Sivilce neden çıkar?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Sivilce sadece bir ergenlik dönemi sorunu değil. Ama ergenlikte daha fazla görüldüğü de bir gerçek. Peki her gün defalarca kez yüzümüzü yıkayarak sivilceleri engelleyebilir miyiz? Yoksa temizliğin de bir sınırı mı olmalı? Peki ya kendimizi bir türlü alamadığımız sivilce sıkma operasyonları ne kadar sağlıklı? Stresle ya da besinlerle sivilcenin bir ilişkisi var mı?

attachment.php


Sivilceye dair bilmemiz gereken her şeyi Dermatoloji Uzmanı Dr. Güneş Ertürk açıklıyor...

Sivilce neden çıkar?
Sivilceli kişilerin cildinde yağ salınımı çok fazla artmıştır. Bunun sonucunda, bir süre sonra yağ kanalında tıkanma başlar. O bölgenin derisinde bulunan, dışarıdan almadığımız mikroplar, yağ kanalı etrafında üremeye başlar. Bu mikroplar bir süre sonra o yağları parçalar ve iltihaplı sivilceler oluşur.

Neden bazı insanlarda daha çok sivilce çıkar?
Sivilcenin genetik olup olmadığı henüz kanıtlanmış değildir. Ancak sivilce fazla görülen ailelerin çocuklarında da sivilce çıkma olasılığı daha yüksektir.

Sivilcenin gıdayla ilgili olmadığına dair çalışmalar var. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar, sivilcenin özellikle şu anda medeniyetin getirdiği gıdaları tüketen toplumlarda daha sık görüldüğünü, şekerin ve fast food ürünlerinin hiç girmediği, yani bitkisel beslenen ilkel kabilelerde hiç ortaya çıkmadığını gösteriyor. Bu konu tartışmalı.

Şunu bilmek gerekiyor ki, sivilceyi gıdalar yapmıyor, ama kötü gıdalar artırıyor.


Sivilceler ergenlik döneminde neden daha fazla çıkar?
Sivilceyi en sık ergenlik döneminde görüyoruz. Ancak ergenlik dışındaki dönemde de sivilce görebiliyoruz. Ergenlik çağı, hormonların çalışmaya başladığı, kızlarda ve erkeklerde erkeklik hormonunun yükseldiği, cildin yağlandığı bir dönemdir. Sivilce, özellikle erkeklik hormonundan çok etkilendiği için bu dönemde daha çok oluşur.

Ergenlik döneminde sivilceler, ergenlik dönemi çağındaki gençlerde psikolojik olarak kendine güvensizlik sorunu yarattığı için, aileler “ergenliktir geçer” dememeli ve çocuklarını tedavi ettirmelidirler. Bu dönemde tedaviye çok daha çabuk yanıt almak mümkündür.

- Tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, temizliktir. Gençlerin bu dönemde duş almaya da dikkat etmeleri gerekir. Saçlarda meydana gelen yağlanmalar, alın bölgesindeki sivilceleri; kepeklenmeler de yüzdeki genel kırmızılığı artırabilir.
- Gençlerin bu dönemde cilt temizliğini günde iki kez yapmaları, daha fazla yapmamaları ve temizlerken ciltlerini fazla hırpalamamaları gerekir.
- Sivilcelerini asla sıkmamalıdırlar.

Yüzümüzü temiz tutarak sivilce çıkmasına engel olabilir miyiz?
Sivilce pislikten oluşan bir hastalık değildir. Ama sivilce hastalarının ciltlerinde yağlanma söz konusudur. Bunu gidermek için hastalar yüzlerini çok fazla yıkarlar. Ancak bu yanlıştır. Günde en fazla iki kez yıkamalıdırlar.

Sabun cildi kuruttuğu için sabun benzeri, cildi temizleyen jellerden faydalanabilirler. Tonik kullanımı cildi rahatlatabilir ama şart değildir.

Cilt için kullanılan ürünler çok önemlidir. Nemlendiricilerin “yağsız” olması ve “sivilce yapmaz” ibareli olması gerekir.

Makyaj yaparken fondöten, pudra kullanmamak gerekir. Sosyal nedenlerle kullanılması gerekiyorsa da “sivilce yapmaz” ve “yağ içermez” ibareli ürünler tercih edilmelidir.

Temizlik tedavide çok önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Yanı sıra ilaçlar da kullanmak gerekir.

Stres nedeniyle sivilce olur mu?
Sivilce stresle artan bir hastalıktır. Çünkü stres esnasında vücudumuzda birtakım hormonlar salgılanır. Bu hormonlar genellikle yağ kanallarında yağ üretimini artırır. Yağ üretimi arttığında da sivilce artışı görülür.

Sivilceyi sıkmak doğru mu?
Sivilcenin sıkılmaması gerekir. Çünkü sıkarken sivilcenin dibe doğru itilerek, sivilcenin patlamasına ve o iltihabın çevre dokuya yayılmasına neden olunabilir. Böylece uzun vadede bir iz meydana gelebilir. Sivilceleri dermatologların temizlemesi mümkündür.

Alıntıdır!
 

Ekli dosyalar

  • sivilce.jpg
    sivilce.jpg
    18,9 KB · Görüntüleme: 55
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bir dönem işim çok stresliydi, o zaman deli gibi çıkardı sivilcem, eksik olmazdı :ates:

Şimdi düzeldi Allah'tan :kupa:
 

aysegul hanım

Daimi Üye
Katılım
16 Temmuz 2010
Mesajlar
385
Tepki
252
Puan
63
Yaş
34
Konum
istanbul
cok sukur sivilce derdim hiç olmadı ama bır tek streslı oldugumda bır ıkıtane cıkar onlarında yerı sac dıplerım oluyor oyuzden onlarda sorun olmuyor
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Sende dediğim şeyleri yap canım. Loreal Pure Zone kullan hergüm, suratını onunla yıka. Sonra da gül suyu ile tonikle. :eek:
 

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
Allaha sükür sanslilardanim
ama tek tük ciktimida aff etmem :(
SIKMADAN duramam
yalniz yine sansliyim ki hic iz kalmadi
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Cildin esnekliğini sağlayan sebum maddesi hava değişimleri, sağlıksız beslenme, hormonal problemler, yetersiz temizlik gibi faktörlere bağlı olarak gereğinden fazla salgılanır. Cilt gözeneklerinde bulunan yağ kanalları tıkanmaya başlar, bakteriler ve mikroplar yağ kanalı etrafında çoğalır ve sivilcelerin oluşmasına sebebiyet verir. :eek:

Hormonların çalışmaya başladığı ergenlik döneminde cilt yağlandığı için sivilce sorunu sıklıkla görülür. Güven eksikliğine yol açabilen sivilceli cilt; uzman doktor tarafından izlenmeli ve tedavi edilmelidir.

Ergenlik döneminde yaşanan sivilce sorunu tedavisinde kolaylık sağlamak için hem cilt hem de vücut temizliğine dikkat edilmelidir. Özellikle yüze yakın saç diplerinde biriken yağlar; sivilce ve akne oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Temizlik için sivilceli ciltlere özel ürünler tercih edilmelidir. Elbette ki temizlik sayısında bir sınır olmalıdır. Cilde zarar vermeden, günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere cildi temizlemek yeterli olacaktır.

Yetişkinlerde görülen sivilceli ciltlerde kullanılan bakım ve kozmetik ürünleri yüksek önem taşımaktadır. Cildiniz yağlı olsa bile mutlaka nemlendiriciye ihtiyacı vardır ancak nemlendirici kremin mutlaka yağsız olmasına dikkat etmelisiniz. Makyaj malzemeleri seçiminde kaliteli ve sivilce kontrolü yapan ürünler tercih etmelisiniz. Özellikle yağlı ciltlerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri olan cilt parlaması sorunu; sivilce kontrollü pudra ve fondöten sayesinde önlenebilir. :eek:

Sivilcenin sıkılmaması gerektiğini biliriz ancak genellikle sıkarız. Sonucunda sivilcenin iyileşmediğini hatta yakında bölgelerde yeni sivilcelerin çıktığını görürüz. Sivilceyi sıkmak hem cilt dokusunun zarar görerek iz kalmasına hem de sivilce içinde mikropların cilde yayılarak daha fazla sivilce sıkmasına neden olur.

Yaşam kalitemizi düşüren stres; sivilce sorununu tetikleyen nedenlerden biridir. Stresli anlarda, vücudumuzda salgılanan hormonlar değişir ve yağ üretimini artırır. İhtiyaçtan fazla salgılanan yağ, sivilce oluşumuna neden olur.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst