Muska Pırasa
1 kg. pırasa
1 bardak pirinç
4 adet kuru soğan
1 bardak zeytinyağı
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dereotu (kıyılmış)
2 yemek kaşığı yeşil soğan (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın 6 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
3 bardak su
1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Tarifi:
• Pırasaları bıçakla uzunlamasına kesin.
• Kaynamış tuzlu suda haşlayın.
• Uzun şeritler elde edin.
• Şeritleri 20 cm. boyunda kesip, dolma için hazırlayın.
• Pirinci yıkayıp, tuzlu suda bekletin.
• Kuş üzümlerini temizleyip, soğuk suda bekletin.
• Zeytinyağında ufak zar şeklinde doğranmış soğanları kavurun.
• Pirinci süzün.
• Soğanlarla birlikte 10-15 dakika kavurun.
• Altını kısın.
• Kuş üzümü, yeşil soğan, tarçın, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin.
• Üzerine 1 bardak su koyun.
• Kısık ateşte suyunu çektirin.
• Altını söndürüp, yenibaharını atıp, karıştırın.
• Dereotunu içine doğrayın.
• Şeritlerden bir tanesinin ucuna dolma içinden koyun.
• Üçgen şeklinde sarın.
• Dolmaları tencereye dizin.
• 2 bardak su ile 8 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin.
• Dolmaların üzerini kapakla kapatın.
• Kısık ateşte 20 dakika pişirin.
• Soğuk servis yapın.
Alıntıdır...