Tarihe adını altın harflerle yazdırmış kadınlar...

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
1259696182_full.jpg


Amelia Earhart: Tarihin en ünlü pilotlarından biri olan Amelia 1897 yılında Atchison, Kansas'ta doğdu. Amelia 1920 yılının kış aylarında izlediği ilk hava gösterisiyle uçmaya heves etti, bir sonraki yılın Aralık ayında ise pilotluk lisansını kazandı.Dünyanın çevresinde uçan ilk kadın olmak için 1937 yılında harekete geçen Amelia'nın uçağı gerekli mesafenin üçte ikisini kat ettikten sonra Güney Pasifik'te kayboldu. O günden sonra ne Amelia'dan ne de uçaktaki yardımcısı Fred Noonan'dan haber alınamadı.
Florance Nightingale: Lambalı Kadın" olarak bilinen Florence 1820'de adını taşıyan Floransa'da doğdu. Kırım Savaşı sırasında İstanbul Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'nda hastalara bakan Florence, bu sayede cephedeki bir hastanede görev yapan ilk kadın hemşire oldu.Bu hastanelerdeki koşulların ne kadar korkunç olduğunu gören Florence askeri yetkililere koşulların düzeltilmesi için baskı yaparak pek ç ok askerin gönlünü kazandı. Savaştan sonra İngiliz Ordusu'nda sağlık koşullarıyla ilgili olarak kapsamlı bir araştırma başlatan Florence, 1858'de bu konuda bir kitap da yayımladı. Ardından aynı konuda iki kitap daha yazan Florence, 1860'ta hemşireler için Nightingale Eğitim Okulu'nu açarak hemşirelerin bilimsel olarak eğitilmesi gerektiği fikrinin yaygınlaşmasını sağladı.Kraliçe Victoria tarafından 1883 yılında Krallık Kızıl Haçı'yla, 1907'de de Liyakat Madalyası ile ödüllendirilen Florence bu ödülü alan ilk kadın oldu. Florence, 1910'daki ölümüne kadar kamu sağlığı reformu için verdiği mücadeleyi sürdürdü.
Margareth Teacher: Margaret Roberts, 1925 yılında doğdu. Kendisini ilk önce milletvekilliğine daha sonra da 1979'da İngiltere Başbakanlığına taşıyan siyaset yolculuğuna başlamadan önce avukatlık yapan Margaret, tarihteki ilk kadın başbakan oldu.Kariyeri boyunca siyasi vatanseverlik, özelleştirme, düşük vergiler, bütçe dengesi ve bireysel girişimi destekleyen Margaret, liberal politikaları dolayısıyla zaman zaman eleştiri de topladı.Dışişleri konularında etkin bir siyasetçi olan Margaret, bu alandaki en büyük zaferini 1982 yılında Arjantin'le yapılan Falklands Savaşı'nda elde etti. Margaret, Demir Leydi lakabını yaptığı sert konuşmalarla elde etti.
Madame curie: Kocası Pierre'in ölümünden sonra Sorbonne üniversitesindeki profesörlük görevini devralan Marie, bu okulda ders veren ilk kadın sıfatını da kazanmış oldu.Marie, 4 Temmuz 1934'te radyasyona uzun süre maruz kalmanın yarattığı olumsuz etkilerden dolayı hastalanarak öldü. Marie geçmişten günümüze bilim tarihinin en önde gelen isimlerinden biri olarak tanındı.

Jan Darc : Jeanne, 1412 yılında varlıklı bir çiftçinin kızı olarak doğdu. Orleans'ın Bakiresi olarak da bilinen Jeanne d'Arc, Yüzyıl Savaşları'ndaki kahramanca hareketlerinin ardından yakılarak cezalandırılmıştı.Jeanne'ın ilk tanınması gençken kendisine "Fransa'yı İngilizlerden kurtarması gerektiğini söyleyen sesler duyduğunu" açıkladığı zaman olmuştu. Doğduğu köyden Chinon'a giden Jeanne, Kral Sekizinci Charles'a Orleans kuşatmasında ordunun yanında savaşmasına izin vermesi için yalvardı.
Raibe Teresa: O dönemde Osmanlı İmparatorluğu toprakları içinde yer alan Üsküp şehrinde, Agnes Gonca Boyacı adıyla 1910'da doğan Rahibe Teresa 12 yaşına geldiğinde hayattaki amacının fakirlere yardım etmek olduğunu fark etmişti. Rahibe olduktan sonraki ilk görevi için 17 yaşındayken Hindistan'a giden Teresa, Kalküta'daki bir okulda öğretmenlik yapmaya başladı.Kilisedeki görevinden 1948'de ayrılan ve Hayırsever Misyonerler Cemaati'ni kuran Agnes, kendini başlangıçta sadece Hindistan'da sonrasında ise dünyanın her yerinde yoksul, hasta ve yetimlere yardım etmeye adadı.Yaptıklarıyla 1979 yılında Nobel Barış Ödülü'nü, 1980'de de Hindistan'ın en büyük onur nişanı olan Bharat Ratna'yı kazanan Rahibe Teresa 1997'de uzun zamandır kendisini zorlayan kalp hastalıklarına daha fazla dayanamayarak hayatını kaybetti. Teresa daha sonra Papa İkinci Jean Paul tarafından aziz ilan edildi.
1259696290_full.jpg


1259696259_full.jpg

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst