Twitter'da iş yapma kılavuzu

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Twitter gelişen sosyal medya mecrası içinde kendine farklı bir yer yarattı. Fikirlerini dünya ile paylaşmak isteyenler için kullanıcılara farklı bir çerçeve sunarak kendini Facebook ve Stumbleupon gibi diğer sosyal medya araçlarından ayırdı.

Twitter kullanıcıları, kısa ve özlü mesajlar yazarak insanların kendilerini takip etmelerini sağladılar ve bu şekilde bir ağ oluşturdular. Yenilikçi şirketler de bu yeni ve farklı sosyal medya aracını müşterilerle iletişime geçmek için kullanmaya başladı. Peki şirketler bu mecrayı neden kullanmalı? Sosyal medyanın kurumlara faydası neler olabilir? ehow.com'da yayınlanan bir makale bunun için 5 neden sıralıyor.

Reklam
Twitter oldukça etkili bir reklam aracı olarak kullanılabilir. Twitter'da reklam amaçlı mesaj göndermek ücretsiz. Ayrıca çok geniş kitlelere anlık olarak verilmek istenen mesajlar ulaştırılabiliyor. Bunun yanı sıra kurumun, şirketin ve hatta ürünlerin hayranları, takipçileri, Twitter hesaplarını takip ederek ilgili oldukları şeyler hakkında bütün gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenebiliyorlar. Bu takipçi modeli sayesinde, reklam mesajları zaten şirket ile ilgilenen insanlara ulaşmak için garantili bir yol olarak görülebilir. Tweet adı verilen Twitter mesajları, sosyal medyayı kullanan kullanıcılar arasında da hızlı bir şekilde yayılabilir, diğer sosyal mecralarda paylaşılabilir ve ağızdan ağıza pazarlama denen yöntemle kurum, marka veya ürün hakkında hızlı ve geniş bir kitleyi kapsayan tanıtım yapılabilir.


Ürün geliştirme
Sağduyulu şirketler, yeni ürün ve hizmetler geliştirirken ilk aşamada müşterilerine bu ürünü veya hizmeti danışırlar, müşterilerin fikirlerini alırlar. Sosyal mecralar da bunun çok güzel bir yoludur. Şirketler yeni ürün planladıklarında ya da yeni bir ürünü duyurmak istediklerinde müşterilerden alacakları geribildirimleri Twitter aracılığıyla çok hızlı bir şekilde yapabilirler. Bununla da kalmayıp yine Twitter üzerinden yeni çıkacak olan ürünleriyle ilgili kampanyalar, yarışmalar düzenleyebilir, takipçilerine ürün piyasaya çıkmadan kendilerine özel tasarımlarla hediyeler, paketler verilebilir.


İstihdam
Şirketler eleman almayı düşündükleri pozisyonları da Twitter'da duyurabilir. Sosyal mecraların popüler olmasıyla hem daha çok kişiye ulaşmış hem de kurumun adını bu tarz sitelerde duyurmuş olurlar. Ayrıca bu şekilde kaynak tasarrufu da yapılmış olur. Twitter üzerinden iş duyurusu, internet sektöründe yer alan şirketler için çok daha kullanışlı ve faydalı bir yol olarak görülebilir. Çünkü başvuracak kişiler de yine bu mecra içinden gelen kişilerdir.


Halkla ilişkiler
Geleneksel yöntemle yapılan halkla ilişkilerde iletişimi yaymak için basın bülteni yazılır, bunlar da ilgili basın kuruluşlarına ve muhabirlere, editörlere gönderilirdi. Tabii onlar da bu bültenlerle ilgilenirse... Twitter, şirketlere kontrol edebilecekleri bir forum sunuyor. Şirket hakkında bilgi paylaşımı yapılabiliyor, sosyal alandaki katılımlar, yönetim birimindeki değişiklikler, birleşmeler gibi önemli bilgileri paylaşmasını da sağlıyor.


Güven sağlama
Şeffaflık artık tüketiciler için her zamankinden daha önemli. Tüketiciler, şirketlerin finansını, yaşadıkları zorlukları, yasal konuları, çevresel etkileri, sosyal etkileşimleri bilmek istiyor. Twitter kullanmak ileride ortaya çıkabilecek sorunların önceden engellenmesini de sağlayabiliyor. Müşteriye tüketiciye yapılan bilgilendirmeyle karşılıklı güven inşa edilebiliyor.


Twitter'ı iş için nasıl kullanacaksınız?
Twitter, internet tabanlı şirketler için çok uygun bir pazarlama aracı. İhtiyacınız olan şeyler bilgisayar, internet, Twitter hesabı ve bir internet sitesi. İşte yapılacaklar:
- Marka, kurum adınızı Twitter kullanıcı adı olarak alın.
- Tanınırlık önemli. Bu nedenle internet sitenizde kurum için kullandığınız logoyu, sembolü veya görseli profil fotoğrafı olarak kullanın.
- Buluduğunuz sektörle ilgili olan kişileri bulun ve onları takip edin. Bunun için arama kutucuğunu kullanabilirsiniz. Twitter'da birini takip etmek aynı zamanda takip edilmek için bir davettir. Bu yüzden birini takip etmek takip edilmeyi getirebilir.
- Yeni insanları takibe almaya devam edin. Yeni arkadaşlar, takipçiler edinin ve yazdıkları, paylaştıkları şeyleri inceleyin. Hatta bu kişilerin takip ettikleri kişilere de dikkat edin.
- Twitter sayfanızın fonuna ilgi çekici bir görsel koyun. Kendi fon görselinizi yapabilir veya hazır olanları kullanabilirsiniz.
- İnternet sitenizin ve iletişim bilgilerinizin Twitter sayfanızda yer aldığından emin olun.
- Ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili fotoğraf veya görsel paylaşın.
- Yazdığınız Tweet'leri çeşitlendirin. Fakat takipçilerinizi rahatsız edecek düzeyde yapmayın. Samimi, arkadaş canlısı olun. İlgi çekici bilgiler paylaşın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst