Duyuruyu Kapat
Hanimefendi: kadınlara özel bir şekilde sağlık, giyim, beslenme, diyet ve benzeri kısaca her konuda destek veriyor. Türkiye'de tek kaynak olma yolunda hızla ilerleyen Hanimefendi.com, üyeler dışında ziyaretçilere açık yapısıyla da paylaşım mantığının hakkını vermeye çalışıyor. Siz de bunun bir parçası olmak istiyorsanız, hemen ücretsiz kayıt olabilir ve aramıza katılabilirsiniz. Sensiz bir kişi eksiğiz... :)
Duyuruyu Kapat
Instagram 180T
Facebook 10K
Twitter 138T

Pilav Yapmanin Püf Noktalari

Konu, 'Pilavlar' kısmında incitanemtuana tarafından paylaşıldı.

  1. incitanemtuana

    incitanemtuana Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Aralık 2009
    Mesajlar:
    14.871
    Beğeniler:
    28.175
    Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce yağ ile biraz kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar. Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır. Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz.
    Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
    Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın. Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır. Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar.
    Son olarak artan pilavlarınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler

    ALINTI
     
    ayser, Arina, Kardelen27 ve 2 kişi daha bunu beğendi.
  2. Konu Sahibi
    Konu Sahibi
    incitanemtuana

    incitanemtuana Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Aralık 2009
    Mesajlar:
    14.871
    Beğeniler:
    28.175
    Mükemmel pilav nasıl yapılır?




    Mutfak ile ilgilenmeye başlayanların veya yalnız yaşayanların en aşina olduğu yemek çeşitlerinden biridir pilav. Ancak o kadar çok ve sık yapılması, pilavın en iyi bilinen ve en güzel yapılan tarif olduğunu ifade etmiyor maalesef! Tam tersine, pilav yapılması en hassas, tavının/kıvamının tutturulması en zor tariflerden biridir. Kendisi dışında lezzet veren başka malzemelerin katılmaması, bu tarifin kıvamının tutturulmasını güçlendiren en önemli faktör.

    Şöyle bir kişisel pilav yapma deneyimlerinizi gözden geçirin. Özellikle konuklarınız varken yaptığınız kaç pilavı göğsünüzü kabartarak, başınız dik sofraya getirdiniz? “Aceleye geldi”, “Sizin şansınıza…”, “Aslında çok güzel pilav yaptığımı söylerler”, “Bir daha o marketin pirincini almam”, “Geçen yaptığım pilav bilseniz ne güzel oldu”, “Şimdi toksunuz ya, o yüzden…” v.b. birçok bahane mutlaka size de çok tanıdık gelecektir.

    Artık bahaneleri bırakıp marifetinizi ortaya koyma zamanı geldi. Vereceğimiz püf noktalarıyla mükemmel pilavın tüm gizli kalmış sırlarını açıklıyoruz. Konuklarınıza ikram edeceğiniz pilavın ardından mükemmel pilavın sırlarını öğrenmek isteyenlere vereceğiniz yanıtları da şimdiden hazırlayın.

    Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun. Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme sırasında dağılmasını engelleyecektir. Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ilave edin. Pilavınızın rengi de önemli ve ilik gibi bembeyaz görünmesi içinse pişme suyuna 1-2 çay kaşığı limon suyu eklemeyi deneyin.

    Pilavın pişip pişmediğini anlamak için çatala, kaşığa güvenmeyin; tadına bakın. Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır. Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ancak suyu da kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir.

    Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın.

    Diyelim ki, pilavınız pişti ama pirinçler çok yumuşamış, yani lapalaşmış. Endişe etmeyin ve çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin. Ta ki, suyunu iyice çeksin.

    Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir. Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybettiği de çok vakidir. Burada işin sırrı pilavı karıştırmamaktır. Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın. Pilavın tanelerinin bozulmaması için de tencereyi arada bir sallamak suretiyle alt üst edin.

    Kaynak:gurme guide

    alinti
     
    ayser, gurbetkusu ve Fındık Kurdu bunu beğendi.
  3. maviboncuk

    maviboncuk Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    25.638
    Beğeniler:
    16.859
    teşekkürler cnım yararlı bilgi ilk defa pilav yapanlar için
     
    incitanemtuana bunu beğendi.
  4. Fındık Kurdu

    Fındık Kurdu Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Aralık 2009
    Mesajlar:
    47.854
    Beğeniler:
    49.335
    Pilavımı genelde herkes beğenir.:panter:
     
    incitanemtuana bunu beğendi.
  5. panter

    panter Daimi Üye

    Kayıt:
    29 Mart 2010
    Mesajlar:
    25.505
    Beğeniler:
    9.509
    pılawıma laf soyletmem
    genelde pırıncı ıslatmadan yaparım olcumde 1e 1.5(sıcak su)
    ısıtma ısınıde mıkromda halledıyorum
    ıncım emegıne saglık yararlı bılgıler
     
    incitanemtuana bunu beğendi.
  6. gurbetkusu

    gurbetkusu Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Aralık 2009
    Mesajlar:
    1.402
    Beğeniler:
    1.309
  7. elis

    elis Daimi Üye

    Kayıt:
    1 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    4.752
    Beğeniler:
    4.883
    tesekkurler canim,,,,,
     
    incitanemtuana bunu beğendi.
  8. Arina

    Arina Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Aralık 2009
    Mesajlar:
    49.102
    Beğeniler:
    50.485
    Teşekkürler canım. Genelde harika yaparım:)

    Ölçüm 1 bardak pirince 1,5 bardak sudur. Islatmam genelde, ilk başta yağla güzelce kavurur o şekilde suyunu koyarım:panter:
     
    incitanemtuana bunu beğendi.
  9. Konu Sahibi
    Konu Sahibi
    incitanemtuana

    incitanemtuana Daimi Üye

    Kayıt:
    3 Aralık 2009
    Mesajlar:
    14.871
    Beğeniler:
    28.175
    bende islatmadan yaparim
    güzelce kavururum
    bir tane seker bir kac damla limon damlatirim
    tane tane olur
    ben sari pirinc kullandigim icin
    ölcülerim bire 2bardak sudur