Sade ve Renkli İskandinav Evleri

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
65.545
Dekorasyon söz konusu olduğunda sade sözcüğünü duyar duymaz çoğunluğun aklına açık tonlarda, nötr renklerde döşenmiş evler gelir. Böyle düşünenler haksız da sayılmaz. Canlı renkler işin içine girdiğinde sadeliği korumak zordur. Bunu başarabilen bir tarz var mı diye merak ediyorsanız, İskandinav tarzı sadeliği ve renkliliği mükemmel şekilde bir araya getiren bir dekorasyon stilidir.

hali.jpg

İskandinav tarzının karakteristik özellikleri

İskandinav tarzı, Norveç, İsveç ve Danimarka’da yaşayan insanların güneşin yüzünü pek göstermediği bölgelerde ışıktan yıl boyunca mümkün olduğunca çok yararlanmak adına geliştirdikleri çeşitli ipuçlarını içerir. Işığı en çok yansıtan beyaz rengi evlerinde neden bu kadar çok kullandıkları şimdi daha anlaşılır oldu.
  • İskandinav evlerinde duvar ve çerçeveler beyazdır. Hatta çoğu kez mobilyaların büyük bir kısmı da beyazdır.
  • Mobilya seçerken işlevsel ve rahat olması ön plana çıkar. Odalarda mümkün olduğunca az sayıda mobilya bulunur. Bununla birlikte bu az sayıda mobilyalar rahat ve kullanışlı olmak şartıyla modern tarzda, tasarım ürünler arasından seçilebilir.
  • Mobilya ve zeminde doğal malzeme öne çıkar. Açık renk duvarlarla kontrast yaratacak koyu ahşap mobilya parçaları odalarda göze çarpar.
  • Aksesuar fazla kullanılmaz ama kullanılanlar da eve renk katmak, beyazın soğukluğunu kırmak için canlı, parlakrenkler arasından seçilir. Duvar resimleri, renkli yastıklar, renkli halılar, ev bitkileri ya da küçük mobilyalar göz alıcı renklerde olabilir. Pek çok İskandinav tarzı döşeli evde aksesuarın yerini sanat eserleri almıştır.
  • Modern tasarımlı aksesuarlar kadar doğadan ilham alan rustik tarz mobilyalar da İskandinav tarzında kendine yer bulabilir. Kontrastın önemli olduğu bu dekorasyon tarzı için siyah beyaz ikilisi de uygun bir ikilidir.
  • Bu tarzın öne çıkan özelliklerinden biri de düzenli ve derli toplu bir görünümün hakim olmasıdır. Bu nedenle mobilyaların işlevsel olması, dışarıda eşya bırakmayacak şekilde yeterince raf ve çekmeceye sahip olması gerekir.
İskandinav tarzı ile ilgili biraz fikir sahibi olduktan sonra şimdi aşağıdaki fotoğrafları inceleyerek burada sıralanan özellikleri daha iyi gözünüzde canlandırabilirsiniz.
kilimler.jpg

beyaz-duvar.jpg

kose-takimi.jpg

modern-salon1.jpg

beyaz-mutfak1.jpg

Tepki
21
ben de bu iskandinav dekorasyonlarına kafayı takmış durumdayım. blogumda da tam da bugün iskandinav tarzı bebek odalarıyla ilgili birkaç fotoğraf ve detay paylaşmıştım. öğrencilik yıllarımda isveç, norveç ve danimarka yı da gezme fırsatı bulmuştum. ve açıkçası dekorasyon anlayışları şehir planlamalarında bile hissediliyor. her köşeden bir güzellik çıkıyor. adamlar sadeliğin güzelliğinden anlıyorlar. göz ve zihin yormadan, sade ve güzel bir atmosfer yakalıyorlar. hele o alttaki mutfak beni benden aldı açıkçası. hele bebek odası ve yatak odası gibi kişinin rahat ve huzurda hissetmesi gereken odalarda kullanılması çok doğru olur diye düşünüyorum.

maren

Daimi Üye
Tepki
1.426
Guzel bir paylasim sagoll bitterim, gercekten iskandinav ulkeleri evlerini cok sade döserler,ama renk uyumunada cok dikkat ederler

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar