Sıfır Liraya Ortak Olduğu şirketi Uçurdu

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Daha lise yıllarındayken arkadaşlarına ders kitabı, spor ayakkabı satarak ufak tefek ticaret işine başladı. Sıfır liraya ortak olduğu tur şirketi Pronto’yu satın alırken de hiç ödeme yapmayan Ali Onaran şirketi 60 kat büyüttü.

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Genel Müdürü olan 45 yaşındaki Ali Onaran şirketin bugün geldiği noktayı anlattı.

Turizm sektörü fikri nerden geldi?
Seyahat etmeyi çok severdim. Daha 13-14 yaşındayken ticaretin bir şekilde içindeydim. Ders kitabı sattım, Converse ayakkabı sattım vs. Bodrum ve Uludağ turlarını düzenlerdim amatörce. Kendi seyahatimi de bedavaya getirirdim.

ÇOK HAYAL EDERİM
Sonrasında rehberlik yaptınız mı?
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okurken rehberlik kursları açıldı. İtalyan Lisesi’nde okumuş olmamın verdiği avantajla o kurslara kayıt oldum. Çok kısa bir dönem rehberlik yaptım daha sonra acenta bölümüne geçtim. Tek bir grubumuz vardı ama ben istiyordum ki benim bir anda onlarca grubum olsun istiyordum. Düşüncem buydu. Çok hayal ederim, yapım böyle. 1990 yılında operasyon bölümüne geçtim. 1996’da Miltur’un genel müdürü oldum. Şirket el değiştirince 1999’da bir arkadaşıma ait olan Pronto Tur’a geçtim.

ORTAK OLURKEN PARA KOYMADIM
Şirketin tek patronu nasıl oldunuz?
Küçük bir şirketti. Tur operatörü değildi o zamanlar. Üzerine basarak söylemem gereken şudur, Ben Pronto Tour’a sadece Ali Onaran olarak ortak oldum. Herhangi bir para koymadım. Buraya girmemin sebebi yine hayallerimdi. Iki sene sonra 2001 krizi başladı. Ortağım dedi ki “ben ayrılmak istiyorum”. Hiç param olmadığı için dedim ki ben almak istiyorum senin hisselerini ama hiç param yok. Böylece Pronto, iki sene içinde ortağıma ait yüzde 50’lik hisseyi ödedi. O zamanlar sadece birkaç destinasyon yapıyorduk. 2001 krizinde bir atak yaptık ve bunları genişletmeye başladık.Birçok şirket küçülürken biz yelpazemizi genişleterek daha fazla ürün sunduk müşterilerimize.

Büyük plan mı yapmıştınız küçük adımlarla mı ilerlemek istediniz?
Hayallerini kurmuştum tabi. Uygularken çok yavaş ilerliyorum, her basamağı tek tek çıkıyorum. Şöyle söyleyeyim ortağımdan ayrılırken bugünkü durumundan yaklaşık 40 kat daha küçük bir şirketti. Türkiye’nin en büyük 3 tur şirketinden biri olmayı hayal ediyordum.

Cirosu ne kadardı o zaman?
Ben ortak olduğum zaman 1 milyon dolardı. 2008 cirosu 60 milyon dolar. Yani 60 kat büyüdü. Ben dahil 5 idi şimdi 94 çalışana ulaştık. 37 tane franchise olarak verdiğimiz yetkili acentamız var. Bunun dışında toplam 700 acentada, online olarak ürünlerimiz satılıyor. 130 tane de tur lideri ve rehberimiz var.

bradipo-istanbul-ortagi-ali-onaran-2.jpg
 

ösge__cann

Yeni Üye
Katılım
18 Haziran 2010
Mesajlar
19
Tepki
2
Puan
3
Yaş
39
Konum
istanbul
vayyyy.. yha insanın içinde ticaret aşkı olunca ciiiden süper başarılara imza atabiliyor.. çok kıskandım.. :cicek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst