Ramazan, yemeğe kutsal bir ifade katıyor

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Yemek araştırmacısı Nevin Halıcı, günümüzdeki kavgaların, savaşların Peygamber Efendimiz'in "Birbirinizi seviniz" tavsiyesine olan ihtiyacımızı gösterdiğini söylüyor. Halıcı, Ramazan'ın bir yudum suya bile ibadet anlamı kattığını belirtiyor.

nevinhalici.jpg


Peygamber Efendimiz ile karşılaşsanız O'na ilk ne söylemek isterdiniz?

Herkesin söyleyeceğini... Şefaat Ya Resulallah... Evliya Çelebi gibi heyecandan şaşırmazsak, tabii ki.

Peygamberimiz'in hayatındaki hangi gününde veya ânında yanında olmak isterdiniz? Neden?

İki zaman diliminde (yanında olmak estağfurullah, ne haddime) uzaktan izlemek isterdim. İlki, Hira Dağı'na çıkarken ve oradan ayrılıp Hz. Hatice'nin yanına dönerken; ikincisi Mescid-ül Aksa'dan Miraç'a çıkıp evine dönerken. İlkinde Muhammed olarak çıktığı Hira'dan resul olarak dönmesi anında, mübarek yüzündeki mutluluğu; ikincide ise miraçtan sonra güzel yüzüne vuran İlahi mutluluğun aksini görebilmek için.

Peygamberimiz'i hatırlama adına yaptığınız bir şey var mı veya neler yaparsınız?

Yine iki madde söyleyeceğim. Bazı konularda hadislere başvurmak ve onları uygulamak, her an onu hatırlamamıza neden. Bazen bir hadise bakayım derken ikincisine gözünüzün kayması size yepyeni ufuklar açabilir. İkincisi hayır ve hasenat. "Komşusu açken tok yatan bizden değildir".

Hangi sünneti uygulamanın sizi Peygamberimiz'e yaklaştırdığını düşünüyorsunuz?

Yine ikiden gidiyoruz. Sevgi, hoşgörü ve saygıya dayalı iyi insan ilişkileri... Hayır ve hasenat... Yunus ikisinin de bir gönle girmek olduğunu ne güzel ifade etmiş: "Yunus der ki ey Hoca/İster bin kez git hacca/Hepisinden iyice/Bir gönüle girmektir".

Sahabelerden kimi kendinize daha fazla yakın hissediyorsunuz, neden?

Hz. Ömer... "Bir yerde, bir kadının keçisi çalınırsa sorumlusu benim." diyen bir devlet başkanı. Allah, bütün dünya devletlerine böyle başkanlar nasip etsin. İnsanlar rahat olsun, savaşsız ve mutlu yaşasın.

Günümüzde Peygamberimiz'in en çok muhtaç olduğumuz tavsiyesi hangileridir, neden?

"Birbirinizi seviniz". Günümüzdeki kavgalar, kıyametler, savaşlar bu söze çok ihtiyacımız olduğunun belirtisi değil de nedir?

Ramazan size ne gibi özel durumlar getiriyor? Ramazan'a özel gündemleriniz neler?

Ramazan, dünyanın en güzel zaman dilimlerinden biri. Gerektiği şekilde yaşanan bir Ramazan sonucu kişinin duyduğu mutluluk hiçbir şeyle ifade edilemez. "Orucun sevabını ben vereceğim" ifadesi, kullara en büyük afları müjdeliyor. Tabii ibadet yoğunlaşıyor.

Ramazan benim konuma, yani yemeğe daha kutsal bir ifade katıyor. İftar sofrasında ezanı beklemek, bir yudum su ve bir yudum nimete ibadet derecesinde anlam kazandırıyor. Anadolu'da bu anlamları çeşitli şekillerde görüyoruz. İlk iftarda eriştik diye erişte pilavı pişirmekten, tutacağız diye tutmaç yapmaktan tutun, otuz gün içimizde taneleri zikir çeksin diye pirinç pilavı veya keşkek yapmaya kadar gidiyor.

Kadir Gecesi'nde bazı yerlerde pişi yapma geleneği var, bu şu ifade ile yerini buluyor: "Ramazan-ı Mübarek'i pilav ile indirirler, pişi ile gönderirler".

İftar sofralarında bazen dostlarla bir arada olmak, bazen yalnız olmak, ne şekilde olursa olsun Ramazan'ı yaşamak sonsuz güzel. Allah, bütün İslam alemine ve hepimize sağlıklı ve mutlu bir Ramazan nasip etsin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst