az önce açıkladı. 7.3 oldukça büyük bir depremdir. Hissedilen 10 şiddetindedir. Beni korkutan oradaki yapı stoğu. Burada vatandaşlarımıza benim önerim, hasarlı binalara girmesinler. Türk Kızılay'ı hemen faaliyete geçti. tüm destekler deprem bölgesine sunuluyor. Bu artçı şoklar uzun süre devam edecek. 6 büyüklüğünde bir şok olabilir, olağan karşılamak lazım. Havaalanı hasarlı deniyor, pist hasarlıysa daha kötü bir durum var. Çünkü pist hasarlı ise yardım ekipleri nasıl bölgeye ulaşacak? 6- 6.9 civarındaki deprem ülkemizde yılda birkere olabilir demiştim. 7'nin üzerindeki bir deprem 7-8 yılda olabilir demiştim. En son düzce depremi olmuştu. Ondan bu yana 7.'nin üzerinde bir deprem yok demiştim. Bu durum Türkiye'nin deprem gerçeğinin bir göstergesi. Deprem olacak gerçeğini kabul etmek gerekiyor. Başka bir bölgeyi tetikleyeceğini düşünmüyorum. Artçı şoklar büyük şiddetlerde devam edecektir. Bunlar olağan durumlardır. Halkın dışarıda beklemesi, hasarlı evlere girilmemesi gerekiyor. Halkın mobilyaları sabitlemesi gerekiyordu, deprem sırasında paniklememek de çok önemlidir. Ancak bu durumlara alışmamız gerekiyor"

TÜYSÜZ: BU DEPREM 50 YILDA BİR OLUR
İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Okan Tüysüz, bölgede çok hareketli faylar olduğunu ve geçmişte de önemli depremler yaşandığını belirterek, "Bölgede 6.5 büyüklüğünde bir deprem her 50 yılda bir olabiliyor. Deprem üretmeye uygun bir bölge.
Bizim açımızdan şaşırtıcı değil. 6.6 önemli bir deprem. 6.5'tan sonra zeminde önemli deformasyonlar ve kaymalar oluşuyor. Hasarın fazla olmasını beklediğimiz bir durum" dedi.
Bu büyüklükte bir depremin arkasından çok sayıda artçı deprem meydana gelebileceğine dikkat çeken Tüysüz, hasarlı yapılara girilmemesi uyarısı yaptı.
BARGU: ARTÇILAR 6'NIN ÜZERİNDE OLABİLİR"
İstanbul Üniversite Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Simav Bargu: Bunun yıkıcı bir deprem olduğu belli, büyüklüğü 6'nın üzerinde. Mutlaka yıkılan binalar vardır. Bölge Türkiye'nin birinci derece deprem bölgelerinden birisi. Depreme Kuzey Anadolu Fayı'nın neden olduğunu düşünüyorum.

Bu depremin bir öncü değil, ana deprem olduğunu düşünüyorum. Ama bundan sonra artçılar olabilir. Dilim varmıyor ama artçıların büyüklüğü 6'dan aşağı olmayabilir."

Hürriyet


 

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
Can Kaybı Hiç İstemediğimiz Rakamlarda




Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van'daki depremle ilgili olarak ''Tahmini can kayıplarına bakarsak, bunlar bizim hiç istemediğimiz rakamlar... Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar'' dedi.
Erdik, yaptığı açıklamada, depremin yeri ve büyüklüğüyle ile ilgili ilk bilgilerin en yakın istasyonlardan geldiğini belirterek, ''Biz, en yakın istasyonlara bağlı olarak yerini doğru olarak verdik. En yakın istasyonlardan sadece yerel büyüklük verildiği için depremin büyüklüğünü 6.6 olarak verilmiştir. Daha sonra uzak istasyonların kayıtları, depremin moment büyüklüğünü 7.3 olarak vermiştir. Aynı anda bizim uzak istasyonlarımızdan alınan kayıtların değerlendirilmesiyle depremin moment büyüklüğü 7.2 olarak belirlenmiştir'' diye konuştu.
Depremle ilgili doğru bilginin gerek kamu kurumlarına, gerekse halka en kısa zamanda ulaştırıldığını ifade eden Erdik, şunları dile getirdi:
''Kandilli Rasathanesi dünyada ilk defa bu depremi en süratli olarak bildirmiştir herkese, arkasında da revize etmiştir. Şu anda depremin moment büyüklüğünü 7.2 olarak söylüyoruz. 7.2'lik deprem denizde de, karada da olabilir. Hasar, orada bulunan ve bu deprem tehlikesine maruz olan envanterin büyüklüğüyle ve depremin yaratacağı şiddetle ilgili bir konudur. 7.2 büyüklüğünde bir depremin yaratacağı şiddet, merkezi yerlerde 9 olabilir. Genelde 8 olur. Halkımızı ilgilendiren, oraya yardım sağlayacak olanları ilgilendiren konu oradaki hasarın boyutudur. O da şiddetle verilir. Bu deprem büyüklüğüyle ilgili bir konu değildir.''
Bu tip büyük depremlerin ardından artçıların geldiğini de ifade eden Erdik, 5.5 büyüklüğünde artçıların olduğunu ve bunların da yerel büyüklük olduğunu söyledi.
Erdik, depremin sığ bir deprem olduğunu ve hasarın Van ile Erciş arasında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Depremin yarattığı şiddete de işaret eden Erdik, depremin merkezde 9 şiddetinde görüldüğünü ve bu alanda yoğun hasarın olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.
Hasarlara ilişkin tahmini sayılar verdiklerini ifade eden Erdik, ''Bu tahminler gerek acil yardımın doğru dağılması, gerekse depremin büyüklüğü açısından bir fikir verir. Depremin tek başına büyüklüğü bir fikir vermez. Ancak hasar ve şiddet ortaya çıktıktan sonra bir fikir olmaya başlar'' dedi.

-3-4 bin ağır hasarlı bina var-

Ağır hasarlı binaların tahmini olarak 3-4 bin arası olduğunu kaydeden Erdik, bunların hane değil, bina sayısı olduğunu da söyledi. Erdik, çok ağır hasarlı binalardan can kaybı beklenebileceğini de kaydederek, ''Bu binalardan tahmini 664 tanedir. Bu binalar yıkık binalardır. Tamamen göçük değildir ama yıkık binalardır. Bir de tamamen yıkık bina dediğimiz daha çok betonarme binalar vardır. Bunlar da 50 adet gözüküyor'' diye konuştu.
Tüm bu sayıların tahmini olarak verildiğini vurgulayan Erdik, bunlarda hata payının yüksek olduğunu kaydetti. Erdik, ''Tahmini can kayıplarına bakarsak, bunlar bizim hiç istemediğimiz rakamlar... Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar''
20111023.163258_VAN383_1691293-23.10.2011__650X355.jpg
 

KraLiçe

Daimi Üye
Katılım
30 Eylül 2011
Mesajlar
2.625
Tepki
3.576
Puan
113
Konum
Saray'dan Tatlım
Kızlar çok kötüyüm.Liseden bir arkadaş msj yazdı.Bu sene atanan öğretmen arkadaşımız var Van'da numarası var mı diye.Bende de yok.
Diğer arkadaşlara sorup ulaşabilirsek ulaşıcaz ama kimseyle de görüştüğümüz yok uzun süredir.İnşallah başına bişey gelmemiştir. :uzgun:
 

GamzeLi

Aktif Üye
Katılım
24 Eylül 2011
Mesajlar
105
Tepki
94
Puan
28
Konum
Samsun
Rabbim hepsine yardımcı olsun.Çok zor bi durum tüm emekkleri evleri herşeyleri gitti tabi hayatını kaybedenler var Allah ailelerine sabırlık versin.Vefat edenlernde Rabbim tahsilatlarını Af eylesin:uzgun::uzgun:
 

enise_

Daimi Üye
Katılım
9 Mayıs 2011
Mesajlar
2.128
Tepki
1.923
Puan
113
Konum
Bursa
Allahım yardımcıları olsun çok zor yaaa...
terör şehitler derken şimdide deprem Allahım sen bizi felaketle sınama :uzgun:
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
Allah yardımcıları olsun çok üzüldüm.bir yandan terör şimdide deprem.Allah sonumuzu hayır etsin cümlemizi korusun...kimbilir ne kadar zor durumdadırlar,yapabileceğimiz en iyi şey dua...
 

Debby

Daimi Üye
Katılım
29 Mayıs 2011
Mesajlar
1.313
Tepki
1.045
Puan
113
Konum
Eskişehir
Terörün üstüne bir de bu konu tuz biber oldu :dertli: Rabbim sen bizi koru tüm felaketlerden. Evleri yıkılanlara ailesini kaybedenlere sabır ver yardım et. Senden medet umarız :aglayan:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst