Önemli: PÜF NOKTALARI 3

iReM

Daimi Üye
Katılım
20 Ekim 2008
Mesajlar
510
Tepki
539
Puan
93
Yaş
34
Konum
KOCAELİ
DAHA YEŞİL SEBZELER
Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir.
Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az
kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek,
klorofilin sabitleşmesini sağlayın.
KARARMAYAN SOĞANLAR
Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un
serperseniz, kavururken kararmazlar.
KIZARMIŞ BÖREK
Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür,
evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek
kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu
göreceksiniz.
DOMATES’İN KABUKLARI
Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın
sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün
tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri
kaynar suda 1 dakika bekletin.
TATLI PATLICAN
Patlıcanların acısını almak için , patlıcanları
soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı
su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak sudan alın.
VİTAMİNİ KAYBOLMAYAN SALATA
Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra
bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın.
Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
REÇEL YAPARKEN
Reçel yapacağınız meyvaları iyice
yıkayıp kurulamalısınız.
Karıştırırken mutlaka tahta kaşık
kullanmalısınız. Şekerlenmeyi
önlemek için limon tozu yerine,
limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice
soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt
havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın.
Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.
LEZZETLİ ÇİKOLATA SOS
Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam
tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar.
Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde,
tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.
KOLAY SOYULAN YUMURTALAR
Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için,
kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya
tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun
gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.
MANTAR SOTE PİŞİRİRKEN
Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık
bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem
de kararmasını önlersiniz.
PİŞMİŞ YUMURTAYI ÇİĞ YUMURTADAN AYIRMAK
Pişirip sakladığınız yumurtaları , çiğ yumurtalarla aynı
yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu
çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla
dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında
rahatlıkla dönerler.
TAVUK ETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı
olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda
saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında
kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için
+40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından
satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün
bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,
temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak
derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde
dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.
Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde
kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro
organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin
mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.
YOĞURDUN FAYDALARI
Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun
atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve
mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su
yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de
kullanılabilir.
YEŞİL SEBZELERİN CANLILIĞININ KORUNMASI
Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir
süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale
getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dk. kadar 2 litrelik
suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda
bekletilmesi yeterli olacaktır.
EKMEĞİN KÜFLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN
Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa,
ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek
yeterlidir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst