Tavukta da bakteri çıktı

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
Tavukta da bakteri çıktı
Tavuk etlerinde salmonella ve listeria bakterisi olup olmadığı konusu tartışma yarattı

556714_detay.jpg





Sektörde önemli paya sahip şirketlerin ürettiği tavuklarda ‘salmonella’ ve ‘listeria’ bakterilerinin olduğu iddiası, tüketicileri korkuttu. Sanayiciler dünyada üretilen tüm tavuklarda salmonella bakterisinin bulunduğunu iddia ederken, uzmanlar ise tavukların çiğ ya da az pişmiş yenilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Dün, bir gazetede yer alan haberde, market raflarından alınan Banvit, Er Piliç, Bey Piliç ve CP Piliç’in ürünlerinde salmonella ve listeria bakterilerine rastlandığı dile getirildi. Konuyla ilgili olarak konuşan Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, dünyada üretilen tüm tavuklarda salmonella bakterisi bulunduğunu savundu. Bu nedenle tüm ambalajların üzerinde “Pişirerek yiyin” ibaresinin yer aldığını ifade eden Görener, şunları söyledi: “Türkiye dışındaki ülkelerde yapılan denetimlerde salmonella, çiğ ette değil pişmiş ette aranır. 2 binin üzerinde farklı salmonella bakterisi var. Hem salmonella hem de listeria bulunan tavuklar piştiğinde, bu bakteriler yok olur.”

‘İHRACATI ETKİLEYECEK’
CP Grup Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nezih Gençer de numunelerin nereden alındığı, miktarı ve salmonellanın türünün haberde yer almadığını kaydederek, bunun ciddi bir suçlama olduğunu söyledi. Türkiye’de tavukçuluk sektöründeki üretim tesislerinin kalite bakımından Avrupa seviyesinde olduğunu anlatan Gençer, “Tarım Bakanlığı yetkilileri, 6 ayda bir bizleri denetleyerek sertifika veriyor. Salmonella bakterisi bütün hayvanlarda görülüyor. 2-3 çeşidi gıda zehirlenmesine yol açıyor fakat bu tipler bile et ısıl işlem gördüğünde kayboluyor” dedi. AB kriterlerine göre 100 örnekten 14’ünde salmonella bulunmasının ‘kabul edilebilir’ olduğunu kaydeden Gençer, şöyle devam etti: “Tabii ki bizim de AB’nin de hedefi bu bakterinin oranını minimuma indirmek; fakat bu mümkün değil. Tam da Avrupa’ya ihracat ön izni aldığımız bu dönemde, tüketicilerin bu şekilde korkutulması, tüm sektörün faaliyetlerini olumsuz etkileyecek.” Bey Piliç Genel Müdürü Sait Koca da bakteri sayısını ‘0’a indirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, “Listeria ise çok zayıf bir bakteri. Araştırma ve denetimler pişmiş ürünlerin üzerinde yapılmalı. Avrupa standartlarının üstünde bir üretim tesisimiz var. İnsan sağlığına zararlı bir üretim yapmamız mümkün değil” dedi.

‘MARKETLERDEN KAYNAKLANMIŞ OLABİLİR’
Er Piliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, salmonella bakterisi bulunan etlerde bunun zararlı türlerini tespit etmenin önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de tavukçuluk sektörünün Avrupa Birliği standartlarında üretim yaptığını vurgulayan Ericek, “Tarım Bakanlığı bugüne kadar 800 numunemizi denetledi; hiçbirinde insan sağlığını etkileyen bir bakteri bulunmadı. Bu ürünlerin dağıtıldığı marketler ya da depolarda ürünlerin yeterli ısıda bulunmamasından dolayı bu bakteriler oluşmuş olabilir” diye konuştu.

‘TAVUĞU 80 DERECEDE PİŞİRİN’
İstanbul Üniversitesi ****lurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Necla Aran, ısıl işlem görmüş tavuklarda salmonella ve listeria bakterilerinin öldüğünü dile getirerek, özellikle fırınlarda pişirilen tavuklar konusunda tüketicileri uyardı. Tavuk haşlandığında su kaynadığı için bakterilerin de yok olduğunu ifade eden Aran, sözlerine şöyle devam etti: “Buna karşın fırında pişen tavukta, fırının orta noktasındaki sıcaklığın en az 75-80 derece olması gerekir. Eve pişmiş olarak alınacak hindi ve tavukta, kaç derecede piştiği mutlaka sorulup ondan sonra alınmalıdır” dedi. Markette bulunan etlerdeki bakterilerin diğer etlere de bulaşabileceğinin altını çizen Aran, sıcaklığın artmasının buna neden olabileceğini ifade etti.
 
OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
ya neden bu ürünlere dikkat etmiyolar anlamıyorum illa birilerinin ölmesi mi lazım:alsana:
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Hileli gıdacıyı bileceğiz

Gıda Kanunu'nda yapılan değişiklikle ürünlerinde hile ve hastalık tespit edilen firmaların isimleri kamuoyuna açıklanabilecek. Yeni kanunla cezalar da artıyor

Hamburger etleriyle başlayan bakterili et skandalının tavuğa da sıçramasının ardından harekete geçen Tarım Bakanlığı, bundan sonra bozuk üretim yapanları teşhir edecek ve bozuk üretim yapanların üretim iznini iptal edecek. Gıda denetimlerini elinde bulunduran ve Tüketici Kanunu'ndaki yaptırımlar nedeniyle üretici firmaya ağır cezalar uygulayamayan Tarım Bakanlığı'nın eli 13 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan yeni Gıda Kanunu'yla güçlenecek. Bakanlık, yasayla birlikte, içinde insan sağlığını tehdit eden herhangi bir madde barındıran ürünlerle ilgili caydırıcı cezalar verebilecek. Herhangi bir gıda maddesinde, insan sağlığına zararlı maddeleri tespit eden Bakanlık, o ürünleri, yedi emine teslim edilip yeni analiz yapılmasını beklemeden imha edecek. Ürün pazara çıkmışsa toplanması ve imha edilmesinin bedelini üretici firmaya ödetecek. Bu şekilde üretim yapanın iznini elinden alacak. Firmaları kamuoyuna açıklayacak.

Pişince zarar vermez
TAKVİM'in 'Tarım Bakanlığı analizlerinde Salmonella bakterilerinin tavuk etlerinde de bulunduğu' haberi üzerine açıklama yapan firma yetkilileri, "Bakteriler çiğ ette hastalık yapar ama pişince etkisiz hale gelir" dedi. Firma yetkililerinin yaptıkları açıklamalar şöyle: Dr. Sait Koca (Bey Piliç Genel Müdürü: "Söz konusu olan virüs değil, bakteridir. Dünyanın her tarafında hayvansal ürünlerde bu bakteriler bulunur. Hiçbir zaman sıfır değildir. Ancak her 2 bakteri de et pişirilmeden yenildiği zaman hastalık yapabilir."

Tip tayini önemli
Ömer Görener (Banvit Genel Müdürü):
"Dünyada Türkiye haricinde çiğ ette Listeria'ya bakan başka ülke yoktur. Listeria pişmiş üründe bakılır, pişmiş üründe var ise etki gösterir. Dünyada devamlı olarak yüzde 100 Salmonella ve Listeria'dan ari üretim yapabilecek şirket yoktur. Salmonella tespitinde tip tayini önemlidir."

Avrupa'da da var
Zühal Daştan (Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı):
"Salmonella'nın 2300'den fazla tipi vardır ve pişirildiklerinde etkileri yok olur. Bu bakteri özellikle tavuk ürünlerinde bulunur. AB'de de sıfır değildir. Bunun azaltılması için bizde de üreticiler her tedbiri alırlar. Bu bakteri 70 derecede piştiğinde yok olur."

Takvim

 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
kırmızı et yemiyoruz bakterili ve çok pahalı diye,beyaz et de yiyemicez o da mikroplu ..ee
zorunlu vejeteryan olucaz yakında:Dsebzelerde de birşey çıkar gerçi var da (hormon gdo)hiçbişey yemeyin demek istiyorlar herhalde:alsana:
 
OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
kırmızı et yemiyoruz bakterili ve çok pahalı diye,beyaz et de yiyemicez o da mikroplu ..ee
zorunlu vejeteryan olucaz yakında:Dsebzelerde de birşey çıkar gerçi var da (hormon gdo)hiçbişey yemeyin demek istiyorlar herhalde:alsana:

evet bundan sonra daimi rejime giricez:ilknur:

firma isimlerinin açıklanacak olması çok iyi bi haber:kayris:
 

KUBRAAA

Yeni Üye
Katılım
10 Kasım 2010
Mesajlar
5
Tepki
6
Puan
3
Yaş
40
Konum
İSTANBUL
arkadaşlar 07.11.2010 tarihinde diasadan aldığım erpiliç markalı tarihi geçmemiş tavuğu evde haşlayarak yedik 4 yaşındaki oğlum zehirlendi.
Kusma,karın ağrsı,boğaz ağrısı şikayetleriyle hastanye gittik ve 3 gündür hastelerdeyiz. Daha bugün hastaneden çıktık ama dr kontrolü altındayız.şimdi ise ishal oldu,iğne olup ilaç tedavisiyle devam ediyoruz.Yani haber doğrudur. lüften dikkat edelim.
gerekli yerlere şikayette bulunmam gerekiyor hatta dava açmayı düşünüyorum.
Nasıl bir işlem yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Evet şikayet etmeliyiz biz ihmal ediyoruz bu konuları bugün sana yarın bana öbürgün çocuğuma.bunun bir sonu olmalı yeter artık.
 

SILA

Daimi Üye
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
3.668
Tepki
3.186
Puan
113
Yaş
47
Konum
almanya
geçmiş olsun kübra en iyisi bir süre tavuk almamak millet ne yiyeceğini şaşırdı en iyisi etsiz sebze yemeği-hmm-hmm
 

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
arkadaşlar 07.11.2010 tarihinde diasadan aldığım erpiliç markalı tarihi geçmemiş tavuğu evde haşlayarak yedik 4 yaşındaki oğlum zehirlendi.
Kusma,karın ağrsı,boğaz ağrısı şikayetleriyle hastanye gittik ve 3 gündür hastelerdeyiz. Daha bugün hastaneden çıktık ama dr kontrolü altındayız.şimdi ise ishal oldu,iğne olup ilaç tedavisiyle devam ediyoruz.Yani haber doğrudur. lüften dikkat edelim.
gerekli yerlere şikayette bulunmam gerekiyor hatta dava açmayı düşünüyorum.
Nasıl bir işlem yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.

geçmiş olsun canım....
 

KUBRAAA

Yeni Üye
Katılım
10 Kasım 2010
Mesajlar
5
Tepki
6
Puan
3
Yaş
40
Konum
İSTANBUL
çok tşk ederim zaten herkezi haberdar etmek istiyorum.evet tavuktan uzak durmak lazım bu sıralar.Ama şikayet etmem şart bu kadar kolay olmamalı
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
bizdede tavuk cok piser cocuklar icin iyi oluyor ne yicez sastik kaldik vallah:dertli:
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
arkadaşlar 07.11.2010 tarihinde diasadan aldığım erpiliç markalı tarihi geçmemiş tavuğu evde haşlayarak yedik 4 yaşındaki oğlum zehirlendi.
Kusma,karın ağrsı,boğaz ağrısı şikayetleriyle hastanye gittik ve 3 gündür hastelerdeyiz. Daha bugün hastaneden çıktık ama dr kontrolü altındayız.şimdi ise ishal oldu,iğne olup ilaç tedavisiyle devam ediyoruz.Yani haber doğrudur. lüften dikkat edelim.
gerekli yerlere şikayette bulunmam gerekiyor hatta dava açmayı düşünüyorum.
Nasıl bir işlem yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.

Çok geçmiş olsun öncelikle. Tüketici haklarına başvurabilirsiniz. Onlar size yol gösterir belki.
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ya ben napcam peki. Doktor kırmızı et haftada 1 gün ye, pek tavsiye etmiyorum dedi. Genelde beyaz et ağırlıklı beslen dedi; haftada 2 gün balık, 1 günde tavuk. Şimdi nasıl yicem ben :ilknur:
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Balıkta hiç sevmem :sinifsinif: Yapcak birşey yok tabii :kahve:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst