Nikahla Ilgili Meseleler

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İslam’a göre evlenme engelleri nelerdir?


Soru: “Bir erkeğin evlennıesi sürekli veya geçici olarak caiz olmayan hısımları kimlerdir? Hısımlık dışında evlenme engeli var mıdır?”

Cevap: İslam’da evlenme engelleri sürekli ve geçici olmak üzere ikiye ayrılır. Sürekli olarak evlenme yasağı bulunan hısımlar şunlardır:

a) Nesep hısımları: Anne, nineler, kızlar, torunlar, kız kardeşler, erkek ve kız kardeşlerin kızları halalar ve teyzeler bu gruba girer

b) Süt hısımları: Nesep yönüyle haram olanlar süt yönüyle de haram olur. Başka bir deyimle; "Süt emenin kendisi, süt emzirenin nesline haram olur”. Buna göre, yabancı bir kadından süt emen çocuk, bu süt annenin öz çocuğu gibi kabul edilerek, öz çocukları kendi ailesinden kimlerle evlenemezse süt emen çocuk da bunlarla evlenemez. Ancak süt emen çocuğun eşi dışında diğer aile fertleri ile süt annenin hısımları arasında bir evlenme engeli doğmaz.

c) Evlilik yoluyla meydana gelen sıhri hısımlar: Üvey anne, gelin, kayın valide ve üvey kızlar bu kapsama girer.

Yukarıda belirtilenlerle ebedi olarak evlenme yasaklanmıştır.
Diğer yandan kimi kadınlarla evlenme yasağı geçicidir. Bunlar beş sınıfta toplanabilir:

a) Evlilik devam ettiği sürece, eşinin kız kardeşleriyle evlenmek. Eşin ölümü veya boşanma durumunda iddet bittikten sonra koca, bekar bulunan baldızı ile evlenebilir. Nitekim Hz. Osman, Allah’ın elçisinin bir kızı ile evli iken, bu eşinin ölümü üzerine Hz. Peygamberin diğer kızı ile evlenmiş ve bu yüzden “zi’nnüreyn (iki nür sahibi)” lakabını almıştır.

b) Bir kadını, hala ve teyzesi ile bir nikah altında toplamak, Hadiste şöyle buyurulur: “Bir kadınla, hala ve teyzesi bir nikah altında toplanamaz.”

c) Din ayrılığı: Müslüman kadın veya erkek ateist, inançsız kimse ile evlenerrıez. Müslüman bir erkeğin hristiyan veya yahudi bir kadınla evlenmesi ise caiz görülmüştür.

d) Üçlü boşanmadan doğan evlenme engeli: İslam’da bir koca eşini en çok üç kez boşayabilir. Böyle bir durumda kadın üçüncü bir erkekle normal olarak evlenip bu ikinci evlilik sona ermedikçe önceki eşine dönemez. Bu geçici evlenme engelini ortadan kaldıran sonraki evliliğe “hulle” denir.

e) Başkası ile evli olmaktan doğan engel: İslam, kadın için tek evlilik ilkesini benimsemiştir. Bu yüzden kadın için, evli olmak yeniden evlenmesi konusunda geçici bir engeldir.

İddete bağlı evlenme engeli: Evliliğin ölüm, boşanma veya fesih sebeplerinden birisiyle sona ermesi durumunda kadının yeniden evlenebilmek için beklemek zorunda olduğu süreye “iddet” denir. Kadın iddet süresi sona erince serbest kalır ve yeniden evlenebilir.

Yukarıda belirtilen hısımların dışında kalanlarla hısım ol*sun veya olmasın evlenmek caizdir. Nitekim Allah’ın Rasülü halasının kızı olan Zeynep binti Cahş ile evlenmiş, kendi kızı olan Hz. Fatıma’yı ise amcasının oğlu Hz. Ali ile evlendirmiştir. Diğer yandan yabancı ile evlenmeyi tavsiye etmekte bir sakınca bulunmaz.

Belediye memurunun kıydığı nikah dini nikah yerine geçer mi?
Soru:“Günümüzde resmi nikah kıyıldıktan sonra bir de dini nikah kıyılmaktadır Aynı kişiler üzerinde iki çeşit nikaha ihtiyaç var mıdır? Resmi nikahla yetinilmesi mümkün müdür?”

Cevap: İslam’da nikahın rükünleri icap ve kabulden ibarettir. İki şahidin hazır bulunması ise nikahın şartıdır. Buna göre akıllı ergin ve müslüman bir erkekle yine akıllı ve ergin bir kız çocuğu iki şahidin yanında biri diğerine evlenme teklif edip, diğeri de bunu kabul etse evlilik akdi meydana gel*miş olur. Hanefilere göre velinin iradesinin eklenmesi şart değil, belki müstehap hükmündedir. Ancak velisiz evlenmede kızın evlendiği erkeğin denklikte kızdan üstün olması ve ayrıca belirlenen mehrin emsal mehirden gahiş gabin ölçüsünde düşük olmaması da gerekir. Aksi durumda kızın aldatıldığı kabul edilerek kızın velisi nikah akdini bozdurabilir.

Buna göre resmi bir nikah memurunun veya bir din adamı*nın hazır bulunması nikahın rükün veya şartlarından değildir. Ancak evlilik işinin bir düzene sokulması ve evlenme engeli bulunanların evlenmeye teşebbüs etmesinin önlenmesi gibi nedenlerle Hz. Peygamber döneminden itibaren nikahların aile büyüklerinin hazır olduğu bir mecliste akdedilmesi bir konuşma ve dua yapılması, arkasından da bir düğün yemeği (velime) verilmesi müstehap görülmüştür.

Günümüzdeki resmi nikahlara gelince; nikah memuru, şartlarını taşıyan ve Türk Medeni Kanununa göre bir evlenme engeli bulunmayan her vatandaşın nikahını akdetmekle yükümlüdür. Buna göre TC. vatandaşı olan bir müslüman hanımla yine TC. vatandaşı olan bir hıristiyan veya yahudi er*keği ya da bir ateist evlenmek istediğinde bunu geri çevirme imkanı bulunmaz. Halbuki böyle bir evlilik islami bakımdan geçersizdir. İki süt kardeşin resmi nikahla evlenmesinde de aynı şeyler geçerlidir. Durum böyle olunca bütün resmi nikahların aynı zamanda dini nikah sayıldığını söylemek mümkün olmaz. Bu yüzden evleneceklerde İslam’ın belirlediği şartların bulunup bulunmadığının bir din adamının denetiminde tesbit edilmesi ve ayrıca İslami bir nikah uygulamasının devam etmesinde yarar vardır. Diğer yandan din adamının evlenecek olanların inançlarını dikkate alarak onları uyarması, belki eksik olan bilgi ve şartlanmaları gidermesi mümkündür.

Sonuç olarak kimi ileri toplumlarda ve Osmanlıların son döneminde başanyla uygulandığı gibi dini ve resmi nikahı birleştirip, insanların inandıkları gibi ve tek nikah akdi ile aile yuvası kurmalarına imkan verilmelidir Bu, din ve vicdan özgürlüğünün gereğidir. Nitekim Endonezya’da 20. yüzyılın başlarında evlenmeye islamın hükümlerini iyi bilen bir kişinin yardımcı olarak katılması kabul edilmiş ve bu kimse son*radan “nikah memurluğu” görevini üstlenmiştir. Bu memur çoğunlukla bir cami görevlisi veya dini bir memurdur.

Nikah akdini yöneten din adamı aynı zamanda şahit yerine geçer mi?
Soru: “Evlenecek erkek ve kızdan başka tek şahit ve bir de din adamı bulunsa yeterli olur mu?”

Cevap: Nikahın rükünleri; icap ve kabul, şartları ise; eşler arasında bir evlenme engelinin bulunmaması, icap ve ka*bulün süreklilik bildiren bir üslupla ifade edilmesi ve akit sırasında iki şahidin hazır bulunmasıdır. Şafii mezhebine göre ayrıca kadının yerine velisinin bulunması gerekir.

Buna göre bir din adamının ya da nikah memurunun ha*zır bulunması nikahın rükün veya şartlarından değildir. Eğer eşlerden birisi veya veli akdin ifasına yardımcı olacak bilgilere sahipse başka bir aracının bulunmasına gerek kalmaz. Bu yüzden de nikahı yöneten din adamı şahitlerden birisi olabilir.

 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İslam’da akraba evliliği sakıncalı mıdır?
Soru: “Kimi bölgelerde bir erkek; amca, dayı ve hala ya da teyze kızı ile evlenmektedir Bunda bir sakınca söz konusu mudur?”

Cevap: Islam’da evlenilmesi caiz olmayan hısımlar ayet ve hadislerde sayılmış ve bunların kalanlarla evlenmenin he*lal olduğu açıkça ifade edilmiştir. en-Nisa Süresi 23. ve 24. ayetlerde evlenme yasağı bulunan hısımlar sayıldıktan sonra “Bunların dışında, iffetli olarak zina etmeksizin mallarınızla evlenmek istemeniz size helal kılındı’ buyurulur. Buna göre hısımlardan olsun yabancı olsun, haram sayılanların dışında kalan ve başka bir evlenme engeli de olmayan her kadınla evlenmek mümkün ve caizdir Nitekim Allah’ın Rasülü halasının kızı Zeynep binti Cahş ile evlendiği gibi, kendi kızı Hz. Fatıma’yı da amcasının oğlu Hz. Ali ile evlendirmiştir. Eğer bu caiz olmasaydı buna öncelikle Allah’ın elçisinin ve yakın*larının uyması gerekirdi.

Diğer yandan kimi bilginler yakın hısımlarda olan nişan veya evlilik herhangi bir sebeple bozulduğu takdirde, sıla-ı rahim kesilmesine ve uzun yıllar bitmeyen fitnelerin doğmasına yol açabileceğini dikkate alarak, bu konuda dikkatli olunması*nı ve gerektiğinde yabancı ile evlenmenin tercih edilmesini tavsiye etmişlerdir Kimisi yabancı ile evlenince doğacak nes*1m daha güçlü olacağını söylerken, kimisi de doğacak çocuk*larda sakatlık olabileceğini özür olarak öne sürmüşlerdir

Ancak şunu belirtelim ki, akraba evliliği öne sürüldüğü gibi önemli zararlar meydana getirecek nitelikte olsaydı bunu İslam’ın yasaklaması, başka bir deyimle evlenme yasağı bulunan hısımların sınırını genişletmesi gerekirdi. Ailede görülebilen kimi kalıtım hastalıklarının çocuklarda daha güçlü olarak ortaya çıkacağı konusu tartışmalıdır. Nelerin kalıtım yoluyla geçeceği ve böyle bir tehlikenin olup olmadığı günü*müzde önceden incelenebilir.

Resmi nikah olmaksızın yalnız dini nikah ile yetinmek uygun mudur?
Soru: “İki mümin dini nikahla evlenince, resmini nikaha ihtiyaç var mıdır? Resmi nikahın bulunmaması ne gibi sakıncalar doğurur?”

Cevap: Resmi nikah olmaksızın yalnız islami kurallara göre akdedilen nikah geçerli olur. Çünkü Hanefilere göre; akıllı ve ergin bir erkekle yine akıllı ve ergin bir kız, iki erkek şahidin yanında evlenseler bu akit geçerli olur. Şafiiler buna evlenecek kızın velisinin iznini eklerler Böyle bir evlilik meşru sayılır.

Ancak resmi nikah yapılmaksızın yalnız dini nikahın varlığını günümüz devlet sistemi kabul etmediği için böyle bir nikah yaptırımsız kalır. Taraflar doğacak nesilleri İslami hükümlere tam olarak uydukları sürece bir sakınca çıkmayabilir. Anlaşmazlık olur ve ayrılık vuku bulursa kadının ve çocukların haklarını almaları güçleşir. Mehir, nafaka ve çocukların bakımı konusundaki anlaşmazlıklar kocanın insafına terkedil*miş olur. Çocukların nesebi baba üzerine kayıt yapılamadığı için babanın ölümü durumunda eşin ve çocukların miras haklarını almaları yine sulh yoluyla olabilir Anlaşmazlık durumunda hak almak mümkün olmaz.

Sonuç olarak islami nikah yanında resmi nikahın yapılmış olması bir çeşit karşılıklı hakların güvence altına alındığı anlamına gelir. Ancak bir islam toplumunda evlenme ve boşanma konularının kişilerin inanç değerleri dikkate alınarak düzenlenmesi din ve vicdan özgürlüğünün bir gereğidir.

Evlenmenin hükmü nedir?
Soru: “Evlenmenin hükmü farz mıdır sünnet midir?Peygamber “Nikah benim sünnetimdir Kim ondan yüz çevirirse benden değildir buyurmuştur. Bununla ümmetinin dışında mı tutmuş oluyor?”

Cevap: Evlenmenin hükmü, evlenecek kişilerin durumuna göre farz, vacip, sünnet, haram, mekruh veya mübah kı*sımlarına ayrılır.

a) Evlenmediği takdirde zinaya düşmesi kesin görülen kimsenin evlenmesi farzdır. Ancak bu kimsenin eşinin nafakasını sağlayacak güce sahip olması da gerekir.

b) Evlenmezse, zinaya düşme tehlikesi bulunanın evlen*mesi ise vaciptir. Bu kimsenin de nafakayı sağlayacak güce sahip olması gerekir.

c) Cinsel bakımdan orta durumda bulunanın evlenmesi sünnettir.

d) Evlenirse, eşine zulüm ve işkence yapacağı kesin olan kimsenin evlenmesi haramdır.

e) Evlenirse eşine zulüm yapacağından korkulanın evlenmesi ise mekruhtur .

Sonuç olarak evlenmeye gücü yeten mü’minlerin evlen*mesi asıldır. Haramdan korunmak ve aile yuvası içinde çeşitli maslahatların gerçekleşmesi sonucunda ecir kazanmak ve nesillerin devamını sağlamak evliliğin başlıca gayeleri arasında sayılabilir.

Mut’a nikahı nedir? İslam’daki hükmü nedir?
Soru: “Bir ücret karşılığında belli bir süre için bir kadınla erkeğin evlilik yapması caiz midir? Mut’a nikahı kapısı tam olarak kapatılmış mıdır?”

Cevap: Mut’a nikahı; evlenme engeli bulunmayan bir kadınla ücret karşılığı onun cinsel yönlerinden yararlanmak üzere belli bir süre için yapılan sözleşmeyi ifade eder. İslam’dan önce serbest olduğu gibi Hz. Peygamber’in son yıl*larına kadar zaman zaman uygulanmıştır.

Abdullah b. Mes’ud anhüma) şöyle der: “Biz Rasülüllah (s.) ile birlikte savaşlara katılıyorduk. Yanımızda kadınlarımız yoktu. Allah elçisine dedik ki: Kendimizi iğdiş yapabilir miyiz? Hz. Peygamber bizi bundan menetti ve sonra bize bir giysi karşılığında belli bir süre için kadınlarla nikahlanma*mıza izin verdi. İbn Mesud bundan sonra şu ayeti okumuştur: “Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı temiz ve güzel şeyleri kendinize haram kılmayın.”

Kimi savaş ve yolculuklarda Allah’ın elçisinin mut’a’ya izin vermesi zarüret yoluyla olmuştur. Daha sonra bunu yasaklamıştır. Rabi’ b. Sebre (r.a.)’ın babasından naklettiğine göre, Nebi (s.) Veda Haccı sırasında mut’a’yı sürekli olarak yasaklamış ve şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar ben size kadınlarla mut’a nikahı yapmanız konusunda izin vermiştim. Şüphesiz Allah bunu kıyamete kadar haram kılmıştır Kimin yanında mut’a nikahlı kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiğiniz hiçbir şeyi geri almayın.”
 
Katılım
5 Ekim 2010
Mesajlar
1.273
Tepki
914
Puan
113
Konum
ANKARA
günümüzde nikah mı kalmış ..millet gayrı meşru orada burada yaşıyor nikah da neymiş ...ama bilmiyorlarki nikah olmayan yerde huzur ,mutluluk ve ALLAHIN RAHMETİ olmaz ..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst