Süsleme ve Dekoratif Sanatlar

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Programın Amacı

Süsleme ve dekoratif sanatlar programında her türlü yüzey ve mekânın geleneksel süsleme ve el sanatlarımızın etkisinde çağdaş bir yaklaşımla düzenlenmesi konusunda gerekli uygulamalar yapabilecek beceride sanat elemanı yetiştirmek amacıyla eğitim ve araştırma yapılmaktadır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bu programda eğitim süresi 4 yıldır. Öğretimin ilk yılında temel sanat eğitimi dersi bölümün özelliği doğrultusunda ağırlıklı olarak verilir. Daha sonraki yıllarda yine bölümün özelliğine göre sanat formasyonu ve sanat kültürü formasyonunu veren dersler okutulur uygulamalar yapılır. Süre olarak uygulamalı dersler kuramsal derslere oranla daha fazladır.

Gereken Nitelikler

Bu programa girmek isteyenler kendilerini iş ve sanat eğitimi iş ve teknik eğitim resim ve sanat tarihi alanlarında iyi yetiştirmelidirler. Ayrıca iyi bir gözlemci ve araştırmacı olmak başarıyı artırıcı etmendir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bu program mezunları "Süsleme ve Dekorasyon Sanatçısı" unvanı ile çalışırlar. Bu unvana sahip olanlar bir yapının iç ve dış dekorasyonu gibi her türlü yüzey ve mekân düzenlemesi ile ilgili alanlarda çalışmalarını sürdürebilirler.

Çalışma Alanları

Kamu kesiminde çalışanlar genellikle Kültür ve Turizm Bakanlığında ve belediyelerde görev alırlar. Burada ödemeler yürürlükteki kanun ve sözleşme hükümlerine göredir. Ayrıca bu meslek serbest çalışmaya çok elverişlidir. Bugün özellikle büyük kentlerimizde bu işi sürdürenler iyi kazanç sağlamaktadırlar. Diplomalı meslek sahiplerine de büyük gereksinme vardır.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin “Dekoratif Sanatlar” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Duvar süsleme sanatları Restorasyon Restorasyon ve Konservasyon ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca Endüstri Meslek Liselerinin “Dekoratif Sanatlar” bölümünden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Çiçek Örgü Dokuma Öğretmenliği Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği Nakış Öğretmenliği ile Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

BENZER MESLEKLER:

Restorasyon teknisyeni Seramik teknisyeni İç mekan düzenleme teknisyeni Baskı-boya-desen teknisyeni El sanatları teknisyeni.

BURS KREDİ VE ÜCRET DURUMU

2. sınıftan sonra öğrenciler 2 gün okulda 3 gün işletmelerde beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında öğrenciler asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Okulu bitirenler özel sektörde asgari ücretle işe başlamaktadırlar. İleriki yıllarda uzmanlaşma ve işindeki başarısı oranında ücreti artmaktadır. Kamu kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre çalışanlar teknik hizmetler sınıfında çalışanların tazminatlarından yararlanabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -

İlgili Eğitim Kurumları - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst