Türkiye, hazır giyim alışverişinde avrupa ülkelerine göre daha güçlü

T

tugceyildiz

Misafir
CCI'ın (Cotton Council International) “Global Yaşam Tarzı Monitörü” elyaf, kumaş ve alışveriş trendlerini gösteriyor
Türkiye’de üçüncü kez gerçekleştirilen hazır giyim ve ev tekstili alışverişi alışkanlıkları ve tutumlarına ilişkin uluslararası bir araştırma olan Global Yaşam Tarzı Monitörü’nin (Global Lifestyle Monitor) sonuçlarını açıklayan CCI, dünyanın her yanından tüketicilere dair bir karşılaştırma sunuyor. CCI Türkiye, Orta Avrupa ve Afrika Program Direktörü Marsha Powell, 2010 yılında pamuk fiyatlarında görülen keskin artışın hazır giyim sektörü üzerindeki etkisi ile birlikte; Türk, Avrupalı ve Amerikalı tüketicilerin alışveriş trendlerini değerlendirdi.
• Türkler ev bütçesinin %23’ünü hazır giyime harcarken, bu oran İngiltere’de %29, ABD’de %31, İtalya’da %34 ve Almanya’da %40’ olarak ortaya çıktı. (Almanlar genellikle daha çok sayıda ve daha yüksek fiyatlı hazır giyim ürünleri satın almakta).

• Önümüzdeki 5 yıl boyunca, Türklerin giyim harcamalarını %13 oranında arttırarak, giyim satışlarında en güçlü büyüyen piyasalardan biri olması beklenmekte. Buna karşılık beklenen artış ABD’de %9, İngiltere’de %5 ve Almanya’da %3 oranındadır. İspanya’da hazır giyim harcamalarının %17 oranında, İtalya’da %7 oranında düşmesi, ekonominin kötüye gitmesi ve tüketicinin kötümser bir bakış içinde olduğunu göstermekte.

• Kişi başına giyim harcamaları açısından, yeni giysiler için kişi başına yılda 1.114$ harcama yapan Almanlar listenin en üst sırasında bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile Almanlar, kişi başına yılda 634$ harcayan İtalyanlardan %75 ve ortalama 412$ harcayan Türklerden %270 daha fazla harcama yapmaktadır. En düşük rakam yılda kişi başına ortalama 369$ harcayan İngilizlerde görülmekte.

• Almanya Türk ürünlerinin ana tüketicisi olmaya devam etmektedir ve Almanlar giyimde en çok harcamayı yaptığından ve daha yüksek fiyatlı giysiler aldığından, bu, Avrupa için bir güç ve Türk tekstil ve giyim endüstrileri için bir artıdır.

• Türk tüketicileri, beşi kot pantolon olan ortalama sekiz kot giysiye sahiptir. Avrupa ile kıyaslandığında, kot ürüne sahip olma oranı Türk tüketicileri arasında daha düşük seviyededir. Ancak Türk tüketicilerinin kot gardıroplarının üçte ikisi kot pantolona ayrılırken, bu oran Avrupa’da %43’tür.

• Türk tüketicileri için alışverişte harcanan tutar açısından giysinin içeriği son derece önemlidir. Giysinin içeriğini bilmek tüketiciler arasında giderek önem kazanmış, zira araştırmaya katılan Türk tüketicilerinin %84’ü giysi almadan önce her zaman ya da genellikle elyaf içeriği etiketini kontrol ettiklerini belirtti. Türk tüketicilerinin %75’i en sık kullandıkları giysilerde pamuk ve pamuklu karışımları tercih etmekte ve giyim ihtiyaçlarını karşılamak için kot gibi pamuk içeriği zengin ürünleri aramaya ve seçmeye devam edeceklerdir.

• Doğal elyaflar, özellikle de pamuk, sentetik elyaflardan daha çevre dostu olarak görülmektedir. Pamuk tüketiciler tarafından en çok tercih edilen elyaf olmayı sürdürmekte ve doğal, çevre için iyi ve kaliteli bir elyaf olarak değerlendirilmektedir.

• Gezegeni önemseyen ve çevre konusunda endişeli olan tüketiciler çevreci perakendecileri ve tedarikçileri takip edecektir. Tüketiciler perakendecilerden ve tedarikçilerden geri dönüşüm programları başlatmalarını, materyalleri yeniden kullanmalarını ve ürünlerinde mümkün olduğunca çok sürdürülebilir materyal kullanmalarını beklemektedir. Perakendeciler müşteri ilişkilerine ‘yeşil pazarlama’yı dahil ederek, pazarlama çabalarını güçlendirebilir.

• Genç nüfus azaldığı için, daha az sayıda tüketici olacak ve dolayısıyla perakendeciler ellerindeki müşterileri ve satış seviyelerini korumak için daha fazla rekabet etmek zorunda kalacaktır. Aynı zamanda, tüketiciler yaşlandığından, üreticilerin yeni ‘gri’ tüketiciyi çekmek için yeni ürünler geliştirmeleri ya da mevcut ürünlerin uyarlamaları gerekli olabilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst