Özgeçmiş hazırlama...

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Özgeçmiş Yazma

Özgeçmiş başvurulan işe uygun özellikleri ve başarıları özetleyen bir sunumdur. İyi bir özgeçmiş sizin kim olduğunuzu bugüne değin neler yaptığınızı ne tür becerileriniz olduğunu ne bildiğiniz ve ne yapmak istediğinizi anlatan bir özettir.
İşverenler;
'Neden bize başvurdu?'
'Bizim için neler yapabilir?'
'Bilgi ve yetenekleri nelerdir?'
'Kişisel özellikleri değerleri nelerdir?'
'Özellikleri işin gerektirdiği özellikler mi?'
gibi sorulara cevap ararlar. Dolayısıyla özgeçmişiniz bu sorulara cevap verebiliyor nitelikte olmalıdır. Kısacası özgeçmişiniz işverenlere;
'Ben bu işi yapabilirim.'
'Ben bu işi istiyorum.'
'Ben bu işe ve firmaya uyum sağlayabilirim'
mesajlarını verebiliyor olmalıdır.



ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE...

Özgeçmiş hazırlamaya başlamadan önce hedefinizi belirlemeli ve bu hedefe yönelik olarak özgeçmişinizi hazırlıyor olmalısınız.
Özgeçmişinizi genel olarak bilgi beceri ve başarılarınızı yansıtmak üzere hazırlayabilirsiniz. Ancak spesifik olarak bir pozisyona başvuruda bulunuyorsanız özgeçmişiniz o işin gerekliliklerine göre hazırlanmış olmalıdır. Söz konusu iş için gerekli bilgi beceri ve kişilik özellikleri incelenerek hazırlanmış özgeçmiş daha başarılı sonuç verecek ve o işe sizin diğer kişilere göre daha uygun olabileceğinizi gösterebilecektir.
Diğer bir deyişle tek ve standart bir özgeçmiş yerine başvurulan işin özelliklerine göre şekillendirilmiş özgeçmişler hazırlamak daha yararlı olacaktır.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
ÖZGEÇMİŞTE NELERDEN BAHSETMELİYİM?..

Özgeçmişiniz kendi tanıtımınızı yaptığınız önemli bir araçtır. Dolayısıyla özgeçmişinizde yer alacak bilgiler sizi iyi tanımlayabiliyor olmalıdır. Bir özgeçmişte yer alması gereken temel bilgiler:
Kişisel Bilgiler: İsim soyadı adres telefon e-mail doğum tarihi gibi bilgilerden oluşur.
Kariyer Hedefi: Kısa ve öz bir şekilde kariyer hedefinizi istediğiniz işin niteliklerini tanımladığınız alandır. Eğer kapak sayfasında kariyer hedefinizden bahsettiyseniz özgeçmişinizde tekrar bahsetmenize gerek olmayabilir.
Profesyonel Deneyim (İş Deneyimi): En son iş deneyiminizden başlayarak tüm iş deneyimlerinizi söz konusu işlerinizdeki sorumluluk ve başarılarınızı belirterek yazacağınız alandır. Burada önemli olan tarihler arasında tutarsızlık olmaması sorumlulukların öz olarak yansıtılabilmesidir.
Eğitim: En son eğitim bilgilerinizden başlayarak bu konudaki kariyerinizi belirteceğiniz alandır.
İşle İlgili Beceriler: İş yaşamınızda önemli olabileceğini düşündüğünüz teknik ve teknik olmayan bilgi ve becerilerinizi içerir. Bilgisayar ve yabancı dil bilgisi teknik bilgi ve beceriler burada yer alabilecek bilgilerdir.
İlgi alanları ödüller gönüllü faaliyetler yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleri açısından önem taşıyorsa bahsedilmelidir.
Referanslar ise isteğe bağlı olarak yer alacak bir bölümdür. Belirtilecek bir referans varsa yazılmalı yoksa bu alan özgeçmişte yer almamalıdır. Referans olarak belirtilecek kişilerin daha önce birlikte çalışılmış kişiler olması tercih edilmelidir. Aynı zamanda referans olarak belirtilen bu kişilerin önceden izinlerinin alınmış olması da oldukça önemlidir.
Referanslar üstlenilecek görevin sorumluluk derecesine göre önem kazanmaktadır. Yetki içeren pozisyonlara yapılan başvurularda işverenler teklif yapmadan önce referans kontrolü yapmaktadırlar. Bu tip işlerde sizin işi alabilmenizde referanslarınızın önemi oldukça büyüktür.
Gerçekte iş değiştirmeyi düşünen kişiler referans konusuna yeterince önem vermemektedirler. İş değiştirmeyi düşünen bir kişinin aklına ilk olarak özgeçmişini nasıl oluşturacağı görüşmede nelerle karşılaşabileceği gibi sorular gelmektedir. Halbuki referans kontrolü tüm bunları bütünleyen ve kişinin işe kabul edilme aşamasında son derece kritik bir rol oynayan unsurdur.
Görüşmelerde oluşan izlenimler bireyin işe kabul edilmesinde önemli rol oynar. Referanslar ise bu izlenimlerin adayı profesyonel geçmişinde tanıyan kişilerce teyit edilmesi anlamına gelmektedir.
Aynı nitelikteki kişiler arasında tercih yapmanın güçleştiği durumlarda da referans kontrolünün önemi artmaktadır.




Referans verilecek kişileri belirlerken nelere dikkat etmek gerekir?



Referansların belirlenmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken bir kaç konu vardır. Referanslarınız belirtirken söz konusu kişilerin sizi tanıyan daha önce birlikte çalıştığınız kişiler olmasına dikkat etmelisiniz. Sizi tanımayan çalışma şekilleriniz hakkında bilgi sahibi olmayan kişileri referans olarak belirtmeniz negatif etki yaratabilir. İşverenlerin referans olarak belirttiğiniz kişilerle temas ettiğinde sizin hakkınızda yeterince bilgi sahibi olmayan ya da sizi tanımayan kişilerle karşılaşmaları işi alamamanıza neden olabilir.
Özetle referans olarak belirteceğiniz kişiler;
Daha önce beraber çalıştığınız yöneticiler va çalışma arkadaşlarınız
Çalıştığınız firmalarda ya da müşterilerde irtibatta bulunduğunuz birebir çalıştığınız kişiler
Akademi dünyasından daha önce beraber çalıştığınız öğretim kadrolarından kişiler olabilir.
Referans olarak belirteceğiniz kişiler hakkındaki bilgilerinizin eksiksiz olması da oldukça önemlidir. Referans göstereceğiniz kişilerin;
İsim
Unvan
Şirket
Adres
Telefon Numarası
Faks
E-mail bilgilerini temin ediyor olmanız önem taşımaktadır.
Referans listenizi oluşturduktan sonra başvurduğunuz işlere ve şirketlere göre gruplandırma yapmanız yaralı olacaktır. Şöyle ki eğer teknoloji sektörüyle ilgili bir şirkete yaptığınız başvurularda daha önce benzer bir firmada çalıştıysanız bu firmadan göstereceğiniz referansları ön plana çıkarmak yararlı olabilir.
Referans gösterilecek kişilerin konu ile ilgili onayını almanız son derece önemlidir. Referans gösterilen kişiyle temas kurulması durumunda bu kişinin konudan haberdar olmaması negatif etki yaratabilir.


ÖZGEÇMİŞ İPUÇLARI
Olumlu olun.
Yanlış ya da yanıltıcı bilgi vermeyin.
Dilbilgisi ve yazım kurallarına dikkat edin.
Mümkün olduğunca kısa ve öz bir özgeçmiş hazırlayın.
Gereksiz kelimeler kullanmayın.
Politik ve dini içerik kullanmayın.
Açık ve net olarak kendinizi ifade edin.
Başvurduğunuz pozisyon ya da kariyer hedefinizle ilgili olmayan özelliklerinizden bahsetmeyin.
Eğer kapak yazınızda kariyer hedefinizden bahsediyorsanız özgeçmişinizde tekrar bahsetmeyin.
Özgeçmişinizi tamamladıktan sonra başka bir kişinin okumasını sağlayın ve yorumlarını alın.
Özgeçmişin size işi değil görüşmeyi sağladığını unutmayın.
Özgeçmiş yazmanın değişmez formülleri olmadığını unutmayın.
Bir işe kabul edilebilmeniz için öncelikle görüşmeye çağırılmanız gereklidir. Görüşmeye çağırılabilmeniz için iyi bir özgeçmişinizin olması şarttır. Bu yüzden iyi yazılmış bir özgeçmiş sizi hayalinizdeki işe götürecektir. Tüm özgeçmişlerin arasında göze çarpabilmek için işverende ilgi uyandıracak yüksek enerjiyle yazılmış güven verici bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz. Hedefinizi belirleyerek belirli pozisyonlar için özgeçmişinizi kişiselleştirebilirsiniz. Hatta işverende sizinle çalışmak için heyecan uyandırabilirsiniz. "101 More Best Resumes" bugünkü acımasız rekabet ortamında size önemli avantajlar sağlayacak hayalinizdeki işe ulaşmanızda rol oynayacak yol gösterici bir kitaptır.

Profesyonel Özgeçmiş Yazma Derneği'nin desteği ile hazırlanan bu kitap derneğin sertifikalı üyeleri tarafından yazılmıştır. İş arama konusu son yıllarda radikal bir evrim geçirmiştir. Bu kitaptaki "İpuçları" bölümünde yazarlar elektronik ortamda iş arama ile ilgili her düzeydeki iş arayanlara yönelik kritik ipuçları vermekte ve en gelişmiş elektronik formatları ve stratejileri sunmaktadırlar. "101 More Best Resumes" iş dünyasındaki en iyi yazarlar tarafından yazılmış başarısı kanıtlanmış bir kılavuzdur.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Özgeçmiş Tipleri



Özgeçmişinizi vurgulamak istediğiniz özellikleriniz ve geçmiş deneyimlerinizi göz önünde bulundurarak farklı şekillerde hazırlayabilirsiniz. En sık kullanılan özgeçmiş tipleri kronolojik ve işlevsel özgeçmişler olarak nitelenebilir. Son yıllarda yoğun olarak kullanılan diğer bir tip ise kronolojik ve işlevsel tiplerin bir araya getirilmesi ile oluşan karma özgeçmişlerdir.



Kronolojik
En çok kullanılan özgeçmiş formatıdır. Bu formatta temel olarak iş deneyimlerinin vurgulanması amaçlanır. En yeni iş deneyimi en başta olmak üzere kronolojik olarak iş deneyimleri belirtilir.



Kronolojik özgeçmiş eğer son çalışılan iş başvurulan işle paralellik taşıyorsa yararlı olabilir. Kariyer değişikliği yapmak isteyen çalışma hayatına ara vermiş kişilerin kronolojik özgeçmiş kullanmaları olumsuz sonuç verebilir.


İşlevsel
Kronolojik özgeçmişten farklı olarak bu tip özgeçmişlerde kişinin beceri ve başarıları vurgulanmaktadır. İş deneyimi özet olarak yer almakta ve beceri ve başarılar en başta sunulmaktadır. Böylelikle özgeçmişi gözden geçirecek kişinin işin gerektirdiği özelliklerle sizin özellikleriniz arasında bağlantıyı kurması sağlanmış olur.



İşlevsel özgeçmiş özellikle benzer iş deneyimlerine sahip kişiler için oldukça yararlı olabilir. Böylece çarpıcı olamayacak bir iş deneyimi oldukça etkili bir şekilde anlatılmış olacaktır.



İşlevsel özgeçmişler zaman zaman "Bazı bilgiler saklanıyor mu?" endişesini gündeme getirebilecek olsa da bilgi ve becerilerini vurgulamasına yardımcı olur.



Karma

Karma özgeçmişler işlevsel ve fonksiyonel özgeçmişlerin bir araya getirildiği özgeçmiş tipleridir. Bu formatta hazırlanmış özgeçmişlerde işlevsel özgeçmişin tüm yapısı korunur ve iş deneyimi daha belirgin bir halde sunulur. İş deneyimi işlevsel özgeçmişe göre daha fazla kronolojik özgeçmişe göre ise daha az belirgindir. Böylece hem bilgi beceri ve başarılar daha net olarak ortaya konulabilir; hem de "Bazı bilgiler saklanıyor mu?" endişesi ortadan kaldırılmış olur.



Karma özgeçmişler pek çok açıdan uygun olsa da halen çoğu işveren kronolojik özgeçmişleri daha kolay takip edilebilir ve anlaşılır olarak değerlendirmektedir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
ilan1gh9.jpg
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
CV Hazırlama Teknikleri

Gazetelerin insan kaynakları eklerinde ve şirketlerin eleman arama ilanlarında sık sık rastladığımız iki kelime var.

CV (Curriculum Vitae)
Resumé

Curriculum Latince koşu yarış anlamına gelir. Curriculum Vitae ise "hayat yarışı" olarak çevrilebilir dilimize. Resumé ise Fransızca'dan gelir. "Özet" anlamına gelir.
Türkçe'de her ikisine karşılık "özgeçmiş" sözcüğü kullanılmaktadır.
Kısacası CV niteliklerinizin becerilerinizin deneyimlerinizin ve başvurduğunuz konu ile ilgili diğer özelliklerinizin yer aldığı açık ifadeli ve kolay anlaşılan okuyan kişiyi etkilemeye yönelik bir özettir.
Mükemmel CV

Her kapıyı açan sizi anında iş sahibi yapan "mükemmel CV" diye birşey yoktur.
Bir özgeçmişin tek amacı sizin bir iş görüşmesine çağrılmanızı sağlamaktır.
Bu nedenle "mükemmel CV" mülakata çağrılmanızı sağlayan CV'dir diyebiliriz.

CV'nin görevi kapıyı aralamaktır. Kapı aralandıktan sonra içeri girmek ise sizin kişiliğinize becerilerinize zekanıza ve elbette işe uygunluğunuza kalmıştır.

CV'niz gelecekteki işvereninizin sizin hakkınızda edindiği ilk izlenimdir. İlk izlenimi silmek ya da değiştirmek mümkün olmadığına göre "ilk" izlenimin aynı zamanda "doğru" izlenim olması çok önemlidir.
İşverenin Gözüyle
İşveren hemen hergün onlarca hatta yüzlerce iş başvurusu ile karşı karşıya kalır.
Özellikle iş ilanı verildiği zaman gelen CV'leri detayları ile okuyup işe uygun nitelikleriniz olup olmadığını görmek için zaman yoktur. Gelen CV'lere göz atılır ve daha önceden belirlenmiş anahtar noktalara bakılır. Örneğin yaş deneyim nitelik düzgün ya da kötü bir CV çok kısa ya da çok uzun CV gibi. Anahtar tarama alanlarına uygun olmayan CV benzerleri gibi çöp kutusunu boylar.

İİyi hazırlanmış bir CV tasarımı ve sunumu ile yüzlercesi arasından farkedilmeyi sağlamalıdır. CV sade net iyi düzenlenmiş ve konuyla ilgili olmalıdır. Deneyimleriniz becerileriniz ve eğitiminizle ilgili önemli noktalara işaret etmelidir.

Ön elemeyi geçen CV'ler konuyla ilgili bir yöneticiye iletilir. Yönetici kendisine iletilen CV'lerin miktarına ve vaktine göre CV'nizi bir süre inceler şanslıysanız tümünü okur. Tümünü okumasını sağlayacak şey aranan nitelikleri taşıması kadar ilginç olması diğerlerinden farklı ve yaratıcı olmasıdır.

Bu nedenle CV'nizin sadece farkedilir olması değil aynı zamanda doğru ve hedefe odaklanmış bilgi sunması önemlidir. CV sizin kişiliğinizin aynasıdır. Gelecekteki işvereninizi sizin şirket için faydalı yaratıcı düşünme ve fikir üretme becerisine sahip olduğunuz konusunda ikna edebilmelidir.
CV'niz bunları sağlarsa nihai listeye ve hatta mülakata davet edilecekler listesine girersiniz.

Bu arada unutulmaması gereken bir nokta CV'nizin önüne yazacağınız etkileyici bir mektuptur.

CV Hazırlamanız İçin 14 Öneri

1. Hedefe Odaklanın
İyi bir CV hedefe ve işe odaklanmış olmalıdır. Çok zeki ya da şirin görünmeye çalışmayın. Sonuçta bir işverenden değerli vaktini ve parasını sizin diğer başvuranlardan daha iyi olduğunuza karar vermesi için harcamanızı istiyorsunuz. İşveren sizin deneyimlerinizin eğitiminizin ve becerilerinizin yeterliliğine bakacaktır. Esprilerinize değil.

2. Uzunluk
Yeni mezunlar ve 1-2 yıl iş deneyimi olanlar için 1 sayfa deneyimliler için en fazla 2 sayfa olmalıdır.
CV'de 3. sayfa sadece yayınlanmış eserleriniz verdiğiniz ya da katıldığınız eğitimler konferanslar gibi listeler için kullanılmalıdır.

Ön mektup kesinlikle 1 sayfayı aşmamalıdır.

3. Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretlerine Dikkat Edin
İfade bozuklukları dilbilgisi hataları yazım ve noktalama işareti hataları CV'niz ne kadar iyi olursa olsun sizin "dikkatsiz" ve "özensiz" bir kişi olduğunuza işaret eder.

Kullandığınız dil anlaşılır ve yalın olsun.
CV'nizi yazdıktan sonra birkaç kere okuyun ve dikkatli bir yakınınıza da okutun. Sizin gözünüzden kaçanları o görebilir.

4. Sayılar Önemlidir
Sayılar çarpıcıdır ve akılda kalır. CV'nizde sayı kullanın.

Bir sayı bazen on sözcükten daha fazla şey ifade eder. Örneğin "satışların artmasına katkıda bulundum" yerine "satışların %45 artmasında payım oldu" daha çarpıcıdır.

5. İlanda Satır Aralarına Dikkat Edin
İlanı dikkatle okuyun. Tekrar okuyun.
İlanda aranan yapıya uygun bir CV hazırlayın. Her farklı iş başvurusu için ayrı bir CV hazırlamanız gerekebilir özellikle faklı alanlarda deneyimliyseniz. Ancak CV'nizin yanlış yönlendirici olmamasına dikkat edin.

İlanda işverenin kullandığı sözcüklere vurguladığı niteliklere dikkat edin. Hazırladığınız CV ve ön mektupta bu sözcükleri ya da eşanlamlılarını kullanın.
Mümkünse şirketin web sitesini inceleyerek kurum yapısı ve kültürü hakkında bilgi edinin. Bu bilgileri CV'nizi hazırlarken kullanabilirsiniz.

6. Pozisyonun Size Uygun Olması Önemlidir
Eğer ilan sizin sahip olduğunuz nitelikler ile uyuşmuyorsa boşyere CV'nizi göndermeyin çünkü çöpe gidecektir. Gereksiz kağıt pul posta masrafına ek olarak karşı tarafın da zamanını çalmış olursunuz.

7. CV Bir Satış Aracıdır
Kendinizi becerilerinizi deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi değil bütün bunların işverene sağlayacağı faydayı sattığınızı unutmayın. Abartmadan ama canlı ve yaratıcı olun. Sizi işe almakla işverenin neler kazanacağını vurgulayın.

8. CV'niz Güzel ve Temiz Görünmeli
Temiz sade ve basit bir format kullanın. MSWord ve benzeri yazılımlardaki hazır formatları kullanacaksanız en sade olanını tercih edin. Süslemeler bol renk ve kontrasttan kaçının. CV'niz kolay okunur olmalı. CV'nize yakın tarihlerde çekilmiş bir fotoğrafınızı eklerseniz daha iyi olur. Ancak dikkat! Fotoğrafınız işe yönelik ve yakın tarihli olmalı. 10 yıl önceki haliniz değil.

Çok önemli bir nokta; CV'nizde süslü fontları kesinlikle kullanmayın. Eğer CV'nizi e-mail ile gönderecekseniz standart fontların dışına kesinlikle çıkmayın. Alıcının bilgisayarında sizin fontunuz yoksa sadece karakter çorbası olarak görülecek ve çöp kutusunu boylayacaktır.

9. Hayallerinizden ya da Bebekliğinizden Değil Yakın Zamanda Yaptıklarınızdan Bahsedin
Pozisyonla ilgili önemli bilgileri öncelikle yazın.
CV'nizi yazarken aranan niteliklere en yakın ve en yeni deneyimlerinize odaklanın. Konuyla ilgisi olmayan ya da çok eski deneyimlerinizi ya yazmayın ya da çok kısa bir cümle ile CV'nin sonunda anlatın. İşveren sizin şu anda ve kısa süre öncesine kadar ne yaptığınızla bunların aranan özelliklere ne kadar uyduğuyla ilgilidir bebekliğiniz ya da gelecek hayallerinizle değil.

10. Dürüst Olun
Fazla gelişmiş hayalgücüne dayalı CV'lerin sahipleri eninde sonunda kendilerini zor durumda bulurlar. Gerçekleri abartarak ya da yalan söyleyerek girdiğiniz bir işte her an yalanınızın ortaya çıkması korkusuyla çalışmaya değer mi? Saklayacak çok şeyiniz olduğu için böyle bir ortamda ne yöneticinizle ne de diğer çalışanlarla iyi iletişim kurmanız mümkün olmayacaktır. Gerçek olmayan beyanda bulunmak sizin itibarınızı ve güvenilirliğinizi de zedeleyecektir.

11. Kurallara Uyun
CV'nizi ilanda istenen nitelikte hazırlayın.
Referans numarası verilmişse mutlaka yazın. CV'ye mektuba ve posta ile gidecekse zarfa referans numarasını yazın.

Eğer e-mail ya da faks ile de gönderebileceğiniz belirtilmişse dilediğiniz şekilde gönderin. Ama özellikle posta ile göndermeniz istenmişse kurala uyun postalayın.

12. Postada ve Şirket İçinde Kaybolmayın
Postalamadan önce alıcının adının ve adresinin doğru olduğunu kontrol edin zarfın üzerinde sizin de adınızın ve adresinizin yer aldığından emin olun. Posta ile gönderiyorsanız ve ilanda zaman kısıtlaması varsa APS ile ya da Taahhütlü göndermenizde fayda var.
Ön mektubunuzda hitap ettiğiniz kişi ile zarfın üzerindeki ismin aynı olduğundan emin olun.
İlanda referans numarası verilmişse mutlaka zarfa ön mektubunuza ve CV'nizin başına referansı koyun.

13. Tekrarlardan Kaçının
CV'nin içinde yer alan bilgileri ön mektupta tekrarlamayın. Bu bir "ön" mektup. Kısa ve hedefe odaklanmış olmalı. Kendinizi kısaca tanıtın kendinizi işe uygun görme nedenlerinizi ve ilgili deneyimlerinizi çok kısaca belirtin. İş ve şirket hakkındaki ilginizi ve heyecanınızı gösterin. Mektubu başvurunuza cevap beklediğinizi ve görüşmeye istekli olduğunuzu belirterek saygıyla bitirin.

14. E-mail Kullanırken Dikkatli Olun
E-mail ile işbaşvurusu yapmak hızlı ve ucuz bir yöntem ama bazı noktalara dikkat edilmezse CV'nizin çöpe gitmesi de aynı hızda olabilir.
Eğer birden fazla işe başvuruyorsanız herbirisine ayrı ayrı e-mail gönderin. Kesinlikle ayni e-mailde birden fazla iş adresi bulundurmayın. Her işveren kendisini özel hissetmek ister.
Mail programında düz yazı şeklinde hazırlanan CV'leri okumak zordur. Ayrıca Türkçe font problemi de çıkabilir. CV'nizi ve ön mektubunuzu mutlaka MSWord gibi bir yazılımda hazırlayıp e-mail'e ek olarak gönderin. Ancak e-mailin de ne olduğunu (Subject/konu) kısmında belirtin.
CV'nizi save ederken vereceğiniz isim size ait olsun. "CV" ya da "özgeçmiş" gibi anlamsız bir sözcük kullanmayın. Herkes aynı adla gönderirse save edilmesi mümkün olamaz.
Ve son olarak e-mailinizin alındığına dair teyit isteyin.

CV İçin Yap ve Yapmalar
Etkileyici olmasına dikkat edin ama hayal gücünüz fazla açılmasın.
CV'nizi kısa tutun. En fazla 2 sayfa.
Detaya ve seçtiğiniz sözcüklere çok dikkat edin.
Kolay okunabilmesi için bilgisayarda ya da daktiloda yazın. El yazısı kullanmayın.
Yazım noktalama ve dilbilgisine dikkat!
CV'nizde ilanla ilgili bilgiler olsun.
Tarihlere göre sıralamada arada büyük tarih atlamaları olmasın.
Keskin gözlü güvenilir bir tanıdığa okutun.
Sade ve kolay okunur olsun.
Standardın dışında bir format kullanın.
Yaratıcı pozisyonlar için yaratıcı davranın.

Not: Alıntıdır.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Geleceğin Meslekleri
Sayım YORGUN


Son üç yüz yıldır tarihe damgasını vuran endüstri uygarlığı yerini hızla yeni bir uygarlığa bırakıyor. Bazı yazarların “bilgi toplumu” bazılarının “endüstri-ötesi toplum” bazılarının da “enformasyon toplumu” olarak adlandırdıkları bu süreç ile yeni bir çağın içindeyiz.
Endüstri toplumunun ürünü olan temel kurumlar son derece ciddi sarsıntılar geçiriyor “zaman” ve “mekan” kavramları yeni anlamlar kazanıyor. Fabrika üretiminin egemenliğindeki endüstri toplumunun sosyo-kültürel ve sosyo-politik yapısını oluşturan ulus devlet kitle örgütleri modernite akıl ve pozitivist bilim gibi kavram ve kurumlar yeniden sorgulanmakta ve her alanda son derece ciddi değişiklikler yaşanmaktadır.
Hızlı değişimin yaşandığı bu yüzyılda insanların üzerinde en fazla düşüneceği temel problem ‘İş(sizlik) olacak. Bu probleme bağlı olarak sorulacak temel sorular ise: İyi bir iş bulabilecek miyim? Gelecekte iyi bir iş bulmak ve bunu korumak için ne yapmalıyım ? Bu soruların cevabını gelişmiş ülkelerin iş piyasasına bakarak bazı sonuçlar çıkarmak mümkün ancak geleceğe ilişkin tahminler bütün ülkelerde yoğun olarak tartışılmaya devam edecek çünkü değişim sanıldığından daha hızlı ve sürekli.
Bu temel sorulara cevap bulabilmek için Amerikan iş piyasasındaki gelişmelere bakmak gerekiyor çünkü bu ülkede ki gelişmeler geleceğe ilişkin ciddi ip uçları vermekte ve iş piyasası ciddi değişimlere sahne olmaktadır. Amerika Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun yüksek gelişme yüksek ücret ve düşük işsizlik kritelerini dikkate alarak yaptığı araştırma sonuçlarına göre 1996-2006 yılları arasında önemli meslekler sıralamasının başında sistem analistleri var. İkinci sırada genel müdürlük ve tepe yöneticiliği yer alıyor. Daha sonra hemşire öğretmen temel bilgi yöneticiliği ve bilgisayar destek uzmanlığı bakım ve tamircilik özel eğitim öğretmenliği bilgisayar mühendisliği sosyal işçilik gıda servisi ve kiralık oda yöneticiliği yüksek okul ve üniversite çalışanları bilgisayar yöneticiliği lisanslı hemşirelik finansman yöneticiliği; pazarlama reklam ve halka ilişkiler yöneticiliği bilgisayar programcılığı spor ve fiziksel eğitmenlik ve antrenörlük avukatlık doktorluk elektrik ve elektronik mühendisliği kontrol memurluğu güvenlik ve finansal servis satış işçiliği fiziki terapistlik sanaatkar ve ticari sanatkarlar.

Önemli meslekleri gelirlerine gore sıraladıklarında ise birinci sırayı doktorlar alırken ikinci sırada dişçiler üçüncü sırada ise avukatlar var. Yani halen tanıdık meslek sahiplerinin kazançları oldukça yüksek.
Bazı meslekler
Yıllık gelirleri $
Doktorlar
99.000
Dişçiler
86.000
Avukatlar
72.000
Petrol mühendisleri
69.000
Sigortacılar
67.000
Kimya Mühendisileri
57.000
Eczacılar
57.000
Bilgisayar Mühendisleri
56.000
Sistem Analistleri
50.000


Yukarıdaki tablonun sadece ücret kriteri esas alınarak hazırlandığını dikkate aldığımızda bu sıralamanın diğer kriterlerle birlikte değişebileceği açıktır. Mesela ‘Yüksek Gelişme’ kriterini esas alarak değerlendirme yapılır ise yeni mesleklerin ön sırada yer alacağı açıktır. Geleceğe yönelik mesleki tercihler yapılırken ‘Yüksek Gelişme’ kriterin esas alınmasının önemli olduğunu vurgulamak gerek. Genellikle yüksek ücret kriteri esas alınarak mesleki tercihler yapılmakta ancak içinde bulunduğumuz çağda sadece bu kriterin esas alınarak tercih yapılmasının telafisi olumsuz sonuçlar doğuracağı yaşanan tecrübelerden anlaşılmaktadır. Çünkü bu kriter tek başına yeterli olmadığı gibi mezun olunduğunda yüksek ücret kriterine göre seçilmiş bir mesleğin öneminin azalmasına yetişmiş insan sayısının artmasına talep daralmasına bağlı olarak gelir azalmasının ortaya çıkması mümkündür.
Bu yüzyılın temel problemi olan işsizlik mesleki tercihlerin önemini daha da artırmakta bir yandan istenilen ve yeteneklere uygun meslekleri yapma arzusu diğer yandan piyasa gerçekleri var. Bu gerekçeler arasında sıkışmış geleceğe ümit ile bakamayan nesillerin ümütlerini yeşertmek sosyal dışlanmaları önlemek temel sosyal politika olarak ele alınmalıdır. Aksi taktirde Fransa’da yaşanan sosyal patlamalara benzer patlamalarla daha sık karşılaşabiliriz.

Not: Alıntıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst