Osmanlı sarayının güzellik sırları

_emos_

Daimi Üye
Katılım
13 Mart 2011
Mesajlar
4.420
Tepki
5.513
Puan
113
Konum
güNeşin battıgı yer:)
Sağlıklı yaşam söz konusu olduğunda yeniliklerden kaçınmayan ve ona hemen ulaşmayı hedefleyen Osmanlı'da sarayın güzellik sırlarını merak ediyor musunuz?

:utan:
Osmanlılar sağlıklarına ve güzelliklerine çok önem verirdi. Sağlıklı yaşam söz konusu olduğunda yeniliklerden kaçınmayan ve ona hemen ulaşmayı hedefleyen Osmanlı'da sarayın güzellik sırlarını merak ediyor musunuz?

Osmanlı'da temizlik en önemli alışkanlıktı. Hamam kültürünün bu denli yayılmasında temizliğe verilen büyük önem etkiliydi. Hamam denilince akla gelen kese ise temizliğin vazgeçilmezlerindendi. Kesenin bir nevi peeling etkisi yarattığı düşünülürse saray erkanının güzelliğinin temel sebeplerinden biri açığa çıkarılmış olur.

Osmanlılarda çok büyük bir sabun pazarının olduğu bilinmektedir. En kaliteli sabunlar saraya getirilir, kullanacak kişinin zevkine göre şekillendirilir ve mutlaka koku eklenirdi. Sabunun saçları kurutucu etkisine karşı hatmi ve ebegümeci kullanıldığı bilinmektedir. Kaynatılan bu bitkilerden oluşturulan kıvamlı su saçlara sürülür ve yumuşak olması sağlanırdı.

Osmanlı saray erkanından kadınların cilt bakımı için kil kullandığı bilinmektedir. Kil ve su birlikte kildanlığa konulur, kil aşağıya çökünce biriken su cilde uygulanırdı.

El ve ayak bakımı için zeytinyağı ve susam tercih edilirdi. Güzel kokulu olması sebebiyle özellikle gül yağı kullanılırdı. El ve yüz için kullanılan diğer bir ürün ise limondu. Limonun beyazlatıcı özelliği günümüzde de kullanılmaktadır. Özellikle yüz ve elleri beyazlatmak için limon tercih edilirdi.

Milliyet
 
OP
_emos_

_emos_

Daimi Üye
Katılım
13 Mart 2011
Mesajlar
4.420
Tepki
5.513
Puan
113
Konum
güNeşin battıgı yer:)
Zeytinyagini cok duyuyor ve okuyorum ama daha hic denemedim. :tskler:

dene sadiyecim ben buldum hemde hasını malum burda zeytinyağı meşhur saf hemde yazın dedim vücüt için kullanıyım sürdümde gerçekten harika yapıyor şimdide saça kullanıyorum yıllardır kullanmadığımız ürün kalmadı paralar döküp harika...asit oranı düşük olacak yalnız bide zeytin zwytin kokar zaten saf olanı...
 
OP
_emos_

_emos_

Daimi Üye
Katılım
13 Mart 2011
Mesajlar
4.420
Tepki
5.513
Puan
113
Konum
güNeşin battıgı yer:)
o zamanlar öyle makbulmüş sanırım şimdide tam tersi :cilgindans:bakım olarak evet daha neler var kimbilir araştırmak lazım :eller:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst