Tavuk et ve bulyon çiçeği çürüttü

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
Tavuk et ve bulyon çiçeği çürüttü
attachment.php

Kütahya'da, iki ortaokul öğrencisi, tavuk ve et bulyon, yumurta ve muz kabukları, makarna ve akvaryum sularının çiçekler üzerindeki etkilerini araştırdı

Kütahya'da, iki ortaokul öğrencisi, tavuk ve et bulyon, yumurta ve muz kabukları, makarna ve akvaryum sularının çiçekler üzerindeki etkilerini araştırarak, bulyonun 48 günde çiçeği çürüttüğü sonucuna ulaştı.

Fatih Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencileri Tuğçe Bayındır ve İrem Gül, okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Fatih Bozyiğit rehberliğinde "Organik Evet, GDO Hayır" konulu proje geliştirdi.
Öğrenciler, aynı büyüklük ve cinsteki 5 çiçeği ayrı saksılara yerleştirerek, tavuk ve et bulyon, yumurta kabuğu, muz kabuğu, makarna suyu, akvaryum suyu ile 48 gün aynı koşullarda besledi.

Elde ettikleri sonuçları rapor haline getiren ve bulyonla beslenen çiçeğin çürüğünü belirleyen öğrenciler, diğer unsurlardan en yararlısının, akvaryum suyu olduğunu tespit etti.

Bozyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin, son günlerde gündemde olan Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) kökenli besinlerin etkilerini ortaya koymayı amaçladığını söyledi.

Bu projenin, yemeklerde kullanılan katkı maddelerinin zararlarını görmeyi sağladığına dikkati çeken Bozyiğit, şöyle konuştu:
"Öğrenciler aynı boyda aldıkları difenbahya cinsi bitkileri aynı ortamda tutarak 3 gün aralıklarla akvaryum suyu, makarna suyu, muz kabuğu, yumurta kabuğu ve yemeklere katılan tablet bulyonlarla besledi. Başlangıçta 5 difenbahya bitkisinin boyları 22 santimetre iken 8 kez sulamanın yani 24 günün ardından bu bitkilerin boylarını ölçünce büyük farklılıklar olduğunu gözlemlediler. Bitkileri 26 santimetreyle en fazla büyüten etkenin, akvaryum suyu olduğu gözlendi ancak ilgi çeken esas etken, yemek tabletlerinin negatif etkisiydi. Yemek tabletinin sulandırılmış şekliyle verildiği bitki başlangıç boyu 22 santimetre iken 24 günün ardından bitkinin boyu 19 santimetreye düştü. Bitki yavaş yavaş yapraklarını dökmeye de başladı. 48 gün sonunda bulyonla beslenen bitkinin tüm yaprakları dökülerek boyu 11 santimetreye düştü. Akvaryum suyuyla beslenen bitkinin boyu ise 48 gün sonra 33 santimetreye çıktı."

Bozyiğit, akvaryum suyunun, balıklardan dolayı doğal gübre içerdiği için bitkilere olumlu bir katkı sağladığını sözlerine ekledi.

"Acaba insanlara ne kadar zarar verir?"

Bayındır da akvaryum suyunun yararlarını incelemek amacıyla başladıkları projede ilginç veriler elde ettiklerini anlattı.

Kimyasal madde içerikli et ve tavuk bulyonun zararlarını gördüklerini dile getiren Bayındır, insan sağlığı bakımından GDO'lu ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Gül ise bulyonların yemeklerde, özellikle pilav yapımında kullanıldığını hatırlatarak, "Bu ürün, bitkiye bu kadar zarar veriyorsa acaba insanlara ne kadar zarar verir? Bunun da araştırılması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Ekli dosyalar

• tavuk-et-ve-bulyon-cicegi-curuttu.jpg
    tavuk-et-ve-bulyon-cicegi-curuttu.jpg
    10,4 KB · Görüntüleme: 85

kedijik

Daimi Üye
Tepki
11.924
Tavuk et ve bulyon çiçeği çürüttü diye okuyunca başlığı dedim tavuk eti niye çürüttü ki.Korktum kızımın en cok tukettıgı seylerden bırısı çunku tavuk.
Ama bulyonun zaten çürütmesine şaşırmadım.Yoksa o kadar hayvansal gıda ihtiva eden bir sey o kadar uzun bir raf ömrüne şağlıkla sahip olamazdı zaten.
Valla et suyumu da tavuk suyumu da bulyon halıne kendim getiriyorum.Hiç ailemi riske atamam...

ferah

Daimi Üye
Tepki
9.343
Ben kullanmıyorum bulyon çünkü eşim bulyonlu pilavı sevmez..zararı desen hiç söz etmiyorum çiçeği kurutan iç organlara ne yapar kimbilir:ne: tavuk ve eti haşlayıp suyunu buz kalıplarına koy at buzluğa işte doğal bulyon :D

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
annem yıllar once arastırdıgında ıcınde zaralı maddeler oldugu gıbı yenmesı haram olan katkı maddelerın de gırdıgını ogrenmıstı evımıze hıc gırmezdı zaten o yuzden bende hıc kullanmadım dogal olarak bende etı tavugu haslayıp suyunu buzluga atıyorum
lezzetı farklı mı olur bılmem ama dıgerının tadını bılmedıgım ıcın bu bana gayet lezız de gelıyor yanı ıcıme de sınıyor

yüsra

Yeni Üye
Tepki
3
evet bulyonlar çok zararlı. her şeyin her zaman ev yapımı.ben tavuk suyuna biraz baharat atıp buz tableti boşetlerine koyuyorum, her yemeğimde bir tablet kullanıyorum, hem daha leziz hem içim rahat.:nk:

flamingo

Daimi Üye
Tepki
6.628
annem yıllar once arastırdıgında ıcınde zaralı maddeler oldugu gıbı yenmesı haram olan katkı maddelerın de gırdıgını ogrenmıstı evımıze hıc gırmezdı zaten o yuzden bende hıc kullanmadım dogal olarak bende etı tavugu haslayıp suyunu buzluga atıyorum
lezzetı farklı mı olur bılmem ama dıgerının tadını bılmedıgım ıcın bu bana gayet lezız de gelıyor yanı ıcıme de sınıyor

annemde bu şekil yapıyor et ve tavuk suyunu poşetleyip buzluğa atıyor,ama ben hiç bu şekil denemedim

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
67.430
-alkis-alkis Valla bravo geleceğin gençlerine şaşırıyorum zekalarına!!!
40yıl düşünsem aklıma gelmezdi böyle bir deney vay beee -alkis-alkis
Tebrik ediyorum :D

füreyya

Daimi Üye
Tepki
2.320
valla ben sizlerden çok ilham aldım kızlar şu anda.
artık bende bulyonumu bizzat kendim yapıcam :sevindirikasli:

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
begenırsen haber et fureyya abla begenmezsen caktırmadan kedılere ver kımsenın haberı olmasın :ko

füreyya

Daimi Üye
Tepki
2.320
begenırsen haber et fureyya abla begenmezsen caktırmadan kedılere ver kımsenın haberı olmasın :ko

yok, benim aklımda güzel fikirler vardı aslıcım
ama şimdi dikkat ettim onlarda katkılı ya
hani fırın torbalı tavuk harçları oluyor ya, onların sosu her seferinde artıyor hani tavuk sulu atmak yerine buz poşetine doldurmayı düşünmüştüm
aklımı seveyim sanki o çok doğal :ko

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar