Duyuruyu Kapat
Hanimefendi: kadınlara özel bir şekilde sağlık, giyim, beslenme, diyet ve benzeri kısaca her konuda destek veriyor. Türkiye'de tek kaynak olma yolunda hızla ilerleyen Hanimefendi.com, üyeler dışında ziyaretçilere açık yapısıyla da paylaşım mantığının hakkını vermeye çalışıyor. Siz de bunun bir parçası olmak istiyorsanız, hemen ücretsiz kayıt olabilir ve aramıza katılabilirsiniz. Sensiz bir kişi eksiğiz... :)
Duyuruyu Kapat
Instagram 180T
Facebook 10K
Twitter 138T

Tatlıdan sonra süt ve ayran çürüğü azaltıyor

Konu, 'Diş Sağlığı ve Diş Bakımı' kısmında elma şekeri tarafından paylaşıldı.

  1. elma şekeri

    elma şekeri Daimi Üye

    Kayıt:
    17 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.700
    Beğeniler:
    1.278
    Meyve suları, kek, kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel, gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini artırıyor. International Hospital Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, tatlı yedikten sonra süt, ayran içmenin ve peynir yemenin, şekerin ve ortaya çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek çürük riskini azalttığını söyledi.

    Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt. Nihan Hızır ise, öğünlerden sonra ve ara öğünlerde ciklet çiğnemenin de çürük riskini azaltan bir etki yarattığını belirtti.

    Süt, ayran ve peynirin tüketilmesi sayesinde, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum, flor ve fosfor ile çürüğe karşı doğal bir savunma sağlıyor. Ksilitol içeren şekersiz cikletlerin çiğnenmesi de tükürük akışını hızlandırdığından çürüğe karşı koruyucu özellik taşıyor. Öğün sonrasında, öğün aralarında şekerli besinler tüketildikten hemen sonra 15-20 dakika ciklet çiğnenmesi, dişler üzerindeki yapışkan yiyecek birikintilerini uzaklaştırarak çürükten koruyucu etki yapıyor.

    ŞEKER İHTİYACINIZI MEYVEYLE KARŞILAYIN
    Vücudun şeker ihtiyacının meyve ve sebze tüketerek karışlanmasını öneren Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, şunları söyledi: “Sert ve lifli besinleri, yumuşak ve yapışkanlara tercih edelim. Sıvı içecekler, katı yiyeceklere göre şekerli de olsa dişler arasından uzaklaştırılmaları daha kolay olduğundan, çürük oluşturma riskleri daha azdır. Yapılan araştırmalara göre muz tek başına tüketildiğinde daha fazla çürük riski taşırken, süt veya tahıllarla birlikte tüketildiğinde çürük oluşturma riski azalmaktadır.”

    Ülkemizde süt ve ayran tüketiminin yılda yüzde 15-25 seviyesinde olmasına karşın, çay ve kolalı içeceklerin tüketiminin yüzde 50’lerde olduğuna değinen Dr. Özdemir, diş çürüklerini önlemede alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

    * Yemek aralarında çikolata, gofret, bisküvi, şekerleme ve kolalı içecekleri tüketmemeye özen gösterin.

    * Şekerli yiyecek ve içeklerin yerine süt, yoğurt, ayran, yumurta, elma, havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri tercih edin.

    * Dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamaya çalışın.

    * Ara öğünlerde şekerli gıdalar ve içecekler tüketiyorsanız, besinlerden sonra su ile ağzınızı çalkalayın.

    * Öğünlerden sonra ve öğün aralarında şekersiz ciklet çiğneyin.

    * Dişlerinizde hiç sorun olmasa bile yılda iki kez dişhekimine kontrole gidin.

    FIRÇALARKEN ÇOCUKLARA ÖRNEK OLUN
    Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt. Nihan Hızır, süt dişlerinin dış yapısının yumuşak olması nedeniyle, çocuklarda çürüklerin hızlı ilerlediğine dikkati çekti. Bunu önlemek için de anne ve babanın ayna karşısında dişlerini fırçalayarak çocuklara, bu alışkanlığı kazandırması gerekiyor. Bebeğin sütü severek içmesi için sütün içine şeker koymanın ve emziğin lokum ve şekerli yapışkan gıdalara batırılmasının yanlış olduğunu belirten Hızır, şöyle konuştu: “Çocuklar bu şekerli biberon ve emzikle uyuduklarında, biberon çürüğü oluşuyor. Ayrıca çocuklarda süt dişleri 2,5 yaşında tamamlanıyor, 20 tane diş oluyor. Dişler tamamlandığı zaman, fırçalamaya özendirmek lazım. Bunun için de flor oranı yüksek macunlar tercih edilmeli.” Hızır, şekerli gıdaların yanı sıra, annenin kullandığı ilaçlar, çocuğun geçirdiği enfeksiyon hastalıklarının da dişte çürümelere yol açtığını söyledi.

    YUMUŞAK FIRÇA, AŞINDIRMAYAN MACUN
    Dişhekimi Dr. Oğuzhan Özdemir ve Dişhekimi Nihan Hızır, doğru diş fırçalama ve macun seçimi hakkında da bilgi verdi. Yapılan araştırmalar doğru teknik ve uygun fırça-macun ile dişlerin günde 2 kez, sabah ve yatmadan evvel, en az 1,5 dakika süreyle fırçalanmasının çürükten ve dişeti hastalıklarından korunmak için yeterli olduğunu gösteriyor. Çok sık fırçalamaktan ziyade, sert bir fırçayla, büyük grenli (özellikle sigara içenler için geliştirilmiş diş macunları büyük partiküllere sahiptir ve aşındırıcı özellikleri daha fazladır) macunların kullanılması, çok bastırarak ve sert bir şekilde 3-5 dakika sürelerle diş fırçalamak diş minelerine uzun vadede aşındırma yaparak zarar verebiliyor. Yumuşak kıllı bir fırça, normal bir diş macunu ile fırçalamanın dişlere bir zararı olmuyor.
     
    sadiye, ZiLeY ve maviboncuk bunu beğendi.
  2. maviboncuk

    maviboncuk Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    25.638
    Beğeniler:
    16.859
  3. sadiye

    sadiye Admin

    Kayıt:
    4 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    60.987
    Beğeniler:
    56.346
    Ben su iciyorum, tatlidan sonra ayran olabilir belki ama sütü düsünemedim. :acep:
     
  4. gokyuzu

    gokyuzu Daimi Üye

    Kayıt:
    15 Ocak 2012
    Mesajlar:
    4.136
    Beğeniler:
    7.607
    Emeğine sağlık:huhuu:
     
  5. eyluldogan

    eyluldogan Aktif Üye

    Kayıt:
    9 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    190
    Beğeniler:
    58
    teşekkürler paylaşım için. benim şeker problemim olduğu için tatlıdan hemen sonra ayran içerim dengelemesi için. buna da iyi geliyorsa ne mutlu bana.:nazo:
     
  6. eyluldogan

    eyluldogan Aktif Üye

    Kayıt:
    9 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    190
    Beğeniler:
    58
    ben baklava ile ayrana bayılırım. diğer tatlılarda yemem ama. gerçi şerbetli tatlılardan sonra yoğurt yemek şeker için de iyi, şekeri dengeliyo.
     
  7. aysecolaksiz

    aysecolaksiz Yeni Üye

    Kayıt:
    30 Ocak 2016
    Mesajlar:
    16
    Beğeniler:
    0
    tesekkurler verdiğiniz bilgi için
     
  8. lalebuyuktas

    lalebuyuktas Üye

    Kayıt:
    30 Ocak 2016
    Mesajlar:
    35
    Beğeniler:
    0
    tatlıdan sonra sut veya ayran ıcılımesı kandakı glikoz oranını da dusurmeye yardımcı olur o yuzden dıabetik hastalara önerilir ..