Pilav Yapmanin Püf Noktalari

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce yağ ile biraz kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar. Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır. Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz.
Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın. Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır. Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar.
Son olarak artan pilavlarınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler

ALINTI
 
OP
incitanemtuana

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
Mükemmel pilav nasıl yapılır?




Mutfak ile ilgilenmeye başlayanların veya yalnız yaşayanların en aşina olduğu yemek çeşitlerinden biridir pilav. Ancak o kadar çok ve sık yapılması, pilavın en iyi bilinen ve en güzel yapılan tarif olduğunu ifade etmiyor maalesef! Tam tersine, pilav yapılması en hassas, tavının/kıvamının tutturulması en zor tariflerden biridir. Kendisi dışında lezzet veren başka malzemelerin katılmaması, bu tarifin kıvamının tutturulmasını güçlendiren en önemli faktör.

Şöyle bir kişisel pilav yapma deneyimlerinizi gözden geçirin. Özellikle konuklarınız varken yaptığınız kaç pilavı göğsünüzü kabartarak, başınız dik sofraya getirdiniz? “Aceleye geldi”, “Sizin şansınıza…”, “Aslında çok güzel pilav yaptığımı söylerler”, “Bir daha o marketin pirincini almam”, “Geçen yaptığım pilav bilseniz ne güzel oldu”, “Şimdi toksunuz ya, o yüzden…” v.b. birçok bahane mutlaka size de çok tanıdık gelecektir.

Artık bahaneleri bırakıp marifetinizi ortaya koyma zamanı geldi. Vereceğimiz püf noktalarıyla mükemmel pilavın tüm gizli kalmış sırlarını açıklıyoruz. Konuklarınıza ikram edeceğiniz pilavın ardından mükemmel pilavın sırlarını öğrenmek isteyenlere vereceğiniz yanıtları da şimdiden hazırlayın.

Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun. Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme sırasında dağılmasını engelleyecektir. Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ilave edin. Pilavınızın rengi de önemli ve ilik gibi bembeyaz görünmesi içinse pişme suyuna 1-2 çay kaşığı limon suyu eklemeyi deneyin.

Pilavın pişip pişmediğini anlamak için çatala, kaşığa güvenmeyin; tadına bakın. Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır. Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ancak suyu da kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir.

Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Diyelim ki, pilavınız pişti ama pirinçler çok yumuşamış, yani lapalaşmış. Endişe etmeyin ve çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin. Ta ki, suyunu iyice çeksin.

Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir. Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybettiği de çok vakidir. Burada işin sırrı pilavı karıştırmamaktır. Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın. Pilavın tanelerinin bozulmaması için de tencereyi arada bir sallamak suretiyle alt üst edin.

Kaynak:gurme guide

alinti
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Teşekkürler canım. Genelde harika yaparım:)

Ölçüm 1 bardak pirince 1,5 bardak sudur. Islatmam genelde, ilk başta yağla güzelce kavurur o şekilde suyunu koyarım:panter:
 
OP
incitanemtuana

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
bende islatmadan yaparim
güzelce kavururum
bir tane seker bir kac damla limon damlatirim
tane tane olur
ben sari pirinc kullandigim icin
ölcülerim bire 2bardak sudur
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst