Pilates hakkında doğru bilinen yanlışlar

niha55

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1.307
Tepki
1.156
Puan
113
Yaş
51
Konum
samsun
Pilates hakkında doğru bilinen yanlışlar

Son birkaç yıldır kilo vermek ve şekle girmek isteyenlerin en güvendiği spor pilates. Fakat yaygın yanlış kanılar yüzünden insanlar bazen çok fazla beklentiye girebiliyor.

YANLIŞ- Pilates kilo verdirir.
DOĞRU- Pilates omurganızı düzeltip vücudunuzu şekillendirmeye yardımcı olur, fakat yanında yağ yakıcı bir egzersiz yapmadığınız ve beslenmenize dikkat etmediğiniz sürece zayıflayamazsınız. Mutlaka kardiovasküler bir çalışma eklemelisiniz. Bu nasıl olur? İlla koşu bandında olmaz tempolu yürüyüş yapabilirsiniz, ama bu yürüyüşün hızı kesinlikle alışverişte kullandığınız hız olmamalı hızlı yürümelisiniz ve her seferinde nefes alıp vermelisiniz. Başlangıçta kısa mesafelerde başlayıp yavaş yavaş tempoyu arttırabilirsiniz. Dans etmeyi seviyorsanız dans edebilirsiniz. Böylece hem endorfin salgılamaya devam edip hem istediğiniz sonuca sevdiğiniz bir yoldan ulaşmış olursunuz.


YANLIŞ- Makineli pilates ticaridir çünkü minderde de aynı sonucu alabiliriz.
DOĞRU- Minderde yapılan pilates tamamen kendi vücut ağırlığınızla yaptığınız bir çalışma şeklidir. Bir grup dersine dahil olsanız bile kendi kendinizin eğitmeni olursunuz, çünkü eğitmen bacağının üstünde 10 ton ağırlık varmış gibi kaldır dediğinde bunu yapıp yapmamak tamamen sizin elinizdedir. Bu bakımdan çok iyi konsantre olup kendi vücudunuzu dinleyip kontrol edebiliyor olmalısınız. Makineli yapılan pilateste durum farklıdır; burada vücudunuzun direncini arttırmak için çeşitli bantlar ve yaylar devreye girer. Bunlar vücudunuza doğru duruşu verirken vücudunuzu yönlendirerek hareket kabiliyetinizi artırır, çok daha hızlı ve iyi sonuç almanızı sağlar.

YANLIŞ- Boy uzatır.
DOĞRU- Üzgünüm sizin düşündüğünüz anlamda boy uzatmaz. Evet olduğunuzdan çok daha uzun durursunuz ama bunun sebebi omurganızın doğal duruşunu kazanmasıdır. Yerçekiminden, fazla kilolardan, hamilelikten, sürekli oturmaktan ve buna benzer sebeplerden dolayı omurganın şekli bozulur, diskler birbirine yaklaşır. Pilates, karın ve bel kaslarınızı güçlendirerek doğal bir korse oluşturur. Bu doğal korse omurların arasındaki mesafenin naturele dönmesini sağlar, sizin daha dik oturmanıza ve yürümenize yardımcı olur. Bu da şunu gösterir ki; sizin Pilates sayesinde kazandığınız, doğal bir duruşla birlikte sadece gerçek boyunuzdur.


YANLIŞ- Pilates bir dvd eşliğinde ya da televizyon karşısında yapılabilir.
DOĞRU- Eğitmen, pilatese başlamadan önce postür analizi yapar. Yani vücudunuzun zayıf yanlarını ve omurganızın doğal bir açıda olup olmadığını kontrol edip buna uygun bir çalışma programı hazırlar. Vücudunuzu nasıl kontrol etmeniz gerektiğini ve nasıl nefes almanız gerektiğini öğretir ki pilates sadece bir nefes egzersizi değildir. Eğitmeninizin anatomi hakkında ciddi bir bilgiye sahip olması ve değişik durumlarda değişik çözümler üretebilmesi gerekmektedir. Bu metot yanlış uygulandığı takdirde büyük sakatlıklar doğurabilir. Duruşunuzun bir eğitmen tarafından kontrol edilmesi hareketin etkisini tamamen değiştirir. Ayrıca her hareket herkes için doğrudur gibi de bir genelleme maalesef yok. Dolayısıyla sizin yapınıza hangi hareketlerin uygun olduğunu bilinçli bir eğitmenle karar vermeniz çok daha doğru olacaktır. Belirli bir aşamaya geldikten sonra tek başınıza çalışmaya başlayabilirsiniz. Benim tavsiyem daima bir eğitmen eşliğinde çalışmanızdan yanadır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst