nar-ı beyza
Daimi Üye
Güzel Urfa'mın güzel bir tatlısıyla başlayayım tarif listeme
Şanlıurfa'nın yöresel bir tatlısı olan peynirli katmer. Dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık şerbetli bir tatlı türü.
Baklavalık yufkayla da yapılabilir. Hatta baklava hamurunun aynısı ama benim vereceğim tarif annemin tarifi.
Açmak istemezseniz veya açmayı bilmiyorsanız baklavalık yufka kullanabilirsiniz.
Aynı tarifi blogumda da paylaştım. Oradan aktarıyorum.
bu arada hanimefendi.com 'u izediğim siteler arasına ekledim o yüzden fotoğraflardaki blog adresimi silmedim.
Malzemeler:
Un (aşağı-yukarı 4 su bardağı)
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım çay kaşığı karbonat
süt (yoğurmak için)
yarım çay kaşığı tuz
un+nişasta (açmak için)
İçi için:
Yağlı beyaz peynir
Üzeri için:
250 gram Eritilmiş Tereyağ
Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
Hamuru yoğurun, ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp dinlendirin. Daha sonra nişasta yada nişasta+un karışımıyla incecik açık. Daha sonra fotoğrafta görüldüğü gibi tepsinizin ölçüsüne göre kesin.
Tepsiye 4 yufka yerleştiriyoruz. Kestiğimiz yufkaların yanlarından artan parçalarının yarısını da diziyoruz.
yufkaların üzerine peyniri boşluk kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz.
Kalan yufka parçalarını peynirin üzerine diziyoruz. Sağlam olan 4 yufkayı en üste diziyoruz.
Dilimleyip üzerine erittiğimiz tereyağını gezdiriyoruz. (biz yarın çay bardağı kadar sıvıyağ ile karıştırdık)
175 derece ısıtılmış fırında altı-üstü kızarana kadar pişirin (yaklaşık 45 dakika).
Soğuyunca üzerine sıcak şerbeti dökün.
Dilerseniz üzerini fıstıkla süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun....
şerbetini döktükten sonra fotoğrafını çekmeyi unutmuşum
Şanlıurfa'nın yöresel bir tatlısı olan peynirli katmer. Dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık şerbetli bir tatlı türü.
Baklavalık yufkayla da yapılabilir. Hatta baklava hamurunun aynısı ama benim vereceğim tarif annemin tarifi.
Açmak istemezseniz veya açmayı bilmiyorsanız baklavalık yufka kullanabilirsiniz.
Aynı tarifi blogumda da paylaştım. Oradan aktarıyorum.
bu arada hanimefendi.com 'u izediğim siteler arasına ekledim o yüzden fotoğraflardaki blog adresimi silmedim.
Malzemeler:
Un (aşağı-yukarı 4 su bardağı)
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım çay kaşığı karbonat
süt (yoğurmak için)
yarım çay kaşığı tuz
un+nişasta (açmak için)
İçi için:
Yağlı beyaz peynir
Üzeri için:
250 gram Eritilmiş Tereyağ
Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
Hamuru yoğurun, ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp dinlendirin. Daha sonra nişasta yada nişasta+un karışımıyla incecik açık. Daha sonra fotoğrafta görüldüğü gibi tepsinizin ölçüsüne göre kesin.
Tepsiye 4 yufka yerleştiriyoruz. Kestiğimiz yufkaların yanlarından artan parçalarının yarısını da diziyoruz.
yufkaların üzerine peyniri boşluk kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz.
Kalan yufka parçalarını peynirin üzerine diziyoruz. Sağlam olan 4 yufkayı en üste diziyoruz.
Dilimleyip üzerine erittiğimiz tereyağını gezdiriyoruz. (biz yarın çay bardağı kadar sıvıyağ ile karıştırdık)
175 derece ısıtılmış fırında altı-üstü kızarana kadar pişirin (yaklaşık 45 dakika).
Soğuyunca üzerine sıcak şerbeti dökün.
Dilerseniz üzerini fıstıkla süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun....
şerbetini döktükten sonra fotoğrafını çekmeyi unutmuşum