Oyuncak seçerken bunlara dikkat edin!

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Oyuncak seçerken bunlara dikkat edin!

Gelişim döneminde olan çocukların yaşına uygun oyuncaklarla oynaması, yaşıtları ile bir araya gelmesi gelişim açısından büyük önem taşıdığını belirten Pedagog Güzide Soyak, doğru oyuncak seçiminin kurallarını anlatıyor.

attachment.php


Çocukların zihinsel gelişimi için oyunlar ve oyuncaklar çok önemlidir. Seçim yaparken onlara yetenek kazandıracak ve geliştirecek olanları seçin.

Bebeklere oyuncak verirken nelere dikkat etmek gerekir?

- Bebeğinizi şeritli ya da ince iplikli bir şeyle tek başına oynamaya bırakmayın.

-Oyuncaklara bağlı, dikili şeylerin sağlam olup olmadıklarını kontrol edin.

-Bebeğin bütün oyuncakları düz ve yuvarlak kenarlı olmalı. Sivri uçları, keskin kenarları bulunmamalıdır.

-Bebekler her şeyi ağızlarına götürürler. Boyalı oyuncaklar alırken, bu boyalarda kurşun bulunup bulunmadığını, mutlaka kontrol edin.

-Bir araya bağlanmış nesneler, halkalar, boncuklar ve küçük plastik mutfak eşyaları, bebeğiniz için avuçlanacak, sallanıp ses çıkaracak, emilecek ve çiğnenecek şeyler olacaktır. Yalnız, birbirinden kolayca ayrılıp yutabileceği parçalardan oluşmamalarına dikkat edin.

Bebeğinizin ilk oyuncakları nasıl olmalı?

Bebeğiniz tanıdık yüzlü ve hoşa giden kumaştan yumuşak, hafif şeylere yanıt vereceği için ilk aylarda, kavrayabileceği ve sarılabileceği bir oyuncak ayı, küp ya da top biçiminde küçük, yumuşak oyuncaklar, en sevdiği şeyler haline gelecektir.

Bebeğiniz büyümeye başladıkça avucu ile kavrayabileceği ebattaki oyuncakların yerini, ilerleyen aylarda hareket ettirebileceği oyuncaklar alacaktır. İlk aylarda eline aldığı oyuncağı tanımak isteyen bebek, ağzına götürerek, özelliklerini keşfetmeye çalışacaktır. İlk altı ay sonrasında çocuk gelişimi hız kazanır. Motor becerileri gelişirken, bebeğin çevreyi tanıma çabaları artar. Parmakları ile yediklerini keşfetmek ister. Bu dönemde yemek yeme becerisinin gelişmesi için deneyimleri desteklenmelidir. Onunla oyun oynarken sakladığınız oyuncağı merak eder. Bu oyunu sık kullanın. İletişim kurarken göz temasına özen gösterin. İsmini söyleyin, kısa net cümleler kurun, oyuncaklarını karşılıklı alıp verin. Yüz ifadeniz ve ses tonunuzda yarattığınız farklılıklar sizi dinlerken dikkatini toplamasını sağlayacaktır. İlk altı ay içinde sakladığımız nesneleri aramayan bebek, dokuzuncu aydan sonra kaybolan oyuncağını takip eder ve bulmaya çalışır. Basit talimatları anlar. Objelere dokunmasını sağlayın ve bunlar hakkında onunla konuşun, anlatın. Oyuncaklarını beraber toplayın, şarkı ve tekerlemeler söyleyin.

Bir yaşından itibaren yürüme ve konuşma gelişimi hızlanıyor. Bu dönemde neler yapılmalı?

Bir yaş dönemi çocukları için; plastik, ahşap, kumaş gibi farklı ebat ve malzemelerden yapılmış oyuncaklar tercih edilmelidir. Renkli ve ses çıkaran oyuncaklar ilgilerini çekecektir.

Seslerin arttığı ve konuşmanın hızlandığı bu dönemde çocuğun kendi yaşıtları ile birlikte olmasını sağlayın. Aynı yaş döneminde olsalar bile, çocuklar arasında gelişim farklılıkları olabilir. Bir arada bulunmaları, öğrenmiş oldukları farklı becerileri birbirlerine öğretmelerini sağlayacaktır. Nesneleri parmağınızla gösterin ve isimlerini söyleyin. Top kelimesinin anlamını bilmesi için topu tanıyor olması gerekir. Çevresinde bulunan objeleri bu yöntemle tanıtın. Az yazılı ve bol resimli hikaye kitaplarını birlikte inceleyin, okuyun. Boya kalemleri ve kağıtlarla vakit geçirmesini sağlayın.

Yürümeye başladığında ev içi sınırlar olmalı mı?

Bebek yürümeye başladığı dönemde her şeye dokunarak tanımak isteyecektir. Kendisine zarar vermeden bunu yapmasına izin verin. Fırsat oluştukça anlatın. Güvenliği için risk oluşturabilecek ev eşyalarına ulaşmasını engelleyin. Bu dönemde 'hayır'ı anlayabilir. Tekrar denediği durumlarda kararlı olun.


elma&elma
 

Ekli dosyalar

  • oyuncak.jpg
    oyuncak.jpg
    37,3 KB · Görüntüleme: 46

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
oyuncak konusu onemli cidden ben henuz oyuncak almadim bebegime
ne alcagimi da bilmiyorum sahsen :tskler:
yeni dogan cocuk oyuncaktan anlamaz dediler biraz hareketlendiginde aliniyo dediler bekliyorum o zamanin gelmesini artik
 
OP
sadiye

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Basta ses cikaran oyuncaklar ilgilerini cekiyor, eliyle tutmaya baslayinca.
Sonra disler kasinti yapiyor ve agzina alabilecegi oyuncak türleri aliniyor canim.
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
hadi ya sadiye abla hani uyurken muzik calan yataklara asilan oyuncaklar oluyo ya onlar icin cok mu erken olur :acep:
heves ettim alicaktim onlardan gerek yok cocuga iskence dediler alamadim-kizgin
 
OP
sadiye

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Alabilirsin canim, neden iskence olsun ki anlamadim.
Merak ettigin seyleri al.
Her cocuk ayni olmuyor.
Zaten gözleri ile takip etmeye baslayinca onu izlemekte eglenceli geliyor onlara.
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
bebeğime ses çıkaran oyuncaklardan almıştı babası ,ya ben yada eşim önündeyken eline veriyoruz bazen agzına götürüyo
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst