Ramazan'ı karşılama yemekleri

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Ramazan'da bir ay boyunca sizlerleyim. Kızım Işıl ve ben, Türk damak zevkine uygun yemekleri birlikte hazırlayacağız. İftar ve sahur için iki ayrı menü vereceğiz.

yemek.jpg


Salı ilk sahur, çarşamba Ramazan 1. İlk hafta açılışı tavuk suyuna şehriye çorbası, sebzeli güveç ve güllaç sarması ile yapıyoruz. Sahur için ise patatesli börek tarifi var. Günlük yemek menümüzü de mutfağınızın bir köşesine asmayı unutmayın.

Ramazan ayı boyunca her hafta sizlerle eskiden geçirdiğimiz Ramazan aylarını paylaşmaya çalışacağım. Eskiden Ramazan ayı boyunca 10-12 kişinin yemek yiyebileceği büyüklükte çapı en az 120–130 santim olan "sofra" denilen tahta yer tablasında iftar açılırdı. Sofra, 35-40 santim yüksekliğinde, açılıp kapanan dört ayaklı tabla altlığının üzerine oturtulurdu. İftar vaktinden önce tüm çocukların karnı doyurulurdu. Yaşlılar oruçlarını hurma veya zeytin ile açtıktan hemen sonra evde toplu namaz kılarlardı. Namaz bittikten sonra sofraya dönüp yemek yemeye devam ederlerdi. Sofradan kalkmadan evvel mutlaka sofra duası okunurdu. Duanın okunmasının ardından herkes, mutlaka sevdiği şeyden bir lokma alıp yedikten sonra sofradan kalkarlardı. Ramazan ayında yemekler çok çeşitli ve özenli hazırlanır, sofralar daha zengin olur, evler daha özenle temizlenirdi. Birbirinden lezzetli ve uygulanabilir yemek tarifleri ve eski Ramazan anılarımla pek çok kişiye eskiyi hatırlatmak dileğiyle... Haftaya yine beklerim...

Tavuk suyuna şehriye çorbası

Malzemeler: 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı un, 1 adet domates, 3 su bardağı tavuk suyu, 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, ½-1 çay bardağı tel şehriye.

Yapılışı: Un bir tencerede eritilen tereyağının üzerine dökülerek kısık ateşte kavrulur. Rendelenmiş domates, kavrulan miyanenin (un ve tereyağı) üzerine ilave edilir ve kısa bir süre kavrulur. Üzerine soğuk tavuk suyu ve su birlikte tencereye dökülerek karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Karışım içinde pütür oluşmaması için devamlı karıştırılır veya el karıştırıcısından geçirilir. Tenceredeki karışım kaynadığı zaman içine tel şehriyeler ve tuz ilave edilerek çorba karıştırılır. Çorbanın lezzetli olması isteniyorsa tel şehriyelerin kaynadıktan sonra ilave edilmesi gerekir. Kaynayan çorbanın altı kısılır ve tel şehriyeler pişinceye kadar ocakta kaynatılmaya devam edilir. Çorba tabağına alınan tel şehriyeli çorba, üzerine karabiber veya tabağın yanına bir dilim limon konularak servise hazır hale getirilir.

Sebzeli güveç

Malzemeler: 2 adet soğan, 1 baş sarımsak, 2 adet patates, 2 adet kabak, 2 adet patlıcan, 4–5 adet yeşil biber, 1/2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı karışık salça, 500 gr kemikli kuzu eti, ½ su bardağı su, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuz, 1 tutam kekik.

Yapılışı: Soğanlar halka şeklinde dilim dilim doğranır ve toprak güvecin altına dizilir. Üstüne küp küp doğranmış patates ve kabaklar yerleştirilir. Sarımsakların kabukları soyulup bütün olarak malzemelerin içine yerleştirildikten sonra güvecin üzerine biber ve patlıcanlar dizilir. Orta kata gelindiğinde her iki sebze katının arasında kalacak şekilde kuşbaşı doğranmış olan kuzu etleri yerleştirilir. Kalan tüm doğranmış sebzeler aynı şekilde güvece kat kat dizilir. En üst kısma renk katması için yeşil biberler yerleştirildikten sonra tuz, karabiber, kimyon ve kekik serpilir. Başka bir tavada domates ve biber salçası tereyağında kavrulur ve üzerine su ilave edilerek kaynatılır. Hazırlanan bu sos, güvece yerleştirilen malzemenin üzerine dökülür. Kapağı kapatılan güveç, ocakta kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Pişme kıvamına geldiğinde servise hazırdır.

Püf noktası: Bu yemeği pişirirken toprak güveç kullanırsanız yemeğin tadı damağınızda kalır. Bu yemek yaz mevsiminde yapılırsa sebzeler güveç içine yerleştirilirken tabana, orta kata ve en üst kata domates dilimleri döşenir. Bu da güveci daha lezzetli hale getirir.

Güllaç sarması

Malzemeler: 7 yaprak güllaç, 1 kg süt, 1 su bardağı şeker, 200 gr fındık, badem ya da ceviz.

Yapılışı: Bir tencereye süt ve toz şeker koyularak kaynamaya bırakılır. Güllaç yaprakları ortadan ikiye kesilir ve tepsiye yerleştirilir. Her yarım yaprak üzerine bir çorba kepçesi dolusu sıcak şekerli süt dökülerek güllaç yaprakları yumuşatılır. Süt ile ıslatılan güllaç yaprağı dikdörtgen hale getirilir ve içine dövülmüş ceviz, fındık veya badem parçaları serildikten sonra kenarları kıvrılarak rulo halinde sarılır. Sarılan güllaçlar bir tepsiye aralıklı olarak dizilir ve sonra güllaçların üzerine tencerede kalan şekerli süt gezdirilir. Üstüne bir kapak kapatılarak sarmalar soğumaya bırakılır. Soğuyan güllaç sarmaları tatlı tabaklarına alınıp üzerine nar taneleri dökülerek servise hazır hale getirilir.


Püf noktası: İç malzemesi olarak badem ve fındık kullanılırsa güllacın rengi bozulmaz, ceviz kullanılırsa güllacın rengi kararır.


İlk sahur için (10 Ağustos Salı)
Patatesli börek

Malzemeler

3 adet yufka, 4–5 adet patates, 50 gr tereyağı, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı

İç malzemesi: Patatesler haşlanır ve patateslerin kabukları soyulur. Sıcak iken içine tereyağı, tuz ve karabiber ilave edilerek püre haline gelene kadar ezilir. Yufkalar geniş bir yüzeye üst üste serilir ve ortasından ikiye kesilir. En üstteki yufkanın yüzeyine fırça ile zeytinyağı iyice yedirilir. Yağlanmış yufkaların üstüne önceden hazırlanan patatesli iç malzemesi yayıldıktan sonra, kesilmiş olan düz yüzeyinden başlanarak sarılır. Meydana gelen rulo, tekrar bir ucundan spiral yapacak şekilde sarılır. Birinci yarım yufka böylece 30–35 cm çapında yuvarlak bir tepsinin tam ortasına yerleştirilir. Kalan diğer yufka da aynı şekilde sarılarak, spiralin açık ucundan takip ettirilerek tepsiye serilir. Kalan iki yufka aynı işlemlerden geçirilerek tepsiye yerleştirilir. Tepsinin tamamı spiral şekildeki yufka ile kaplandıktan sonra üzerine zeytinyağı sürülür. Hazırlanan börek, buzdolabında 1 saat bekletildikten sonra 180–190 derecede ısıtılmış fırına sürülerek pişirilir.

Püf noktası: Pişirilmesinden bir gün önce hazırlanıp buzdolabında bekletilen börek daha lezzetli olur.

Şeftali Hoşafı

Malzemeler: 3 orta boy şeftali, 1 litre su, 1 çay bardağı şeker.

Yapılışı: İlk olarak derin bir tencereye su konur ve kaynatılır. Şeftalilerin kabuğu soyulduktan sonra çekirdekleri ayıklanıp küp küp doğranır. Su kaynadıktan sonra şeftaliler suyun içine eklenerek kaynatma işlemine 2-3 dakika daha devam edilir. Daha sonra kaynatılan şeftalilerin üzerine toz şeker ilave edilerek 3–4 dakika daha ateşte bırakılır. Kaynayan hoşaf ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Buzdolabında saklanan hoşaf istenildiği zaman soğuk olarak servis yapılır.

12 Ağustos Perşembe için menü

Sahur

Peynirli tepsi böreği

Kahvaltı ve çay

Karışık taze meyve hoşafı

İftar

Domates çorbası

Etli karışık sebze dolması

Cacık

Hurma tatlısı

13 Ağustos Cuma için menü

Sahur

Pişi (Mayalı hamur kızartması)

Patates salatası

Tahin ve pekmez, kahvaltı çay

İftar

Ezogelin çorba

Çoban kavurma

Zeytinyağlı fasulye

Yalancı tavuk göğsü
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst