Mutfak Yogası

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Yemek Pişirme ve Yemekte Rahatlamak İçin Yumuşak Hareketler
Carol Krucoff
Bir dostum bu yogayı “ arsenik saat” olarak adlandırıyor--- işten sonra ve akşam yemeği öncesi, eski pencereler önünde çocuklar aksi olurlar; yetişkinler ise yorgun ve herkes kurt gibi aç olur.
Siz de benim gibiyseniz bu maymun iştahlı zaman süreci boyunca en son yapmak isteyeceğiniz tek şey yemek pişirmektir. Gerçekten çok istediğim şey, bir sessiz oda da, hafif bir mum ışığında, dinlendirici bir müzik açarak, fiziksel ve zihinsel 20 dakika boyunca yoga yaparak kendimi evime hapsetmek istiyorum. Bazen bunu yaparım, daha sonra vücut ve zihnimin daha parlak olduğu anda yemek pişirmeye başlarım.
Fakat bunlar sık sık olur, ama diğer şeyler buna egemen olur: çocuklar eğlenmek için ders veya spor aktiviteleri alırlar, kocam ve ben buluşuruz veya herkes -kendim de dahil- akşam yemeği için ekstradan 20 dakika beklediğimizde nasıl aç olduğumuzu tarif edemem.
Dışarıda yemek yiyebilirdik veya evimize yemek siparişi verebilirdik ama daha stresli ve pahalı olur. Aileden her hangi biri yemek pişirebilirdi ama mutfağa uğrayan olmazdı.
Bu lezzetli akşam yemeği ile mücadele ettiğim yıllardan sonra son zamanlarda yemek pişirme tutumumu değiştirmek için bir çözüm buldum. Bunun adı “ mutfak yogası”, hazırlanan akşam yemeğinin planlarıyla yoga bileşenlerini tamamlayan bir egzersizdir.
Bezelye yemeğini karıştırırken sizin beni headstand yaparken düşlememenizden önce bunu açıklamama sizin verin. Yoga “ birleşim” anlamına gelir ve eski Hindistan sanatı, edebi ilahiyle mortal insanlığın amaçları ile vücudu ve zihni birleştirmek için araştırıyorlar. Fiziksel disiplin bizim stresli toplumumuzda oldukça popüler oldu. Fiziksel disiplin hatha yoga olarak adlandırıldı ve yaratıldı, kısmen, bedensel gerginliği rahatlatmaya yardım eder ve praktisyonerlerin meditasyon yapmak için oturabilirler. Hatha yoga, aydınlatmayı başarmak için, aynı hedefle sekiz ayrı yoga egzersizlerinden sadece biridir.


Hatha yoganın, esnekliği ve gücü attıran; stresi azaltan, kilo oranını kontrol eden birçok sağlıklı yaraları vardır. Fakat sadece fiziksel eğitim olarak bu spiritüel disiplini düşünen bir Doğu yanılmasıdır ki yoga ve yemek pişirme arasındakini seçmek için kendinizi güçlü hissettiğinizde bunları yaparak farkına varırsınız. Daha sağlıklı yaklaşım, iki şeyi birleştirir.
“ Yoga, haftada bir veya iki kez sadece 1 saat yapılır; her zaman yoga yapmaktansa bu, çok daha faydalı olur. Georg Feuerstein ve Larry Payne bunu harika bir şekil de yazdılar, ne yazık ki isimlendirilmemiş, rehber kitabı “Yoga for Dummies” dır. “ Fakat bir yaşam tarzı olarak buna adapta olduğunuzda yoganın gerçek tesirini ortaya çıkarıyorsunuz. Bu, yaşayan bir yoganın… ( ve ) herkesin yaşam tarzına akıllıca bir yogayı uyguladığı anlamına gelmektedir.”
Bana göre yemek pişirme yogası, daha az hazırlanmaya gereksinim vardır. Rahat elbiselerime dönerim, ayakkabılarımla başlarım ( ya da soğuk olduğunda yünlü tahta ayakkabılarımı giyerim.), bir bardak su içerim ve dinlendirici müzik koyarım.
Daha sonra mutfak yogasını yapmaya hazır olurum. İlk adım “merkeze çömelme” dir. Ellerimi yıkarım ve kurularım, hemen ardından hatha yoganın önemli üç elementine odaklanarak mutfak lav obası kenarında bu elementlere hafifçe yaslanırım:
Duruş: İyi bir duruş, kaslardaki ve eklemlerdeki stresi azaltır; derin derin nefes almamızı sağlar. Düzgün ayakta durma pozisyonu, kilonuzun eşit olarak her iki ayağınıza dağılmasını sürdürmek, omuz ve kollarınızı rahatlatmak, boyun üzerinde başınızı hafifçe yukarıda tutmak için leğen kemiğinize doğru uzanın ve omurganız dik olsun.
Nefes alma: Yogiler yüz yıllardan beri biliniyorlar--- ve modern çalışmalarda doğruluyor--- vücut ve zihin arasındaki güçlü bir bağ sağlayan nefes alma, pisikolojik iddianın bir durumunu oluşturmaya yardım eder ve bağlar. Doğru nesef alma, abdomeni genişletir ve akciğerlerimizin derin derin nefes almasını sağlar. Egzersiz yapmak için “ göbeğin nefes alması”, parmaklarımı göbek deliğinin her tarafınına gelecek bir şekilde her iki elimi abdomenime koyarım. Karın bölgemin genişlemesi ve ellerimi hafifçe itmesi için nefesi derin derin içime çekerim. Akciğerlerime dolan havayı dışarı vermek için karın bölgesindeki kaslarımı gerginleştiririm.
 
OP
Es_se

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Tutum: Yoga, iki nitelikli bilinirlik ile pozitif bir zihin karakterizeyi beslemek için araştırır; bu, bilinçli olarak şuan da hazır olma, rahatlama ve gereksiz bir gerginliği ortadan kaldırma anlamına gelir. Birkaç dakika göbek nefesi almaya devam ediyorum ve hissettiğim her gerginlikten kurtulmama yardımcı olan nefes alarak vücudumu hemen kontrol altına alıyorum.
Bugünlerde yemek pişirmeye hazırım. Akşam yemeğini hazırlamanın çeşitli planlarını düşünürken iyi bir duruşu, nefes almayı ve tutumumu hatırlamaya çalışıyorum. Ne zaman olursa olsun sadece birkaç dakika bunları yapıyorum--- diyor---su kaynatmak için beklerken bile yoga egzersizi yapıyorum.
İster hızlı bir akşam yemeği hazırlıyor olun ister abartılı bir tatil yemeği yapmaya esir olun; deneyebileceğiniz mutfak yoga duruşlarının bir kaçı:
Tezgâhta Köpek Duruşu: Avuçlarınızı hafifçe tezgâhın üzerine veya rafa dayayın. Vücudunuzun üst kısmını dik duruma getir ekebilmek için ayağınız arkada olacak şekilde yürüyün, kalçalarınızı ve vücudunuzun alt bölgesini doğru bir açıda tutun. Nefes alın daha sonra nefesi verin ve ellerinizden kuyruk kemiğinize kadar bir rahatlama hissedin. Diz kapaklarınızın rahatlamasını sürdürün ve ayrıca bacaklarınızın arka kısmının esnekleştiğini hissedin.


Omuz Açıcı: Kollarınızı baş üstü kaldırın, daha sonra sol elinizle sağ kol dirseğinizi tutmak ve sağ elinizi de hafifçe sırtınıza değdirmek için ellerinizi bırakın. Yavaşça başınızın arkasındaki dirseğinizi çekin. Normal olarak nefes alın 15 saniye esnek kalın ve daha sonra bu egzersizi diğer tarafınızla da uygulayın.
Dua Elleri: başparmağınız göğsünüze hafifçe değecek kadar dua ediyormuş gibi parmaklarınız dik olarak ellerinizi kaldırın. Bileklerinizi bu pozisyonda kalmasını devam ettirerek rahat olabildiğiniz kadar ellerinizi vücudunuzdan dışarıya gelecek bir şekilde döndürün ve daha sonra tekrar dua ediyormuş pozisyonuna dönün.
Mutfak yogası, bir yoga dersi veya egzersiz seansları için bir yedek olmadığı doğru iken gerginlik ve rahatlığın zehirli ile en iyi yemek pişirme olduğundan eminim. Ayrıca vücudun esnekliğini sağlamada yardımcı olur; vücut ve zihinde de.
Doğru fitness, bir hafta da birkaç kez jimnastik yapmak değildir. Gün boyunca hareket ve dinlenme için ihtiyaç duyduğunuz vücut ve onurunuza dokunarak kalma sorunudur.
© Carol Krucoff, 1999. Tüm hakları saklıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst