Üşümemek için Trabzon hurması yiyin

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
usumemekicintrabzonhurm.jpg


Üşümemek için Trabzon hurması yiyin

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, protein, yağ ve karbonhidrat yönünden zengin olan Trabzon hurmasının tüketildiği zaman vücut ısısını dengede tuttuğunu bildirdi.

Prof. Dr. Karadeniz, vücut ısısının ortalama 36 derece olduğunu ve vücut ısısının ortalamanın altına düşmesi halinde vücutta üşüme başlayacağını belirterek, kış aylarında vücut ısısının dengede tutulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Vücut ısısının dengede tutulmasında alınan gıdaların önemli bir rol üstlendiğine işaret eden Karadeniz, Trabzon hurmasının içeriğindeki protein, yağ ve karbonhidrat zenginliği nedeniyle kış aylarında vücut ısısını dengede tutmaya yarayacak bir meyve olduğunu söyledi.

Karadeniz, soğuk havalarda vücut ısısını korumak için Trabzon hurması tüketilmesini öneren Karadeniz, şunları kaydetti: "Trabzon hurması araştırmalarımıza göre protein, yağ ve karbonhidrat (şeker) yönünden oldukça yüksek oranlara sahiptir. Eğer biz günlük olarak belli oranlarda protein, yağ ve şekeri bol olan ürünler tüketmezsek vücut ısımız düşer. Vücut ısısı düşünce de üşümeye başlarız. Bu yüzden vatandaşlarımıza özellikle kış aylarında üşümemeleri için Trabzon hurmasını öneriyoruz. Vücut ısısının dengede kalması için özellikle kış aylarında ortalama 80 kiloluk bir kişinin 80 gram protein, 80 gram yağ ve 384 gram karbonhidrat tüketmesi gerekir. Bu şartlarda vücut gerekli kaloriyi yakacak ve böylelikle vücut ısısı düşmeyecektir. Bu oranlara sahip olan meyvelerin başında ise Trabzon hurması geliyor."

Trabzon hurmasının yanı sıra, soğuk günlerde fındık, ceviz, kayısı, kestane, ve üzüm gibi meyvelerin de tüketilmesinin yararlı olacağını ifade eden Karadeniz, "Bu meyveler de protein, yağ ve şeker yönünden zengindir. Trabzon hurmasının yanı sıra kış aylarında bu ürünleri de tüketmek insan vücudundaki ısıyı dengeler. Böylelikle soğuk havalarda üşümeyiz" diye konuştu.

Türkiye'de kıymeti bilinmiyor

Trabzon hurmasının eksi 120 ile 180 derece soğuğa dayanabildiğini ve zor şartlar altında yetiştiğini anlatan Karadeniz, A vitamini ve karbonhidratlarca zengin olan Trabzon hurmasının, kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde, sindirim sistemi hastalıkları için de faydalı olduğunu vurguladı.

Trabzon hurmasının, adeta bir şifa kaynağı olduğunu söyleyen Karadeniz, yurt dışında çok talip gören bu meyvenin Türkiye’de ise henüz değerinin anlaşılmadığından yakındı.

Karadeniz, "Dünyada Trabzon hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmektedir. Dünya bu ürünün kıymetini biliyor. Ancak Türkiye’de bu meyve 40’ın üzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen üretim yıllık 15 bin tonu geçmiyor" dedi.

Karadeniz, söz konusu rakamların Trabzon hurmasına Türkiye’de ne kadar değer verildiğini gösterdiğini ifade etti.

Milliyet

 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
44
Konum
burdan:)
biliyomusun,ben bundan hic yemedim,ama babam hepalirdi,annemde babamda cok severler,babam derdi bi yesen hep istiycemn diye,,,ama goruntusunu beyenmedigim icin yiyemiyom,sanki icide oyle gibi geliyo bana,,,
ne salakca dime,,:kptmya:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Ben yeni başladım yemeye eskiden bizimkiler ısrar ederdi ye diye inadına yemezdim şimdi kendi kendime alıştım yemeye sanki 1 tabak tatlı yemişsin gibi oluyor
 

gül gazeli

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2010
Mesajlar
1.049
Tepki
1.321
Puan
113
Konum
türkiye
ben önceden ağzıma koymazdım ama şimdi o kadar çok yiyorumki günde 2 3 seviyorum birde içi çikolatalı denen kahverengi olanları var onlarda fena diiil.yeşekkürler paylaşım için cnm
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Hic bilmiyordum yeni gördüm, denemek isterim. Almanya´da bulabilirmiyim acaba?
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
ben de çok olmuşlarını seviyorum kaşıkla yerim o zaman ağzı buruşmuyo insanın tam olgunlaşmamışları ağzı buruşturuyo
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
44
Konum
burdan:)
Yumuşak olunca bal gibi oluyor nadir olarak tatsız çıkıyor ama sen en azından dene hatta ben yumuşayıp cıvıyınca kaşıkla yiyorum çok hoş oluyor...
tamam canim,bu sefer alicam ve gozumu karartip yicem,,,
Hic bilmiyordum yeni gördüm, denemek isterim. Almanya´da bulabilirmiyim acaba?


var var,biz Almanyaya gittigimiz zaman markette goruyodum,,,hatta sasirmistim gorunce,,,burdadami buldun beni demistim:kptmya:
 
G

guzelcem

Misafir
Benim çok sevdiğim hayırlı bir meyvedir:) sağlığımız çok önemli hele kışın sık sık yenmelidir. ama maalesef ki değil yemek varlığına bile kıymet vermiyoruz:alsana::mendil: emeğinize sağlık canısı.
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Cennet elması değil mi bu?

yani bizim buralarda adı böyle geçiyor
 

sirine

Üye
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
252
Tepki
24
Puan
18
Konum
izmir
evet evet arina ben de cennet elmasi diye biliyorum
ben de daha onceleri hic yiyemeyenlerdenim.
ama simdi olsa da hep yesem diye firsat kolluyorum.
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Burda okuduktan sonra dikkat ettiö markette vardı denemek amaçlı alıcam bakalım sveicek miyim?

Kızlar beni mazur görün hiç yemediğim için bilmiyorum kabuğu falan soyuluyor mu nasıl yeniyor?
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst