Tansiyonun Küçüğü de Büyüğü de Tehlikeli

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Hipertansiyon sorunu yaşayanların bazılarında küçük tansiyon yüksekliği (diastolik hipertansiyon) bazılarında da büyük tansiyon yüksekliği (sistolik hipertansiyon) problemi vardır. Daha şanssız olanlarda ise hem sistolik hem diastolik hipertansiyon bir aradadır.

Büyük tansiyonun mu, küçük tansiyonun mu daha tehlikeli olduğu, hastaların merak ettiği bir konudur. Yakın zamana kadar diastolik basınçtaki artışın daha tehlikeli olduğu düşünülmekteydi. Küçük tansiyon yüksekliği (özellikle 95-100 mmHg’nın üzerindeyse) böbreklerin ve kalbin büyük bir tehlike altında görev yaptığı kabul edilirdi. Bu görüş şimdi oldukça değişmiştir. Yeni araştırmalar, yaşı 50’nin üzerinde olanlarda, sistolik kan basıncı yüksekliğinin kalp hastalığı ve felç riskini artırdığını ortaya koymuştur.

Sistolik kan basıncı 160 mmHg’nın üzerine çıktığında bu risk belirgin olarak yükselmektedir. İster küçük tansiyonunuz ister büyük tansiyonunuz yüksek olsun, kan basıncı artışı sağlığınız için önemli bir tehlikedir. 120/80 mmHg ve altındaki değerler en sağlıklı rakamlardır. Büyük tansiyonun 120-135, küçük tansiyonun 80-95 arasında olduğu değerler dikkatle izlenmelidir. Bu dönemde, öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Sistolik kan basıncının 135 mmHg’yı, diastolik kan basıncının 95 mmHg’yı geçtiği durumlarda ise ciddi bir tedavi yaklaşımı planlanmalıdır.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst