Panik yapmayın, hayatını kolaylaştırın (Astım)

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul

798274_detay.jpg


Panik yapmayın, hayatını kolaylaştırın

Astımı olan çocuk için neler yapılmalı?

Panik yapmayın, hayatını kolaylaştırın Sonra Oku

Uzmanlar, çocukları astımlı olan ailelerin panik yapmadan, onların yaşamını kolaylaştıracak tedbirler alması gerektiğini söylüyor. İlaç tedavisi, alerjiye karşı önlem, grip aşısı gibi tedbirlerin astımlı çocukların hayat kalitesini yükselteceğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda ailelere büyük görev düştüğünü belirtiyor.

Çocuklarda astım hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Refika Ersu, Türkiye'de çocukların yüzde 6-18'inin astım hastalığı ile mücadele ettiğini açıkladı. İlk 6 yaşta görülen astım hastalığının geçici olabileceğini anlatan Ersu, "Hastalığın tedavisinde son derece etkili ve güvenilir ilaçlar kullanılmaktadır. Pek çok astımlı çocuğun hastalığı hafif veya orta derecede seyrettiği için bu ilaçların çok düşük dozlarıyla rahatsızlık kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. İlaçlar önerilen şekilde kullanıldığında; öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetler ile ortaya çıkan atakların sıklığı ve şiddeti azalmaktadır." dedi.

"Hemen hemen tüm çocuklarda astım atakları viral enfeksiyonlar ile tetiklenir." diyen Ersu, "Özellikle yuvaya ve okula giden ya da kardeşleri olan çocukları bulaşıcı hastalıklardan tamamen korumak mümkün olmamaktadır. Ancak evde üst solunum yolu enfeksiyonu olan bir birey var ise el yıkama gibi basit önlemler bile korunmada önemli olabilir. Astımı olan çocuklara grip aşısı da önerilir." şeklinde konuştu.

Alerjisi olan çocuklarda saptanan alerjene karşı önlemlerin alınmasının, tedavinin önemli bir parçası olduğunu belirten Ersu, önerilerini şöyle sürdürdü: "Eğer çocuğun ev tozu alerjisi varsa ev tozunu azaltmaya yönelik önlemler alınmalıdır. Ev hayvanlarına karşı alerji gelişmesine rağmen evde kedi veya köpek besleniyorsa, hayvanların evden uzaklaştırılması gerekir. Astıma eşlik edebilen saman nezlesi, sinüzit ve reflü gibi hastalıkların tedavisi astım tedavisini kolaylaştırır, ilaç dozlarının azaltılmasını sağlar. Bu hastalıkların tanısının konması ve tedavi edilmesi önemlidir. Astım ya da hava yolu hassasiyeti olan çocuklarda tedavi uluslararası tedavi rehberlerine göre planlanmaktadır. Bu tedavi rehberlerindeki ilk seçenek, direkt hava yollarına verilen ilaçlardır.

Bu hastalarda kullanılan iki çeşit ilaç vardır: Koruyucu/tedavi edici ilaçlar: Buharlaştırılarak veya sprey ile alınan ilaçlar ve ağızdan alınan diğer ilaçlar (Suda eriyen toz veya çiğneme tableti). Rahatlatıcı, şikayetleri giderici ilaçlar. Tedavide eğer sprey ilaçlar kullanılıyor ise kesinlikle direkt ağıza sıkılmaz. Sprey ilaçlar çocukların yaş gruplarına göre seçilen ara cihazlar ile kullanılmalıdır."
Habertürk
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst