Patlıcan Reçeli Kireç Kaymağında

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
Patlıcan Reçeli ( Edirne ) Patlıcan reçeli Edirne ve Trakya'nın bazı kesimlerinde karşımıza çıkan hazırlanışıyla kendine has nüanslar barındıran, seçilen ürün itibariyle de değişik bir reçel uygulamasıdır. Kesinlikle çok lezzetlidir. Dikkat edilmesi gereken iki nüansı vardır. Birincisi seçilecek patlıcanların çekirdeksiz, küçük, çakırlı ; mümkünse çiçekten yeni düşmüş patlıcanlardan seçilmesidir. Diğeri ise genellikle kayısı meyvesini işleme tabi tutarken karşımıza çıkan bir yöntem olan, patlıcanların kireç kaymağında bekletilmesidir. Edirne mutfağının bu lezzetli reçeli eskisi gibi çok yapılmasa da, yöre mutfağının yaşatılması gereken lezzetlerindendir.
Malzemeler :
  • 1 Kg çiçekten yeni çıkmış küçüklü patlıcanlar
  • 1,5 kg şeker
  • 6 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • Bir yemek kaşığı dövülmüş damla sakızı
  • 2-3 Karanfil
Kireç Kaymağı için :
  • 1 su bardağı sönmemiş kireç
  • 4,5 Lt su
Yapılışı :
  • Patlıcanları çiçekten yeni çıkmış, 3-5 cm büyüklüğündeki açık renkli, çekirdeksiz küçük patlıcanlardan seçin.
  • Sap kısımlarının yeşil kısımlarını kazıyıp ( sap kısmını kesmeyin ), patlıcanın tüm kabuklarını da soyun.
  • Soyduğunuz patlıcanları 1 saat kadar tuzlu suda bekletin.
  • Bir kenarda 1 su bardağı sönmemiş kirece 4,5 lt su hesabıyla kireç kaymağı hazırlayın.
  • Patlıcanları tuzlu sudan çıkartıp bol su altında sıkarak tuzlu suyunu süzdürün. İyice yıkadığınız patlıcanları kireç kaymağında bir gün bekletin.
  • Bir gün sonra kireç kaymağından aldığınız patlıcanları, bol su kullanarak ve sıkıca ovdurarak yıkayın.
  • Ovdurup yıkadığınız patlıcanları derin bir su kabında bir saat bekletin.
  • Derince bir tencereye şeker ve suyu alıp kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonrasında altını söndürüp bir süre kenarda şerbeti ılındırın.
  • Patlıcanlarınızı sudan alıp suyunu sıktırın. Ilındırdığınız şerbete patlıcanları iyice bulandırıp, kısık ateşe alıp 1,5 saat kadar kaynatın.
  • Patlıcanlarınızın üzeri şerbetle saydamlaşmaya başladığını gördükten sonra patlıcanları içerisinden alıp, şerbetinizin kıvamını kontrol edin.
  • Şerbetin kıvamını bulmasına yakın limon suyunu, dövülmüş damla sakızlarını ve karanfil tanelerini şerbete ekleyip bir-iki taşım kaynatın.
  • Patlıcanları yeniden şerbete ekleyip, bir-iki taşım daha kaynatın.
  • Kuru cam bir kavanoza önce patlıcanları alıp, üzerini tamamen örtecek şekilde şerbetle kapatın.
  • Kapağını sıkıca kapattığınız kavanozları, ters çevirip tezgahta kapaklarının tutulmasını bekleyin.
  • Serin bir yerde muhafaza edin.


Netten alıntıdır
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Eh bu kadar konuşmaya iyi gitmiş bu konu:D

Sağol canım. Hiç tatmadım; ama merak ediyorum açıkcası tadını -hmm
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
sıla bugün kü reçelelri yapmak için bayağı bir kireç almak gerekiyor
önce kireç sonra reçel:kahve:

 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
kesinlikle tadına bile bakamayacağım reçellerden biri
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Kirec bildigimiz krec mi yav? :acep:
Demek patlicaninda receli var.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst